Руски часовници
http://chasove.com/

Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания
http://chasove.com/viewtopic.php?f=100&t=1503
Страница 2 от 2

Автор:  kapkan [ 06 Апр 2014 15:02 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Стоманен е,струговах един такъв

Автор:  DHM [ 06 Апр 2014 22:10 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Моето кюфте си го нося на ръката:)

Автор:  miroman [ 03 Май 2014 11:17 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Май съм споменавал в друга тема, че нямам угризения, когато правя "котлети" - по-добре да се съживи един часовник от два (или три, четири и т.н. :wink: ) развалени и някой да му се радва, отколкото нито един, защото не са като по каталог.
Общо взето обаче избягвам да правя "изгъзици" като ей този:

Изображение

Ама аз не съм виновен, той си дойде така сглобен - механизъм от Полет в каса от кварцова Ракета, чисто нова :redface
Сглобката беше ужасно калпава, та като го разглобявах, взех, че му смених циферче и стрелки по мой вкус :yahoo . Наложи се малко да му изпиля пластмасовия уплътнителен ринг.

Мисля, че добре се получи. Само циферчето е с малко по-малък диаметър от необходимото, но това му придава загадъчна дълбочина :D . Ще видим дали някой Ебеец ще го хареса.
Ето и още малко снимки:

Изображение Изображение Изображение

Поздрави, Миро.

Автор:  Seikosha [ 03 Май 2014 16:10 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Дълбочината хич не е загадъчна бих казал :mrgreen: И кюфтето ще е сухо и безвкусно. Ако вземем да направим аналогия с кулинарията където думата кюфте,която е с арабски произход където "куфта" означава "бито месо" за да стане едно кюфте вкусно,се иска много здраво омесване на съставките,докато се получи хомогенна смес и всичкият въздух да излезе,за това майсторите удрят каймата в тезгяха,за да излезе въздухът и да се прекъснат колагенните връзки,така месото става по-крехко. В арабски вариант,месото не е смляно ,а се удря с тъп сатър,за да не се реже и да изтичат соковете,а става като пихтия,която после се омесва. За това и се начукват пържолите,а не само за да станат по тънки като си мислят някои :wink:
Та в часовникарското кюфте,ако не е да го налагаме със сатър lol2 то поне трябва хубаво да омесим каймата,един от големите майстори във Варна от който съм се учил,вече покойник от доста време ,имаше заведение край Варна,викаха му "Орехчето" по пътя за Виница,от другият край на България идваха да ядат от неговите кюфтета :) та той я бъркаше направо с една дрелка,като цимент :D щото правеше по 1000бр. на ден и пак не стигаха. Та както казах и в часовниковото кюфте,всичко трябва да е хомогенно и съставките му балансирани,т.е. и подправките му да са букет,а не да е или много люто,или миризмата на чубрица да е много силна,трябва да е такова,че да няма нищо което да дразни.
В случая с горното кюфте,бих направил следното,ще устискам и ще оставя нещата да отпочинат(както каймата) ще намеря една каса от Полет,за предпочитане позлатена и един 2609 Ракета с бял подходящ по размер цифер с черни стрелки и бих направил една чудесна Ракета и един хубав с чудесен циферблат Полет,така с още малко инвестиция,бих получил две чудесни и вкусни кюфтета с натурален вкус :)

Автор:  Pavlin [ 03 Май 2014 16:17 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Според мен може да го купи само някой "Самоебеец" :D
Аз бих си направил една супер Ракета, за супер мераклии и паралии.

Автор:  Seikosha [ 04 Май 2014 00:58 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Ми направи,то само с приказки не става.Хората барем опитват. :)

Автор:  Skyler [ 19 Май 2014 11:23 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Seikosha написа:
чудесни и вкусни кюфтета с натурален вкус :)

Намерих подходящата илюстрация:
Изображение
Поздрави и да Ви е сладко!

Автор:  atanweb [ 26 Юни 2015 20:40 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Да добавя тук днешното ми хрумване.
Поради съсипания циферблат реших все пак да направя нещо, докато излезе нов циферблат - ама надали. Кандидатите са много.
Та поправих звънчевия модул на механизма. Беше се развила коронката му и от там е влизала влага много време. Първите предавателни колела бяха безформено ръждиво тяло. Взех от донор частите и всичкостана както трябва.
Понечих да сложа стария циферблат с надигнат лак и петна, но реших да си направя нова ежедневка.
Поразрових се за някой подходящ циферблат и този Луч ми се стори най подходящ поради големината стойността му (кой ли ще го възстановява някога) и цветовото оформление. Черни катове зелени цифри. Съвпада с дизайна на звънеца.
Измих корпуса, сложих две нови неоригинални еднакви коронки и след полиране на оригиналния нисък джам стана страхотен в моите очи часовник.
Обичам компликацията аларма. Винаги ме е радвала.
Е ще му се порадвам в следващите дни.
Poljot 2612.I
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображение
п.п. Зеленото нато е в работата ми на работния часовник иначе би му подхождало.

Автор:  rosen_er [ 26 Юни 2015 20:50 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Саше,супер изглежда n_thumbsup Обаче тъкмо преди 3-4 дни казах на Павлин,че си претърпял катарзис и вече те радват оригиналните неща и сега ........ n_sad Но щом спомена ,че е за носене - може.Обаче в кутиите само :
Изображение
:wink:

Автор:  atanweb [ 26 Юни 2015 21:41 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Е да де, така е, Като ми намериш циферблат ще го сложа на добре запазената каса и машина и тогава в кутиите.

:banana

А, така и темата да не потъва в прах.
:yahoo

Автор:  atanweb [ 11 Юни 2016 13:12 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Ето, че цяла година съм се удържал да не сътворя нещо с подръчни материали и което да ме кефи.
Имах един стоманен Полет, но нямам циферблат вече 2 години. Харесах си друг циферблат, който пасва добре, но последва и смяна на механизма. Вярно, че на два месеца по един път ще се наложи да се отвори капака отзад и да натисна скрития бутон за бърза смяна на датата, ама :lol: вие наистина ли мислите, че ще нося 2 месеца един часовник. lol2

Изображение

Изображение

Изображение

Позабавлявах се с механизма, защото му ремонтирах календара и автоматика. Сега е като нов цъка здраво като типичен представител на този калибър, навива отлично и сменя деня и датата с откат та дори потрепва цялата каса.
:yahoo

Автор:  atanweb [ 14 Яну 2018 20:51 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Напоследък трудно намирам интересни за мен часовници или поне в ценовият диапазон в които движа.
За форумният конкурс 2017 реших да участвам с един Оринент, но случайно подносване на една Слава ми напомни колко "силни" са тези часовници. Уникално навиване на пружината, усещане за едно плавно и меко движение което не съм намирал в никоя друга марка до сега. Безпроблемен и безотказен механизъм снабден с два барабана, подсигуряващи дълга и точна работа. Имал съм дори такъв на които едната пружина е скъсана и той продължава да върви точно въпреки намаленият резерв. Това ме вдъхнови да измисля нещо с което да покажа какво прибилизетелно сега търся в един часовник. Проекта ми дава свобода сам да направя колкото се може повече от изискванията които имам.
Така,... напоследък много ме радва новата вълна с каси от месинг, бронз и т.н. това е много интересно, тъй като придава един много натурален вид на часовника. От доста време избягвам да нося хромирани часовници, тъй като ме притеснява преходната им красота и невъзможността за връщане към първоначално състояние. А аз обичам да имам контрол над нещата. Вече беше решено, имам една Слава донор която ще претърпи пълна промяна. През декември докато бях на работа имах достатъчно време да мисля и в главата ми се породи цял план-сценарии и много идеи по какъв начин да направя желаните промени и да сътворя мои вариант и поглед върху желан часовник.
Следващата стъпка е поставянето на минерално стъкло, тъй като плексигласа значително удебелява моделът на Слава които нарекох за донор и исках да го сваля колкото се може по-нисък т.е. 10мм, тъй като работя през цялото време т.е. 9 часа на ден с ръкавици. Искам часовникът да не притиска допълнително китката ми по време на работа, а от опит знам, че по добелите часовници ми причиняват сериозен дискомфорт.
Трябаше да помисля за хубав циферблат отговарящ на модерната визия на часовника които не е стоманен, не е и хромиран. т.е. да го наречем месингов, макар, че в състава на материала на корпуса предполагам има и други метали. Тъй като ме радват сандвич циферблатите, реших, че ще бъде такъв, но в духа на творчеството и избягване на клишетата реших да го направя сам. Също така, избягвам жълти стрелки, да на цветният метал на корпуса ще отиват, но аз исках да са стоманени, които ще влизат в комбинация с други елементи от часовника, за да не се чувстват самотни. В представите си вече имах идея как ще изглежда, но нека сега да видим как ще се справя с изработката. Поръчах стъкло, фосфор и стрелки и зачаках.... вече бяха празници, времето летеше неуморно, посрещахме гости, ходихме на пътешествия, а работата върху проекта вървеше бавно, защото всяко едно нещо правех за първи път и се опитвах да бъда старателен.
В последствие ще доразвия темата с повече снимки и сега представям само началото и края.
Важното е да се включа почетно в конкурса носещ името на един голям Човек и Приятел - Върбан Пешков.

донор Слава автоподзавод.
Изображение

Изображение

Промени в списък.
- премахване на хромното покритие
- поставяне на минерално стъкло 2мм дебелина
- поставяне на стоманена коронка на винт
- увеличаване на междулъговото разтояние от 18мм на 20мм
- ускорено патиниране на корпуса.
- изработка на сандвич циферблат с фосфор
- преработка на механизма
- сваляне на календарният модул за по-нисък монтаж.
- препилване на втулките за стрелките т.е. снижаване.
- профилактика
- преработване на държача на механизма за по дълбок монтаж.
- изработка на декоративни дистанционни рингове между механизма и стъклото.
- преработка на ремонтуара и напасване с стоманената коронка на винт- все още незавършено
- уплътняване на задния капак за по-добра защита от влага/вода - все още незавършено.
и няколко други особености като задължителна подмяна на секундната стрелка и може би основните, ако намеря още по хубави, запушване на отвора на 2 ч. - измислено декоративно!

Днес макар и не на 100% готов аз показвам моята творба. Да ... тя ще си остане моя. Носи ми емоция повече от колкото очаквах. Удовлетворен съм!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Посрещам всяка нова тема във форма с интерес. Радвам, че има толкова талантливи майстори които ни помагат, напътстват и вдъхновяват. Аз имам мечта и се опитвам да я последвам правейки малки крачки. Така някой ден ще мога да кажа, че съм успял, че съм часовникар.
Благодаря, че погледнахте през моите очи.
Поздрави на всички!

Автор:  stepona555 [ 14 Яну 2018 22:24 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

icon_clap

Автор:  Liani [ 14 Яну 2018 22:35 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Браво и за идеята, браво и за изпълнението!!!
Доста труд е хвърлен тук.
Много ми допада!

Автор:  ivan_p_uzunov [ 14 Яну 2018 22:59 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Да ,-много добре е станал ! А и всеки труд ,дал окончателен завършек на дадена цел - си е цяло постижение за човек ! - icon_clap

Автор:  atanweb [ 17 Фев 2018 13:43 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Малко снимки от готвенето на сандвича"

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

До тук получих горната филийка, за основа ползвах тънка гъвкава пластмаса подобна на такава от ПВЦ бутилка.
Зашкурих я за да не е кладка и наплесках един слой от фосфора. Първо пробвах да сложа направо и горната част с отворите докато фосвора още не беше изсъхнал, но не се получи добре, неравномерно започна да се подава фосфора от отворите. Затова при следващият опит изчаках да засъхне фосфора и след това залепих отделно горната част върху вече твърдият слой фосфор. За съжаление не съм правил снимки. Вероятно съм работил късно... и съм забравил.

Автор:  Vesire [ 19 Фев 2018 17:28 ]
Заглавие:  Re: Франкени, котлети и всякакви самоволни хрумвания

Страхотно, май ми трябва дремел.
Пробвай да смесиш фосфора със двукомпонентна смола с втвърдител
става яко.

Страница 2 от 2 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/