24Ракета или как се зарибих

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Вече сериозно, без технотреш

Мнение от varban »

Seikosha написа::lol: Шегаджия си ти!
... когато ми е сух гърба.
Сега е мокър, така че пиша без майтап.

Виж в правилна посока ли вървя: viewtopic.php?f=58&t=1714" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: 24Ракета или как се зарибих

Мнение от varban »

Seikosha написа: Ама за вечният календар,дет му викат всички тъй...
Това го знам, ама не го разбирам :) Нито като математика, нито като механика, нито като необходимост :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: 2628.H

Мнение от varban »

varban написа:-12 секунди :)
+8...

:)
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

:thumbup:
.
Аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:

Мнение от omegaqq »

Seikosha написа::lol: Шегаджия си ти! Ама за вечният календар,дет му викат всички тъй,опитай се да надникнеш за нещо след милениума 2000г. Тц...няма да стане.Имам един такъв "вечен" Orient и точно вечността му изтича тази година 2013 Иначе сигур има скъпотии,на които са им докарали нещо по-далечно,ама то човек и той трябва да живее бая,че да му ползва екстрите :wink:
Календара наистина е вечен! Различните години се повтарят през определени цикли, но няма как да се напишат всички на цифера. Просто трябва да знаете настоящата година на коя от написаните на цифера съответства. Ето Ви и един сайт в който можете да правите справка:
http://www.timeanddate.com/calendar/rep ... ?year=2014" onclick="window.open(this.href);return false;
Па после някой да ми каже, че не е вечен календара и ще има БАН (не заради друго ами щот Ориент са ми любима марка :lol: )
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа:
+8...

+14

Навих го.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

omegaqq написа: Па после някой да ми каже, че не е вечен календара и ще има БАН (не заради друго ами щот Orient са ми любима марка :lol: )
Няма-няма, аз като режа дръвия, на хускварната и наливам безгин, а календара го гледам на компютър.
Последно промяна от varban на 05 Юни 2013 20:23, променено общо 1 път.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Абе и аз съм Seikosha,пък любимата ми марка е Восток,така става понякога,Иначе вечен календар всеки може да си изрисува на стената,те и маите са ги правели тези работи,ама им писнало да решават кръстословици и го зарязали.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Аз още нямам любима марка

Мнение от varban »

... и не знам, дали ще имам.
От моите най-ми харесва Терминатор-2, ама не заради това, че е омега, а заради корпуса и индийската верижка. Но него нямам право да го нося - не съм го поправил :)

А от поправените резултатът Ракета:Восток е 1:1, но и двата не стават за носене и не съм решил, какво да ги правя.

За Востокът - мисля си, че това е мой часовник, втория по ред.
Калибър 2605, "2605" на платината точно под периферията на баланса. скала на моста на баланса с четири дълги черти, нулевото положение с една по-къса, над крайните + и -.
На моста на колелетата - емблема "В" като @, само че опашката навита обратно. Номер 042777 върху моста на пружината.
Баланс с 8 винтчета, брегетирана спирала.
Мостът на баланса е шлайфан след набиването на знаците, другите два - преди.
Корпус "бял", стъкло запресовано направо в него, с тръбичка на коронката. До тръбичката под коронката набита цифра 8. Капак от неръждавейка, с надписи SHOCKPROOF BALANCE и DUST-PROOF по кръг. Констатацията и чистосърдечното признание са свързани с дъги.
Отвътре капакът е полиран на кръгчета, баш като капак на тестомесачка.
Стрелки - жълти, baton.
А циферблата ... трябва да е бил "кофе с молоком"... ама ако не пишеше Wostok, щях да помисля, че е от 18 век. След почистването прилича на двореца на Садам Хюсеин след щурма на американците - камуфлаж "пустинна буря" и само релефните цифри лъщят златно.

Въпросът ми е - възможно ли е този часовник да е купен в България около 70 година? Щото аз мога да лъжа като очевидец :)

От това зависи отношението ми към него. Ако не е бил мой и не се връзва по години, ще му намеря само ремонтоар и коронка и като посъбера инструмент и смазки, ще го разглобя пак, ще му намеря цифер без дупка и ще правя пак кюфте - три стрелки без чарковете на датника, та да мога да го нося.

А ако излезе, че някога е бил мой, ще си направя колодий за консервиране на циферблата и стрелките, както се опитва да ме учи Сейкоша-сан.

Е, поне сега така мисля ;)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Ми дай една снимка,дан ти е паднала батерията на телефона? Восток - 70г. > нормално,по това време да не сме били Конго Киншаса,че да не може да е купен от тук.То по това време изтока си беше на ачик на мода.
И дай да ти пратя един цифер,а ти кило розово масло,гаубица - неща и кантар тоже.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Seikosha написа:Ми дай една снимка,дан ти е паднала батерията на телефона?
На телефонa - не :)
Ама той е Siemens ME45. Вярно, силно бърникан, основно заради часовника - ползвах го като джобен :)
А на модема ми наистина е паднала батерията - той е неква нокия, сега го включих. Ама даже не знам, ква камера има... дай да го видя таман :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Камерата на C5 часовници не може да снима - поне не можах да я накарам за 15 жминути. Вероятно е на фикс-фокус - макро няма.

Механизмът е подобен на този:

Изображение

ама без петолъчки по колелото на пружината.

А циферът - от този тип:
Изображение
бих казал, че е същия, само че моя е Wоstok а не Вoстoк.
Цвят неопределен :) Вероятно - кафяв... сега е светлосивокафяв на петна :)
Стрелките някога са били като на снимката :)

Ама корпусът е бял... а аз нещо не помня златни стрелки на моя. За цифрите - не съм сигурен, ти ще кажеш. Аз досега се ровчих из нета да намеря точно като моя, ама за рaкети (носители ;)) по-лесно намирам инфо, отколкото за часовници.

Така че има подозрение да се е утаил от някой златотърсач. Нещо не ми се връзва такова съчетание - бял корпус и жълти стрелки... вярно, те и цифрите жълти.
Пък и в механизма нямаше парче счупен ремонтоар - извадил го е някой, който не умее да го сложи. Аз това го научих доста рано :)

PS: Ей тук съм написал, че 2605 може и да не е купуван нов и да съм получил кюфте, печено от бай Пенчо (часовникар в Бяла Слатина, май той последен е пипал Терминатор-2): viewtopic.php?f=72&t=1654&start=30#p12817" onclick="window.open(this.href);return false;
Не бих могъл да помня, как са ставали тия работи тогава - дали в ТПК-тата даваха нови часовници, или бележка за магазина, или пък възстановени и сглобени от части.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа:
+8...

+40 - чак сега си изкара допуска.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Ход на ракета 2628.Н за две денонощия

Мнение от varban »

0 0
5:21 +7
20:16 -12
29:05 +8
33:03 +14
53.19 +40

Съветските часовници са най-бързи :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

И това излиза точно така

Мнение от varban »

Стандарт не се тълкува, а се изпълнява.
Калибър 2628.Н е механизъм 2 клас. А като се има предвид кои години е правен (говорих с мама, според нея този часовник ми е подарен за бала, преди 33 години), е бил даже не сериен, а едросериен.
И затова за потребителя - един ред: точност на хода. Той е еднакъв за всички механизми от този клас: +40/-20 секунди/денонощие. На пръв поглед - дюлгерска им работа. Щото това се тълкува буквално така: изпитанието трае едно денонощие, за това време не трябва да има разлики повече от допуска. На който и да е час, от първия до последния.

Да, ама часовник трябва да бърза... да не е цифров, че ва гони нулата от двете страни. И затова в завода ги правят на +20.
За да не преписвам, приемам +24. Всеки час с по една секунда.

И тогава се вижда реалната точност за времето на изпитание, която е по-висока от неравномерността на хода. Щото този механизъм е виждал виброграф само като бебе, кога са го раждали със скорост 1 братче/сестриче в минута... като марсианци леките си коли ;)

И се вижда, че за тия пет минути така са го привели към нормален бой, че още е в час.

Затова този солник получава прякор. Понеже е верижен и върви, като танк от бойна готовност - Т-55. Според мен Т-55 е красива машина, а според хира, дето разбират от часовници - жълта ракета дата/ден също.
Заради това, че е модернизирана в Бг (с ловешки ъглошлайф и зегерклещи) и че много танкове (и жълти часовници отидоха за скрап), ще бъде Т-55АМ:)
Ей сега ще потърся оригинала, а като ми падне фотоапарат - и адаша му.

А това, че лъщи кат влашка каруца на сватба, щото е параден. Ма дай да запиша, че съм с таблет.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”