Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 9   [ 131 мнения ]
Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 09:34 

Регистриран на: 20 Апр 2013 16:58
Мнения: 794
Местоположение: София-Лозенец
Докато човърках с клечка за зъби един циферблат от часовник-менте (понеже много ми се искаше да имам постижение и в тази насока) се замислих за някои технологии, които си струва да се опитат.

// Въпросният циферблат между другото не се надраска от клечката за зъби и не му се развали естетическият шлайф, който лъщи под различни ъгли. След това обаче успях да го надраскам с пинсетите и под бялото покритие се появи мед - това сребърно покритие ли е? И налага ли се понякога това покритие да се възстановява - ако ще и по метода с употребяван фото-фиксаж?

Та значи - първо колкото и да ги обикалях, успях да отнеса някои минутни маркери. Замислих се дали не може да си отпечатаме такива чертички с лазерен принтер, както се правят печатни платки.

Методът за печатни платки - отпечатва се графичният оригинал на печатната платка върху гланцова хартия (някои ползват каталози от МЕТРО, някои ползват хартията върху която стоят залепени стикерите преди употреба - мазната хартия от която се отлепват лесно). Отпечатък от лазерен принтер върху последната почти не се залепва. След това се полага хартията върху медното фолио и с ютия или ламинатор се загрява, така че тонерът да се разтопи и да залепне за медта. После хартията се отстранява, а полученото покритие е с много добра адхезия и е устойчиво на химикалите, с които се ецва останалата непокрита мед.

За нашите цели би трябвало по-подходяща да е етикетната хартия. Тонерът е фин прах, който при наелектризиране полепва по барабана на принтера, а после се пренася върху листа. При последващото нагряване прашинките се сплавяват в плътно черно покритие - донякъде пластично, като всяка друга пластмаса (или беше полимер?).
Така работи лазерният принтер. Получава се нещо подобно на прахово боядисване.

Не можем да натикаме циферблата през барабана на принтера, но ако си отпечатаме малки чертички върху етикетна хартия можем да си ги изгребем оттам с клечка за зъби и да ги положим за минутни маркери на съответните места.
Не знам дали ще можем да пренесем цял надпис, но това вероятно ще е свързано или с огледалното отпечатване на надписа и натискането/изтръскването му върху циферблата, или с омокрянето на надписа и приплъзването му настрани като ваденка.
Пренесеният отпечатък след това може да се нагрее и да залепне на мястото си.

Не знам какви мастила и бои ползват нашите хора, но гледах по youtube клипчета -- нанасят боята през сито и го натискат отгоре с някаква силиконова цомба.

Това, за което си мислих - в печатарството има много лакове и бои, които може и да се окажат подходящи.
Печатарството не включва само печат върху хартия, а всякакви рекламни химикалки, запалки и др. боклуци, или пък съвсем сериозни изделия.

Няма защо да се мъчим да лакираме и боядисваме със спрей за общо предназначение, купен от близката железария. Той не е предназначен за това, което се опитваме да постигнем.

Дори хартията в гланцовите каталози, като например каталозите на МЕТРО, е покрита с UV-лак - тънък и гъвкав слой с доста добра устойчивост. Гледах тук някакво описание на професионални продукти: http://www.politekbg.com/bg/page111_33.php

За свалянето на стария лак от циферблата изчетох по форума всичките теми на шеретудито и 3017 в които се споменава нещо за циферблати. Някъде се говори за лимонтузу, другаде за спирт. Предполагам, че целта на метода с намокрянето за по няколко секунди и след това изчакването да позасъхне, е да се получи само разтваряне и отмиване на повърхностния слой. Ако оставим химикалът да попие в дълбочина рискуваме да се получи неравномерно разширение, деформации и разтваряне на лака под цифрите и маркировките, (а върху този лак са ни отпечатъците, които се мъчим да запазим).

Интересно ако увием циферблата с изпънат чорап, дали ще може през него много бавно да наквасим лака и да го отмием, без да се разбягат надписите.

Както някой вече беше казал, всичко е въпрос на експерименти и много съсипани циферблати, докато се намери най-добрия вариант. В един чужд форум попаднах на идеята да се ползва Tarnex (Tarn-X) - препарат за почистване на сребро. Предполагам, че препаратът съдържа органични киселини и ПАВ. Потапял се циферблатът за няколко секунди (10 секунди са много). Със сигурност сваля малко от повърхностния слой и като цяло е рисковано, но понякога давало добри резултати.

http://www.mybulova.com/node/1488
http://forums.watchuseek.com/f11/benrus-quick-spit-polish-500141.html

Ако има интерес за експерименти с лак и препечатки(допечатки) мога да разпитам - до нас има някаква печатница. Ако пък някой има познат бижутер, нека да проучи за почистването на метала с различни препарати. И много важно е да разработим сигурна технология за свалянето на стария лак без да отидат надписите. Някой знае ли точно вида на боите и лака?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 10:28 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
Много се радвам че и друг го вълнуват същите въпроси. Ако успеем да постигнем добри резултати сме намерили и формула за успешен бизнес. В някои държави вече са го постигнали. Като UK където направиха на Пламен Зенита, украинците също печатат много успешо циферблати, има и едни пичове от Уругвай с добри оферти в ebay.

Първо за махането на лака, мисля че няма много смисъл да се хвърлят усилия за това. Циферблат който плаче за реставрация значи ще е износен. Точо там е проблема, че при контакт с разни химикали въздействието ще е върху различни части. На едно място ще има запазен устойчив лак, който ще иска по продължителна намеса, която пък от своя страна ще повреди частта където вече няма лак или самия надпис.

Виж за печатане на нов надпис и полагане на ново покритие вече си заслужава усилията.
Аз също си мислех за пренасяне на готов отпечатък, но все още умувам как може да стане. Да се направи нещо като ваденка, като тези от преди 30 години, които ги плюнчехме и лепихме по легла и хладилници :)

Или да се напечата на лазерен принтер, но върху някакъв определен носител, който да се разгражда след това с разредител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 12:15 

Регистриран на: 20 Апр 2013 16:58
Мнения: 794
Местоположение: София-Лозенец
Тези с платките, дето пренасят тонера с хартия от каталози на МЕТРО не ги вълнува външния вид на отпечатъка, а доброто покритие. (А ти не се ли занимаваш с електроника? - с някакво такова впечатление съм останал). След залепването на тонера хартията се отстранява с намокряне - естествено в тонера остават власинки от хартията.

С тези мазните хартии за стикери почти няма залепване на тонера и много лесно се отделя от хартията. Но понеже циферблатът не е с равен профил не можем просто да наложим хартията и да пренесем отпечатъка. Може би първо трябва да го прехвърлим върху нещо меко - силикон?

Чертичките за минутните маркери винаги можем да ги изгребем с клечка за зъби - за дребни корекции става.

Колкото до запазването на стария отпечатък - и аз си мисля, че в много случаи няма смисъл, но ако е някакво шарено лого се усложнява процесът на отпечатване. При всички случаи можем да си направим сито и ще е 15-20 лв, но за всеки допълнителен цвят ще трябват още различни сита.

Онези бг-самоделни циферблати всичките бяха направени с общо няколко сита - еднакъв отпечатък на цифрите и деленията, и с отделно отпечатано различно лого и надписи за различни варианти и комбинацията им.

Печатарите използват сито-печат. А и тези, които изработват печатни платки също - за нанасяне на покрития, както и за нанасяне на солдер-маската - една доста издържлива смола, от която масово използваните са със зелен, червен, черен и бял цвят. За един часовник от 1 лв. може да не си струва да се прави сито за 20 лв, но ние разполагаме с 1001 еднакви часовника от по 1 лв.

Ако измислим как най-успешно да премахваме лака пак ще е от полза. Не за да запазим на всяка цена оригиналната боя, а защото не можем да си позволим да отпечатаме всички циферблати, които ни се прииска.

За ваденките не знам дали е уместно, понеже са на основа, която не е устойчива и се разгражда относително бързо. Печат си трябва, но с подходящите технологии и материали. Дори и на най-обикновена консервена кутия има печат, който ще седи добре на циферблат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 16:18 

Регистриран на: 28 Мар 2012 12:51
Мнения: 249
Местоположение: София, кв. "Хаджи Димитър"
Супер тема.
Бих добавил само, че след като видях една реклама да ти сложат снимката на чаша се замислих дали не може да се направи нов порцеланов циферблат. С малко игра и преснимане лесно може да се направи изображението на компютър, на хартия или фолио. Дори и огледален образ не е проблем.
Сещам се и за надгробните снимки - те май са по фототехнология, има и цветни.
Ще е от полза, ако някой знае как се правят етикетите на DVD или CD върху самия носител.
Смятам, че и правенето на стъкла от плексиглас, огъване, струговане също ще е интересна тема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 16:29 
Напреднал

Регистриран на: 05 Апр 2012 15:23
Мнения: 1164
Засега най-добри резултати при печатането на циферблати дава тампонния печат:

http://www.youtube.com/results?search_q ... als&page=1


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 16:33 
Специалист

Регистриран на: 31 Окт 2012 12:06
Мнения: 2375
Имам една идея, която дойде от изказване на жена ми, че някаква маникюристка имала лазерен принтер, който отпечатвал еднаква рисунка на всички нокти и така маникюра ставал :thumbup:
Но още не съм разбрал коя е :evil: Иначе съм и нагласил един съсипан от мен делуксов цифер :D и мисля да пробвам....Ако се получи трябва да измисля и с какво да го пръсна отгоре за да го запечатам!

_________________
.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 16:52 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
Изпреварили са ме с отговора :)

От година две бистря нещата, изчел съм много за печата и мога да кажа че на теория знам всичко.
Със ситопечат е възможно, но за задоволителна работа. Мрежата винаги ще оставя следи върху отпечатъка. А за повече от един цвят, мисията невъзможна. Няма толкова прецизна машина, особено в България, която да има настройка от няколко десети от милиметъра. За много други предмети става, където не трябва да се спазва отстояние от централния отвор, от прозореца за дата, от външния ръб, цвят от цвят и много други.
Стигнал съм до извода че единствения начин по който може да напечаташ дори минутните маркери със 100% прецизност остава тампона.
Също така едно клише за тампонен печат излиза няколко пъти по евтино от изработката на едно сито. Мастилата са евтини, остава отново въпроса за машината. Тук продават само китайски, които според мен стават единствено за печат на запалки.
Дори веднъж с уважаемия колега Невен Бекриев, обсъждахме въпроса за изработка на такава машина. Така и не довършихме обаче.

С техника не се занимавам, просто имам малко познания и там :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 17:01 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
DHM написа:
Имам една идея, която дойде от изказване на жена ми, че някаква маникюристка имала лазерен принтер, който отпечатвал еднаква рисунка на всички нокти и така маникюра ставал :thumbup:
Но още не съм разбрал коя е :evil: Иначе съм и нагласил един съсипан от мен делуксов цифер :D и мисля да пробвам....Ако се получи трябва да измисля и с какво да го пръсна отгоре за да го запечатам!


Всички печатарски технологии могат да отпечатат добър детайл, но проблема идва единствено от невъзможността прецизно да укажеш къде точно да сложи мастилото.
На маникюра ако е милиметър встрани няма да личи, но на циферблат... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 17:09 
Специалист

Регистриран на: 31 Окт 2012 12:06
Мнения: 2375
Знам ли??????? Решил съм да пробвам като я намеря :thumbup: Маникюристката на жена ми каза, че нов такъв принтер струва 10 000лв. ...........тя изтървала един употребяван за 2000 и до колкото разбрах има маркер, някаква светеща точка, която маркира центъра.....

_________________
.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 17:20 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
Щом е толкова скъп може и да свърши работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2013 19:47 

Регистриран на: 20 Апр 2013 16:58
Мнения: 794
Местоположение: София-Лозенец
Мастилено-струен принтер е този за маникюр. http://manicur.org/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8
Преди отпечатването на изображението се поставя обикновен лак за нокти, след това специална основа върху която да хванат мастилата. После се отпечатва картинката и накрая се покрива с топ-лак. Ако мастилата от какъвто и да е мастилено-струен принтер попаднат директно върху метал ще се съберат на едни ситни капчици и нищо няма да се получи.

Не би било проблем да насучем един циферблат в мастилено-струен принтер. Там поне печатащите глави се движат на разстояние от листа. Трябва да проверим каква основа за мастилата използва маникюристката и дали ще пречи на другите качества на циферблата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2013 20:21 

Регистриран на: 20 Апр 2013 16:58
Мнения: 794
Местоположение: София-Лозенец
Днес имах частичен успех с циферблата на една такава Ракета:
Изображение
Лакът е нанесен върху печата и си беше стандартно на шупли и замърсявания.
Докато пробвах различни методи, пак отидоха част от минутните маркери.

На края стигнах до извода, че най-добре се получава, когато се избърше бързо с чист спирт. Няколко (2-3) тръквания с мокър парцал и без никакъв натиск. След това без значение колко от лака се е разтворил, веднага трябва да се изсуши, за да не се отлепи боята на печата. Ако останат някакви фини точки, /за да не повтаряме бърсането със спирт само заради няколко точки/, може после да се отнемат с намокрена в спирт клечка за зъби.

Самата боя не се разтваря със спирт, но може да се повреди при механично въздействие, затова не трябва да се натиска и трие. Докато лакът е още на циферблата, той ще предпазва маркировките. Преди да го свалим е добре да обърнем внимание на различни напластявания от мръсотия и да премахнем първо тях. Целта е да остане само лака, който да свалим после със спирт.
Аз не бях изчистил някаква гняс над надписа "made in USSR" и после целия лак се избърса, но там мръсотията с лака под нея си седеше. Много му треперих да не го повредя, докато свалих мръсотията с намокрена в спирт клечка за зъби със специално омачкан и разчепен връх, така че от дървото да стърчат само много фини власинки, с някоя от които да побутна мръсотията от буквите на надписа.

Най-накрая, след като хванах технологията, смело почистих цифрите и надписите "Ракета" и "made in USSR". Нямаше щети.

В местата, където лакът е бил на шупли има малки язвички, пробвах да ги почистя с препарат за почистване на неръждаема стомана от ЛИДЛ (в момента е на прИмоция по 2.30 лв.) Идеята беше, че съдържа някакви слаби органични киселини и сваля окисите - язвичките пак ще си седят, но поне да не са черни и да не се виждат от далеч. Може да се помисли - да се запълнят с нещо, понеже основата под покритието на циферблата е жълта и пак малко си личат.

Това е за Ракета.
Следващи експерименти ще има, когато си намеря нови циферблати за експерименти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2013 20:37 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4495
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Е хайде сега остава да покажеш краиният резултат. :clap:

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2013 20:57 
Специалист

Регистриран на: 31 Окт 2012 12:06
Мнения: 2375
Дай координати за да ти изпратя, а сигурно и други колеги :wink: :thumbup:

_________________
.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Май 2013 21:57 

Регистриран на: 03 Фев 2013 23:36
Мнения: 486
Ецването ме вълнува от много време и съм правил доста опити. Каквото е направено като маска, това остава, вкл. всяка точка и чертичка. Тези са драскани на ръка.
Изображение

Изображение

Методът с принтера е безотказен и най-лесен за трансфер на изображението, единственият проблем е свързан точно с пренасянето :think: Ако изобщо може да се отпечата толкова фино изображение (деленията на минутите примерно), то трансферът им в/у циферблата ще си е същинско приключение. Площта е малка, а трябва стабилен натиск с ютията. Всяко мръдване на листа прецаква работата Самото ецване не е проблем.

Интересна интервенция в/у цифер, която съм виждал е следната: циферът се почиства от старото лаково покритие и се полира до метал (остава я мед, я месинг или нещо друго :lol:) Нанася се нов слой лак. На векторна програма се чертае, каквото трябва да има на цифера и се носи на лазер. Там възможностите стигат до линия, тънка две десети от мм. Лазерът изгаря лака и отдолу остава полирания метал. Става много фино и готино, векторните програми дават възможност за всякакви щуротии, но всъщност този метод няма абсолютно нищо общо с реставрирането...

_________________
"Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект"-Т.П.
http://www.nikolakovachev.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 9   [ 131 мнения ]
Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало