Кой е най-точния съветски ръчен часовник?

Потребителски аватар
trk2
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 29 яну 2013 09:18

Кой е най-точния съветски ръчен часовник?

Мнение от trk2 » 19 фев 2014 18:45

Интересува ме принципно, а не конкретни екземпляри. И то към днешна дата от оцелелите механизми, а не по спецификации от преди половин век. Какви са Вашите наблюдения?

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Контакти:

Re: Кой е най-точния съветски ръчен часовник?

Мнение от varban » 19 фев 2014 20:02

Не разбрах въпроса - само от личен опит ли?
Ако да, досега имам направени три механизма, които вървят точно.
Ракета 2609, Полет 2609Н и Заря 2009Б.
Тръгнаха на втория ден по-добре от 10 секунди, а двата мъжки ги настроих до няколко секунди на ден. Зарята не съм я мъчил, щото е дамска :-)

Мазани са с хубави, ама не с часовникарски масла, виброграф не са виждали :-)

А строго погледнато, разбира се, че кварцетата. Има някои, които въпреки 40...50 годишните кварцове дават по няколко секунди на месец ;-)

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 19 фев 2014 20:04

Ако е принципно - ми сигурно Восток 2809. Ама аз такъв часовник нямам, имам само машина.

rosen_er
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Мнение от rosen_er » 19 фев 2014 20:08

Ами сигурно някоѝ от кварцовите им модели :wink:

Потребителски аватар
trk2
Напреднал
Reactions:
Регистриран: 29 яну 2013 09:18

Мнение от trk2 » 19 фев 2014 22:49

Питам защото до сега не съм имал точен съветски часовник. като изключа МХ6, но той е настолен.
Имам една Ракета на която много се радвам, но тя не само че не е точна, ами дори и спира въпреки че часовникар я прави.

Seikosha
Специалист
Reactions:
Регистриран: 11 фев 2013 21:37

Мнение от Seikosha » 19 фев 2014 22:57

Предполагам все пак,че става въпрос за механика и с риск да ви втръсне да ви го набутвам този саат,по точно нещо от Панчо 3133 не съм имал,без значение дали японски ,швейцарски руски или друг.
Аз продължавам да си го наблюдавам и си записвам всеки ден,интересно ми е.Последното нулиране беше на 06.11.13г. Днес е 93 ден и записаните данни показват +29 сек. избързване спрямо първият ден,или 0,31 сек/24ч. Най голямото среднодневно е на 07.01.14г - 0.60 сек/24ч.
а най-малкото на 01,02.14 0.00 сек/24ч. :) Най -голямото дневно избързване което е достигал е +12 сек. а най-голямото изоставане -22 сек. но и в двата случая е бил съвсем на края на резерва си,понеже съм отсъствал по две денонощия и е бил само в едно положение. Реално дава разлика на ден м/у 1-5 сек. и явно се дължи на позата която е заел. От десетина дена го слагам в три позиции и се движи м/у 1-3 сек. Сега ще пробвам и в 5 позиции,но все пак не засичам,по колко време го държа в дадена позиция,а и като спя,поне 1/3 от денонощието е в само една,така ,че това не е съвсем прецизно.Никога не е преминавал -1 или +1 минута за 93 дена. Той си крета напред и в един момент прави обратен завой,няма големи температурни разлики,не повече от 3-4 градуса,освен в двата случая които споменах,но има и един факт,че го турих един ден в хладилника :lol: при около 4-5 градуса,показа 1 сек. отклонение.
Други механизми не съм наблюдавал така щателно,никога не ми е било и приоритет,но съм мярвал Ракети 2609,2603, Восток 2209, МЧЗ 2209 да вървят точно на пръв поглед,но това не е представителна извадка,защото трябва всички механизми да са поставени в еднакво положение,да са профилактирани и уточнени по едно и също време,смазани и т.н. ,а това може да бъде задача,но не и естествена ситуация.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 19 фев 2014 23:00

Ти за Коперника ли говориш? 2609НА?
Имам няколко такива, които дават стабилна поправка. Но повечето са с криви спирали.

Ако дава стабилна поправка при носене, знаеш, че може да се настрои.

Амплитудата на твойта ракета след ремонта колко е?

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 19 фев 2014 23:13

За Панчо - не ме учудва, и ти знаеш защо, ама Коцето не знае.
Аз имам Полет 2609Н с подобен баланс и ход, само че на моя балансът е жълт, а твоя е с бял.
Въпреки че със зор минава 220 градуса, се държи много добре. Това означава добър баланс и спирала.
Невен също хвали друг вариант на този механизъм, с автомат. Регулирал го е до нулева разлика за сезон.

По въпроса за точността - чак сега Сейковеца, който ми прати, тръгна като свят, с отклонение под две секунди на ден. След профилактиката шареше, ама се оправи за месец и половина. Но за да тръгне стабилно, си иска поне седмица. Иначе не ще, сърди се :-)

kapkan
Специалист
Reactions:
Регистриран: 27 яну 2012 22:01

Мнение от kapkan » 19 фев 2014 23:21

Сейкошата,ти правиш лабораторен тест,я го опни на браздата Панчо,да се носи,тогава какво ще покаже ;) от руските Ракета 2603 ми е фаворит,тестовете са ми,часовника на ръката и каквото сабя покаже :) а иначе хроното Сейко е ударник в това отношение,3 месеца 3мин,не съм г свалял от ръката,независимо какво работя.

Потребителски аватар
omegaqq
Moderator
Reactions:
Регистриран: 04 яну 2012 22:27

Мнение от omegaqq » 19 фев 2014 23:38

Ми той отговора е много лесен бе момци - спрелия. Показва абсолютно точно време цели два пъти в денонощието. Ся малько по сюрьозно. Полет 2609 от по-новите според мен е часовникът(от руските) на който може да се разчита за точност.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 20 фев 2014 08:49

Ето го и заявлението на Невен: viewtopic.php?f=58&t=1794&p=20826#p20826" onclick="window.open(this.href);return false;

На мен ми е интересно, по какво се отличава баланса на Панчо и въобще белите от тези на обикновените модернизирани полети 26 калибър. Имам некои съмнения, че "бял" баланс е уравновесяван по-прецизно. Ама дай да видим, кво казват братята.

ПС: Тя тази тема периодично изплува на форума. Ето една друга: viewtopic.php?f=55&t=2550" onclick="window.open(this.href);return false;
И още една, дето се сравняват швейцарските със съветските: viewtopic.php?f=55&t=2419" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Контакти:

Мнение от varban » 20 фев 2014 09:15

trk2 написа:Питам защото до сега не съм имал точен съветски часовник. като изключа МХ6, но той е настолен.
А той колко е точен засега?
trk2 написа:Имам една Ракета на която много се радвам, но тя не само че не е точна, ами дори и спира въпреки че часовникар я прави.
Ми тогава вземи и си я направи сам :) То пък голяма работа - ракета да оправиш. Ако не можеш да сбориш по една ракета на час, не си мисли за морски хронометри. Ако не загубиш нещо, ще тръгне.

Ракетата в този форум е пробен камък и учебен часовник. Много хора с нея почват, прескачат будилници и джобни :)

А! Вземи предвид съветите на бачо Ангел - освен масло, трябва и бирчок, до около два литра. Тогава според него се втрърдявала ръката и окото ставало снайпер. И по мои наблюдения е така :)

rosen_er
Специалист
Reactions:
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Мнение от rosen_er » 20 фев 2014 09:21

varban написа:Ти за Коперника ли говориш? 2609НА?
Имам няколко такива, които дават стабилна поправка. Но повечето са с криви спирали.

Ако дава стабилна поправка при носене, знаеш, че може да се настрои.

Амплитудата на твойта ракета след ремонта колко е?
Оригиналният механизъм на Коперник е 2609НП."П" -то някои го разчитат като прецизен.Машината е и по-рядка,съществуват мнения ,че е доста точна.Имам Ракета Коперник с този механизъм и без профилактика(чисто нова е,Русийска )даваше-2сек/24 часа ,на "маса" ако не се лъжа.

sheretudis
Специалист
Reactions:
Регистриран: 14 яну 2012 16:50

Мнение от sheretudis » 20 фев 2014 10:21

най точния часовник независимо руски или друг е този на когото си му взел точните пари Нямам нищо против да избързва нагоре в цената ЕДНО Е ДА ИСКАШ А ДРУГО Е ДА ТИ ДАДАТ -туй е точност при часовниците Баланса е много важен в искането и даването

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Мнение от Pavlin » 20 фев 2014 11:21

Аз не мога да кажа, защото не нося руски часовници. Но от това което съм чел и от отзиви на колеги, като че ли 3133 е един от най точните механизми.

Отговори

Върни се в “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”