Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 23 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2015 22:29 

Регистриран на: 01 Яну 2015 19:10
Мнения: 54
Местоположение: Русе
И така,да си изпълня обещанието.В темата ми за" купувам баланс за Молния" обещах да пиша за резултата колкото и да е калпав той.
Днес си поиграх със смяната остта на баланс на молнията.Ако тя нямаше сантиментална стойност(беше на дядо кичовния часовник като ходи на "чаршиата") и ината да опитам сигурно нямаше да се уловя.
Та с ето тези инструменти,а не с голи ръце проведох борбата:
Изображение

Изображение

Изображение
Първо свалих спиралата,след това голямото колело(ще го наричам маховик) и след това втулката с камъчето.Като за нея ми трябваше онова джаже за дорник(от последната снимка.Клема от платка)След това по обратния ред.Зарадвах се ,че допуските на сглобките не са много стегнати и ставаше само с натиска на понсетите без да трябва да се почуква.
Първият проблем се появи когато се оказа,че диаметъра на новата ос в мястото където да се монтира маховика е малко по-малък и тя превърта в него.Направих опит да свия отвора с накатка около него ама неуспешно.В крайна сметка косъм лепило свърши работа.
След това спиралата, като предварително бях белязъл върху двете страни на маховика положението наанкерното камъче и на края на спиралата.вярно,че е ориентировъчно,но все е някаква база.
И последва следващият проблем.Както казаха колегите осите не са съвсем готови.Тази се оказа малко по-висока.Откъм анкерното камъче няма проблем,но към моста е по-високо.Като се стегне мостът до край и балансът стяга.Чудех се какво да правя и първото което ми дойде наум беше да подложа под моста дистанционна пластина(имах една от машинка на ракета)Тя па взе,че пасна по разстояние на отвора на винта и водещите щифтове,но мааааалко не и стига дебелината.Сега се чудя дали да сложа две(ама нямам втора за проба) или да си изработя от нещо(хостафан,слюда някаква или паус).Ако имате идея казвайте?!?(без шлайфане подрязване и други професионални методи)
Другото от което не съм доволен как стана е нулевото положение,т.е. завъртането на спиралата спрямо баланса.Реших да го донаточа после.Сега съм доволен,че въобще се получи нещо.Сигурно и няма да повторя друг път или пък с по-дребен баланс,но бях длъжен да опитам :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2015 22:38 
Специалист

Регистриран на: 17 Апр 2012 14:49
Мнения: 2743
Има едно алуминиево домакинско фолио-по дебело.
Махни баланса сложи едно парче на моста и с шило пробий дупките.
След това с ножичка изрязваш.
Не съм го правил,сега ми дойде на ум.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015 00:25 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Преди няколко време аз щипех карамфил със зегерклещи, а Тольо тормози баланс с маша :-)

Още един луд за връзване :-D

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015 07:30 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1092
Местоположение: Варна
Принципно оста трябва да се занити за таблата (маховика). Не е трябвало да се опитваш да свиваш отвора, от това нищо добро няма да се получи, най - много накрая балансът да замята като крива капла на велосипед. Щом се занимаваш с платки, може да запоиш много икономично оста за таблата. Никакво лепило, това е срамно.
Платото или двойната ролка с импулсния камък се слага така, че камъкът да е под прав ъгъл спрямо спиците на таблата.
Махаш анкера и моста му. Щом оста е по - дълга, трябва леко да надигнеш моста на баланса. Слагаш моста без баланс и го стягаш с винта. Надигаш леко с отвертка моста спрямо другите мостове или плочата най - далече от винта с цел лекичко да се изкриви нагоре. После пробваш с баланса дали се върти свободно. Трябва да има мъничък аксиален луфт. Като разклатиш механизма вертикално, трябва да се чува леко почукване от това, че оста се удря в накладните камъни. Ако луфтът е голям, мостът отново се стяга без баланс и се натиска леко надолу.
След нагласяването на луфта завъртаме баланса (няма анкер и спирала) за да видиш дали не замята при въртенето. То се отстранява с леко кривене на спиците, но не на самото колело.
После трябва балансът да се уравновеси, ако искаме да върви часовникът еднакво точно във всички вертикални положения. Има инструменти за намиране на мястото с превес, но може и така
http://s7.postimg.org/wtk6eqge3/DSC00667.jpg
Трябва върховете само да легнат, участъкът от инструмента трябва да е гладък. Тежкото място застава отдолу и балансът се клати като махало, колкото по-голям е дисбалансът, толкова по-голяма е честотата на клатенето.
На молнията всички винтове са еднакви и няма смисъл да се разменят. И шайбички няма да в лесно да си направиш, остава възможността да изпилиш от долната страна на винтовете на тежкото място за да не се вижда като се гледа отгоре.
Чак накрая се слага спиралата. За да не се чудиш как, може докато балансът с моста е в механизма, да го наместиш в равновесното положение и да сложиш с маркер точка на баланса срещу отвора за колонката в моста.
Надявам се да съм от полза :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015 08:20 
Специалист

Регистриран на: 17 Апр 2012 14:49
Мнения: 2743
"За да не се чудиш как, може докато балансът с моста е в механизма, да го наместиш в равновесното положение и да сложиш с маркер точка на баланса срещу отвора за колонката в моста."
Това-"отвора за колонката" не го разбрах.
На доста часовници съм виждал следи от остро шило под моста на баланса точно с цел да се повдигне при дълга ос.Не знам дали е правилно.
Шайбички имам най различни,но не си струва разноските.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015 08:46 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1092
Местоположение: Варна
plamenhar написа:
Това-"отвора за колонката" не го разбрах.
На доста часовници съм виждал следи от остро шило под моста на баланса точно с цел да се повдигне при дълга ос.Не знам дали е правилно.


Имам предвид отвора в моста на баланса, в който стои колонката на спиралата и се затяга с един винт странично.
Набиването на остър център или др. на плочата под моста на баланса за да се повдигне моста е грозно и не е добро решение. След няколко стягания и махания на моста, той отново си става нисък.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015 09:40 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
2 Пламен:

Тази Молния е с неподвижно закрепване на колонката в моста, и за да уточниш равновесното положение, трябва да въртиш втулката, в която е закрепен вътрешния край на спиралата, така че при спрял баланс импулсния камък да застане в пазвата на анкерната вилка.

Ама това не е много лесно, ако не бележиш. Първия път, когато въртях втулка, машината въобще не тръгна :)
Изображение

По-голямо:

Изображение

Белязки:

Червената линия започва от импулсния камък и върви радиално към таблата. Точката на Молния може да не се слага, щото всички баланси така се сглобяват. Ама ако го е пипало някое майсторче, може да е изместен от ъглополовящата. Тогава си иска маркиране.

След това на гола платина се слага анкерната вилка и после - баланса. Колонката хич не се закрепва в моста. Балансът внимателно се намества така, че импулсния камък да си дойде на мястото, и на таблата се слага зелената точка. Там трябва да отиде колонката.
След това балансът се изважда, и втулката се завърта така, че колонката да дойде срещу зелената белязка. Това съм го показал със синята стрелка.

След това се проверява положението, първо само с анкерна вилка и баланс, малко може да се уточни, и след това вече равновесието се уточнява при работещ механизъм по метода на пеперудката :)

Вече белязки не трябват, затова те могат да се измият.

С маркиране от първия път машината ще тръгне, в краен случай - с побутване на баланса. А без маркиране - не е сигурно :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015 15:28 

Регистриран на: 17 Окт 2013 17:48
Мнения: 226
Добре ли са смазани камъните на баланса? Защото и мен ми се е случвало да ми стяга така, но след подходящо почистване и смазка баланса който по-рано е спирал при натягане потегля безпроблемно.

_________________
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2015 16:19 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
На мен така не ми се е случвало. Ако няма луфт, стои. Ако има луфт, тогава се клати.
Ако е с голям луфт или е мръсен, или не е смазан, тогава не прави 100+ колебания... на Молния - много-много повече, даже ми писна да броя, ама над 300 :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2015 22:41 

Регистриран на: 01 Яну 2015 19:10
Мнения: 54
Местоположение: Русе
Kolлеги,спрямо аматьорското ми изпълнение и желанието да опитам все пак важно е крайното положение на нещата.Знам,че това което направих е блед проблясък на това как се прави.Безкрайно благодаря за съветите!!!
Предварително бях белязъл положението на камъка и края на спиралата върху двете повъррхнини на маховика.Вярно ,че е не е много точно но е начално положение от което после да донагласявам.Относно равновесното положение го постигнах с осово въртене на втулката на спиралата спрямо оста.После пак сглобявам и гледам.Стремя се камъчето да е почти в неутрално положение,т.е. при малко завъртане наляво или надясно да прави еднакви отклонения на вилицата.Или иначе казано ако при 10градуса ляво вилицата да мръдне толкова като и при 10гр дясно.Разликата по височина я убрах с дистанционер.Изолационната лента на БИШОП-а дойде таман.Факта е,ч е на дядо часовничето цъка и съм удовлетворен защото си спомням как го счупих като малък и го скрих. Срам ме е ама така си беше.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2015 22:51 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
Мен ако питаш- постигнал си толкова, колкото повечето съвременни часовникари няма да могат...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2015 22:52 

Регистриран на: 01 Яну 2015 19:10
Мнения: 54
Местоположение: Русе
Циферблата обаче от времето се е занемарил.Имам чувството че май няма оправия.имате ли идея?
Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2015 22:55 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
Там по добре не пипай! Няма оправия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2015 23:23 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1092
Местоположение: Варна
Като за първи опит - супер, щом върви, значи си се справил. Получи ли се достатъчна амплитуда и еднаква ли е тя по гръб и по корем?
Както и да е, остава да си набавиш струг и да започнеш да си правиш оси сам :b


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2015 20:34 

Регистриран на: 01 Яну 2015 19:10
Мнения: 54
Местоположение: Русе
:b .Като че ли е еднаква.Вече съм употребил и не смея сега да го отворя пак да видя.А иначе за струга да знаете ,че не съм часовникар.А само любител на техниката :) .С часовниците си лекувам нервите.Няколко години не бях пипвал часовников механизъм.Сега фабриката е в унищожение и малко по малко си прибирам нещата.Стигнах до събраните счупени часовници в бюрото ми и тогава реших да си ги възстановя малко по малко,а и нервите да си пооправя. :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 23 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало