Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015 12:08 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Това е точно за "как се прави", ама да знаете, че не е правилно :) Така го правя аз, пък как е редно, пише в книгите :) Само че в книгите има инструмент, който поне аз не съм виждал - специални някакви поансони. За трилъчеви пружинки си представям какви са, ама за тези - не.

Затова карам с клечки за зъби. Подострени ;)

Ето така:

Изображение Изображение

Нарочно не използвам стоманен или метален инструмент. По-добре да оплескам със стружки инкаблока отгоре, отколкото да счупя пружинка.
На дясната снимка е показано основното положение на едната клечка. Другата не съм я снимал, щото без ръце не умея.
Та тази клечка, която държа в лявата ръка, постоянно опъва лекичко пружинката по направление заклинване. Не я бута... ако я бутна, ще скочи като кенгурска бълха!

Изображение Изображение


Свален (с дясната ръка и с втората клечка) единия мустак, после и втория.

Изображение Изображение


Сега вече пружинката лееекичко се бута напред, та да излезе. Ако ви е страх, оставете си една леко магнитна отвертка. Пружинката се лепи, нищо, че е жълта. Отдолу е стомана.
Ако религиозните убеждения не ви позволяват да работите с магнитни инструменти, може да я лепнете с остатъци от маслото на маслодозировката ;)
Само не с пинсета.... поне аз пружинки с пинсет не хващам. Щото съм губил много така :(

Изображение Изображение

Вляво: бушонът с накладния камък е цопнат в капачка от дезодорант, в която е налят бензин (в случая - хептан). Накладния камък веднага се отлепи. Някога не става от раз и иска чакане. Някой път - и бутане. С цапфа, на възглавничката на пръста. Ама цапфата да не е от прецакан баланс.
Вдясно: почистване на бушона с подострена клечка. После - обратно в бензина и пак. Докато светне, или поне един път. В случая беше по-скоро за запис, отколкото необходимост.
Камъните се отлепиха веднага, маслото е прясно, на малко повече от две години, и е от сой: Лаврентиус :)
Ама ако има зор при отлепване на камъните, такова почистване е наложително!
Случвало ми се е да падне кръгче от накладния камък. А какво остава в другия, само той си знае, пък и се вижда по-зле. Затова - лъскане, миене, лъскане и пак миене, че и три пъти :)

Изображение Изображение

Повторение на упражнението на моста на баланса. Ваденето на пружинката може да става както с, така и без баланс. И слагането също.
Аз обикновено вадя инкаблока на платината преди основно миене с вода, четки и сякакви груби работи и химии, че да не прецакам механично доста нежната пружинка.
А инкаблока на моста на баланса го вадя след като съм изчистил платината, при поставен мост. Другия инкаблок може да го има отсреща, може и да го няма. На кой както му е по-удобно.


Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Двата бушона с накладните камъни са вече в промивната течност. Виждат се и други нежни детайли: мост на анкерната вилка, анкерната вилка и сглобения възел на баланса.
Обикновено така и правя. И с това подчертавам, че най-нежните части се мият заедно.

Изображение Изображение

Тук съм извадил единия камък. С пинсета. Не съм си и помислял да снимам как!
Това е една от опасните операции, щото рубинът е много лек и гладък, и хвърчи за страх. И не го лови магнит! Така че тази операция е особено отговорна. Ако се загуби уникален подложен камък, часовникът остава масогабаритен макет :(
Камъкът е обърнат с изпъкналото нагоре. Плоското е към средството за излъскване, което средство представлява бяла хартия за писане :)
Вдясно се прицелвам с дебелия си пръст в мъничкия рубин :)

Изображение Изображение

Напред-назад и обратно, на нас ни е приятно. Що е то?
Това е безсмъртна гатанка от Мурзилка.
В оригинала е "Туда-сюда-обратно, тебе и мне приятно. Что это? "

Изображение Изображение

Абе не е кой знае колко приятно, ама е полезно ;)
На лявата снимка се вижда идеално чисто кръгче, готово да поеме капчица масло и това масло да не се разлее по камъка, което става, ако камъкът е мръсен.
Вдясно: пръстът с камъка притиснат върху хартията, та камъчето да пада от ниско. Не щото ще се счупи, а щото ще подскочи и кой знае къде ще иде :(
С нокът натискам не камъка, а пръста. Възглавничката се деформира и камъчето пада само, без груби механични действия. А груби действия са всякакви. Даже с усилие от една десета от грам-сила на това безтегловно нещо може да му се придаде ускорение сто же :)

Изображение Изображение

Не скочи далече :yahoo :yahoo :yahoo Не го загубих :banana :banana :banana :banana
Вдясно - камъчето е обърнато с плоското нагоре. Малко ези-тура. Ако се случи да падне неправилно, го преобръщам с пинсетите. Но се е случвало да използвам и бръснарско ножче, ама сега не го намерих в батака :)

Изображение Изображение

И дойде време за маслото. Това тук е знаменития Лаврентиус, с който маже половината форум :) Опаковката е секретна, щото Лаврентий Палыч не разпространява марката, а само продукта. Който иска, може да му пратя малко. И без това ще го престана да го ползвам догодина, щото си има гаранционен срок и то :)
Вече сериозно - имам различни часовникарски масла: един стар флакон 8000 от Росен и един нов от Лиани. На работата имам и синтетичната 9000 серия.
Със синтетика не умея да мажа без епиламиране, щото се разтича.
Серия 8000 я ползвам на поразия, даже флакончето е до шишето от шампоан, само че на този баланс сметнах за необходимо да му сложа именно Лаврентиус. Той е по-рядък от 8000, което пък е за ангренажи. За тази машина (2609Н на 1 МЧЗ) смазах всичко с Лаврентиус, а 8000 използвах като заместител на масло за скоростни кутии и намазах с него пружината и тук-там ремонтоара :)
Вдясно е масльонката. Ми... няма я мойта, във владенията на хаоса е :(
Тя е такава, че не мога я опиша с думи, иска си снимки. Което ще стане след време, като излезе. Ма то вярно два ремонта са равни на един пожар или наводнение :(

Маслото го вземам с чиста отвертка. В случая това е работната ми. Нищо няма да и стане, ако я излъскам и я натопя в маслото :)

Изображение Изображение

Две капки Лаврентиус. В едната, малката, ще топя иглата за мазане на инкаблоци и палети. В другата ще бъркам, когато пълня масльонките :)
С една игла карам. Добре, че я намерих, щото доста си играх да и уцеля заточката. И съм я закрепил в една цангова отвертка. Ама това е история - правих я миналата година.
А тук искам да обърна внимание, че иглата е мръсна. И трябва и тя да се излъска, което става по-долу вляво.

ИзображениеИзображение

Чиста игла с малко масло прави това, което трябва. Капчицата е възголяма, но от конкретния инкаблок не излиза. Ама ако е по-голяма, камъкът се излъсква и пак отначало.
Не съм снимал самото нанасяне, защото нямам свободна ръка, а да снимам, как държа камъка с пинсета ме достраша. Докато гледам в сапунерката, току-виж съм стиснал по-силно и ще загубя камъчето.
Има и други начини за фиксиране на камъка при нанасяне на маслото. Примерно в часовникарски пластилин. И аз имам такова нещо, баш джапанско Родико, ама нарочно не го ползвах (не щото не го намерих... намерих го него), защото това нещо е за начинаещ, който пипа за първи път противоударно устройство. Като направи едно-две, ще си намери свой начин. А засега - по най-простия, поне според мен.
Има и други начини на смазване. Ама.... виж по-горе :)

Изображение Изображение

Следващия критичен момент е показан вляво. Бушонът се хваща с пинсета, надвесва се над камъка с капката и се пуска отгоре. Пуснал съм го от много по-малка височина, отколкото съм снимал. Не го слагам, защото ми треперят ръцете и ще размажа маслото.
И вашите треперят! На всички хора ръцете треперят, на кой повече, на кой по-малко. Номерът е да се научим да чоплим саати с треперещи ръце ;)
Вдясно е бушонът върху камъчето. На място си е, ама не е готов за местене и монтаж.

Изображение Изображение

Трябва още едно въздействие с пръст. Този път не лъскане, а просто притискане, та камъка да влезе точно на мястото си. И тогава маслото работи по съвместителство и като лепило. От пръста може да се вземе с пинсета, може да се пусне на масата, камъчето няма да падне. И маслото ще остане вътре.

Изображение Изображение

Вляво - бушонът влиза на място. Вдясно - леко го натискам с пинсетата, та да проверя да не би да е накриво. Щото отдолу е баланса с оста му :) Ако е на място, побутването с пинсетата ще предизвика мърдане на баланса.

Изображение Изображение

Лиричката съм я пуснал в района на целта... така де, около гнездото в платината :) Номерът е да не е прекалено далече и да не е вътре в механизма, което е особено неприятно при напълно сглобен механизъм. Това е една от причините да се разправям с противоударните най-отначало.
А другата - ако не съм оправил баланса като хората, машината няма да тръгне като свят. За какво тогава да я сглобявам?!
На това ме научи Невен! Никъде не съм го видял толкова кратко и ясно формулирано. Аз не умея така. Или пиша чаршафи, или ме избива на формули и подробности.

Изображение Изображение

Тук съм опитал да снимам с лявата ръка, докато слагам в изходно положение пружинката. Ама нищо не става. Не мога да улуча момента. Абе козата си сака пръч, а такива снимки - статив. Другото е... това, което виждате :( Ама поне имах желание.

Изображение Изображение

Вляво: опашката на лиричката е на място в гнездото си. С лявата ръка я придържам с клечка.
Вдясно: единия мустак е на място.

Изображение

И другия.

Същата операция се повтаря с моста на баланса.

Какво още?
За всеки случай - слагайте пружинките в това положение, в което са били. Въпреки, че могат да се завъртят на 180 градуса, аз не опитвам да ги сложа обратно.
Втори момент: ако пружинката е изкривена на дъга, слагайте я с дъгата нагоре. Така усилието за притискане ще е по-малко. На този полет и двете бяха изкривени. Дали нарочно, още в завода, не знам. Но предполагам, затова не ги обръщам. Щото предпочитам камъните да се местят при по-малко усилие, та да не става като при Слава 24хх.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015 16:16 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Важна забележка: така се борят противоударните устройства на Полети, Ракети и Востоци.
Ако са подобни по външен вид, ама от Страната на Красивите Крави, се действа малко по-различно: пружинката не се маха от гнездото (щото после се слага с много зор!), а само се изправя като капак на кола :)
С китайските лирички с подобен външен вид се действа като със швейцарските.
Със съветските противоударни устройства с трилъчева пружина тактиката е малко по-различна, ама това е тема на друга тема :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало