Смени големината на шрифта



Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 16 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 12:29 

Регистриран на: 24 Фев 2018 22:20
Мнения: 14
Местоположение: София
Здравейте, дано съм попаднал на правилното място за съвет.
Този Янтар от снимките има най-вероятно проблем с някоя от електронните части, защото не иска да тръгне. Слагам батерията виждам че електромагнита опитва да се задейства леко но не иска да тръгне да работи. Моля за съвет първо как да проверя дали бобината е изправна и какво друго мога да направя за да тръгне часовника. Имам още един като него и той си работи ама тоя ми упорства и неще :)
Снимал съм и механизма за де се види за какво става въпрос. Моля за съвет.
Изображение Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 13:44 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1237
По спомени, електронната платката можеше да се извади без разглобяване на механиката. Смени двата електролитни кондензатора, мисля че нещата ще се оправят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 14:38 

Регистриран на: 24 Фев 2018 22:20
Мнения: 14
Местоположение: София
Изображение Изображение
Да успях да демонтирам електрония модул от двете болтчета и вече мога да разгледам по от близо. Кондензаторите са два броя, единия по-големия на размер е 6.3В на 50 мкф другия е 16В на 10 мкф
Ще трябвя да потърся такива нови, как да разбера кое е + и кое - на тия руски кондензатори? Никъде не пише на тях? Също така гледам че отдолу има една тънка медна жичка това трябва да е бобинката, и всичко е залято с безцветен лак явно за изолация, мога ли да проверя бобината дали не е повредена?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 15:25 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1237
Огледай пак кондензаторите, трябва да имат поляритет. Обикновено на руските някъде около долния им край има знак "+". Бобината може да се провери с омметър. Виж къде са й краищата и премери. Впрочем бобините са две (това пак по спомени). Демек бобината има три края. Стойностите са в килооми (и това е по спомени). Видиш ли нещо по-голямо като стойност - заминала е. Местата на спойките са лакирани. За да измериш нещо, първо трябва да изчистиш лака (да казвам ли, че и това е по много далечни спомени).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 15:34 

Регистриран на: 24 Фев 2018 22:20
Мнения: 14
Местоположение: София
Премерих бобинката с мултицета слагам на омове дава, че не е прекъснала никъде тоест затваря веригата. Настина са две бобини и на двете затваря веригата тоест изправни са. Сега обаче звънях на магазин за кондензатори и ми казаха за този първия по големия от двата кандензатора, че 50 мкф е руски станданрт и такива кондензатори не се предлагат в бг вече. Предлагат ми кондензатор 10 волта на 47 mf дали ще стане според вас? Иначе другия 16 волтовия на 10 mf го има и може да се вземе същия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 15:39 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1237
КОпувай смело, 47 микрофарада е пирфектен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 15:47 

Регистриран на: 24 Фев 2018 22:20
Мнения: 14
Местоположение: София
Ще взема утре и ще пиша дали е тръгнал часовника. И двата ли да ги сменя или само единия този по големия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 21:03 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1237
И двете дедо попе! Не си струва само единия, цената на кондензаторите е нищожна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 21:33 
Напреднал
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2015 21:42
Мнения: 1400
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
И ги вземи на по висок волтаж и двата на 25 примерно , ако искаш да е точно слагаш паралелно на 47 и един 2.2 .
Ако има с какво да им мериш капацитета.
Все пак имай на предвид че руските бяха с толеранс +-20% тоест от 40 до 60 си в граници.
Те не са важни за точноста на часовника , просто трябва да разклатят системата и после баланса си знае.
А полярността тръгваш от плюса на батерията и така докато срещнеш извод на кондензатор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2018 21:43 

Регистриран на: 24 Фев 2018 22:20
Мнения: 14
Местоположение: София
Кондензаторите няма с какво да им премеря капацитета но успях да им разбера полярността. Тия неработещите са някакви много сериозни съветски недоразумения, защото дори не им пише кое е плюс и кое -
Разглобих другия работещия Янтар и на него видях кое е плюс и кое минус, на него за щастие кондензаторите явно са от качестваната съветска продукция, защото на тях е на двата има отбелязано долу на едното краче +
Схемата е една и съща, вързани са плюс с плюс на двата кондензатора заедно и двата минуса са крайни на схемата! единия минус отива на минуса на батерия другия минус на бобината. Утре ги сменям и двата и ще докладвам дали е тръгнал. :b
Защо да ги вземам на по висок волтаж?
Ако си взема 10 V на 47uf и 16 V на 10 uf няма ли да стане? пак казвам другия часовник е със съветските оригинални кондензатори и работи 35 години.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2018 06:56 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1237
Няма смисъл от по-високо пробивно напрежение, така или иначе и двата работят на 1,5 волта и няма как да пробият от напрежение. Тук по-скоро се случва загуба на капацитет от стареене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2018 10:07 
Напреднал
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2015 21:42
Мнения: 1400
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Като видя индуктивност и магнити , не бих се подписал че макс напрежение в тая схема е 1.5 , ама щом специалистите казват .Аз друго имах предвид , но в крайна сметка , ако е в тях проблема ще тръгне с каквото намери.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2018 12:02 

Регистриран на: 24 Фев 2018 22:20
Мнения: 14
Местоположение: София
omegaqq написа:
Няма смисъл от по-високо пробивно напрежение, така или иначе и двата работят на 1,5 волта и няма как да пробият от напрежение. Тук по-скоро се случва загуба на капацитет от стареене.

Това е обсолютно вярно, което сте написал. Часовника вече работи :lol:
След смяната на двата кондензатора тръгна от раз. Сложих 10V на 47uf и 16V на 10 uf и моментално електромагнита се задейства. Сега остава само да го следя и да настроя баланса да работи максимално точно.
Много благодаря на всички, които се включиха в темата, за мен е много голямо щастие да съживя часовник, който не е работил от поне 20 години.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2018 12:23 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1237
И ние се радваме, че успяхме да помогнем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2018 13:01 
Напреднал
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2015 21:42
Мнения: 1400
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Честито, а баланса няма ли да го извадиш малко да го почистиш и масълце , за да стане почти като нов.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 16 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало