Страница 1 от 2

Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 03 ное 2020 22:27
от atanweb
Здравейте, може и да има разхвърляна информация във форума ,но нека да актуализираме и конкретизираме тук.
Търся добър подход за смазване на пружината в барабана.
Масла, греси, смески, количество...
Бих се радвал на различни примери.
За ръчни, джобни, будилници, стенни.
Автоматични и обикновенни.
Също дали има разлика и за стар тип пружини и по-нов тип.
Начин на нанасяне на смазката.
Благодаря предварително за вашите съвети.

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 05 ное 2020 21:01
от ivan_p_uzunov
Според мен ,това е една много дълга тема .Една от точните греси за смазването на основната пружина -а и става за още две три места по механиката. -Moebius 8203 Watch Mainspring.Става за механизми на часовници с диаметър от 20 до 45 мм. .-Много важно :-не трябва да се прекалява с греста в никакъв случай. Първо- щото е доста скъпа .Второ -......... Като се чете какво се предлага на пазара- се вижда че има и флуорисцентни греси . Като след нанасянето им,пружината се подлага на УВЕ -осветяване. С помощта на което се вижда до колко равномерно е станало самото нанасяне . А.. а смазването на пружинния барабан на автоматиците -там вече може да се изчете доста . :b

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 06 ное 2020 05:34
от atanweb
ОК. Като за начало добре.
Иване ти с какво мажеш пружините на автоматиците?

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 06 ное 2020 05:35
от atanweb
ОК. Като за начало добре.
Иване ти с какво мажеш пружините на автоматиците?

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 06 ное 2020 20:29
от ivan_p_uzunov
нека да видим една рисунка на смазването при Ролекс. -Сега,.... със сигурност има нещо гнило тука ! Такава реномирана марка да остави толкова важна информация на простолюдието ?- Просто не знам . :b

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 06 ное 2020 20:37
от ivan_p_uzunov
Изображение

Изображение
Наложи се да преснимам снимките щото не можах да ги кача .https://www.youtube.com/watch?v=HwvYaanp-OEтука ще кача и едно видео където се вижда как дадена марка обръща внимание на един от най- важните фактори в механизма а именно главната навиваща пружина .Всеки може да види как са сложени рубинови лагери в двете основи на лагеруване на оста на пружината със барабана . -Това само може да ни навежда на мисълта че там винаги трябва да има смазване и то трябва да е правилното . Лично аз не мога да кажа при всички марки как и с какво трябва да се маже пружината ,стената на триене на барабана и двата края на оста и.Единствено зная и съм сигурен че всяка една марка си е избирала масла и греси и ако тръгнеш да спазваш техните спесификации то на масата ти трябват поне около 200 шишенца с най различни греси и масла .-Лудост!...Не забравяйте че повечето от ремонтите на ролекс са за смяна на пружината в барабана и след подмяната и механизма си минава във фабричните настройки .- Та мисълта ми бе че Сашо много правилно се е ориентирал в задаването на този въпрос . -Как и по какъв начин се смазва главната пружина ?- Мисля че Невен трябва да се изкаже по въпроса !

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 18 фев 2021 15:35
от Liani
Много интересна тема.

Обслужването на барабана и пружината е много важно за работата на механизма.
Не всички, но повечето смазвания на пружината стават след вкарването на суха пружина в барабана и поставянето на 3-4 капки масло върху нея.
Това не фатално, но не е и чак толкова правилно. В повечето случаи това смазване вкарва повече масло от нужното в барабана.
Правилното смазване става с хартия (хартията също има значение каква е), като се постави масло върху нея и се прегъне на две. Прекарва се по цялата дължина на пружината и след това се инсталира в барабана.
Няма перфектно масло за пружини. Различните марки използват различни масла, но е ясно, че няма как ние да поддържаме 20 вида масла при положение, че сме любители. Часовникарите да му мислят 😄
Ако може да се приеме, че има универсално масло за смазване на пружина, то е Moebius 8200.
Както спомена Иван, темата е дълга, но има и компромиси които са достатъчни за правилното обслужване на барабана.
По-принцип при обслужване на стар часовник би трябвало да се смени пружината с нова, но това не е чак толкова евтино, особено за някой стар часовник. Новите пружини идват смазани, въпреки, че не изгледат така. Въпреки всичко съм срещал смазване на нова пружина, което е прави процедурата "манджа с грозде".
От това което съм виждал по клипове и снимки, много любители пренебрегват мазането на стените на барабана, а то е изключително важно за резерва на часовника, особено при стари часовници.
Има различни марки греси за стените на барабана. Тук ще напиша за най-масовите на Moebius, може би и "най евтините" 😊

Едната грес е Moebius 8212 - за алуминиеви барабани, другата грес е Moebius 8213 - за месингови барабани. Moebius 8213 има силно задържане на приплъзване, докато Moebius 8212 не е чак толко спираща грес, но тя си е изчислена за алуминия.
Много е важно да се прекара цялата дължина по стената на барабана, а не само няколко капки на определени места. Маслото трябва да бъде много тъкно нанесено по стените и в никакъв случай на пода на барабана, защото смесването с другото масло от пружината няма да доведе до добри последици.

Налагало ми се е да прекарам една шкурка по стените на захабени барабани за по-добро сцепление и мога да заявя, че има полза. Определено държи повече пружината от приплъзване.
Много важно е да се почисти изключително добре пружината и барабана преди да се започне нанасянето на маслата.

Мисля, че това е достатъчно за хората които сега навлизат в нашето хоби. Другите си ги знаете тези неща.

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 18 фев 2021 18:11
от Seikosha
Всичко е правилно и аз горе долу така правя, макар да не слагам баш два вида масла в барабана. Държа го вертикално слагам малко масо и после с тънка четка 0 номер го разнасям


Изображение

Изображение

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 18 фев 2021 18:16
от atanweb
Много полезно Благодаря!
Описани са различни методи и различни видове масла и греси.
Темата стана много полезна.
Поздрави!

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 18 фев 2021 20:32
от ivan_p_uzunov
Браво на Илиян !- Сега само да поясня - посочените греси от него 8212 и 8213 -са греси с които след намазване по периферната стена на барабана при автоматици - се постига по трудно приплъзване и повече натягане на пружината. От там идва и по точна работа на целия механизъм . Също има и правилна отделна грес, с която се мажат -тавана и пода на барабана- тя е малко по гъста от 8200 . Не мисля че капка с масло поставена по повърхнините на триена между двете успоредни стени на бараба и пружината - ще подейства по същия начин както поставена лека ивица или две с грес по същите . Та нека да се обобщи - за барабана на автомат са ти нужни 3 или даже 4 различни греси . :b

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 19 фев 2021 01:05
от Seikosha
Ай сега пак теории и максимализъм. Иване ,ти можеш ли да ми гарантираш и покажеш един часовникар ,дето да смазва барабане и главната пружина с 4 масла? Ти лично правил ли си го? Говорим си тука ей тъй ,кой по ги разбира. Всичките тези театрални представления с двайсет вида масла и гресове знаете ли къде се гледат? В ония театри ,където една профилактика е 1-2К ,защото и часовниците са от 15К нагоре. И как един потребител на такава услуга ще е сигурен какво става в задните помещения на сервиза? Никак!!! Ами аз за 2 бина профилактика, ще кажа на клиента ,че съм го смазал с 50 вида масла, нека да се кефи и хвали. Всичко е демагогия и пиар на производителите на консумативи, а и тези на инструменти ,(една стяга дето човек може да си направи сам спокойно е 80 евра icon_crazy щото е Бержон) 3мл. синтетично масло ,което изветрява точно както е замислено след 5г. - 30-40 евра. На един механизъм не му трябват повече от 2-3 вида масла и 1-2 вида грес, всичко друго е от лукавиия и от папагалите му.

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 19 фев 2021 08:41
от ivan_p_uzunov
Изображение

Изображение Брей не мога да намеря другата снимка . -Но и така става - Някой може ли дакаже колко разлики намира в двете диаграми на смазване?-И кое според него е неправилно и правилно?Жокер -анкерната котва и оста на секундната стрелка.- И двете са от поредица за ремонт на Ролекс. :bhttps://www.youtube.com/watch?v=mRF95Yt4H7A-За съжаление не мога да намеря видеото с което се смазва пружината и барабана при тези скъпи часовници.- И моля не си мислете че смазвам барабаните с 4 вида масла игреси, Просто така е редно при някой от по -скъпите механизми. :b

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 19 фев 2021 10:57
от Liani
Ванка, пода и капака на барабана не се мажат с никакви масла, нито при Ролекс, нито при Патек.
Ако поставиш масло различно от това на пружината ще стане голяма смесица в пружината, което ще доведе до неравномерна сила на предаването. Ако мажеш дори със същото масло което си поставил на пружината, пак няма да е добре, защото ще има излишно количество масло.
Заводските пружини в повечето случаи идват с прахообразен лубрикант. Пружините които съм взимал от Братовчедите са били такива.
Дето се казва, не направиш ли двигателя на часовника както трябва, прифилатиката нататък се обезмисля.
Принципно пружината не трябва да се докосва с пода и капака на барабана, но се усуква и го докосва, особено след като е поставена без инструмен за навиване.
Маслото с което е намазана пружината е достатъчно за евентуален допир с пода и тавана на барабана.

Аз не съм виждал масло за пода и капака на барабана. Ако ти знаеш кое е препоръчано от производителя, напиши модела.

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 19 фев 2021 13:34
от ivan_p_uzunov
-Само веднъж го видях и не мога да намеря видеото .- Човека беше извадил около 8 шишенца с масла и греси и много внимателно показваше и обясняваше за смазването и разните там процедури .След почистването- специално на барабана -дълго го оглеждаше и ябясняваше нещо. Ама аз като зная само български и японски --- :banana .Английския малко ми куца . -Та той поставяше по една черта от много мека грес -от отвора в посока към периферията,-с една подкосена клечка като малка шпатулка по тавна и дъното на барабана .-Много тънко и много финно . После постави на четири места 4- малки петънца от черна графитна грес за анти приплъзване -размазвайки ги вниматерно в периферията .След което смаза и пружината ,като явно обясняваше че обърнатия и външен край -който върви и се търка по периферията -не трябва изобщо да се смазва .И накрая постави по две петънца от друга по твърда грес на двете шийки на вала. Това видях! И най интересното бе че след като събра часовника ,той показваше едни и същи нива на колебание на баланса -поставен на вибрографа в няколко положения .-Не съм ходил на училище за часовникари .Това което вие сте ми казвали и това което сам видя от нета,това и правя .-Ха, ха -заради това и не съм часовникар явно ! :b - Наистина се радвам че хора споделят тънкости които се знаят от малцина . :b

Re: Рецепта за мазане на основна пружина и барабан.

Публикувано: 19 фев 2021 22:28
от ivan_p_uzunov
https://www.watchrepairtalk.com/topic/1 ... ot-to-oil/-Дааа , не само ние си бием главите . Това тук също е доста интересно четиво .https://www.youtube.com/watch?v=7KNTrHVD088 Поне за мен нещата доста ми се изясниха ! :thumbup: И силно се надявам се че тези които са търсили отговори в тази тема , са останали удовлетворени от написаните по горе неща ! :b