Руски часовници
http://chasove.com/

Коронка за джобен часовник
http://chasove.com/viewtopic.php?f=105&t=6602
Страница 1 от 1

Автор:  Bartek [ 08 Май 2017 18:31 ]
Заглавие:  Коронка за джобен часовник

Здравейте, дойде ми времето и за първи пост. :) Търся си масивна коронка, вероятно от джобен часовник, която да инсталирам на един правен часовник с механизъм Молния. Имам го отскоро и съм решил да му подобря това-онова. Започнах с каишката, сега си мисля, че една антична коронка с винтижд излъчване ще му стои доста по добре. Ако имате идеи, бих се радвал да ги чуя. Утре влиза в бокса за смяна на стъкло и полиране. Това е часовника. Мисля си за нещо наподобяващо авиаторските на Laco, или онези кръглите с браздите на джобните часовници.

Изображение

Изображение

Изображение

Автор:  nevenbekriev [ 11 Май 2017 19:47 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Добре дошъл!
Няма как да се използва истинска коронка от джобен часовник. Те са големи и от тях стърчи навътре много дебела тръбичка. Може евентуално от дамски "корсетен", но най-разумно е да си поръчаш от някъде точно такава коронка, каквато си представяш. Те са от неръждаема стомана и са предвидени за монтаж на ръчен часовник.

Автор:  trk2 [ 01 Юни 2017 09:16 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Тази коронка има ли втулка. Ако търсиш водоустойчивост трябва и втулка да поръчаш. Проблема е че доставчиците дават доста оскъдна информация за размерите. Скоро ще поръчвам части от Козинс така, че ако си избереш нещо пиши https://www.cousinsuk.com/

Автор:  atanweb [ 21 Юни 2018 20:11 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Продължение на темата, но малко в страни...
Имам ремонтуар, но на него няма резба. Нямам и такава коронка.
Мисля, че съм виждал да правят резба на квадратен профил, но дали това е начина?
Разледах и един друг стар джобен часовник и ми се струва, че и там е квадрат. Лепено ли е ? Шеллак? Как да подходя ако искам да преместя коронката на другият ремонтуар?

Изображение

Изображение

Автор:  mulniq [ 21 Юни 2018 21:41 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Гледай сега....старите джобета са с особен вид коронки. Коронката е с вътрешен квадрат а не на резба. И се стягат с винт отстрани на на втулката в която е квадрата. Вариантите са няколко!
1- ако имаш коронка с квадрат, слагай нея.
2- закачаш тоя ремонтуар на струга и престъргваш квадрата, след това му правиш точния размер резба с плашка и си ти.
3 - не казвам, че е правилно, но можеш да пробиеш отвор във втулката на коронката и да набиеш ремонтуара с квадрата и да го запоиш!

Автор:  rosen_er [ 26 Юни 2018 07:40 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

На снимката подобни коронките(големите) са набити,без никакви винтове отстрани нито са лепени.С известно усилие се изваждат от ремонтоара :
Изображение
Ако мислиш ,че са подходящи и е удачно ....имам такива нови коронки.

Автор:  atanweb [ 27 Юни 2018 18:35 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Много благодаря Росене. Пиша ти веднага едно ЛС да се доразберем.

Автор:  nevenbekriev [ 28 Юни 2018 06:36 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Това, което казва Дани - да има винт отстрани, се среща рядко и обикновено в златни или по-скъпи часовници. Най-често коронките са на винт, както в съвременните, или са набити на квадрат. Но във този случай квадратът на вала е леко клиновиден, за да може да стане стегнато. Както го виждам на снимките, ще трябва този вал да го поизпилиш на клин. Трябва да се уцели тази клинивидност така, че като се набие коронката, да пасне по дължина всичко. Такъв вал на клин може да се забие и в коронка с кръгъл отвор с резба. А ако не се закрепва здраво с набиването, може да се запои с тинол. С нарязването на резба - става, но първо трябва подходяща истинска плашка, после - може да стане тънък валът и да не намериш подходяща коронка.

Автор:  atanweb [ 28 Юни 2018 18:09 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Благодаря! А закрепване с разтопен матириал тип шеллак, колофон, смола и т.н. която при необходимост отново да бъде разтопена и връзката да е лесно разделима. С тинол ми се струва, че ще стане здраво, но трудно за разделяне ако някога се налага. Тинол винаги ще остане в отвора на коронката, а това нагряване може да окаже последствия на визията на коронката.

Автор:  mulniq [ 28 Юни 2018 19:04 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Ако се прецака външния вид на коронката, имаш вариант..може да я посребриш. Едва ли ще се наложи разделяне на комплекта ремонтуар-коронка, а дори и да се наложи, по магазините за ел материали продават ширмовка. Нагрява се коронката и с ширмовката се обира тинола.

Автор:  nevenbekriev [ 30 Юни 2018 17:33 ]
Заглавие:  Re: Коронка за джобен часовник

Няма такова лепило, камо ли колофон или шеллак, които да задържат коронката на вала. Тинолът се топи при 200 гр. и при тази температура нищо не й става на коронката. Нито омеква, нито цветът й се променя при запояването. Освен това няма никакъв проблем да се свали коронката в последствие - хваща се вала за квадратната част в менгемето, нагрява се спойката с поялника и с дебели ръкавици или парче текстил се хваща коронката, издърпва се или се развива от резбата ако е на резба, докато е разтопен припоят. Аз съм прекарал по-голямата част от живота си с поялник в ръката и запояване-разпояване с поялник ми се струва като детска игра... Никога не съм ползвал оплетка, не че не става - колегите около мен я обичат, но има и по-прости начини да се отървеш от калая - примерно докато е разтопен, може да го издухаш с крушата...

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/