Руски часовници
http://chasove.com/

Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лампа.
http://chasove.com/viewtopic.php?f=105&t=6870
Страница 1 от 2

Автор:  stepona555 [ 01 Мар 2018 18:53 ]
Заглавие:  Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лампа.

За микроскопите се извинявам , ама все не остава време , да представя поне единия, при тях е лесно гледаш да има голямо предметно разстояние за да се събере часовника под обектива , а ако остане и място за отвертка супер.
Очила със сменяеми лупи имам , ама са с голямо увеличени , много малко разстояние , за работе не стават , а за разглеждане и четене на ситни маркировки , според мен.
За нагряване според мен пропанова мини горелка , има ги и като поялници и като кухненски , избираш с тесен насочен пламък , за да става за дребни неща , а и да нагряваш където е нужно , а не целия детайл.
спирта е грехота да го хабиш , а бензина е за миене

Автор:  atanweb [ 01 Мар 2018 19:04 ]
Заглавие:  Re: Часовникарски струг

Мисля, че по отношение на нагряването с различните горива се постига различна температура. Т.е. не съм сигурен на мен точно кое ще ми върши най -добра работа. Газ, спирт или бензин ... ииили друго?

Автор:  ivan_p_uzunov [ 01 Мар 2018 20:33 ]
Заглавие:  Re: Часовникарски струг

за горелка най -често ползвам това -https://www.servina.net/index.php?c=view_prod&stID=13487 Е имам и по голяма от старите Български със сменяеми накрайници където се слагат с маркуч за малките пропанови бутилки от 4 л. не подценявай и спиртната лампа .Тя също се ползва доста в часовникарството . Или си взимаш най - евтината за 10 лв . или отиваш на скъпи от по 20 -30 евро .Решението си е лично !-Успехи на начинаещите ! :b

Автор:  Seikosha [ 01 Мар 2018 21:26 ]
Заглавие:  Re: Часовникарски струг

Сашо, виж моите предложения. Имам ги от 2014г. и ми вършат перфектна работа. Очилата ми са бинокулярни,като могат да се трансформират и монокулярни. Много леки, ластика за главата не се усеща въобще като натиск, а кутийката за три батерии ААА за лед осветлението което е супер силно,много готино подпира отзад темето. Светлинният лъч може да се регулира по насоченост. Лупите са 5бр. двойни от Х1.5 до Х3.5 като може да се комбинират като се слагат по две, ако едната е ненужна,се вдига нагоре и се използва само едната. Монокулярните са Х6 Х8 Х20 като може да се получи комбинация от Х28 Общо комбинациите са над 30. Много удобни и за никакви пари това разнообразие ми струваше 22лв.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За горелка ,ще ти покажа моята, купих я заедно с очилата, голям резервар,пълнил съм я само веднъж, т.е. за 3.5г. по-малко от 1лв. газ. Има стойка долу,но и без нея стои стабилно. Пали се отзад с пиезо кристал и може да се работи така,ако е за кратко,а има и бутон,който застопорява горенето и така ръцете ти са свободни. Има регулатор за силата на пламъка, който се свива до такъв на запалка, за поддържаща топлина, чрез регулатора за въздух отгоре, да се докара до син остър пламък с 1500 градуса , с него режа пластмаса като с нож. Регулировката позволява и различни стойности на температурата , а имаш разстояние до предмета, така ,че ще ти върши със сигурност работа за десетки неща, дори да карамелизираш захар :lol: Цена 17лв.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Микроскоп както каза Стьопа ,ти трябва с голямо работно пространство, минимум трябва да е 10см. от долната леща до работният плот. Хубаво е да е с осветление, а ако ти се дават пари, си вземи и такъв който заснема снимки и клипове, та да те гледаме в тубата :)

Автор:  stepona555 [ 01 Мар 2018 21:53 ]
Заглавие:  Re: Часовникарски струг

Изображение
Аз си купих това преди години в Португалия на някаква оферта за 70 80 евро не помня , от него надолу е все тая какво ще избереш , няма ли кислород , вземай най евтината която все пак работи.
На пропан бутан не можеш вдигна повече от 600 гр , има други бутилки с някви газови смеси , те вдигат над 1500 ВИж МАР флакони.
Температура имам предвид колко ще нагрееш детайла , а не колко е на върха на пламъка :D
За начало това което ти показва Мишо е идеално да навлезеш в запояването.
:b

Автор:  atanweb [ 01 Мар 2018 22:58 ]
Заглавие:  Re: Часовникарски струг

Чудесни и богати мнения. Благодаря, че положихте този труд. На мен ми е ценно, а предполагам и на други след мен ще е. Тъй като от море от подобни стоки в онлайн магазини и продължаващи да излизат нови и нови модели. То мненията ви искам да кажа, че са ценни, защото са придобити от проби и опит. Искам да питам как се зареждат газовите малки горелки? Имам тук един универсален флакон тип дезедорант с 6-7 накрайника за различни видове запалки. Но резервоарчетата на тези малки горелки с какъв вход са? ООО да и захар ще карамелизирам .. предимно върху брюлето.
Та за очилата да се върна. Имам окуляр и ми е много мъчно да работя с него. Малко-прекалено малко е фокусното разстояние. Имам идея да ползвам голяма лупа със стойка която да поставям над мястото на работа т.е. върху струга или върху механизма. Говоря за голяма единична лупа с диаметър например 10см и стойка която да позволява регулиране в различни положения. Някой пробвал ли е подобна? и достатъчна ли е? Все още имам силно зрение.. до по натам ще му мисля. Но не искам и да прекалявам с увеличението, че така ще разглезя очите бързо.
За типа очила които показа Мишо също ми се струва удачен. А какво е фокусното разстояние при тях? Срещали ли сте руски/съветски предложения в тази област които да мога да закупя. Т.е. ако попаднете на обяви ще се радвам да ги споделите.
Ааа да и спиртни лампи.... някой виждал ли е къде....

Автор:  atanweb [ 04 Мар 2018 14:16 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

Вече поръчах този тип.
https://www.ebay.de/itm/263518886546
Съображенията ми са в това, че в този модел има ротационно регулиране на пламъка. Т.е. има врътка. А с врътка мисля, че ще бъде по прецизно. Втори плус е, че резервоарът е прозрачен и мога да виждам какво е количеството гас. Трето, че има накрайник за поялник. Всъщност не е кой знае колко скъпо и ако не ми харесва ще взема модел от вече одобрените във форума :lol:

Изображение

Автор:  nevenbekriev [ 04 Мар 2018 17:12 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

Тази горелка е подходяща за всичко в часовникарството и като я имаш, няма да ти потрябва спиртна лампа. Със спитна лампа се работи сравнително неудобно, защото за да се получи достстъчна температура за закаляване, в пламъка се духа с тръбичка с малка дюза. Тръбичката естествено е в устата, едната ръка държи и насочва дюзата, а другата ръка държи детайла.
Също има едни запалки-пистолети, сами се запалват с пиезокристал и пламъкът е като на горелка. Много са удобни.
Аз съм свикнал да работя с очила като на бате Мишо, обаче са истински, от стъкло. Optivisor. Имат само едни стъкла и не се сменят. Под тях си стоят и очилата ми за четене, които имат различен диоптър за всяко око.

Автор:  atanweb [ 13 Мар 2018 21:11 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

Благодаря за съветите, като цяло се стремя да ги изпълнявам. :)
Благодарение на Иван който ме информира за налични предложения които биха ме заинтересували аз вече имам очила OptiVISOR със стъкла номер 10 - на търг за 20 евро.
и много ми допаднаха и едни съветски ЛБЗ 2х - на търг за 30 евро.
И двата чифта вече са при мен и мога да споделя първи впечатление още преди да съм започнал да работя с тях. Възможно е в последствие да си променя мнението.
Американските са много леки за гледане. Не напрягат зрението, но фокусното разстояние е около 6-7см пред лупите, а пък те се намират на около - 4-5см от очите ми. Т.е. трябва си по приведена стойка на работа, или по висока маса. Удобен визьор който се вдига и сваля когато е необходимо. Добро уплътняване на периферното зрение. т.е. липсва на външни отблясъци което дава комфорт на работа по детайла.
Съветските са странни и леко смешни, но си имат своите предимства.
При тях има допълнително чифт лупи които се монтират при необходимост за отдалечаване на фокусното разстояние или за късогледи хора. Лупите са с малък диаметър и поне при мен се налага леко напрягане за да гледам в центъра през тях. т.е. съвсем леко си събирам очите за да се вижда добре. Може би този модел не е предвиден за различна физика на хората и различното междуочно разстояние. Но пък след като сложих допълнителните лупички фокусното разстояние се увеличи от 22см на цели 30см. Така мога да работя изправен без да се навеждам. Страхотно е. Благодаря на Иван, че ми ги посочи и въпреки по-високата цена от американските аз съм много доволен, че ги имам и тях.
Ето снимки на двата модела.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

и OptiVisor - а

Изображение

Изображение

Да завърша темата с според мен добра находка в ИКЕЯ. От отдавна се оглеждам за добро решение на осветлението на бюрото. Исках да монтирам пури над масата, но за сега ето това върши добра работа.
10 евро + 1 евро за голяма лед крушка с 2800к мека светлина и 400 лумена интензитет.
Изображение
Лампата е голям размер и обхваща всяко кътче на масата. n_thumbsup
Поздрави на всички!

Автор:  ivan_p_uzunov [ 13 Мар 2018 22:00 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

Браво за сега ! Добре че си ги взел -според мен не трябва да съжаляваш ! Истината е че човек с напредване на възрастта си губи постепенно зрението .И ако си тръгнал да продължаваш да се развиваш в ремонтните дейности -задължително ще ти трябват тия очила . Остава да си намериш -стъкла -7-ми номер за Оптивизора и две лупи 5х и 12х за окото :b

Автор:  nevenbekriev [ 16 Мар 2018 23:19 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

atanweb написа:
... Не напрягат зрението, но фокусното разстояние е около 6-7см пред лупите, а пък те се намират на около - 4-5см от очите ми. Т.е. трябва си по приведена стойка на работа, или по висока маса.


Браво, обзавел си се както трябва!
Всичко е въпрос на навик, аз например почти никога не работя докато механизмът е на масата. С едната ръка го държа пред очилата или пред лупата, а с другата държа инструмента и работя. Така няма нужда да бъда наведен...

Автор:  ivan_p_uzunov [ 25 Май 2018 14:15 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

само ще добавя нещо в тази тема за лупите за глава
Изображение
-Това са японски очила за глава -добри са -но явно са направени за по малки глави та като ги ползвам трябва да подложа нещо отпред на челото за да е по добро фокусното разстояние .
Изображение

Изображение
това са отново руски увеличителни лупи -много са добри но имат особеност за да гледаш през тях трябва предварително да ги центроваш за своята си глава и между очно разстояние! направени са с две лупи увеличителни за всяко око и по две лещи стоящи една зад друга -или накратко казано имат четири лупи и четири лещи . - Интересното при тези очила е че са направени така че фокусното разстояние да е по голяма макар и да е увеличен гледания обект .Разстоянието през което виждаш е около 35- 40- см. увеличават 4х.
Изображение

Изображение А това са ми любимите руски очила - това са бинокли -накратко казано ! -Има два вида такива -едните са 5х и 7х .Направо са страшни -от близо километър можеш да разчетеш номера на кола . Тяхното центроване става отделно самостоятелно за всяко око .и накрая можеш да си наместиш много лесно и между очното разстояние . гледам че ги ползват както орнитолози за наблюдение така и във атомните централи . -можеш да прочетеш с тях след необходимо регулиране -дребен шрифт на разстояние от 3-10 -15 м.- и за накрая да кажа че руснаците изобщо не са си поплювали с качеството на лещите и лупите -много са добри !-дано да съм бил полезен с тези писания ! :b

Автор:  atanweb [ 26 Май 2018 10:05 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

:b
Да, оказа, се че оптиката е много важна. До сега избягвах да ползвам, дори и не разполагах с нещо което да пробвам и бях скептичен. Сега обаче оцених удобството при работа с подобни очила и работата върви по леко, а резултатите са по-прецизни. Чудесно е да има къде *тук* да се прочете и човек да бъде насочен в морето от избор. Защото се продават евтини и многобройни видове и човек пробвайки ги, може да остане силно разочарован и да не пробва никога повече, Така може да не се стигне до развитие в хобито въпреки желанието.
:)

Автор:  atanweb [ 01 Юли 2019 20:28 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

Здравейте, тук ми се видя една добра оферта и искам да я споделя
14 евро !!!

https://www.ebay.de/itm/312627173034

Изображение

Автор:  ivan_p_uzunov [ 04 Юли 2019 10:13 ]
Заглавие:  Re: Оптика, очила, лупи. Горелка ГАЗ, бензинова, спиртна лам

Тези очила са достатъчно добри за парите си !- Лично аз ги поръчвам от Алиекспреса ,но много дълго чакам . поръчвал съм над 10 бр. Плюса при тях е че идват с няколко различни лещи .Лещите им са от стъкло почистват се лесно и наистина са много удобни при ремонти на всичко изискващо слабо или силно увеличение! :b

Страница 1 от 2 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/