Руски часовници
http://chasove.com/

Коронка и ремонтоар? за 3133
http://chasove.com/viewtopic.php?f=105&t=6973
Страница 1 от 1

Автор:  stepona555 [ 16 Юли 2018 13:02 ]
Заглавие:  Коронка и ремонтоар? за 3133

Здравейте,
Както се похвалих в друга тема си купих две пинсети номер 5 и понеже отвътре ме човърка да ги пъхна в някое тясно място , днес се заех с едно от най добрите си попадения този сезон хронометър 3133 Время правен в швейцария за италия.
Първо установих че с върха на едната много лесно се натиска щифта който не позволява изваждането ( в случая тръбичка) , по важното е че с другата успях да бръкна в отвора на касата където се вижда скъсания ремонтоар без изобщо да стърчи навън и да го извадя на сухо като скумрия на вълнолом (много се борят скумриите).
Следват снимки и почти риторичен въпрос , останалата 1.5 мм дълга част с резбата става ли за удължаване или по добре нов с нова коронка която си липсва по начало .
Изображение
Изображение
Изображение
Щракнах и една две снимки макро на механизма , не че не съм сигурен че има косъмчета и прашинки вътре.
Изображение
Изображение
Изображение
С една дума да търся ли ремонтоар , или вие ще намерите из кутийките :redface :D

Поздрави и :b

Автор:  mulniq [ 16 Юли 2018 13:09 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

Прати ми калибъра на механизма от ранфт! Ако нямам такъв, ще ти направим!

Автор:  stepona555 [ 16 Юли 2018 13:49 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

Благодаря , но това е съвременен механизъм и предполагам че залива е пълен с части , довечера ще позяпам , според мен не си заслужава загубата на време , пази си силите за изработка на уникални части които не могат да се намерят, и очите , че аз отдавна не виждам и само силата ме води като доближа отвертка до часовниково винтче .
То и затова започнах да пълня къщата с будилници и стенни
А иначе калибъра съм го написал в заглавието , 3133 най известния руски хронограф , не че има много други , или пък че е съвсем руски , ама това са други бири.
http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... oljot_3133
Наистина не си заслужава , по скоро проблема е каква коронка да му сложа , да не стои като подарена , ама там ще помагат Росен и Мишо , докато се карат ще се роди истината

Автор:  mulniq [ 16 Юли 2018 14:16 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

Дали наистина е копие на Valjoux 7734? По-вероятно е за него да имам части! Ако е копие на това Валжу ще поровя! Лошото е, че е с два вида ремонтуари! Принципро не ми пречи да ти изработя такъв....трупам опит!

Автор:  Seikosha [ 16 Юли 2018 17:43 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

3133 е доработено копие на Валжу, както 3017 е на Венус и това се знае от всички и е легално направено, а не крадено. Аз не съм съвсем сигурен,че ремонтуара е счупен. Резбата изглежда нормално дълга и по остатъците по нея,явно някой е навивал по стар часовникарски тертип ленено ,или конопено влакно, за да задържи коронката,което говори поне за три неща: или резбата на ремонтуара се е протрила,или вътрешната резба на коронката е била такава,или коронката е за по-голям ремонтуар като фи. Щом ремонтуара не се е показвал,говори ,че коронката е с втулка и остава да се намери такава подходяща. Малко е вероятно да имам оригинална, но ще пробвам подобни на моя Панчо,може и нещо да пасне. Няма инфо обаче ,дали е бяла ,или жълта,белите ми са май-доста по-малко. Варианта с удължител също остава на дневен ред, тогава ще е за друг вид коронка.
Тудоре,донес го край морето, все ще измислим нещо. :)

Автор:  stepona555 [ 16 Юли 2018 21:50 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

https://youtu.be/M_dq-Ak-Suw?t=286
Ако сравним това видео с моята снимка , липсват около 3 навивки от резбата , утре ще измеря диаметъра на ремонтуара , и вътрешния диаметър на втулката набита в касата дето влиза той и сигурно втулката на коронката .
Сега се сещам че имам още един здрав , ще премеря по него , ако неговия стане на този всичко ще е ясно.

Автор:  Seikosha [ 17 Юли 2018 14:59 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

Много малко вероятно е ,да се счупи толкова малко от резбата,което говори ,че най-вероятно е запилявано за да се напасне с неоригинална коронка с по-широк отвор на резбата и по-малка дълбочина. В такъв случай ,оста трябва да е от по-тънките (все им забравям размерите) Резбата е достатъчно като размер за да се навие нова коронка и не би трябвало да има проблеми.

Автор:  stepona555 [ 18 Юли 2018 15:01 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Снимките обикновено казват повече от обясненията , аз само да добавя размерите получени с рулетката.
Втулката на касата е 2.6 мм с вътрешен отвор за ремонтуара 1,5мм около нея е фрезовано за коронка 5 мм , ремонтуара има диаметър 1,4 с резба около 1.13.
Не можах сложа ремонтуара с жълтата коронка на другия защото е 6 мм и не можа да прибере за да заключи щифта.Но поне го навих да видя как ще е като точност.С лупата ми се стори че жълтата коронка е пластмасова с набити втулки вътре и облечена в жълта ламаринка.
Та ако се намери коронка 5 с цвят хром и не много висока , съгурно ще стане този рамонтуар .
Отделно има малка разлика отпред където свършва квадрата , единия има едно каналче другия не , което предполагам няма значение за работата на часовника .
С една дума руските ми хронографи засега са в туристическия раздел , и ги грози опасноста да бъдат сменени като военнопленици за нещо с батерийка.
:b

Автор:  Seikosha [ 18 Юли 2018 17:37 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

Не можах да намеря коронка 5мм. Имам една 4,3 и една 3,97 пак могат да станат на първо време, само трябва да видя размера на резбата на ремонтуара на Панчо , ма той у дома. Утре ще стане.

Автор:  stepona555 [ 19 Юли 2018 11:28 ]
Заглавие:  Re: Коронка и ремонтоар? за 3133

За 22 часа с включен хронометър няма никакво отклонение 0 , в статично положение циферблат надолу и 22 - 25 градуса температура.
Това рязко повиши шансовете му да ми гостува по дълго.
Аз сигурно съм карък но механичен часовник да цепи секундата не си спомням , като чета рибарски истории по форумите как сейковци за по 100 лева разбиват коска и само завиждам на късмета на другите.
Даже немския хронометър след 2 седмици при видния столичен майстор , ми го върнаха с + 15 сек без да могат да обяснят защо не е в нормата.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/