Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 12 мнения ]
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2019 20:14 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4610
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Здравейте, имам тук при мен един красив работещ отлично механизмъ на Elgin 15 камъка с малка секундна на 6 часа и ремонтуар на 3, въпреки, че е от малокалибрените механизми едва 28мм. Перфектен за малък ръчен.
Снимката е от нета, но е почти същият.
Изображение
Въпросът ми е за ремонтуара.
Имам си ремонтуар, но до сега не съм попадал на подобна система без застопоряване с бутон или винт.
Отворът за ремонтуар в механизма е с квадратен профил. и ремонтуарът си влиза точно, но...
при завъртане на ремонтуара без да натискам се движат стрелките т.е. сверяване.
Когато натисна ремонтуара и започна да въртя като продължавам да притискам ремонтуара навътре, то тогава навива пружината.
В момента в който пусна ремонтуара механизмът го избутва и отново излиза. т.е. не мога да го фиксирам въобще.
Забелязах, че каналът на ремонтуара остава извън механизма. т.е. предполагам, че може би застопоряването на ремонтуара е било към корпуса - касата.
Моля яко някой е срещал подобно изпълнение да сподели?

Много от снимките на този механизъм в нета имат винт или бутон.
като тези
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2019 13:51 
Специалист

Регистриран на: 11 Фев 2013 21:37
Мнения: 3352
Местоположение: Варна
Сашо, а имаш ли каса? Защото как навиваш и сверяваш ,ако нямаш каса с другата половина от ремонтуара, т.е при тези механизми, доста разпространени най-вече при хънтърите за какъвто е твоят механизъм ремонтуара е от две части, коронката е вградена в касата, защото играе роля и на закопчалка на предният капак на саата. При натискане , една планка освобождава предният капак. Коронката е свързаха с квадрат, който малко стърчи навътре в касата ,когато е в свободно състояние, точно този квадрат трябва да влезе в женският квадрат на оста в механизма, това става като поставяш механизма под ъгъл и го позиционираш да се окажат двете части една към друга, при идърпване на коронката и задържане, квадрата потъва в касата като нагласиш механизма да е дната част точно към другата отпускаш коронката ,леко завърташ да се стиковат квадратите и си готов. Няколко снимки от един Зенит дето правих наскоро със същият предполагам принцип.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Не знам как ще стане за ръчна каса, трудна работа ще да е. Успех.

_________________
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2019 15:21 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1103
Местоположение: Варна
Сашо, това се нарича негативен ремонтуар. Разпространен е в америка - всички американски джобни часовници са с такъв ремонтуар. Такива са и швеицарските, които са правени за експорт в Америка. Мишо ти е показал снимка, но в касата освен квадратният вал и коронката, има и една пружинираща цанга, която осигурява двете положения - навиване и сверяване. Коронката с вала си е част от касата и може да издърпва и прибира със щракване в двете положения, без да има изобщо механизъм...
Правят се на ръчни часовници в нови каси, но обикновено се налага цялостна преработка на ремонтуара. Има и такива миниатюрни цанги, които са част от тръбичката на коронката, но са екзотика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2019 15:50 

Регистриран на: 07 Яну 2015 21:50
Мнения: 868
Привет , аз наскоро поправях такъв часовник. Ще потърся и кача на снимка какво и ма вътре във втулката на касата . Точно там става магията . Парчето от ремонтуара което остава на касата има в средата си една кръгла ябълка. Тя лагерува във отделна -навиваща се в касата -специално процепена и общо взето трудно- намируема втулка . Е не мога да намера снимка на тази втулка . Самата тя е направена от две части ,като горната е с резба по външната си периферия и когато се бръкне с отверка и то по голяма от страната на коронката -тя се развива внимателно . Тия втулки създават не малки проблеми като се вадят- поради нехайство на повечето от часовникарите . Те ръждясват и се чупят при вадене . -Долната страна на втулката е процепена на кръст по - дължина и точно в нея лагерува ябълката на горния ремонтуар . -Проблем става когато само едно от четирите и парчета се счупи .-Часовника Не може да се сверява и навива .- Мисля си че без този тип на точно определена за модела коронка ,втулка и ремонтоар часовника не може да се държи нормално . :b


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2019 20:57 
Специалист

Регистриран на: 11 Фев 2013 21:37
Мнения: 3352
Местоположение: Варна
Полвзен анализ Иване, но кажи с какво ше му помогне на Сашо цялата тази инфирмация за устрийството на короната, с всичките и там прорези и кръстатки и лагери, които едва ли някой може да разбере за какво става въпрос. Да не говорим ,че има определен конкретен въпрос и отговорите ,ако ги има,трябва да бъдат максимално свързани с него. Както и този път не вярвам на Невен, че всички джобни американски часовници имат такъв принцип, а и ,че всички такива швейцарски с този вид ремонтуар , са били за износ за САЩ. Може , ама надали :D Според мен , всички,или повечето джобни часовници от рода на Open face са с нормални ремонтуари, няма логика да са обратното, макар да съществуват и такива модели. Шарен свят :lol:

_________________
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2019 21:32 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4610
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Стана интересна дискусия за едно разклонение в което не бях навлизал и ми беше "тъмна Индия.
Струва ми се, че всичко написано горе е точно така както го казвате. Но съм учуден на себе си как до сега не съм попадал на нещо подобно, след като е толкова разпространено.
Нещата ми се усложняват, защото разбрах, че трябва да имам допълнителен "превключвател на положенията на ремонтуара който превключвател явно е бил в корпуса. Мдаа, сега и балтон ще трябва да търся, но така пък е по интересно, а някак ми се струва, че ще ми хареса в тези води.
Признавам механизмът е изключително красив и добре направен.
Ще направя допълнителни снимки и ще доразвия темата. Определено си заслужава.
И съм и много трогнат от бързата реакция и съдействие кото получих.
Страхотни сте!
Браво!!!

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2019 22:02 
Специалист

Регистриран на: 11 Фев 2013 21:37
Мнения: 3352
Местоположение: Варна
Сашо, не си показал и една автентична снимка за това за което иде реч, а и за какъв "превключвател" говориш? и Невен го каза, че ако се търси направа на тренч, ще трябва преработка на цялият ремонтуар, т.е. да се направи нов такъв за съответната хомидж каса, със съответната дължина, нищо сложно,като гледам с що обурудване се сдоби напоследък.

_________________
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2019 00:04 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1103
Местоположение: Варна
Сашо, може да погледнеш това
http://forum.watch.ru/showpost.php?p=30 ... stcount=38
и цялата тема...
Там има чертеж на цангата и устройството на това, което се намира в касата.
Като казах да се преработи ремонтуара, имах предвид не само вала, а целия механизъм за навиване/сверяване - от негативен да се преработи в позитивен... Това не е никак проста работа.
Вярно е, че и някои швейцарски часовници са направени изначално с негативен ремонтуар - примерно и предимно Зенит. Но няма никакво значение дали става въпрос за хънтър или оупън фейс... Негативният ремонтуар си е американска система и те нямат часовници с позитивен ремонтуар, дори американските каси за часовници с лостче под капака или с бутон за сверяване също обикновено си имат цанга, въпреки че няма полза от нея. От такива каси цангата може да се извади и да се ползва като резервна при ремонт на друг часовник... Докато при швейцарските негативната система е рядкост. Със сигурност Омега и Таван са с негативен ремонтуар САМО когато са за Америка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2019 10:59 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4610
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
В този пост по надолу ще покажа няколко снимки и идеи отнасящи се към моят случай.
От показаният линк (благодарнисти за него) внимателно разгледах идеята за този негативен ремонтуар и се озадачих, че на фона на толкова хубавите механизми и въобще часовници са въвели толкова слабо звено като тази система на ремонтуара.
Вече и визуално си представих това което обясни Иван и тези фини части в тази ябълка които се чупят лесно. Също така видях, че на този принцип са ремонтуари на които има триъгълен стопер за положенията. пластинките преминават всеки път през този скосен стопер. Но интересното е, че моят ремонтуар не е със скосен стопер. Това дали значи, че не е с такива пластинки, а по-скоро с нещо друго което превключва.
Не знам дали има и други варианти, но разглеждам в нета една подобна каса която показвам в следващите няколко снимки

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

Аз предполагам, че касата е същата или много подобна. И се чудя къде се е събрал този превключвател.

Снощи се вдъхнових да си направя нещо за превключване.
Първоначално идеята ми беше да направя някаква система тип панерайските каси и техния гард на коронката. Но щях да загубя елегантността.
Тази сутрин се събудих с нова идея която ми се струва по удачна.
Тъкмо малко ще поструговам на струга.
Ще направя втулка в която ще направя отвор в който ще сложа съчма която ще притисна с парче от някоя пружина например от Молния или някоя по широка. Отгоре върху пружината ще нахлузя друга стругована втулка която ще задържа пружината и ще завърши естетически модулът. Пружината винаги ще държи сачмата притисната и тя ще прескача през канала на ремонтуара.
За тази идея се иска сръчност и не твърдя, че ще успея да изпълня перфектно нещата нито технологично, нито визуално, но защо пък да не опитам.
А също така ще се радвам и на по нататъшните ви напътствия и съвети.
Прилагам набързо надраскана скица на това което мисля да направя. Вижда се и една каса която много добре подхожда по размер. може да нитовам втулката към тази каса. Страхотия!!!


ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

ИзображениеИзображение

Изображение

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2019 17:51 

Регистриран на: 07 Яну 2015 21:50
Мнения: 868
Браво , като замисъл е добре ама като направа и изпълнение ще видиш една малка спънка . -Коронката трябва да е развита и да я поставиш чак на накрая . След поставянето на ремонтуара и съчмата с пружината . Но според мен нещата ще станат .-Успех и благодарности на Невен за чертежа ! :b


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2019 22:02 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1103
Местоположение: Варна
Мисля, че е по-правилно човек сам да изпробва идеите си и така да разбере дали са добри или имат слабости...
Обаче, има особености, които трябва да знаеш, преди да проектираш... Една от тях е, че въпросната цанга не е закрепена твърдо, а може да се мести в малки граници свободно в плоскост, перпендикулярна на оста на въртене на вала. Така при малка липса на съосност на отворите на касата и механизма се избягват доста проблеми. Движението на пружиниращата част на цангата е възможно, защото тя не е твърдо свързана с втулката с резба. Другото важно е, че е нужно нещо да не позволява на коронката да се изважда повече от положението за сверяване, защото иначе ще излиза от касата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2019 22:31 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4610
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Да, то затова е хубаво да се допитвам до вас. Идеята ми все повече взе да се пропуква. Ще трябва да сънувам някоя нова - по успешна.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 12 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало