Джобен хронограф. Идентификация, Ремонт, анкер, баланс
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Джобен хронограф. Идентификация, Ремонт, анкер, баланс
Здравейте, тази седмица при мен е един джобен хронограф, който първо трябва да идентифицирам.
Надявам се на вашата помощ и подкрепа. Моля давайте идейте си направо тук в темата.
Дадоха ми го с липсваща спирала и счупени палети на анкера.
Мисията за мен би била много сложна, но ще се пробвам.
Първо трябва да намеря повече информация. Има някаква налична ос на баланса и ролка, но не знам дали са оригиналните. Баланса е леко изкривен. Ако стигна до монтаж ще трябва да го балансирам.
Ето няколко интересни снимки.
https://imgur.com/a/CaTrIhh, google photos - https://photos.app.goo.gl/Qq9zChoijM7nNCJL6
Часовникът си заслужава да бъде поправен. В добър външен вид, красив и интересен.
Качеството на механизма изглежда добро.
Поздрави и очаквам вашите съвети.
Надявам се на вашата помощ и подкрепа. Моля давайте идейте си направо тук в темата.
Дадоха ми го с липсваща спирала и счупени палети на анкера.
Мисията за мен би била много сложна, но ще се пробвам.
Първо трябва да намеря повече информация. Има някаква налична ос на баланса и ролка, но не знам дали са оригиналните. Баланса е леко изкривен. Ако стигна до монтаж ще трябва да го балансирам.
Ето няколко интересни снимки.
https://imgur.com/a/CaTrIhh, google photos - https://photos.app.goo.gl/Qq9zChoijM7nNCJL6
Часовникът си заслужава да бъде поправен. В добър външен вид, красив и интересен.
Качеството на механизма изглежда добро.
Поздрави и очаквам вашите съвети.
Re: Джобен хронограф. Идентификация, Ремонт, анкер, баланс
Логото на механизмът отпред изглежда като по-старо лого на Valjoux:
https://www.watchys.ch/en/brand/83-valjoux
Сега остава да намерим и механизмът ;)
https://www.watchys.ch/en/brand/83-valjoux
Сега остава да намерим и механизмът ;)
Може би Valjoux 7, ако може да се вярва на този аукцион
https://www.ebay.com/itm/186114800301
https://www.ebay.com/itm/186114800301
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Еййй, добра ориентация имаш.
Продължих да търся на базата на Valjoux излезе също кал.5, 24, 555
https://ranfft.org/caliber/10518-Valjoux-5-2F има леки разлики, но като цяло са декоративни.
Абе май всички 19" са такива. Мисля, че баланса ще да е универсален. Може да пробвам със смяна на ос, пък спирали имам някакви. Трудно ще е, но трябва да пробвам. По сложно ми се вижда с палетите на анкера. Не съм напасвал чужди до сега. Ако някой има резервни части, донори и т.н. моля да пише, ще бъдат платени.
Май Lip е производителя на този часовник.
Valjoux придобива половината от ЛИП през 194иНякоя.
https://hans-weil.faszination-uhrwerk.d ... ipmann.pdf
Продължих да търся на базата на Valjoux излезе също кал.5, 24, 555
https://ranfft.org/caliber/10518-Valjoux-5-2F има леки разлики, но като цяло са декоративни.
Абе май всички 19" са такива. Мисля, че баланса ще да е универсален. Може да пробвам със смяна на ос, пък спирали имам някакви. Трудно ще е, но трябва да пробвам. По сложно ми се вижда с палетите на анкера. Не съм напасвал чужди до сега. Ако някой има резервни части, донори и т.н. моля да пише, ще бъдат платени.
Май Lip е производителя на този часовник.
Valjoux придобива половината от ЛИП през 194иНякоя.
https://hans-weil.faszination-uhrwerk.d ... ipmann.pdf
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
Браво ,много хубав хронограф ! -Дано да си е твой , а не оставен за ремонт. - За палетите е писано много и то благодарение на Невен!- Та оста може да се направи и палетите също -те са най лесни ! -трябва ти плочка с отвори за подложка, запалка и шел лак ! - И най добре е да видиш накъде са поставени зъбите на колелото да намериш друг часовник и да изкопираш начина на поставяне -монтаж на палетите ! -Рисуваш си ги на един голям лист и с помоща на микрометър търсиш заместители . По никакъв начин не трябва да пилиш оригиналните отвори на анкерната котва - Не че не е възможно но надали ще ги направиш успоредни и точни .- Чукни леко на масата на зъмбълъка средата на колелото на баланса и то ще се пооправи- това хлътване на спиците по средата - .Останалото се постига с балансираща везна ! - Ще следим темата !
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Наистина е LIP. След като имаш някаква ос, най-добре е да измериш размерите и да видиш дали е подходяща или няма нищо общо. Палетите не са проблем, аз използвам такива от будилник Слава и ги 'преоразмерявам' на диамантен диск грит 800 или 1000. Дискът е на масата, палетът е върху него и го притискам с пръст, като го движа напред-назад. 5-10 движения и проба. Така докато пасне. Гледаш шлайфаната стена да остане успоредна на срещуположната. Разбира се, шлайфам само страната, която няма контакт със зъбите. Надявам се, че колелото е наред, защото при такова състояние на палетите, никога не е сигурно. Това, че е стоманено, дава надежда...
Нищо няма да 'чукваш' на баланса, че ще ти окапят... замбите на замбалъка. Ще го изправиш само с натискане.
Нищо няма да 'чукваш' на баланса, че ще ти окапят... замбите на замбалъка. Ще го изправиш само с натискане.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Благодаря и на двамата форумни ментори!
При търсене на този калибър намерих данните за баланса.
https://www.balancestaffs.com/valjoux.php?caliber=5 - най-долният ред с 19 линий.
Valjoux 5, 9, 24KV, 62, 6, 7, 8, 27, 30, 31, 57, 551, 555, 562
Надявам се да е това.
Намерих го на разумна цена колкото надницата за 30 минути.
Няма да се справя толкова бързо и добре да го направя.
Спрях да опитвам. Твърде съм бавен и резултатите не ме задоволяват. Правя грешки и т.н. Тук във форума сте описали достатъчно добре методите и пътя. Знам, че тези проблеми се изглаждат с повече практика, но за съжаление нямам това време. *поне за сега, а когато има време запретвам ръкави и се захващам с голямо желание.
Огледах анкерното колело подробно. Всеки връх е здрав и еднакъв с другите. При завъртане на ремонтуара, механизма предава гладко движението до анкерното колело, то се върти без аксиални отклонения.
Анкера е със здрави оси и изглежда без деформаций.
Мога да се захвана с палетите както ме посъветвахте. Ако- а трябва да успея, ще довърша с оста на баланса и спиралата.
Как да започна подбора на спиралата? Има ли някакво правило от сорта на 1/2-ра от диаметъра на балансното колело или друго правило. Колко мека, твърда би била.
Да сега разгледах моста на баланса.... лагера с спукан. Няма отчупени парчета. Може би и така ще тръгне, но май най-правилно е да го сменя. в последствие.
Когато има развитие * не знам кога, ще пиша тук в темата.
Поздрави!
При търсене на този калибър намерих данните за баланса.
https://www.balancestaffs.com/valjoux.php?caliber=5 - най-долният ред с 19 линий.
Valjoux 5, 9, 24KV, 62, 6, 7, 8, 27, 30, 31, 57, 551, 555, 562
Надявам се да е това.
Намерих го на разумна цена колкото надницата за 30 минути.
Няма да се справя толкова бързо и добре да го направя.
Спрях да опитвам. Твърде съм бавен и резултатите не ме задоволяват. Правя грешки и т.н. Тук във форума сте описали достатъчно добре методите и пътя. Знам, че тези проблеми се изглаждат с повече практика, но за съжаление нямам това време. *поне за сега, а когато има време запретвам ръкави и се захващам с голямо желание.
Огледах анкерното колело подробно. Всеки връх е здрав и еднакъв с другите. При завъртане на ремонтуара, механизма предава гладко движението до анкерното колело, то се върти без аксиални отклонения.
Анкера е със здрави оси и изглежда без деформаций.
Мога да се захвана с палетите както ме посъветвахте. Ако- а трябва да успея, ще довърша с оста на баланса и спиралата.
Как да започна подбора на спиралата? Има ли някакво правило от сорта на 1/2-ра от диаметъра на балансното колело или друго правило. Колко мека, твърда би била.
Да сега разгледах моста на баланса.... лагера с спукан. Няма отчупени парчета. Може би и така ще тръгне, но май най-правилно е да го сменя. в последствие.
Когато има развитие * не знам кога, ще пиша тук в темата.
Поздрави!
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Ами, спиралата трябва да е Бреге, което значи, че ще трябва сам да оформиш кривата. При плоските спирали е по-лесно, защото можеш да намаляваш дължината постепенно, но пък там диаметърът е много по-критичен. При Бреге, ако трябва да оформиш кривата преди да си направил последен тест в самия механизъм на вибрографа, трябва да вибрираш и отрежеш спиралата много точно предварително.
Сега, примерният диаметър на спиралата трябва да е 2/3 от диаметъра на баланса, но при Бреге не е толкова критично, защото само кривата е отделно и нейният радиус може да се направи колкото трябва. Иначе, диаметърът нищо не решава, при условие, че 'силата' не е точно колкото трябва. Значи, трябва да пробваш баланса със евентуално подходящите по диаметър спирали за да видиш каква честота ще се получи. Ако четеш много в интернет и гледаш клипове, може да стигнеш до извода, че няма как да стане без машина за вибриране. Това, разбира се, са глезотии, на мен ми стига един джобен часовник (на 18000 BPH) да ми цъка силно, за да мога да го чувам докато тествам спиралата. Средата на спиралата (докато няма още ролка) залепвам за оста с малко родико.
Сега, примерният диаметър на спиралата трябва да е 2/3 от диаметъра на баланса, но при Бреге не е толкова критично, защото само кривата е отделно и нейният радиус може да се направи колкото трябва. Иначе, диаметърът нищо не решава, при условие, че 'силата' не е точно колкото трябва. Значи, трябва да пробваш баланса със евентуално подходящите по диаметър спирали за да видиш каква честота ще се получи. Ако четеш много в интернет и гледаш клипове, може да стигнеш до извода, че няма как да стане без машина за вибриране. Това, разбира се, са глезотии, на мен ми стига един джобен часовник (на 18000 BPH) да ми цъка силно, за да мога да го чувам докато тествам спиралата. Средата на спиралата (докато няма още ролка) залепвам за оста с малко родико.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Аха, чудесна порция полезни съвети. Благодаря! хмм Това с Бреге спиралата ме поуплаши. Май ще търся някой донор, че да станат нещата по нормално иначе не знам дали ще мога да се справя както теб.
Поздрави!
Поздрави!
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Започнах да напасвам палетите.
Взех ги от сходен анкер.. по късен модел от Валжу 19"
Само, че са малко по дълги.
Искам да ги скъся, но се изтормозих да ги шкуря върху лист 1200.
Стискам палета с пинсетата странично и пиля перпендикулярно на шкурката. * сега прочетох, че трябва да пиля на диамантен диск. Имам такъв сега ще пробвам.
Обаче с пинсетата не е стабилно и той все се мести.
Ако застопоря палета с някоя метална стяга мисля, че има голяма опастност да го прецакам. т.е. счупя.
Та въпрос: Oсвен страничното пилене на палет по метода на притискане с пръст, как да го съкратя ако е дълъг?
Проблемът с баланса е разрешен. Само трябва малко да повдигна моста, че като стегна винта и баланса спира да се върти. По метода на Молния и Ракета ще сложа един месингов лист отдолу между моста и платината.
Та остава анкера. Дано не счупя палетите.
Взех ги от сходен анкер.. по късен модел от Валжу 19"
Само, че са малко по дълги.
Искам да ги скъся, но се изтормозих да ги шкуря върху лист 1200.
Стискам палета с пинсетата странично и пиля перпендикулярно на шкурката. * сега прочетох, че трябва да пиля на диамантен диск. Имам такъв сега ще пробвам.
Обаче с пинсетата не е стабилно и той все се мести.
Ако застопоря палета с някоя метална стяга мисля, че има голяма опастност да го прецакам. т.е. счупя.
Та въпрос: Oсвен страничното пилене на палет по метода на притискане с пръст, как да го съкратя ако е дълъг?
Проблемът с баланса е разрешен. Само трябва малко да повдигна моста, че като стегна винта и баланса спира да се върти. По метода на Молния и Ракета ще сложа един месингов лист отдолу между моста и платината.
Та остава анкера. Дано не счупя палетите.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
Не разбрах много но първо трябва да смениш шкурката с 800 или по едра докато наближиш искания размер и втора идея да го залепиш със шеллак например на по голяма стойка , при всички случаи ще го заоблиш и ще контактува в една точка
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Идеята да се залепи със шеллак за някаква основа например върхът на отвертка е добра.
Обаче въобще няма да стане с по едра шкурка, тъй като палетът е толкова фина, че по едри струкури на шкурка ще го накарат буквално да отскача. т.е. не може да се плъзга.
Сега да добавя....
Успях да подкарам механизма. След много шкурене този път върху диамантен диск, то успях да намаля дължината на паетите и след 100-200 проби накрая стана. Механизмът заработи с амплитуда около 290гр. без да е почистван дори.
Обаче има голяма грешка в точността. + 420 секунди.
Чрез регулатора може да се извадят или прибавят около 50 секунди, но това не върши работа.
Закупих баланса от Франция. Идва от същата поредица калибри които дадох по горе.. мисля 551 или нещо такова, но те явно са по-съвременни и работят на друга честота, от там и баланса ми се върти по-бързо.
Обаче въобще няма да стане с по едра шкурка, тъй като палетът е толкова фина, че по едри струкури на шкурка ще го накарат буквално да отскача. т.е. не може да се плъзга.
Сега да добавя....
Успях да подкарам механизма. След много шкурене този път върху диамантен диск, то успях да намаля дължината на паетите и след 100-200 проби накрая стана. Механизмът заработи с амплитуда около 290гр. без да е почистван дори.
Обаче има голяма грешка в точността. + 420 секунди.
Чрез регулатора може да се извадят или прибавят около 50 секунди, но това не върши работа.
Закупих баланса от Франция. Идва от същата поредица калибри които дадох по горе.. мисля 551 или нещо такова, но те явно са по-съвременни и работят на друга честота, от там и баланса ми се върти по-бързо.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 07 яну 2015 21:50
Браво за успешния финал !- А защо на баланса не му сложиш малко балансиращи шайби за да го утежниш ?- така ще стане по -тежък и ще се развърта по бавно -поне така си мисля ....
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Да, имам шайби. Това за сега е единствената добра идея. Първо което се сетих е да развия винтовете малко. Ама със шайби май ще постигна по-добър ефект.
Ей го...
https://youtu.be/I8ZVOFtLP64
Ей го...
https://youtu.be/I8ZVOFtLP64
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
https://youtu.be/kC6UIQFkgnM?si=AxGfu1oF29Khg4Jl
Работи.
С винтовете стана работата.
Първо ги развих всички с по два оборота
Тогава от +430сек. стана на +90...
ок това ми вдъхана надежди.
Видях, че някой преди това е пилил някой от винтовете, вероятно за да постигне обратен ефект. Забавяне. И затова пък при мен е бил бърз.
Та свалих два от най изпилените винтове - срещуположни.
Имам резервни които даже можеше да бъдат подбрани по едри и тежки.
Сложих ги и резултатът -350 сек.
Отидох в другата крайност.
Завих обрано всики винтове пътно до баланса.
Постгинах 20 сек. СУпер.
Тогава с регулатора нагласих 0.
ГОляма радост.
Ето на клипа се вижда цялата красота.
Амплитуда около 280.
На клипа още не бях навил закрепващите болтове към касата... не ме съдете. нямах търпение да ви покажа.
Поздрави!
Работи.
С винтовете стана работата.
Първо ги развих всички с по два оборота
Тогава от +430сек. стана на +90...
ок това ми вдъхана надежди.
Видях, че някой преди това е пилил някой от винтовете, вероятно за да постигне обратен ефект. Забавяне. И затова пък при мен е бил бърз.
Та свалих два от най изпилените винтове - срещуположни.
Имам резервни които даже можеше да бъдат подбрани по едри и тежки.
Сложих ги и резултатът -350 сек.
Отидох в другата крайност.
Завих обрано всики винтове пътно до баланса.
Постгинах 20 сек. СУпер.
Тогава с регулатора нагласих 0.
ГОляма радост.
Ето на клипа се вижда цялата красота.
Амплитуда около 280.
На клипа още не бях навил закрепващите болтове към касата... не ме съдете. нямах търпение да ви покажа.
Поздрави!