Смени големината на шрифта



Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 21 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: гаров часовник
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016 18:36 

Регистриран на: 18 Мар 2013 22:48
Мнения: 77
попадна ми този часовник, бобината работи (220V), но не задвижва зъбните колела
възможнo ли е магнита да е 'умрял'?
някой да се е сблъсквал с подобен?

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016 19:49 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4031
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Аз имам подобен, дори съм го показвал, но не намирам къде. Като ми остане време ще го почна пак и ще снимам и помагам ако съм кАдър както се казва.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 04:11 
Специалист

Регистриран на: 11 Фев 2013 21:37
Мнения: 3191
Местоположение: Варна
Говори се конспиративно,че магнитният полюс на планетата щял да се измени тия дни,та може и тогава да тръгне :) Иначе без майтап,вземи го разглоби. И какво значи "бобината работи" ,а магнита "не" аз съм пълен непукист в тази материя, ма магнит да спре да работи...... :redface Вземи един уред и проследи тоците,какво друго да има там...няква мембрана май...абе модератори има в този форум,кво да им ям хляба :lol:

_________________
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 06:17 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1054
Местоположение: Варна
Като гледам - няма много зъбни колела. Колко трябва да се завърти ротора за да се премести минутната стрелка с 1 минута?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 17:56 

Регистриран на: 18 Мар 2013 22:48
Мнения: 77
Явно няма да стане, намерих това в друг форум където са обсъждали подобен часовник.

''Часовникът работи с разнополярни импулси, подавани последователно всяка минута, като импулсите са с продължителност една секунда. Генераторът е изпълняван със схемата СМ204 с кварц 32768, а схемата е разработвана през осемдесетте години в ИМЕ от Ч. Богоев. По-късно, през деветдесетте и стоте години (1981-2000), беше правена и друга схема - СМ212 с кварц 4194304. Часовникът работи, като първоначално на изводите му се подава положително напрежение 24V за време една секунда, а веднага след това отрицателно напрежение със същата продължителност. След отпадане на втория импулс, минутната стрелка се премества. ''

''Тея часовници си имат"майка"....Иначе те си имат един ел.магнит в тях на 24V постоянно U.
При всеки импулс,който трае около сек. превключват минутите.''


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 18:09 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4031
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Не се отказвай, Моят ми го дадоха направо с кабелче и щепсел накрая за включване директно в контакта. А контакта и до днес си стои там точно където е бил часовникът.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 18:14 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4031
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
а, ей го тук
viewtopic.php?p=11936#p11936

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 18:29 

Регистриран на: 18 Мар 2013 22:48
Мнения: 77
rosen_er написа:
Стига спамихте темата :shh: Ето един български вариант на подобен часовник:
Изображение Изображение Изображение Изображение
И този от работното място :D Не можах да го подкарам.При подаване на напрежение само "ръмжи" бобината ,но не откъсва въобще - дори и след като се опитам да му дам посока.




Този при мен е абсолютно същият, и само си ръмжи при мрежово U , ще се пробва с 24 V


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 18:41 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1223
popayo написа:
Този при мен е абсолютно същият, и само си ръмжи при мрежово U , ще се пробва с 24 V

Ми нормално е да ръмжи (протестира). Освен, че напрежението трябва да е 24V трябва да е и право с продължителност 1 секунда. После се сменя поляритета и пак 1 секунда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 18:56 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4031
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Измери колко е съпротивлението на бубинката.
Това може да помогне да определим на какво напрежение работи.
При мен пише
РМ-2 220 V -
34,500 н. 0.05 ПЕТ 1 В 18750 Ω
550н. 0.05 ПЭВКТ-1 12,250 Ω
Бобината има само два извода и като измеря съпротивлението дава резултат от 30,2kΩ.
Не знам защо съм зарязал така нещата. Може би не съм имал смелост да продължа.

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2016 20:23 
Напреднал
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2015 21:42
Мнения: 1277
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
omegaqq написа:
popayo написа:
Този при мен е абсолютно същият, и само си ръмжи при мрежово U , ще се пробва с 24 V

Ми нормално е да ръмжи (протестира). Освен, че напрежението трябва да е 24V трябва да е и право с продължителност 1 секунда. После се сменя поляритета и пак 1 секунда.


Ako e за 24 постоянно и си го включвал в контакта , първо намери нова бобина или някой да ти пренавие тази , гаранция че си я опекъл.
Аз имам подобен будилник с мръсен механизъм , както върви ако запъне за момент тръгва на обратно и след малко пак нормално
:b


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2016 18:57 

Регистриран на: 18 Мар 2013 22:48
Мнения: 77
Бобината е 1,5kΩ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2016 23:18 
Напреднал
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2015 21:42
Мнения: 1277
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
При тази стойност е изключенао да е за 220в.
Ако имаш 24 в захранване или два акумулатора с един двоен Це-Ка ключ може да го пробваш.
Бобината на двата средни , крайните свързани по диагонали на едното + на другото - , почваш да превключваш и трябва да тръгне
Успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016 09:50 

Регистриран на: 18 Мар 2013 22:48
Мнения: 77
Благодаря за съвета,ще се пробва. След това ще пиша за ефекта.

:b :b


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016 12:50 
Напреднал
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2015 21:42
Мнения: 1277
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
popayo написа:
Благодаря за съвета,ще се пробва. След това ще пиша за ефекта.

:b :b


едно допълнение , ако намериш вземи ключ със средно неутрално положение , така по лесно ще можеш да подаваш само положителни , или разнополярни импулси , а в средно ще е изключен , без да трябва да откачаш жици от захранването.
Като разгледах снимките ти , ротора е различен от моя на 220 който е напълно симетричен , и само в статора липсва един полюс за да е ясна посоката.
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2016 19:14 

Регистриран на: 18 Мар 2013 22:48
Мнения: 77
Днес се пробва на 24-30 волта, премества една минута, при смяна на поляритета още една минута. Т.е. функционира си нормално.
Според колеги не е рентабилно да се управлява, или реле което да променя поляритет през 60 секунди, или интегрална схема.

Приемам идеи от някой запознат с материята.

Или механизъм с батерия от битака.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016 07:05 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Механизъм с батерия от битака ще движи плавно минутната стрелка, ако въобще я движи де - тази е тежичка.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016 09:03 
Специалист

Регистриран на: 19 Яну 2012 19:20
Мнения: 3486
Няма да я движи - проверено.Сега в работилницата имаме корпус и циферблат от "Радиосинхрон" с механизъм на батерия и ....с оригиналните за този механизъм стрелки.Железните са му много тежки.
А на 1,5 метра от него имаме и този:
Изображение Изображение Изображение
и може да се съчетаят нещата.........но пусти мързел :mrgreen:Пък и интереса "падна"...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016 11:35 
Напреднал
Аватар

Регистриран на: 07 Окт 2015 21:42
Мнения: 1277
Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Важно е че часовника като завършено устройство работи, по какъв начин ще му се подават импулси няма значение , той и като нов ги е получавал от майката.
А за управлението колегата да си реши ако е на ти с електроника , не е сложно.
ако иска електромеханично пак става , един програматор от стара пералня и ще намери на кои контакти има превключване на минута, ако трябва ще се пренареже един диск и готово.
Ама дали си заслужава , по добре да си стои така като експонат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2016 17:52 

Регистриран на: 18 Мар 2013 22:48
Мнения: 77
Вероятно едната половина ще остане експонат,другата ще получи механизъм от битака стрелки ще се направят подобни от пластмаса за да са достатъчно леки за подобен м-ъм.


Благодаря на всички писали в темата! :b


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 21 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало