Ракета-2609 НА-жълт механизъм.

Oбсъждане на часовници и всичко свързано с тях. Ако имате въпроси относно идентификация, тук е мястото да ги зададете
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Някаква информация?

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Ракета-2609 НА-жълт механизъм.

Мнение от varban »

Бели мостове на баланса и на пружината, без накладни камъни на анкерното колело, маркировка на калибъра на колелото...
Аз имам две подобни машини - едната на Ракeта "Щемфли Експрес 24х+" 2623.НА, която е с накладни камъни на анкерното колело, ама с маркировка на калибъра не на моста, а на зъбното колело, на цифера "Сделано в России", а на моста на ангренажа - SU.
И втората - от по-късните руски механизми 2609.НА, вече без накладни камъни на анкерното колело, с букви RU на тясната страна на моста на ангренажа и с обозначение 2609.НА на широката.

Но жълти съм виждал само на снимка:

Изображение

Изображение
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Интересен случай.

ИзображениеИзображение
Циферблата-много запазен.Доста лъскав.

Касата е жълта,но мисля,че не е позлатена-сигурен съм.
Моста с пружината и на баланса може да са сменяни.
Всичко останало е месинг.
Надпис на колелото на пружината съм виждал.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Може да е титанов нитрид... циркониев не е, циркониевия нитрид е доста по-светъл.

А може и да е позлатен, ама с нанотехнологии :)
Много тънък слой електролитно злато и върху него - вакуумно нанесен титанов нитрид.
Стои леко кафеникава, не е жълта като електролитното позлатяване.

Та... маркировка за позлатяването няма. По руските тертипи, ако е под 100 (или 80 или 70) милиграма златото, не се слага маркировка. И не се плащат такси.

Аз също имам една такава ракета:

Изображение

само че такава я направих, като и смених цифера. Сейкоша-сан ми прати една с чистак-бърсак нов цифер, но с поизтрита каса и с черни стрелки.
А аз имах една с корпоративен цифер, от типа на три и половина години на нещо си, или там четири... се тая.
Но часовите маркери са точно като на твоя цифер.
Машината обаче е бяла, всички мостове са никелирани.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

plamenhar написа:Надпис на колелото на пружината съм виждал.
Като намалиха производството, почнаха да маркират калибъра с лазер на вече събрана машина:

Изображение

Изображение

Изображение

Интересно, че на сайта на ракета 2623 е жълт:

http://www.raketa.com/m%D0%B5%D1%85%D0% ... 623%D0%BD/" onclick="window.open(this.href);return false;

Сигурно са снимали позлатен. Само че текста са го писали ефективни манагери.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Имам Ракета Коперник "сделано в Руссии" с надписано колело на пружината.В руския форум имаше коментари за часовници с такива жълти машини.От СССР -ското производство.Общо взето мненията бяха ,че това са машини изнесени от работници в завода на части преди финиша.След това събирали часовници.Даже се цитираше някаква статистика и бройката беше впечатляваща.Този на Пламен има вид на такъв в тази му окомплектовка.Не са ли всички машини в такъв "жълт" вид преди да им се нанесе покритие?Тези "жълтите" които показва Варбан са друга бира.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Такива са, като на снимката на Пламен. На нея се виждат следите от финишната обработка. След това електролитно се нанася никел, мостът (или платината) стават бели, ама следите от четката остават.
cerasimi
Специалист
Reactions:

Мнение от cerasimi »

По скоро ми се струва най-вероятно версията на rosen_er . Има и вероятност също впоследствие да е махано повърхностното покритие- и това съм го виждал. Правят го " майстори" на часовници. :mrgreen:
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Нама как да са махали покритието.
Цялата машина без моста на пружината и моста на баланса са си гол месинг.
Ето какво ми отговориха в руския форум:

Корпус - нитрид титана. Жёлтые мосты, это российское ноу-хау. Ставили мосты не покрытые хромом. На Ракетах начала-середины 90-х, такое встречается довольно часто. Была такая поговорка: - "Второй сорт, не брак."
Публикувай отговор

Обратно към “Дискусии ----- Watch Discussions”