Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 17 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2014 12:15 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4540
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Съкратена версия на историята на UMF - Ruhla

С края на Втората световна война и изтеглянето на Съветските освободители на Източна Европа, съюзническите сили взеха административен контрол над Германия. В Източна Германия, съветските войски останаха и започнаха да се възстановяват икономиката и производството. В резултат на това, производствени предприятия и индустрии преминаха под контрола на Съветската администрацията и по този начин производството на братята Thiel GmbH Ruhla премина под контрола на Съветското държавно предприятие Avtovelo (AWO). Avtovelo контролира няколко фабрики една от които беше MotorWorks BMW в Айзенах, които по-късно станаха Wartburg Motor Works. Целта на Съветската администрацията е да се определи какво може да бъде взето обратно към СССР като репарации, а също и какво би подпомогнало възстановяването на индустрията в Източна Германия.

AWO
През 1952 г. предприятието е билo прехвърлено на новата държава Източна Германия и се превръща във VEB производство на часовници и двигатели - Ruhla - VEB, Volkseigener Betrieb (предприятие, притежавано от хората). Това е правната форма на промишлено предприятие в Източна Германия. VEBs са публично притежавани и са били комбинирани рутинно с други организационни единици, които са били наричани Kombinaten. По-късно производството става UHREN und Maschinenfabrik Ruhla - оттук UMF - напечатвано на по-ранните часовникови циферблати.

Изображение

Ruhla работи за развитието на часовници и инструменти през 1950-те и 60-те години. Например, в сътрудничество със Съветския производител на самолети Ilushin в средата на 1950-те години, VEB Ruhla разработва технлогии и двигатели за използване във въздухоплавателни средства, в Източна Германия и Съветския съюз (Ilyshin 14), както и електрическите часовници, автоматични контролери и такива инструменти като шахматни часовници както и по-тежки машини като фрези.

Някои ранни калибри, разработени от VEB Ruhla в края на 1940, началото на 1950-те години се оказаха трудни за произвеждане. Някои от необходимите части не могат да бъдат направени в рамките на източно германската икономика, което означава, че снабдяват тези компоненти от запад. Това доведе до икономически и политически трудности.

Изображение
В началото на 1960-те години, в отговор на това, UMF Ruhla разработва калибър 24 . Той се оказва много успешен и е произвеждан в много варианти. В рамките на няколко години, производството е достигнал 5 милиона единици и почти всички материали и компоненти са собствено производство. Като до 1967 година в производството на завода са впрегнати 6700 човека които са и акционери.

Над 60% от продукцията е била предназначена за износ в Западна Германия или далечният изток.
Успехът на тези калибри и високите обеми на производство води до автоматизиране на процеса на сглобяване на Ruhla през 1967 година. Имало е 87 предимно ръчни процеси в производството на калибър 24 и те са заменени от 38 напълно автоматизирани процеса. Работниците контролирали събранието от контролни пултове *.
След 50-годишнина на Великата октомврийска социалистическа революция на 27-ми Октомври 1967 година надписът UMF отпада от циферблатите на часовниците и е заменен с логото Ruhla.
Изображение

И понеже темата за електромеханичните часовници напоследък е много популярна, би било добре да споменем и постиженията на Ruhla в тази сфера.

През 1978г. Ruhla е преструкторирана за пореден път и става част от Mikroelektronik Ерфурт. Разработен е механизъм калибър 25 с електромеханично движение. Този калибър е използван не само в часовници, но също и в арматурното табло на колата, часовници и будилници. Техническите изменения, направени в калибър 25, са дали тласък на промишлеността на East German часовник с предпоставки за развитие на кварцови часовници. Първите дигитални и кварцови часовници бяха пуснати в производство като UMF 28-40 калибър.

През същата тази година, Източна Германия влиза в космическата надпревара чрез съветската космическа програма. Електро-механичен хронометър е тествана по време на първата космическа мисия, предприета от Зигмунд Jahn на East German ВВС на борда на Союз 31 и 29 и на Салют 6 космическа станция през август / септември 1978.
По-късно, в началото на 1980 г., развойна дейност се концентрира върху ръчни часовници кварцов тип и с алармена функция както и механизми UMF M 24; голяма част от производството е била предназначена за East German вътрешния пазар. Ръководството е счело, че LCD кварцови часовници ще бъдат бъдещето за производство на часовник.

По време на своето съществуване, часовниците Ruhla са произведени в стотици милиони бройки с механизми от различни калибри. Пълният списък на калибри е достъпно тук: Ruhla Calibre

Изображение

След повторното обединение на Германия VEB Ruhla се превръща в дружество с ограничена отговорност (GmbH) много служители бяха пуснати на временни договори и от 1991 г. фабриката е прекратява производството. Въпреки това, инженер на завода VEB Ruhla и други двама колеги откупуват останалото и то стана Garde Ruhla и които все още успешно произвежда кварцови часовници днес включително високо качество радиоуправляеми механизми.


Наистина интересна история припокриваща в голяма част съдбата на съветските заводи с многомилионното си производство и безвъзвратно загубилите пазара си марки притиснати от китайското производство.

каталог снимки
page 1
page 2
page 3
page 4
page 5
page 6

източник http://ostalgieruhla.wordpress.com

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2014 13:55 

Регистриран на: 03 Фев 2012 23:01
Мнения: 857
На мен лично историята на РУЛА ми е интересна, не от гледна точка на самите часовници, а на едно събитие случило се през 2001 година. Тъй като моята сестра живее от дълги години в Германия в град Айзенах, на няколко километра от Рула и аз от време на време и гостувам, Та през тази 2001 година когато бях при нея ходихме на едно гости на техен познат. И това гостуване беше в Рула. при господин Karl Raßbach . Бивш началник в заводите по онова време. Тогава това за мен нищо не означаваше и изобщо не съм разпитвал господин Расбах за историята на завода. И как да го разпитвам като той ми предложи да разгледам неговата колекция от часовници и всичко останало беше на заден план. За целта не трябваше да ми носи часовници за гледане , а обратно - ние да отидем при тях за да ги видим. Тоест от апартамента му трябваше да отидем в съседния апартамент където се съхраняват. И повярвайте ми - това си беше склад - музей за часовници. От ръчни , през настолни , стенни и салонни - високи по 2 метра. Та тогава след гостуването той ми подари един радиоуправляем часовник - който по неговите думи не трябва да се сверява - той сам си има грижата за това , винаги да е точен , да се самосверява. Но часовника бързо отказа да работи и го захвърлих. Сега позвъних на сестра ми да я попитам за този господин Расбах , дали все още е жив, но тя каза че много отдавна не са се чували и не може да знае. Там нали знаете как е - много затворено общество , и без покана никой не посещава никого. Но ще я накарам да се поинтересува , за мен ще е любопитно ако мога отново да се свържа с него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 17 Юли 2014 14:13 

Регистриран на: 03 Фев 2012 23:01
Мнения: 857
Wie die Uhr die Stadt prägte

1862 gründeten die Gebrüder Thiel eine Metallwarenfabrik und begannen um 1892 mit der Produktion von Taschenuhren.
Ab 1906 wurden hier die ersten Herrenarmbanduhren überhaupt hergestellt.
Von Anfang an ging es um preiswerte Uhren in großen Stückzahlen: Schon 1910 verließen das Werk an die 4000 Stück täglich - so viel wie in Glashütte in einem Monat.
Im Jahre 1963 wurde das robuste Werk Kaliber 24 entwickelt, davon wurden rund 120 Mio. Stück gefertigt.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014 14:05 

Регистриран на: 29 Окт 2013 11:36
Мнения: 213
Местоположение: София
Попаднах на още информация
http://translate.google.com/translate?a ... LwiI8KrfKQ


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2014 19:05 

Регистриран на: 03 Фев 2012 23:01
Мнения: 857
Тази информация е супер. Е на това му се казва подредена и подробна информация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014 09:28 

Регистриран на: 26 Юни 2012 18:30
Мнения: 139
Поздрави на всички,
Попрегледах темата и се зарадвах, че я има щото имам слабост към марката и по-специално към рула със стоманени корпуси и механизми с камъни. Намират ми се около 10-на бройки, които са в не лошо състояние. Интересува ме повече дали THIEL ръчен с централен и секундарник на 6 часа съответно с 15 и 16 камъка има макар и малка вероятност да са били използвани в милитарията. Имам един THIEL със стрелки големи и широки предполагам напълнени с тритий щото тогава едва ли са ползвали фосфор. Черен цифер и маркери с арабски цифри пак от същия материал като пълнежа на стрелките. Голяма каса от материал подлежащ на корозия от токсичността на потта ;) . Звинявам се ама снимки кат се прибера вкъщи. Тааа защо един калибър така сполучлив и пазещ точно време след може би 50-60г. се изоставя и започват да правят рула за ширпотреба и своево рода еднодневки. И как така стоманени каси за същия калибър?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014 13:54 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Фосфор никой не е ползвал, не само гдрейците. За всеки случай смятай, че Рула с много камъни в стоманена каса и с фосфоресциращи стрелки и маркери е с радиеви соли и следователно, опасно радиоактивна при разглобяване. И вземай предпазни мерки.
Новите тенекийки са с тритий. Ама старите, дето вече хич не светят, са с радий.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014 14:10 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
За милитарията - не знам, какво имаш предвид.
Ако е дали са участвали във война - не биха могли, по години не се връзва.
Дали са били на снабдяване на армията на ГДР? Кой знае... Армията на ГДР е създадена през 1956, значи биха могли. Ама тенекиените 24 калибър си бяха, виждал съм ги на ръцете на гдрйците по учения, даже се базикахме, че са най-противоударни :)

За смяната на многокамъковите рули със щамповка - мое мнение е, че ГДРйците са избрали такава линия на развитие заради автоматизацията. 15 камъковите са с много архаична конструкция и ако са ги оставили, най-накрая е щял да се получи ГДРйски ЗиМ. Ресурсите на ГДР не са били като на Съюза, и мрачния тевтонски гений е заложил на кварцетата. Тях са ги правили сериозни. Има някои дертове с малкия секунден пиньон, ама останалото е много добро и просто. Вечни машинки, не по-лоши от всеки едни съвременници. Ако не е одрана бобинката, електрониката е много надеждна, щото няма нито един контакт - бобинката е едно цяло с платката, изводите са запоени. Кварцовете са хубави, кондензаторите... Е, има и руски, ама има много добри дискови тримери.
А ангренажа е изцяло в камъни, батврията е голяма и кара една година с двойна гаранция, че и лесно се сменя. И календарът не е лош - един от най-простите (наследство от 24 калибър).
По-късно излиза и по-малка версия, която е слагана в по-малки правоъгълни корпуси. Тя си е почти същата - все едно, че са намалили чертежа с 25% :)

Та така с 15 и 16 камъковите - пожертвани са за сметка на развитието на новата техника.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Последна промяна varban на 22 Сеп 2014 14:19, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014 14:12 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Виж, кварцетата са се записали във военните часовници. И в историята - първото кварце в Космоса е Рула. Преди руснаци, джапанци и сюисци :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014 22:02 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
За Ruhla Quartz - днес направих три на екс :-)
Интересно за отбелязване,че и трите отначало търгнаха на въпреки - две хептем на обратно, а една - кат си сака - половин час на една страна, поисле два часа - на друга :-) Сменя резбата от най-малък намек (като и пусна клечка, или дам накъсо батерията) или даже без външно влияние.
Разбрах, как да ги боря. Има две винтчетаю, които държат пакета платка/полюсни накрайници/притискаща ламаринка. Тия винтчета се разхлабват на 1/10 оборот и полюсните накрайници се местят на някоя и друга стотна. Положението се уцелва, не е трудно, на четирийсетия път - с гаранция поне две положения се набарват :-)

И тук мрачния тевтонски гений се е отличил от светлия славянски - братята така не правят - моторчетата им имат пръстедн с пишльок, който допуска само четири варианта на сглобяване, от които два са правилни... Митака знае, за какво иде реч :-)
Двете Рули са за него :-)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2014 22:04 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Снимки няма, щото не може и да има - инатът не е фотогеничен :-)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014 09:35 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012 22:02
Мнения: 4540
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Върбане според теб колко години нормална служба може да има един такъв кварц. В сравнение със "славянските" как ги оценяваш?

_________________
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014 13:03 

Регистриран на: 03 Фев 2012 23:01
Мнения: 857
varban написа:
За Ruhla Quartz - днес направих три на екс :-)
Интересно за отбелязване,че и трите отначало търгнаха на въпреки - две хептем на обратно, а една - кат си сака - половин час на една страна, поисле два часа - на друга :-) Сменя резбата от най-малък намек (като и пусна клечка, или дам накъсо батерията) или даже без външно влияние.
Разбрах, как да ги боря. Има две винтчетаю, които държат пакета платка/полюсни накрайници/притискаща ламаринка. Тия винтчета се разхлабват на 1/10 оборот и полюсните накрайници се местят на някоя и друга стотна. Положението се уцелва, не е трудно, на четирийсетия път - с гаранция поне две положения се набарват :-)

И тук мрачния тевтонски гений се е отличил от светлия славянски - братята така не правят - моторчетата им имат пръстедн с пишльок, който допуска само четири варианта на сглобяване, от които два са правилни... Митака знае, за какво иде реч :-)
Двете Рули са за него :-)

Абе казах ти че си вземаш ядове с тия Рули , ама то май е повече за да се види чий инат ще надделее. А аз като някой готованец , чакам ги поднесени на тепсия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014 14:37 

Регистриран на: 03 Фев 2012 23:01
Мнения: 857
И все повече ме изненадват с разнообразието от дизайни ( ама само това )
Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: UMF - Ruhla
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014 15:28 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
atanweb написа:
Върбане според теб колко години нормална служба може да има един такъв кварц. В сравнение със "славянските" как ги оценяваш?


Факти: от 6 блока на Рула голямо кварце пет работеха нормално, само първата се закучи. Но кварц не съм сменял - там мина с презапояване, имаше лоша спойка.
С руските процентът е доста по-лош. От около двайсетина блока с дълги кварцове работеха по-малко от десет, останалите - или с прецакан кварц, или с прецакан кондензатор.

Не трябва да се забравя липсата на разглобяеми електрически връзки, с изключение на контакта на батерията. Това е предпоставка за по-малко ръчкане.

Ако говорим за механизмите... руската механика е по-добре изпълнена, няма малък секунден пиньон, който прави номера, и моторчето (с изключение на любимите ми 3050/3056) е със закрит ротор, който не набира боклук.

Ремонта на Рулите е доста по-сложен и се налага по-често, щото роторчето е открито и влиза боклук. А единствения мост затваря четири колелета, от които едното е магнит, и се слага на място с много мъка и инат :)

Абе... ако не се оставя да тече батерията и не се ръга с отвертката, всички са надеждни, при това - МНОГО по-надеждни от съвременните.

Ако трябва да избирам машина за ежедневно кварце, то определено ще е или Рула, или 3056А, или 1956. 2356 ми се струва малко афиф. Плосък е, и само толкова.

Обаче ако избера Рула, то ще и направя друг цифер, без прозорец за дата, и ще скопя датника.
А ако се махне и секундата, ще стане машина-убиец в минималистичен стил - две стрелки, никакви шукарии, само трябва да се измисли херметичен стоманен корпус и хубава коронка.

Абе... ако не се оставя да тече батерията и не се ръга с отвертката, всички са надеждни, при това - МНОГО по-надеждни от съвременните.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 17 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало