Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 38 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2012 14:00 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Вчера ми подариха списание "Часовникът" поредица "Млад техник" от 1986г. Ще опитам да го кача цялото тук, заедно с оригиналните снимки. Материала е писан от инж . Любомир Йорданов Петрушев.

Изображение Изображение

За времето и неговото измерване
Представата за времето и необходимостта от неговото измерване са възникнали като практическа потребност на хората още в най-стари времена. Но столетия наред- не само в древността, а и през Средновековието, не е била нужна особена точност при неговото отчитане. Протичането му определяли по редовно повтарящи се събития- преди всичко по явленията, свързани с движението на Слънцето и звездите. Но в обикновения живот по-важни били редът и ритъмът на периодичните, бавно протичащи природни процеси, свързани с обработването на земята, отглеждането на домашните животни и други важни човешки дейности, а що се отнася до всекидневното определяне на времето - достатъчно било и кукуригането на петлите.
В древността само на астрономите били необходими точни начини за определяне на времето. Така едновременно с астрономията се появила и развивала още една наука- "гномониката", или науката за часовника. Какви са били първите единици за измерване на времето? Астрономическите изследвания и познания още през древността насочили учените към резултатите от двете видими, периодични движения на Земята- въртенето около собствената й ос и обикалянето около слънцето. Така били определени и двете основни мерни единици- денонощието и годината.
За земния жител звездите се движат от изток на запад. Една част от тях за нас, жителите на северното полукълбо, са разположени под хоризонта и ние въобще не ги виждаме. Други са винаги над нас и никога не залязват, а някои, както Слънцето, всеки ден изгряват и залязват.

Изображение

Интервалът от време между две последователни горни кулминации на коя да е звезда се нарича "звездно денонощие". По- точното определение гласи, че звездното денонощие отговаря на интервала от време между две последователни горни кулминации на точката на пролетното равноденствие, която се получава от пресичането на еклиптиката (траекторията на видимото движение на Слънцето сред звездите) с небесния екватор. Звездното денонощие е една от основните единици за измерване на времето, понеже продължителността му остава постоянна - 24 звездни часа. То обаче е неудобно за измерване на времето във всекидневния живот, тъй като не се съгласува с редуването на деня и нощта.
Преминаването на центъра на слънчевия диск през през меридиана на дадено място представлява неговата горна кулминация. Интервалът от време между две горни кулминации на центъра на слънчевия диск се нарича истинско слънчево денонощие. То е по-дълго от звездното денонощие средно с 3 мин и 36 сек и освен това в течение на една година продължителността му периодично се променя. Затова не случайно преди около триста години в герба на цеха на парижките часовникари е имало надпис: "измамно е времето, което Слънцето показва".
Всички часовници днес не са регулирани по движението на истинското слънце, а по движението на въображаема точка, която извършва една пълна обиколка на Земята за същото време, но се премества по небесния екватор абсолютно равномерно. Тази точка се нарича средно слънце. Моментът на преминаване на средното слънце през меридиана на дадено място се нарича средно пладне, а интервалът между две последователни такива положения на средното слънце- средно слънчево денонощие, чиято продължителност е винаги 24 часа. В основата на възприетото "гражданско" време е залегнало средното слънчево денонощие, което започва в полунощ или в 0 часа.
От 1884г. в целия свят е приета единна обща система за измерване на времето. Земното кълбо е разделено условно на 24 еднакво широки пояси ("резени"), неречени "часови пояси". Един пояс обхваща 15° и има едно и също официално поясно време. За начален (нулев) пояс е приет този чийто среден меридиан преминава през астрономическата обсерватория в Гринуич- близо до Лондон. Времето на този пояс се нарича "гринуичко" или "западноевропейско". Времето в страните от средната част на Европа (Италия, Австрия, Швеция и др.) се различава от гринуичкото с един час. Те имат "средноевропейско" време. България е във втория часови пояс на изток от Гринуич и разликата от нашето официално време е вече два часа. Това е така нареченото "източноевропейско" време.

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:30 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Слънчевите часовници
Слънчевите часовници са най-старите известни за сега устройства за измерване на времето. Първите слънчеви часовници се състояли от обикновен прът, забит отвесно в земята (по късно наречен "гномон"), и от циферблат.
При ясно и слънчево време сянката, хвърляна от пръта, променя своята посока и дължина и така може да се отчита истинското слънчево време. За точността на слънчевите часовници руското списани "Природа и Люди" в края на миналия век пише, че те "най-добре измерват времето, защото за тях работи Слънцето, а никой по-добре от него не знае времето"
В зависимост от разположението на циферблата и показалеца ("гномон") слънчевите часовници са хоризонтални, вертикални или екваториални.

Хоризонталните слънчеви часовници имат хоризонтално разположен циферблат и показалецът им най-често е с триъгълна форма. Острият ъгъл обикновено е равен на географската ширина на съответното място, така че наклонената страна е успоредна на земната ос. При тези часовници разстоянията между деленията на циферблата не са еднакви, тъй-като скоростта на движение на сянката не е постоянна.
Изображение

Вертикалните слънчеви часовници се поставят обикновено върху стените на сградите и при тях ъгълът на показалеца към равнината на циферблата се пресмята лесно. Когато циферблатът е перпендикулярен на меридиана, деленията за часовете са симетрични спрямо оста, минаваща отвесно през делението за 12 часа, т.е. по средата на деня.

Изображение
Изображение

Екваториалните слънчеви часовници имат циферблат, успореден на равнината на екватора. При тях сянката на показалеца се движи с постоянна скорост и деленията за часовете и минутите са на равни разстояния. Те имат 24 часови деления през 15° (целият циферблат е пълен кръг или 360°), но на часовниците са нанесени само тези деления, които са за дневните часове - обикновено от 4 часа сутринта до 20 часа вечерта. При някои по-сложни конструкции с помощта на система зъбни колела се отчитат и минутите.

Изображение

Изображение

Сред най-старите съоръжения, свързани с измерване на времето, трябва да се спомене и т.нар. обсерватория Стоунхендж. Намира се на 132км западно от Лондон. Тя е била построена през периода 1840-1680г. пр.н.е от големи монолитни камъни, разположени в два основни кръга- външен с диаметър 87,8м и вътрешен с диаметър 32м, ориентирани така, че позволяват да се определят всички по важни точки от движението на Слънцето и Луната. Подобни внушителни постройки, свидетелствуващи за добро познаване на звездното небе, са били издигани и в Древния Египет, и в Месопотамия.
Слънчевото и ясно време в Индия, По поречието на реките Тигът и Ефрат, в Египет и Гърция допринасяло много за развитието на гномониката. Едно от първитъе обществени слънчеви часовници били обелиските. Много често те били поставяни до входовете на храмовете и богослужението започвало тогава, когато сянката на гномона падала на определено място.
Копие на малкия древноеегипетски слънчев часовник, изработен от зелен камък през ХВ в.пр.н.е., днес всеки може да направи. На малка летва (300х30х15мм) с междинно парче (40х25х15мм) се монтира перпендикулярно друга летва (200х25х15мм). Ако дългата летва се ориентира в посока изток- запад, сянката от напречната ще пада върху нея. При изгрев слънце тази сянка ще е най-дълга, а на обед ще изчезне. Тогава часовникът се обръща на 180 и отново ще показва часовете- чак до залез слънце. Деленията се нанасят на широката страна и при разпределението им може да се използва като точен, съвременен часовник.
Стъпаловидният слънчев часовник е също египетски. Той е симетричен и ако се ориентира в посока изток-запад, ще показва времето през целия ден. Отчитането става по сянката, хвърляна върху стъпалата - по шест от всяка страна. Изработването на модел на този часовник също не е трудно.
Слънчеви часовници с най различни конструкции са били използвани в древността и в земите на Китай, Индия, Зимбабве, Перу и Мексико. От около 2000г.пр.н.е. е вероятно и един от първите преносими слънчеви часовници. Изработен в Индия, той е бил оформен като пътна тояжка с дължина 160см.
Първата среща на гърците със слънчевите часовници навярно е била на близките до Мала Азия острови. Там те били пренесени от халдейците, които живеели по поречието на Тигър и Ефрат. Според древногръцкия историк Херодот (484 - около 425г.пр.н.е) гърците заимствали както слънчевите, така и водните часовници от Вавилон. През 547г.пр.н.е. Анаксимандър от Милет издига първия гномон в Спарта. Атина закъснява със стотина години - първия гномон е построен чак през 443г.пр.н.е.
До Рим слънчевите часовници достигат от Гърция. Един от първите е поставен на стената на римския храм "Квиринал" през 93г.пр.н.е. Известно е, че малко по късно са били използвани и преносими часовници, изработени от бронз или слонова кост.
При полусферичния слънчев часовник от римско време, часовете се определяли по сянката, хвърлена от поставения в центъра гномон.
Прочутия римски архитект и строител Марк Ветрувий (Iв.пр.н.е.) в своето произведение "Десет книги за архитектурата" описва 30 различни слънчеви часовници.

В западна Европа столетия наред били познати само най-простите конструкции на слънчеви часовници. През ранното Средновековие те се използвали преди всичко в манастирите за определяне на времето за богослужение, хранене и работа.
До края на XIVв. най-разпространени били вертикалните слънчеви часовници с хоризонтален показалец, изработвани по египетски образци. Но докато в близкото до екватора поречие на реката Нил тези часовници показвали времето доста точно, в намиращите се на север от Средиземно море страни показанията им били много неточни.
По същото време във Византия гномониката била много по развита. Научните достижения на древността са се запазили и доразвили и в страните от Близкия Изток, където били създадени и някои от първите обсерватории (в Багдат, Дамаск, Самарканд).

Епохата на модерните слънчеви часовници в Европа започва от 1431г., когато е открита зависимостта между ъгъла на гномона и географската ширина. Така че освен различните хоризонтални и вертикални часовници се появяват и много по съвършените екваториални часовници. По-голямата точност при измерване на времето е и една от предпоставките за великите географски открития през Xв. и XVIв.
Смята се че компасът е бил изобретен от китайците в древността. Първите сведения за появата му в Европа са от много по късно време - 1195г., и са свързани с използването му в мореплаването. Той е прибавен към слънчевия часовник едва в средата на 15в. Това позволило бързо и правилно да се ориентират слънчевите часовници.
За измерване на времето през нощните часове били изработени (1520г.) звездните или нощни часовници - "ноктурнали". За използването им трябвало добре да се познава движението на звездите. Отчитаното по тях звездно време се превръщало в слънчево по специ ални таблици. Най-голямо приложение, и то не за дълго, те имали в мореплаването.
При отчитането на времето със слънчев часовник обикновено е неизбежна грешка от около 1 минута поради недостатъчната рязкост на сянката, хвърляна от гномона.
След появата и бързото разпространение на механичните часовници слънчевите се употребявали все по-рядко и днес почти не се използват.

Забележка:
Позволено е ползването на снимковия материал след цитирането на източника http://www.chasove.com При нужда е наличен RAW формат.

Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:34 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Водните часовници
Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:35 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Огнените часовници
Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:35 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Пясъчните часовници
Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:36 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Механичните часовници
Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:36 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Електрическите часовници
Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:38 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Часовникът в България
Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2013 16:39 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Точното време
Следва...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 09:52 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Помислих, че става дума за онези кутии с будилници, които продаваха в магазините Млад техник по татово време :)
Аз такава съм нямал (тогава си купувах само пластмасови модели на самолети), ама няколко будилника сглобих - за съучениците.

Интересно, ще се харчи ли днес такъв комплект в магазините? То не че по татово време се редяха на опашка.

Аз такъв комплект ще си направя, сам.
Будилник с камъни само трябва да намеря.
И инструкция ще си напиша :)

Така комплектът ще е по-правилен ;)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 10:06 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Аз пък помня самолетите и другите неща, но тези будилници не.
Слава с 11 камъка върши ли ти работа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 10:36 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1229
Varban предполагам има предвит този комплект за сглобяване:

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 14:07 
Специалист

Регистриран на: 31 Окт 2012 12:06
Мнения: 2375
:yahoo Страхотен!!!

_________________
.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 14:11 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
3017> Аз пък помня самолетите и другите неща

Е, то магазини много. Аз имах предвид Млад техник във Враца, когато учех във френската. 75...80.

3017> Slava с 11 камъка върши ли ти работа?

Механизмът е същия, ама няма да е интересно инструкцията да започва "Получих пратка от еконта".

Трябва да е нещо от сорта:

Като бях в София, минах през Александър Невски да запаля свещичка на свети Спиридон - да ме укрепи и насочи.

И той я свърши тая работа още на излизане!

Един антиквар продаваше корабен есесовски часовник. От каютата на групенфюрера на Тирпиц! С всичките му салтанати:
- снимка на истински ариец, почти като Щирлиц, ама не с фуражка, а с барета с помпон. Не запомних, как се казваше - готически шрифт трудно чета;
- две снимки на кораби. Едната:

Изображение

ама на юта вместо въртолетна площадка - две мълнии - "SS". И пречупени кръстове на горната броня на оръдейните кули.

А втората:

Изображение

май-май скриншот от "Пърл Харбър".

- история. На немски, с готически шрифт. Не я четох, щото имаше превод на руски. Нотариално заверен! Биографията на фон Фриц фон Шайсен (именно Шайсен, преводачът явно е бил русофил, а нотариусът, както си е редно, не знаел немски) и историята на най-мощния кораб на есес. Той потопявал всичко, що срещнел, а през 45 дошъл право в Берлин, за да евакуира Химлер, Хитлер и Хитър... е, увлякъх се... Хитър Петър е от приказките... ламериканците му пуснали една атомна бомба, докато бил в тропическия оазис в Антарктида.
Всичко се дезинтегрирало, само този корабен чаовник оцелял.
- сертификат на акредитиран експерт по корабни часовници на СС;
- Специален Швейцарски Контейнер За Корабни Хронометри По Ексклюзивна Поръчка На Химлер. Произведен в Омега, ама без фирмено лого, щото шефовете на омега не искали да се компрометират. Ето такъв:

Изображение

Отляво, не от длясно ;)

- самият будилник.

3017> Slava с 11 камъка върши ли ти работа?

Абе същата такава Слава, само че на цифера залепен с тиксо изрязан с ножици фосфоресциращ хартиен кръг с малки снимки. Без цифри, четните часове - пречупени кръстове, нечетните - две мълнии. Стрелки и корпус - в същия стил.

И още ми трябва запис на пазарлъка, започнат от 10000 евра, ама понеже съм серьозен, с отстъпка на пет хилки. И доведен успешно до 2.34 < (4.70 / 2). Щото в България няма Беломор и Прима, та свалих цената до под половин кутия 100's Camel.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 20:46 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1068
Местоположение: Варна
omegaqq написа:

Изображение

Не знам за песента на Щурците "Рок в минало време", ама тази снимка наистина връща времето назад!
Получих такъв комплект за рождения си ден когато бях във втори клас. Освен това, което се вижда, в комплекта имаше месингова пинсета и една малка отвертка с черна бакелитова (или пластмасова?) дръжка, дръжката беше куха и имаше капаче.
Интересното е че не мога да си спомня какво и как съм ремонтирал да кажем преди месец, но мога да опиша най-подробно всичко свързано с правенето на този часовник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Спомени
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 21:12 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Ти много малък си го получил.

А отвертките и аз ги помня - те оставаха за мен :) Влизаха в шлиците на всички винтчета в комплекта като... Ама съм ги потурчил от тогава. Бакелитови бяха, по-точно от карбамид-формалдехиден прес-материал. Не от полистирол, като другите руски, по четири в плосък пенал.

Виж, пинцетът не ставаше - мек беше. Ама с него съм сглобявал, друго като ученик нямах.
То и сега кво ли имам - един-два по-хубави пинцета. Отвертките ми и за пирони не стават :)

Само лупата ми е добра.

Интересно, че не помня, с каква лупа съм сглобявал тези будилници. Значи без лупа ще е било :)

Сглобих няколко - за приятели, които нямаха будилници. После разликата в парите я правехме на кола и швепс :)

За мен не си оставих нито един - в стаята и така имаше, после три години живях с братовчед си. Той също ги разбираше тия работи - и баща му и майка му бяха часовникари. Сега е хирург - значи нещо му е останало от тях :)
Но будилници не правехме :) Той имаше много по-красива Слава със същия механизъм... поне така си мислех тогава.

Сега да ми падне един от тия Юный часовщик, ще пусна сълза...

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 21:19 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Изображение

Изображение

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 22:10 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1068
Местоположение: Варна
И на мен дълго време това ми бяха инструментите... После си направих сам инструменти. Часовникът по някое време и аз го бях преработил на будилник, обаче нямам идея къде може да се е дянал... Само споменът е останал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 22:24 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Аз сглобявах направо будилници. Часовник не вършеше работа :)

nevenbekriev написа:
Часовникът по някое време и аз го бях преработил на будилник...


А части за звънеца откъде взе? Аз ги вземах от най-близкия часовникар. Те като правило оставаха :) Че и капаци - не помня да съм ги дупчил.

Дядката даваше всичко, квот не му трябваше, освен инструмент. Псуваше и казваше, че сам трябва да си направя и намеря.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013 22:54 

Регистриран на: 20 Апр 2013 16:58
Мнения: 794
Местоположение: София-Лозенец
Ей, много са готини тези часовници! Имаше и Юнньi Техник и Юнньi Химик и т.н.

Сега децата не могат да изгледат всичките телевизии и да изиграят всичките компютърни игри, но се опитват усърдно. И може би малка част от тях имат интерес към смислени занимания.

За съжаление липсата на подобни комплекти към този момент, е породена от липсата на достатъчно търсене.

Жалко, защото щяха да са полезни за всяко мъничко човече, омагьосано от науката и с огромно желание и стремеж да се научи на даден занаят.

Едно време може да е нямало много забавления, но се гледаше да се научат хората на полезни неща, така че да са максимално компетентни, способни (и полезни за системата) - това е една от добрите концепции на две отречени, но успешни сами за себе си социалистически тоталитарни форми на управление, съществували в СССР и Германия.

И аз съм започнал с електрониката някъде тогава. И не си спомням със сигурност, но може би първият ми по-сериозен проект беше от точно такова комплектче - радио. Много бързо запоих всичките части на платката и стигнах до навиване на мъничко тороидално трансформаторче. Навива се на феритен пръстен с диаметър 8 мм, като преди това жицата се намотава на совалка, която да минава през пръстена.
Много сложно ми се видя (ама съм бил 3-ти клас). И понеже не бях сигурен, че ще се справя, му се каних през цялата лятна ваканция.. :) Но беше голяма радост когато го сглобих най-накрая.

Не знаех, че е имало и такива часовници. А може да съм бил много малък, когато са били актуални. Но ако щете вярвайте, когато преди два месеца започнах да се занимавам с часовникарство ми мина през акъла нещо подобно. Помислих си: защо при толкова много излишни будилници "Слава" някой не вземе да ги разглоби, почисти и да ги предлага като детско комплектче за сглобяване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013 01:01 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
То аз ще си намеря такава, със същата цел. Да не пипам ръчни часовници, докато не се науча като свят на такъв будилник. Това, че имах късмет с 2623 и 2605, не означава, че ще е все така.

Пък и синковеца мога да зарибя, нищо че е малко дъртичък - 3 курс е. На него му стегнах една друга ракета, 2609 на каиш и той сега ходи с часовник. Ама се кани на корпоративния и цифер, и трябва да се научи поне да го вади, та да може да го маца, както си иска :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013 01:07 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
dreadx написа:
Помислих си: защо при толкова много излишни будилници "Slava" някой не вземе да ги разглоби, почисти и да ги предлага като детско комплектче за сглобяване.


А по-изцапаните - за напреднали. С клеясало масло в камъните, окапани с каноконлит тук-таме :) Такова чудо съм виждал - отвивал му се ключът и човецечът го капнал с каноконлит. Ако беше каменна слава, щях да го взема. Ама беше без ни един камък, тенеке. На мен не са ми интересни, аз още в трети-четвърти клас разглобявах и сглобявах такъв. Само после бързаше много :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013 07:09 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1068
Местоположение: Варна
Според смътните ми спомени навремето такъв комплект струеаше 6 лв., а чисто нов будилник Слава в магазина беше 11 или 12 лв. Понеже в момента може да си купиш стар будилник за левче, излиза че сега възможностите са по-добри! Само че трябва да е като семейно начинание - таткото да свърши вехтошарската част, да разглоби, почисти и пребоядиса външността и да помогне на детето да даде живот на механизма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013 08:53 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
nevenbekriev написа:
Според смътните ми спомени навремето такъв комплект струеаше 6 лв., а чисто нов будилник Slava в магазина беше 11 или 12 лв. Понеже в момента може да си купиш стар будилник за левче, излиза че сега възможностите са по-добри!


За левче, ако знаеш откъде. Ама аз ще ги науча местата ;)
А разликата не е 11...12 пъти, а огромна. По това време с 10 лева карах цяла седмица във Враца, че и ми оставаха стотинки за билет до Бяла Слатина в събота след училище.
Някой с гимназист в друг град да каже, колко на седмица му дава, щото мойте двамата са студенти, а не ученици и в София, а не във Враца.

50 кинта на седмица?

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2013 12:54 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1068
Местоположение: Варна
dreadx написа:

И аз съм започнал с електрониката някъде тогава. И не си спомням със сигурност, но може би първият ми по-сериозен проект беше от точно такова комплектче - радио. Много бързо запоих всичките части на платката и стигнах до навиване на мъничко тороидално трансформаторче. Навива се на феритен пръстен с диаметър 8 мм, като преди това жицата се намотава на совалка, която да минава през пръстена.Друг спомен! Юность 401 !!! Линеен рефлексен радиоприемник с положителна обратна връзка, направен с цели 4 транзистора, германиеви! Смятай!!!
Освен тях имаше и едни Мальiш, те също имаха подобед дросел за навиване, и едни ЕлектронМ, те пък имаха безтрансформаторно крайно стъпало с комплементарни прев и обратен транзизтор, разбира се германиеви. Тогава един единствен транзистор в магазините Млад Техник струваше 3.50 лв!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013 08:03 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
dreadx> И аз съм започнал с електрониката някъде тогава. И не си спомням със сигурност, но може би първият ми по-сериозен проект беше от точно такова комплектче - радио.

И при мен имаше едно такова.
Кво беше, не помня. С брат ми му викахме Таски радио. Май полско. То не свирна.

nevenbekriev> Друг спомен! Юность 401 !!! Линеен рефлексен радиоприемник с положителна обратна връзка, направен с цели 4 транзистора, германиеви! Смятай!!!

Юность не съп правил. След неуспеха с таскито ни купиха един киев. И той свиреше отвсякъде :)

Първото радио - половин час след купуването:

http://random2008-12.narod.ru/detskie_z ... _priemnik/

Интересно, че това чудо го избра майка ми. Тя не разбира нищо от електроника, а конструкторът е гениален :)

nevenbekriev> Освен тях имаше и едни Мальiш

Викахме му мълчиш, ма си свиреше.

nevenbekriev> едни ЕлектронМ

и Электрон 2М. Забравил съм ги. Май на емката платката не беше печатна и елементите се запояваха с калайдисан проводник. А на 2М имаше печатна платка. Той беше за по-напреднали, щото пистите се отлепваха, преди да ги допреш с поялника.

nevenbekriev> Тогава един единствен транзистор в магазините Млад Техник струваше 3.50 лв!

Не само в Млад техник! Баща ми отиде командировка в Ботевград, и с брат ми една седмица преди това го навивахме да ни купи по един джоб транзистори и диоди, щото там били евтини. Мале, какви послушни бяхме тая седмица!
А той се върна с един транзистор, май SFT-326, точно за 3.50 и с един диод SFD - за 1.50. Това го помня.

Затова брояхме транзисторите и купувахме всякакви комплекти и конструктори. Още повече, че и резистори, и кондензатори нямахме.

Връх на радиодейността ни беше ей такова нещо:

http://random2008-12.narod.ru/detskie_z ... udvoeniem/
+
http://random2008-12.narod.ru/detskie_z ... _sheme_16/
+
http://random2008-12.narod.ru/detskie_z ... tnii_unch/

9 транзистора, почти веф, смятай!
Сложихме го в кутия от радиоточка и сума време свиреше, още повече, че място за батерии бол :)

А за да се върна на темата за часовникарството.... нямахме мултицет. А без мултицет нищо не ставаше.
И като отидох на окръжна олимпиада по химия във Враца (бях седми клас в прогимназията) взех второ място и получих страхотен комплект - ОММЕТЪР, за сглобяване.
С уникална батерия волт и половина - трябва да я идентифицирам.
С един предел на измерване
И с лоша измерителна система.
Ама тя имаше добра станина, скала, лагери като на тенекиен будилник и стрелка с ос.
А виж, пружинки нямаше. Магнити само.

И аз я преработих!
Колко тоководещи пружинки съм навил, само аз си знам :)

Накрая, като вържа потенциометър на клемите, можех да му местя стрелката с врътката. Плавно.

Само че не можах да го накарам да мери точно :(
Ама после затова не ме беше страх да пипна спирала и баланс. Той по-лесно се сглобяваше.
Щото тия пружинки, дето ги навивах за омметъра, искаха да се запояват. Иначе не ставаше.

Та от този омметър после дойдоха будилниците на база Юный часовщик... и те се настройваха и вървяха горе-долу точно.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013 11:08 
Специалист

Регистриран на: 31 Окт 2012 12:06
Мнения: 2375
А какви времена бяха :banana
Помня, че като имахме гости децата ни натирваха в другата стая, което ме принуди да си купя усилвател за сглобяване от "Млад техник"....микрофона беше от стар телефон естествено :lol: както и слушалката. Най-голям зор видях с жиците докато ги прокарам между стаите без никой да ме излови :saint: ама голяма мъка :cry: работеше когато му скимне и пращеше като за световно :lol:

_________________
.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013 15:21 
Напреднал

Регистриран на: 14 Юни 2012 17:05
Мнения: 1068
Местоположение: Варна
Радиото без печатна платка беше Мальчиш. Те бяха най-евтини и най-грозни. Имаха платка без писти, с едни дебели дупки в които се слагаха парчета медна тел, май 1.5мм. За тези телове се захващаха елементите и монтажните проводници. Променливият кондензатор беше керамичен, като тример, само че голям - към 35 мм. Най интересното в този комплект беше, че нямаше клема за свързване на батерията (9V), в инструкцията пишеше, че когато се изтощи първата батерия, можеш да я разрежеш и да и вземеш клемата и да си я запоиш на приемника!
Доста такива конструктори съм сглобил, съучениците ми като не им тръгнеха и ми ги носеха на мен.
Имах уред Ц20, беше купен в комплект с един нелош поялник, който се захранваше през някакъв кондензатор за понижаване на напрежението и приставка към уреда за мерене на коефициента на усилване на транзистори. Какъвто съм разсеян, (другарката Досева ме наричаше "вечно нечул и вечно неразбрал"), бързичко изгорих системата на уреда, та и на мен ми се наложи да се справя със спиралите, че и с уравновесяването на системата. Бронзови спирали се намираха от разни манометри и от българските апарати за мерене на кръвно налягане.Не помня кой клас бях, май 5 или 6, После през годините съм съживил много измервателни системи.
Ако сложиш корундовите камъни на будилник, става вечен!
А когато бях в 7клас, се абонирах за едни задочни курсове за ремонт на радиоапарати и телевизори. Почнах да влача у дома стари лампови радиоапарати от комшиите. Проводниците в тях бяха с гумена изолация, остаряла до такава степен, че само като ги докоснеш и падаше. Махах всички части от шаситата, оставаха само цоклите на лампите и междинночестотните трансформатори и после ги построявах наново, по някое време вече не ми бяха нужни схеми. А настройката на радиоапарат си е цяло изкуство.Това вървеше успоредно с часовниците! Сега се чудя кога съм учил и писал домашни?
Сега като видя старо радио и... Абе като алкохолик, ама някак се въздържам. То добре че вече няма какво да се слуша на КВ, а на СВ има такива силни смущения, че старите радиоапарати на практика са само паметници. То не че часовниците стават за нещо друго, ама нейсе...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013 15:30 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Май модераторът трябва да преименува темата. Например "одъртял млад техник".
Тука ще е за културни мемоари, а в персоналните стаи всеки ще си дели дължината на окръжността на диаметъра като Троцки, според както се е надрусал :)
Иначе ще ме баннат, както е тръгнало :)

DHM написа:
А какви времена бяха :banana
...
усилвател за сглобяване от "Млад техник"....


Две платки, крайни два германиеви транзистори П-двеста и незнам си колко, предусилвателят с някакво малко ГТ? Другото МПта?

И при мен не тръгна като свят. Той нямаше мрежово захранване, а аз не умеех да правя такива работи тогава.
Пък и тогава бях чул за стерео, а втори канал да купувам не стана :)

Единият транзистор го загубих, а вторият, изгорял, наскоро го намерих. Не се звънеше, не знам що. Отворих го и му взех пастата - още стои в една виалка, с нея мажа видеокарти на лаптопи, щото с китайски силикон горят, а братята ползваха правилна КТ.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013 20:02 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1229
Що ли ми трябваше да показвам снимката на часовника за сглобяване... Ма иначе страхотна тема се заформи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 38 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало