Това което беше дал като цитат ми се струва несериозно, някой написал нещо което бил чул от авторитетен часовникар. Ама от един! От друга страна(без да обидя някой) часовникарите хич ги няма по познания относно модели, цветове, дизайн, години на производтство. За тях не съществуват дори номера на калибри ами машина Кировски, Ракета малък секундарник, Полет датник и т.н.
Направих си труда и разглобих един Урал и Една Молния. Както и предполагах нямат никаква конструктивна разлика, с изключение на добавеното мостче с колело за централния секундарник на Урала, което на моите снимки липсва. Продължавам да твърдя, че всичко което се е появило като двустрелочници е самосиндикално дело на часовникари.

Първата разлика за която човек може да се сети е по дългата ос на секундното колело на Молнията, понеже там стои малката стрелка:

Диаметъра и височината на механизма са еднакви. Карамфилите също, при разменено положение въртят със същото усилие.

Моя извод е че няма абсолютно никаква пречка да се замени машината на Урала с такава от Молния. Единствено трябва да се отнеме от върха на секундното колело на Молнията за да не опира в циферблата.
Един от белезите които ми направиха впечатление е че Уралите са без гравировка, а не съм правил проучване дали изобщо има такава Молния.
Друго което установих съвсем в края, вече като качвах снимките, и което за мен е сигурен белег за автентичността на механизма са по големите отвори за болтчетата за закрепване към корпуса:

Тези неща може и да са описани някъде в руския форум, но темите им са огромни и нямах много време да чета. Ако някъде греша, поправете ме.