Кука на пружината

Skyler
Напреднал
Reactions:

Кука на пружината

Мнение от Skyler »

Банална повреда, всеки се е справял някак си.
Скоро попаднах на пружина, скъсана на средата. Онемях, като видях, че са пробити два отвора и че е нитена с междинно парче. После всичко скрито в барабана!
Въпросът ми е към колегите с опит: кое е правилото, че закачката да изкара максимално дълго.
Освен това как е най-удачно да се прави правоъгълния отвор за закачане към оста. Чувал съм за клещи /пънч/, та не се налагало разкаляване на пружината. Може ли да се дупчи с диамантено борче например. Ако има "дребни хитринки" ще са от полза за всички!
Това намерих в мрежата, дано е от полза
http://hiro.alliancehorlogere.com/en/Un ... ound_Watch" onclick="window.open(this.href);return false;
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: Кука на пружината

Мнение от nevenbekriev »

Точно тази кука с допълнително парче от снимките е най-доброто решение. Обаче по начина на изработката имам какво да допълня. Някои пружини колкото и да ги нагряваш не се разкаляват или по-точно се самозакаляват докато изстинат. Затова огъването на края най-добре става при самото загряване на червено. За по-лесно оставям края по-дълъг и после го режа с диамантена пила, а отрязаното парче използвам като допълнително.
Вътрешният край не е разумно да се пробива. Трябва добре да се разкали за да не се счупи после. За целта го нагрявам като пропусккам през тази част от пружината ток, когато са зачерви постепенно намалявам тока до 0 да кажем за 2 минути. Така охлаждането е достатъчно бавно и не се самозакалява. Издърпвам края на пружината навън за да може да се обработва. Самият край го оформям закривен с нужния радиус, а отвора правя с пила, като пиля кривия участък в направление успоредно на лентата на пружината. Изобщо не ползвам свредла.
За пружините за стенни часовници ще трябва сериозен ток, затова ползвам чушкопек. Завирам вътре края на пружината, загрявам го и го оставям да изстине заедно с чушкопека.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Re: Кука на пружината

Мнение от Skyler »

До Невен:
Тайно се надявах точно Вие да отговорите. И потвърдихте това, което съм установил от скромния си опит. Разбира се така вече ще съм по-спокоен и по-сигурен в това, което правя.
И този път отново благодаря. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”