Само Single!beria написа:А иначе уважавам и шотландската ракия, от чист малц:) ...
Кой какво, с какво и по колко???
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Напоследък ме преследват умни мисли, но аз съм по-бръз.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 4585
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Местоположение: Казанлък
- Контакти:
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Ако се върнем към основния въпрос, аз и уискито го пия като коняк - задължително без лед, а по възможност - в чаша за коняк Тогава го и подгрявам в ръце, за да усетя ароматът.
За мезе - зависи от настроението и уискито. Преди няколко седмици се наложи да пия студено джони - просто бутилката я извадиха от фризера. Сложих му и лед и го замезих с шопска салата
За мезе - зависи от настроението и уискито. Преди няколко седмици се наложи да пия студено джони - просто бутилката я извадиха от фризера. Сложих му и лед и го замезих с шопска салата
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 4585
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Местоположение: Казанлък
- Контакти:
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Като е коч, е кара кочDHM написа: Пил съм скъпи френски коняци и когато казах, че не са по-различни от нашите ми се изсмяха. Говоря за края на 90' години докато се занимах с хранителни стоки. Имаше Плиска или Преслав Резерва в луксозна картонена кутия и черно матирано шише.
Може и да не съм прав, но за мен лично да използвам думата коняк за всичко подобно е все едно да казвам "Джони" на всичко с надпис уиски, та ако ще и Блек коч да е
Много добре го спомена. Аналогът при брендитата е Слънчев бряг, какъвто го направиха в началото на демокрацията. След него по този път тръгнаха и заминаха половинлитровите шишета с Плиска и Преслав. Това е от серията на цар Киро - спирт и химия.
Не говоря за такова нещо. Тия български напитки, които наричам коняци, са в картонени кутии и матови бутилки.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6240
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: Кой какво, с какво и по колко???
От така поетично описаните питиета, придобивам добра представа за тях. Също обичам да слушам и колегите ми когато говорят за ракия с такъв жар и страст, че съм се хващал да ми потичат лигите още по обяд обаче...
..обаче аз е мога да пия никъф твърд алкохол и така от около 10-тина години насам. Тъкмо бях стаал един от първенците в 14 блок в студентски град по надпиване и хоп, малко стрес, малко и разум и оттогаз не мога да преглътна питиета по жарки от едно Мартини.
Аз да си призная съм влюбен в бирата. В тази прекрасна напитка откривам всичко което ми трябва.
Когато пия бира не консумирам мезета никакви щото магията се разваля и излизам от хипноза.
Обичам живото пиво, онова което се прави намясто в заведението. За жалост това ми се случва рядко. Ако няма живо - тогава наливна бира е добро решение. Ако няма наливно, то преценявам ситуацията ако ще се кърка наравно с ракиджийте то избирам средна сила Шуменско до 5-6лтр. броя, ако ще е за час два в кварталното кафе/кръчма то залагам на по здравите и горчиви бири като Загорка и Старопрамен до 2-3лтр. Заформил съм голям шкембак и ставам да пикая чак след 4-тата бира. Поръчвам ги по две направо голяма любов е към бирата.
Любима зимна бира - Столично Тъмно зззз потрепервам само като го пиша.
Вино пийвам за дегустация, но се пазя от количества, че домашното червено винце ми надува синусите и чувам тъпаните в ушите.
Надали е интересно на участниците от тази тема, ама ако сте ме изтърпели то значи сте ме опознали и ще знаете с какво да ми вдигате наздраве когато се озовем очи в очи.
..обаче аз е мога да пия никъф твърд алкохол и така от около 10-тина години насам. Тъкмо бях стаал един от първенците в 14 блок в студентски град по надпиване и хоп, малко стрес, малко и разум и оттогаз не мога да преглътна питиета по жарки от едно Мартини.
Аз да си призная съм влюбен в бирата. В тази прекрасна напитка откривам всичко което ми трябва.
Когато пия бира не консумирам мезета никакви щото магията се разваля и излизам от хипноза.
Обичам живото пиво, онова което се прави намясто в заведението. За жалост това ми се случва рядко. Ако няма живо - тогава наливна бира е добро решение. Ако няма наливно, то преценявам ситуацията ако ще се кърка наравно с ракиджийте то избирам средна сила Шуменско до 5-6лтр. броя, ако ще е за час два в кварталното кафе/кръчма то залагам на по здравите и горчиви бири като Загорка и Старопрамен до 2-3лтр. Заформил съм голям шкембак и ставам да пикая чак след 4-тата бира. Поръчвам ги по две направо голяма любов е към бирата.
Любима зимна бира - Столично Тъмно зззз потрепервам само като го пиша.
Вино пийвам за дегустация, но се пазя от количества, че домашното червено винце ми надува синусите и чувам тъпаните в ушите.
Надали е интересно на участниците от тази тема, ама ако сте ме изтърпели то значи сте ме опознали и ще знаете с какво да ми вдигате наздраве когато се озовем очи в очи.
-
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 845
- Регистриран: 12 яну 2012 13:36
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Не плашете така модераторите. Като видях заглавието и реших, че ще трябва вече сериозно да цензурирам sheretudis .
А то какво било. Но по темата - с приятели, никога сам, колкото и каквото сърце поиска.
А то какво било. Но по темата - с приятели, никога сам, колкото и каквото сърце поиска.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 4585
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Местоположение: Казанлък
- Контакти:
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Сашо, за бирата имаме горе-долу еднакви вкусове.
Определено номер едно е Столично тъмно, нея я предпочитам пред всички други. Имаше случай, в който можеше да избирам между нея и Гинес - ми пих пак Столично
И аз включвам дренажа към четвърта-пета бира, то е разбираемо - шкембето ми може да не е много изпъкнало, ама то има и още две измерения - височина и ширина
Определено номер едно е Столично тъмно, нея я предпочитам пред всички други. Имаше случай, в който можеше да избирам между нея и Гинес - ми пих пак Столично
И аз включвам дренажа към четвърта-пета бира, то е разбираемо - шкембето ми може да не е много изпъкнало, ама то има и още две измерения - височина и ширина
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6240
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Е'но коледно тъмно.
Преди време се заговорихме с Митака за хубава биричка и си припомнихме, че Ефес е на много добро ниво. През последните седмици издумквам по един промо пакет от такива малки бирички (светло) с подарък чаша. Но днес в магазина видях, че са заредили и тъмно. Е както светлото така и тъмното са изключително качествени и трудно мога да ги сравня с бира произведена в България.
като почна да ги пиивам вървят повече от бадемите.. т.е. като бройка.
Наздраве и Весела Коледа.
п.п. тук е малкото светло.
Преди време се заговорихме с Митака за хубава биричка и си припомнихме, че Ефес е на много добро ниво. През последните седмици издумквам по един промо пакет от такива малки бирички (светло) с подарък чаша. Но днес в магазина видях, че са заредили и тъмно. Е както светлото така и тъмното са изключително качествени и трудно мога да ги сравня с бира произведена в България.
като почна да ги пиивам вървят повече от бадемите.. т.е. като бройка.
Наздраве и Весела Коледа.
п.п. тук е малкото светло.
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Завиждам ти за бирата!!! С проблемно гърло съм и като застуди газираното не ми понася Червеното вино пък ми влияе на кръвното и какво остана????????? Добрата стара гроздова
Ха наздраве и весели празници!!!
Ха наздраве и весели празници!!!
.
Re: Кой какво, с какво и по колко???
Аз май обединявам вкусовете на Сашо и Митака.Зимата пия тъмно Ариана или Загорка резерва,по една халба,ако има нещо жиз-бъз,на скарата особено,а твърдото е домашна гроздана,с кисело зеленце или камбички трушия собствено производство.По принцип най обичам с тънко нарязана пастърма,но не винаги я има. Понякога си препичам тънки филийки и си правя хапки със тънко нарязана сланинка отгоре,която става прозрачна от топлината. Обичам и руската водка,по-рано купувах по-често от Берьозка,ама напоследък,взех да се ослушвам кат глух петел в тръстика.Нея си я харча с тараторец лятото,а зимата ми пасва с пелмени или ако се намира хайверец,абе водката с всичко върви,но рядко пия повече от 100 - 150гр.,много люто джипи имам. Много тача и шотландската ракия,но истинското хубаво малцово отлежало уиски и понеже всичко друго е боклук вече,а цената на щенията ми е от порядъка на 60-70лв., си оставам само с облажванията при редките си посещения на добра воля при 1-2 по-заможни авери,които злоупотребяват точно с такова. Е и дъщерята носи по някоя бутилка като се върне от круиз,но тя свършва мноооого бързо.
Другото което най вече пия зимата в големи количества и много обичам,това е чаят,пия по 1.5 - 2л. на ден. Винаги съм запасен с най различни чайове: билкови, насипен индийски за специалната ми китайска чаша, английски,зелен. Имам си един термос 2л. съветско производство и си е като един гюм,отвътре е с един сант стъкло ,а около него стиропор,държи си 10ч. горещ чая. Пълня ел.каната сварявам чая,а в термоса слагам непременно мед,захар почти не употребявам,преливам готовият чай и така цял ден си сърбам,по нявга,ако съм настинал или не се чувствам добре, капвам трийсетина гр.бренди и после се мушвам под ел.одялото,на другият ден съм бомба
Най-уютно ми става зимата като завали сняг или има виелицз(което все по-рядко се случва) и да спре тока(което също рядко се случва) Тогава си палвам газовата клетка,светвам и един фенер като ония старите газени,ама с ЛЕД осветление, пускам си транзистора,вдигам си краката на една табуретка,завивам ги с едно одеало,запалвам си лулата,докопвам си гюма с чай,шибвам му двойна доза ароматизатор и вземам книжка за четене и се кефя и точно когато ми е най-хубаво,тока вземе ,че дойде
Другото което най вече пия зимата в големи количества и много обичам,това е чаят,пия по 1.5 - 2л. на ден. Винаги съм запасен с най различни чайове: билкови, насипен индийски за специалната ми китайска чаша, английски,зелен. Имам си един термос 2л. съветско производство и си е като един гюм,отвътре е с един сант стъкло ,а около него стиропор,държи си 10ч. горещ чая. Пълня ел.каната сварявам чая,а в термоса слагам непременно мед,захар почти не употребявам,преливам готовият чай и така цял ден си сърбам,по нявга,ако съм настинал или не се чувствам добре, капвам трийсетина гр.бренди и после се мушвам под ел.одялото,на другият ден съм бомба
Най-уютно ми става зимата като завали сняг или има виелицз(което все по-рядко се случва) и да спре тока(което също рядко се случва) Тогава си палвам газовата клетка,светвам и един фенер като ония старите газени,ама с ЛЕД осветление, пускам си транзистора,вдигам си краката на една табуретка,завивам ги с едно одеало,запалвам си лулата,докопвам си гюма с чай,шибвам му двойна доза ароматизатор и вземам книжка за четене и се кефя и точно когато ми е най-хубаво,тока вземе ,че дойде
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Re: Кой какво, с какво и по колко???
На тази приказка й липсва само планината
Re: Кой какво, с какво и по колко???
За твърдите напитки се изказах в началото,но да допълня.
Пийвам и хубава водка,но само с подходящо мезе- чер хайвер,или в краен случай сельодка.
Също и мастика-предпочитам Пещера с таратор в бирена чаша.
Ракия не обичам .
Да не си помислите нещо-100гр.
След това пия 2 големи бири и това е всичко.
Но бирите са Велкопоповицки Козел,или в краен случай Гамбринус.
Първата е най доброто,което съм кусвал.
Скоро открих дистрибутора и ще трябва да се откажа от някои покупки на часовници.
Ха-
Пийвам и хубава водка,но само с подходящо мезе- чер хайвер,или в краен случай сельодка.
Също и мастика-предпочитам Пещера с таратор в бирена чаша.
Ракия не обичам .
Да не си помислите нещо-100гр.
След това пия 2 големи бири и това е всичко.
Но бирите са Велкопоповицки Козел,или в краен случай Гамбринус.
Първата е най доброто,което съм кусвал.
Скоро открих дистрибутора и ще трябва да се откажа от някои покупки на часовници.
Ха-
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6240
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: Кой какво, с какво и по колко???
За чая съм забравил да споделя подробности.
Без чай не мога, пия всяка сутрун преди работа черен или зелен, а през почивните дни си варя по едно тенджерче за цял ден.
Преди консумирах Lipton най-консумираният чай в света. Бях търговски представител на марката и знам доста неща за нея. Но след като премина мъглявината осъзнах, че има и други по евтини възможности, като например насипния чай. Такъв си закупих от Истанбул - египетския пазар две големи торби зелен и черен които ще ми стигнат за 2-3 години. Също от начало не знаех, че има специфичен начин на приготвянето на различните видове чай. Като кажа чай имам в предвид растението чай и различните му видове на узряване, зелен, черен, бял, а не билковите отвари на които българите също казват чай - те са за лечение или успокоение.
Например, не знаех, че зеленият чай се приготвя (запарва) в гореща вода, а не вряла температурата трябва да е до 76 градуса познава се по това, че малко преди да заври по стените на съда започват да се образуват ситни мехурчета, е това е около 76 градуса, слагате листата чай да се запари за 3-4 минути. Ако прекалите с температурата на приготвянето на зеления чай, то той ще отдели танини и ще горчи.
Кафе не консумирам въобще, но съм очарован от ефекта на чая върху ежедневието ми. Дава тонус, бистър има и много енергия.
Без чай не мога, пия всяка сутрун преди работа черен или зелен, а през почивните дни си варя по едно тенджерче за цял ден.
Преди консумирах Lipton най-консумираният чай в света. Бях търговски представител на марката и знам доста неща за нея. Но след като премина мъглявината осъзнах, че има и други по евтини възможности, като например насипния чай. Такъв си закупих от Истанбул - египетския пазар две големи торби зелен и черен които ще ми стигнат за 2-3 години. Също от начало не знаех, че има специфичен начин на приготвянето на различните видове чай. Като кажа чай имам в предвид растението чай и различните му видове на узряване, зелен, черен, бял, а не билковите отвари на които българите също казват чай - те са за лечение или успокоение.
Например, не знаех, че зеленият чай се приготвя (запарва) в гореща вода, а не вряла температурата трябва да е до 76 градуса познава се по това, че малко преди да заври по стените на съда започват да се образуват ситни мехурчета, е това е около 76 градуса, слагате листата чай да се запари за 3-4 минути. Ако прекалите с температурата на приготвянето на зеления чай, то той ще отдели танини и ще горчи.
Кафе не консумирам въобще, но съм очарован от ефекта на чая върху ежедневието ми. Дава тонус, бистър има и много енергия.