Кулинария!
Кулинария!
Гледам в няколко теми вече се показват разни вкусотии и реших да не остана назад.
Децата ми са големи вече,но не отказват да похапнат у дома.
Още повече,че са наоколо-сина ми през 4 етажа,а дъщеря ми на 200м.
И понеже жена ми работи в почивните дни се налага аз да се изявявам.
Като по млад много пътувах и навсякъде където съм бил,ако някое ястие ми хареса и е атрактивно,като се върна го правех.Обирах овациите на децата и намръщените погледи на половинката.
Та понеже нямам много време си измислих една рецепта:
1.5-2кг. хубави котлети без кокъл-около 1-1.2см дебели.
400гр. печурки-нарязани на едро.
3 червени дебели чушки на шайби.
2 големи глави лук също на шайби,но разглобени на кръгчета.
100-150мл.зехтин-екстра вържин!
100-150мл. вода.
Сол на вкус.
Преди слагах подправка за пържоли,но сега слагам една подправка,която жена ми донесе от Истамбул-лютичка-страхотно.
2 плика за печене-по големички.
Всичко се омешва в голяма тенджера и се слага в пликовете.
Правел съм го и подредени пържоли,върху всяка лук,гъба и чушка-по естетично някак.
Изгонва се въздуха колкото може и се завързва с вързалката.
2 плика се събират идеално в тавата на фурната-добре разстлани.
Пече се на 200гр. 60-70м.
Не е маловажно- после няма нужда да се мие тава,фурна!
Това е второто,а първото е таратор.
Ще кажете-лесно.Да,ама не,както казваше един журналист.Малко изкуфял вече,ама да е жив и здрав.
Материалите да не се икономисват!
1-1.5 кофички кисело мляко.
Голяма краставица.
Чесън-2-3 скилидки.
100-150гр.орехи-смляни(има едни машинки за мелене).
Първо се смила чесъна,после орехите.
Доста олио-не знам колко.Да лъщи много материала.
Доста копър-поне 1/2 китка.
Всички тези неща(без киселото мляко) се разбъркват добре.
Чак след това се добавя млякото.
И в хладилника,че може да ти се припие мастичка.
Това е.
Нямам снимки на таратора,но на котлетите -заповядайте.
Децата ми са големи вече,но не отказват да похапнат у дома.
Още повече,че са наоколо-сина ми през 4 етажа,а дъщеря ми на 200м.
И понеже жена ми работи в почивните дни се налага аз да се изявявам.
Като по млад много пътувах и навсякъде където съм бил,ако някое ястие ми хареса и е атрактивно,като се върна го правех.Обирах овациите на децата и намръщените погледи на половинката.
Та понеже нямам много време си измислих една рецепта:
1.5-2кг. хубави котлети без кокъл-около 1-1.2см дебели.
400гр. печурки-нарязани на едро.
3 червени дебели чушки на шайби.
2 големи глави лук също на шайби,но разглобени на кръгчета.
100-150мл.зехтин-екстра вържин!
100-150мл. вода.
Сол на вкус.
Преди слагах подправка за пържоли,но сега слагам една подправка,която жена ми донесе от Истамбул-лютичка-страхотно.
2 плика за печене-по големички.
Всичко се омешва в голяма тенджера и се слага в пликовете.
Правел съм го и подредени пържоли,върху всяка лук,гъба и чушка-по естетично някак.
Изгонва се въздуха колкото може и се завързва с вързалката.
2 плика се събират идеално в тавата на фурната-добре разстлани.
Пече се на 200гр. 60-70м.
Не е маловажно- после няма нужда да се мие тава,фурна!
Това е второто,а първото е таратор.
Ще кажете-лесно.Да,ама не,както казваше един журналист.Малко изкуфял вече,ама да е жив и здрав.
Материалите да не се икономисват!
1-1.5 кофички кисело мляко.
Голяма краставица.
Чесън-2-3 скилидки.
100-150гр.орехи-смляни(има едни машинки за мелене).
Първо се смила чесъна,после орехите.
Доста олио-не знам колко.Да лъщи много материала.
Доста копър-поне 1/2 китка.
Всички тези неща(без киселото мляко) се разбъркват добре.
Чак след това се добавя млякото.
И в хладилника,че може да ти се припие мастичка.
Това е.
Нямам снимки на таратора,но на котлетите -заповядайте.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6194
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: Кулинария!
Хубава идея, чудесно представяне. Аз от 10 години вкъщи съм главният готвач. Всъщност 90% от домашно приготвената храна я спретвам аз и то с голямо желание това ми е голяма страст. А когато имам и галон бира на кухненския плот докато готвя стават чудни неща.
Преди две години спрях да ям месо от топлокръвни животни т.е. избора ми е от големите морета и океани.
Следващият път когато приготвям от любимата си салата с миди ще снимам и покажа какво може човек да направи за 7 минути време на цена около 4лв.
Преди две години спрях да ям месо от топлокръвни животни т.е. избора ми е от големите морета и океани.
Следващият път когато приготвям от любимата си салата с миди ще снимам и покажа какво може човек да направи за 7 минути време на цена около 4лв.
Re: Кулинария!
Едни ще показват, други само ще четат...
Завиждам ви за старанието и времето което имате за такива неща!
Завиждам ви за старанието и времето което имате за такива неща!
Re: Кулинария!
1.Поздравления за темата!!!
2.Пак поздравления, но за чудесната рецепта и презентация!!! icon_clap
3.Турската подправка я ползвам и аз и е вълшебна
4.Няма прости неща! Особено в кулинарията При таратора първо слагам чесъна солта и зехтина, като ги разбърквам до получаването на нещо като дресинг за салати след това краставицата, разбърквайки и нея за да се овкуси и накрая мляко, копър и орехи.
При салатите също имам ред за овкусяване - сол, оцет, зехтин. А ако салатата е с кромид лук, го мариновам отделно и предварително със сол, оцет балсамико и зехтин.
Саше, пак излезе едни гърди напред Само това с месото.....ама то си е личен избор
Поздрави на всички!!! Готвещи, ядящи и преглъщащи
2.Пак поздравления, но за чудесната рецепта и презентация!!! icon_clap
3.Турската подправка я ползвам и аз и е вълшебна
4.Няма прости неща! Особено в кулинарията При таратора първо слагам чесъна солта и зехтина, като ги разбърквам до получаването на нещо като дресинг за салати след това краставицата, разбърквайки и нея за да се овкуси и накрая мляко, копър и орехи.
При салатите също имам ред за овкусяване - сол, оцет, зехтин. А ако салатата е с кромид лук, го мариновам отделно и предварително със сол, оцет балсамико и зехтин.
Саше, пак излезе едни гърди напред Само това с месото.....ама то си е личен избор
Поздрави на всички!!! Готвещи, ядящи и преглъщащи
.
Re: Кулинария!
Митак,за реда на слагане на продуктите в таратора съм абсолютно съгласен-всичко трябва да се овкуси преди млякото.
Но за зехтина в таратора не съм.
Но въпрос на вкус....
Иначе-главни готвачки не съм виждал.
А ако това му е хоби на Сашо добре.
Иначе жените трябва да си гледат къщата-включително и готвенето.
А ние ще помагаме понякога и ще правим отвреме на време показно!
Отивам да правя салатата.
Но за зехтина в таратора не съм.
Но въпрос на вкус....
Иначе-главни готвачки не съм виждал.
А ако това му е хоби на Сашо добре.
Иначе жените трябва да си гледат къщата-включително и готвенето.
А ние ще помагаме понякога и ще правим отвреме на време показно!
Отивам да правя салатата.
Re: Кулинария!
Поздравявам авторът на темата за добрата идея icon_clap Сега вече ще излязат на яве и други скрити таланти и криво разбраната теза,че само жените трябва да готвят,ще отиде на кино,защото м/у готвене и кулинария,все пак има известна разлика,едното е труд,а другото е творчески процес,химия,алхимя и магьосничество. За да бъда честен,познавам и жени - кулинари,но наистина са рядкост,повечето готвят по рецептурник,мерят,теглят,паникьосват се,а при мен една и съща манджа,винаги става различна,ръся с шепи,слагам,добавям,душа,кусвам обикалям около тенджерата като някой дявол около котела с грешници Кеф ми е,защото накрая чакам с интерес какво ще се получи,а най ми е кеф и ако има и някой да нагостя,че да преяде и да се оригне накрая,то е като картината или музиката,ако няма на кого да ги покажеш,файда -йок
За рецептите прощапулник,само адмирации Пламене,станали са чудесни,знам,че става много вкусно от собствен опит,така месото става много крехко,ароматите се смесват,гарнитурата е готова(аз слагам дори и картофки цели,ако е сезонът на пресните) и остава вътре и сос,с който поливаш всичко после отгоре ммммм. Всичко става в тези кесии,бяха ми подарили преди няколко години 4-5 пакета хубави Хитачи и докато не ги изразходвах,през ден все така готвех,пиле,риба ,меса,само зеленчуци и так далей,единствено което правя в повечето случаи,ако идеята ми не е друга,винаги оставям нещата да се и запекат,материалът е такъв,че позволява лъчене,при по-продължително печене или при по висока температура,торбичките колкото и да са здрави започват и да прегарят,не е фатално,само трябва да се следи внимателно.
А тараторът ти е точно класика и аз първо омесвам продуктите и в хладилника 1/2ч. след това 2 млека и лед на кубчета,ако няма лед,студена вода малко,в зависимост от гъстотата на млякото.После пак в хладилника и чак тогава е готов. Много уважителна чорбичка,върви с всичко,дори и с мастичка.
За рецептите прощапулник,само адмирации Пламене,станали са чудесни,знам,че става много вкусно от собствен опит,така месото става много крехко,ароматите се смесват,гарнитурата е готова(аз слагам дори и картофки цели,ако е сезонът на пресните) и остава вътре и сос,с който поливаш всичко после отгоре ммммм. Всичко става в тези кесии,бяха ми подарили преди няколко години 4-5 пакета хубави Хитачи и докато не ги изразходвах,през ден все така готвех,пиле,риба ,меса,само зеленчуци и так далей,единствено което правя в повечето случаи,ако идеята ми не е друга,винаги оставям нещата да се и запекат,материалът е такъв,че позволява лъчене,при по-продължително печене или при по висока температура,торбичките колкото и да са здрави започват и да прегарят,не е фатално,само трябва да се следи внимателно.
А тараторът ти е точно класика и аз първо омесвам продуктите и в хладилника 1/2ч. след това 2 млека и лед на кубчета,ако няма лед,студена вода малко,в зависимост от гъстотата на млякото.После пак в хладилника и чак тогава е готов. Много уважителна чорбичка,върви с всичко,дори и с мастичка.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 4585
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Местоположение: Казанлък
- Контакти:
Арменска манджа
Как арменците правят профилактика, е известно - като французите ;)
А как готвят...
С методики, рецептури, цепене на проценти и точно спазване на режими се занимавам достатъчно на работа. Като готвя, слагам квото намеря и правя, квото намеря за добре. Та и на тази манджа не и знам даже името.
Минимум миниморум:
В тенджера, най-добре от чист чугуний, ама става и илюмин, стига да тежи., колкото чугуниевата, се нареждат:
слой лук на кръгчета
слой мръвки на кубчета
слой картофи на кръгчета
слой обелен, ама неизкиснат патладжан
слой домати на кръгчета
слой чушки на кръгчета
слой лук на кръгчета
Чесън се слага дет се сетиш
Треволяк - отгоре.
Цялата тая конструкция се захлупва почти херметично с тежкия капак и се задушава. Вода не се слага, олио - малко може.
Може да се сложат и тиквички, може и квото се сетиш. Не се слагат ориз и разни бобове.
Върви с мавруд, ама и с ракия може
А как готвят...
С методики, рецептури, цепене на проценти и точно спазване на режими се занимавам достатъчно на работа. Като готвя, слагам квото намеря и правя, квото намеря за добре. Та и на тази манджа не и знам даже името.
Минимум миниморум:
В тенджера, най-добре от чист чугуний, ама става и илюмин, стига да тежи., колкото чугуниевата, се нареждат:
слой лук на кръгчета
слой мръвки на кубчета
слой картофи на кръгчета
слой обелен, ама неизкиснат патладжан
слой домати на кръгчета
слой чушки на кръгчета
слой лук на кръгчета
Чесън се слага дет се сетиш
Треволяк - отгоре.
Цялата тая конструкция се захлупва почти херметично с тежкия капак и се задушава. Вода не се слага, олио - малко може.
Може да се сложат и тиквички, може и квото се сетиш. Не се слагат ориз и разни бобове.
Върви с мавруд, ама и с ракия може
Re: Кулинария!
За мастичката съм много "ЗА"!!!
Но за таратора е по-добре да престои преди да се сервира, а ако се остави за няколко часа в хладилника става просто уникален!
Но за таратора е по-добре да престои преди да се сервира, а ако се остави за няколко часа в хладилника става просто уникален!
.
Re: Кулинария!
Мчи нали и аз това съм написал бе Де Лукчо мой ненагледен Престояването,втасването,"почиването" в едно готвене при много рецепти е крайно важно,както при мариноване,зреене на каймата,правенето на сосове и смесване на различни продукти,всичко иска време за обмяна на "флуиди" и тогава идва любовта. Например при печено месо,никога не сервирайте веднага,оставете го минимум 15-20 минути в изстиващата фурна,така ще поеме всички сосове,като отворените му от температурата "пори" ще го поемат и постепенно с изтиването ще се затварят и ще го капсуловат вътре Резултатът е нещо,което има вътре нещо,обратното на нещо, което има около него нещо Може и леко да се полива със соса през това време,копето е достатъчно и за да изстине месото дотолкова,че да е приятно веднага за консумация.
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Re: Кулинария!
Баси Приятели от къде намирате толкова време?В последно време графика ми: е от 06'50 до 19'10 отиване -връщане от работа.Вечеря 10 мин ,после 2ч занимания с малката, като се боря между игрите да погледна форума,няколко минути да "почопля" часовници (понякога ) 22'00 лягане с приказка или "разговори за живота" както казва Дребосък и съм заспал преди нея.На другия ден -пак така Добре ,че работата ми позволява да надничам в интернет Събота и неделя любимата ходи на някакви курсове по английски( или поне така твърди ) и тогава съм най-зает,че детенце не се спира за 5 минути.
Re: Кулинария!
Е,моите "малки" вече са големи и нямат нужда от дундуркане.
Този период сме го минали.
После аз съм почнал да се подготвям от 5 годишен за да работя по 4 часа дневно.
Пък половинката работи и в събота и неделя и тогава ми е царството.
Иначе и аз съм доста зает с допълнителната ми,но по важна във финансово отношение работа.
Този период сме го минали.
После аз съм почнал да се подготвям от 5 годишен за да работя по 4 часа дневно.
Пък половинката работи и в събота и неделя и тогава ми е царството.
Иначе и аз съм доста зает с допълнителната ми,но по важна във финансово отношение работа.
Re: Кулинария!
Привет, кулинари!
Имам едно питане към всички вас и особено към шопите
Каква е точната рецепта за "Шопска салата"???
Дерзайте
Имам едно питане към всички вас и особено към шопите
Каква е точната рецепта за "Шопска салата"???
Дерзайте
.
Re: Кулинария!
Стига бе!
Аз вечер съм на кисело мляко с ленено семе.
Аз вечер съм на кисело мляко с ленено семе.
Re: Кулинария!
Туй не е ли по-подходящо за закуска?plamenhar написа:Стига бе!
Аз вечер съм на кисело мляко с ленено семе.