Кулинария!

Тук пишем за каквото се сетим
zito
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 10 окт 2012 12:13

Re: Кулинария!

Мнение от zito » 12 ное 2013 15:51

СУПАТА НА ФИДЕЛ
500 гр.домати,две глави лук,1/2 чаша червено вино,средно голяма краставица,няколко маслини,две склидки чесън,две суп.лъжици зехтин,една пиперка,връзка магданоз,по щипка сол и захар. Доматите се обелват,чесъна се стрива,останалите продукти се нарязват на малки кубчета, а маслините естествено са без костилки.Всичко се смесва и поръсва обилно с магданоз.Няма черен пипер в супата, но ние като едни истински българчета,трЕбва да сложим.Сервира се студена . Гарнитура -водка!

zito
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 10 окт 2012 12:13

Re: Кулинария!

Мнение от zito » 12 ное 2013 16:00

Да не мислите че се базикам ,но това лято като ми влезе перото, събрах 21 жени и един мъж на моето бунгало и им спретнах един рибен обяд.Сам всичко...... от салатите до магданозааа.
Изображение

Изображение

Изображение

zito
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 10 окт 2012 12:13

Re: Кулинария!

Мнение от zito » 12 ное 2013 16:02

Че и купон стана!
Изображение

Изображение

Изображение

zito
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 10 окт 2012 12:13

Re: Кулинария!

Мнение от zito » 12 ное 2013 16:05

И бях признат за най откачения !
Изображение
Отличен с престилка!
Изображение

zito
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 10 окт 2012 12:13

Re: Кулинария!

Мнение от zito » 12 ное 2013 16:11

В магазините открих Испански хек на много сносна цена около 5 лв. Обелен и шоково замразен. По старите от нас (ние сме си още младички),помнят прекрасният вкус на Черноморската мерлуза. Те това е нещо подобно. Ще Ви предложа прекрасна комбинация от риба и сочна шунка -ново ястие. Лесно е да се подготви и прави за една прекрасна вечеря .....................

4 пресни филета от хек (около 2 см дебелина)
8 тънки резена шунка
Магданоз, сол и пипер
Зехтин
2 цели червени чушки (за обслужване)
ПОДГОТОВКА
Чушките:
Трябва да ги опечем и да минат през пилинг,като махнем и семките.
Нарязваме ги на ивици ,тънко за да се осигури обслужващият елемент.
Риби:
Фолио намазано със зехтин.
Увийте всяко филе в шунка , използвайте две парчета за всяко и за по сигурно.... с коктейл стик го прекрепяме (клечка ,демек)
Поръсете нарязан магданоз върху всяко филе, подправете със сол и черен пипер и ситен дъжд с малко зехтин. Е това си е поезия!!!
Поставете във фурната и печете около 25 минути,отвиваме фолиото и продължаваме, докато шунката става тъмно и леко хрупкава, а рибата е оферта към нея!Така трябва да си помислите,като я гледате.
Поставете филетата в горната част на чинията ,където е разположен пипера и сервирайте.
Сервира се със зелена салата и бебето картофи т.е малки хрупкащи .........
Бяло сухо вино ви трябва,определено.Много от хубавите вина които консумираме са купаж от две или повече вина. За блюдото предлагам да се консумира бленд от Шардоне и Совиньон Блан. Тук Шардонето има водеща роля. Прекрасния златист цвят и финния аромат в който преобладават зрели плодове съчетани с ванилия, мед и ядки, предлагат усещания за ябълка, кора от грейпфрут и минерална чистота. Когато пиете това вино с изключително траен и благороден финал, не забравяйте кулинарния шедьовър , който оставя приятни усещания дълго след като сте го преглътнали. На втората чаша ще се сетите за мен!

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кулинария!

Мнение от DHM » 12 ное 2013 17:51

Поздравления, колега zito :b
За хека ще предложа една рецепта: Паниран в картофени люспи :wink:
Може би някой от вас, които ползват готови картофени пюрета са забелязали, че не всички са прахообразни, а по-хубавите са на малки люспички и точно тях имам предвид! На "Меркурий" Габрово, които пакетират подправки е точно такова. Фирмата предлага и няколко вида готови панировки, като едната със сусам също става :)
Нарязваме филетата на ивици, отупваме в брашно (за предпочитане царевично), потапяме в разбити яйца със сол и съвсем малко вода и отупваме в картофените стърготини. Пържим до златисто и поднасяме със свежа салата! :b
Същата рецепта става и с готова сусамова панировка :thumbup:
.

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Кулинария!

Мнение от Pavlin » 12 ное 2013 18:03

zito написа:Да не мислите че се базикам ,но това лято като ми влезе перото, събрах 21 жени и един мъж на моето бунгало и им спретнах един рибен обяд.Сам всичко...... от салатите до магданозааа.
Изображение

Изображение

Изображение
Ехееее, признах те! Като те види човек един такъв скромен и тих младеж... а пък каква "лимонка" си бил! :b

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кулинария!

Мнение от DHM » 12 ное 2013 18:10

И понеже никой не взе отношение към една от най-експлоатираните и осакатени български салати:Шопската да си кажа своето :)
Щом е шопско, значи е люто. Така е и при салатата!!! И освен домати, краставици и лук, съдържа и два или четири вида пиперки според сезона :wink: - прясна сладка, печена сладка, прясна люта и печена люта. Някой кулинари добавят и чесън и хрян при консервирането на пиперките, което дава още повече нюанси :)
Важно за шопската салата е, че всички продукти се режат на ситно! Ако искате да засилите ефекта на салатата, можете да я направите в купичка като дори леко я натъпчете в нея. Захлупвате с чиния и оставяте в хладилника за половин час, но без да сте я овкусили предварително!!! Изваждате от хладилника, обръщате в чинията и настъргвате сиренето. Така салатата е оформена, а сиренето само ще увеличи този ефект :wink: Няколко стръка пресен магданоз и сте готови n_thumbsup
.

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Кулинария!

Мнение от Pavlin » 12 ное 2013 18:20

Защо направо не ни поканите някъде да опитаме. Едните ще са учасници, а останлите ще сме жури :D

zito
Reactions:
Мнения: 43
Регистриран: 10 окт 2012 12:13

Re: Кулинария!

Мнение от zito » 12 ное 2013 20:03

Хе ,ами като дойде лятото каква ни е работата.Бира, риба ,мадамки и рок! На който му харесва и има здрави гащи.
Изображение

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 12 ное 2013 21:06

Това ти ли си,питам заради пола?

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Кулинария!

Мнение от Pavlin » 12 ное 2013 21:36

Пола си е наред той :) Ама с каски не признаваме :)

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 12 ное 2013 22:04

Бе аз да си питам,нали гледам,че е от нашите :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6195
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Кулинария!

Мнение от atanweb » 19 ное 2013 21:15

Сезона на тиквите е, а аз като всяко "тревопасно" ги обожавам. Научих се да си ги пека преди 4-5 години, когато ми казаха основните неща за добър резултат.
- тиквата да е дебела, зависи от сорта но кората да е леко нацепена, а не гладка и не сорт цигулка. Тук цената на пазара е около 50-70ст. на килограм - продават ги и разцепени половинки за да ги видиш и да си купиш 1/2 голяма тиква да не 'артиса.
- с лъжица изгребваме семките, но не дълбоко щото губим вкусна част от тиквата.
- с четка с оливие намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни.
- нареждаме ги с кората нагоре наливаме подсладена вода (или неподсладена ако сте сигурни че тиквата е сладка/ярко оранжева) 100-150мл. с пакетче ванилия ако искате да засилите аромата и пъхаме във фурната на 170-200гр.
- след около 60 минути боцкаме тиквата за да видим дали е омекнала хубаво и ако е така, обръщаме нагоре и поръсваме със захар.
- запичаме още 10-15 минути на 250гр. и започваме пиршеството.
- ако ви остане за следващият ден ще ви хареса повече - става по вкусна като преседи.

п.п. съвет- хубаво е да подложите фолио под тиквата когато печете, щото после трудно се чисти тавата ако не се накисне предварително.

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение
Изображение

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Кулинария!

Мнение от kapkan » 19 ное 2013 21:40

"- с четка намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни."
с какво мажем,аз се сещам за шоколад :)

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”