Кулинария!
Re: Кулинария!
СУПАТА НА ФИДЕЛ
500 гр.домати,две глави лук,1/2 чаша червено вино,средно голяма краставица,няколко маслини,две склидки чесън,две суп.лъжици зехтин,една пиперка,връзка магданоз,по щипка сол и захар. Доматите се обелват,чесъна се стрива,останалите продукти се нарязват на малки кубчета, а маслините естествено са без костилки.Всичко се смесва и поръсва обилно с магданоз.Няма черен пипер в супата, но ние като едни истински българчета,трЕбва да сложим.Сервира се студена . Гарнитура -водка!
500 гр.домати,две глави лук,1/2 чаша червено вино,средно голяма краставица,няколко маслини,две склидки чесън,две суп.лъжици зехтин,една пиперка,връзка магданоз,по щипка сол и захар. Доматите се обелват,чесъна се стрива,останалите продукти се нарязват на малки кубчета, а маслините естествено са без костилки.Всичко се смесва и поръсва обилно с магданоз.Няма черен пипер в супата, но ние като едни истински българчета,трЕбва да сложим.Сервира се студена . Гарнитура -водка!
Re: Кулинария!
В магазините открих Испански хек на много сносна цена около 5 лв. Обелен и шоково замразен. По старите от нас (ние сме си още младички),помнят прекрасният вкус на Черноморската мерлуза. Те това е нещо подобно. Ще Ви предложа прекрасна комбинация от риба и сочна шунка -ново ястие. Лесно е да се подготви и прави за една прекрасна вечеря .....................
4 пресни филета от хек (около 2 см дебелина)
8 тънки резена шунка
Магданоз, сол и пипер
Зехтин
2 цели червени чушки (за обслужване)
ПОДГОТОВКА
Чушките:
Трябва да ги опечем и да минат през пилинг,като махнем и семките.
Нарязваме ги на ивици ,тънко за да се осигури обслужващият елемент.
Риби:
Фолио намазано със зехтин.
Увийте всяко филе в шунка , използвайте две парчета за всяко и за по сигурно.... с коктейл стик го прекрепяме (клечка ,демек)
Поръсете нарязан магданоз върху всяко филе, подправете със сол и черен пипер и ситен дъжд с малко зехтин. Е това си е поезия!!!
Поставете във фурната и печете около 25 минути,отвиваме фолиото и продължаваме, докато шунката става тъмно и леко хрупкава, а рибата е оферта към нея!Така трябва да си помислите,като я гледате.
Поставете филетата в горната част на чинията ,където е разположен пипера и сервирайте.
Сервира се със зелена салата и бебето картофи т.е малки хрупкащи .........
Бяло сухо вино ви трябва,определено.Много от хубавите вина които консумираме са купаж от две или повече вина. За блюдото предлагам да се консумира бленд от Шардоне и Совиньон Блан. Тук Шардонето има водеща роля. Прекрасния златист цвят и финния аромат в който преобладават зрели плодове съчетани с ванилия, мед и ядки, предлагат усещания за ябълка, кора от грейпфрут и минерална чистота. Когато пиете това вино с изключително траен и благороден финал, не забравяйте кулинарния шедьовър , който оставя приятни усещания дълго след като сте го преглътнали. На втората чаша ще се сетите за мен!
4 пресни филета от хек (около 2 см дебелина)
8 тънки резена шунка
Магданоз, сол и пипер
Зехтин
2 цели червени чушки (за обслужване)
ПОДГОТОВКА
Чушките:
Трябва да ги опечем и да минат през пилинг,като махнем и семките.
Нарязваме ги на ивици ,тънко за да се осигури обслужващият елемент.
Риби:
Фолио намазано със зехтин.
Увийте всяко филе в шунка , използвайте две парчета за всяко и за по сигурно.... с коктейл стик го прекрепяме (клечка ,демек)
Поръсете нарязан магданоз върху всяко филе, подправете със сол и черен пипер и ситен дъжд с малко зехтин. Е това си е поезия!!!
Поставете във фурната и печете около 25 минути,отвиваме фолиото и продължаваме, докато шунката става тъмно и леко хрупкава, а рибата е оферта към нея!Така трябва да си помислите,като я гледате.
Поставете филетата в горната част на чинията ,където е разположен пипера и сервирайте.
Сервира се със зелена салата и бебето картофи т.е малки хрупкащи .........
Бяло сухо вино ви трябва,определено.Много от хубавите вина които консумираме са купаж от две или повече вина. За блюдото предлагам да се консумира бленд от Шардоне и Совиньон Блан. Тук Шардонето има водеща роля. Прекрасния златист цвят и финния аромат в който преобладават зрели плодове съчетани с ванилия, мед и ядки, предлагат усещания за ябълка, кора от грейпфрут и минерална чистота. Когато пиете това вино с изключително траен и благороден финал, не забравяйте кулинарния шедьовър , който оставя приятни усещания дълго след като сте го преглътнали. На втората чаша ще се сетите за мен!
Re: Кулинария!
Поздравления, колега zito
За хека ще предложа една рецепта: Паниран в картофени люспи
Може би някой от вас, които ползват готови картофени пюрета са забелязали, че не всички са прахообразни, а по-хубавите са на малки люспички и точно тях имам предвид! На "Меркурий" Габрово, които пакетират подправки е точно такова. Фирмата предлага и няколко вида готови панировки, като едната със сусам също става
Нарязваме филетата на ивици, отупваме в брашно (за предпочитане царевично), потапяме в разбити яйца със сол и съвсем малко вода и отупваме в картофените стърготини. Пържим до златисто и поднасяме със свежа салата!
Същата рецепта става и с готова сусамова панировка
За хека ще предложа една рецепта: Паниран в картофени люспи
Може би някой от вас, които ползват готови картофени пюрета са забелязали, че не всички са прахообразни, а по-хубавите са на малки люспички и точно тях имам предвид! На "Меркурий" Габрово, които пакетират подправки е точно такова. Фирмата предлага и няколко вида готови панировки, като едната със сусам също става
Нарязваме филетата на ивици, отупваме в брашно (за предпочитане царевично), потапяме в разбити яйца със сол и съвсем малко вода и отупваме в картофените стърготини. Пържим до златисто и поднасяме със свежа салата!
Същата рецепта става и с готова сусамова панировка
.
Re: Кулинария!
И понеже никой не взе отношение към една от най-експлоатираните и осакатени български салати:Шопската да си кажа своето
Щом е шопско, значи е люто. Така е и при салатата!!! И освен домати, краставици и лук, съдържа и два или четири вида пиперки според сезона - прясна сладка, печена сладка, прясна люта и печена люта. Някой кулинари добавят и чесън и хрян при консервирането на пиперките, което дава още повече нюанси
Важно за шопската салата е, че всички продукти се режат на ситно! Ако искате да засилите ефекта на салатата, можете да я направите в купичка като дори леко я натъпчете в нея. Захлупвате с чиния и оставяте в хладилника за половин час, но без да сте я овкусили предварително!!! Изваждате от хладилника, обръщате в чинията и настъргвате сиренето. Така салатата е оформена, а сиренето само ще увеличи този ефект Няколко стръка пресен магданоз и сте готови
Щом е шопско, значи е люто. Така е и при салатата!!! И освен домати, краставици и лук, съдържа и два или четири вида пиперки според сезона - прясна сладка, печена сладка, прясна люта и печена люта. Някой кулинари добавят и чесън и хрян при консервирането на пиперките, което дава още повече нюанси
Важно за шопската салата е, че всички продукти се режат на ситно! Ако искате да засилите ефекта на салатата, можете да я направите в купичка като дори леко я натъпчете в нея. Захлупвате с чиния и оставяте в хладилника за половин час, но без да сте я овкусили предварително!!! Изваждате от хладилника, обръщате в чинията и настъргвате сиренето. Така салатата е оформена, а сиренето само ще увеличи този ефект Няколко стръка пресен магданоз и сте готови
.
Re: Кулинария!
Защо направо не ни поканите някъде да опитаме. Едните ще са учасници, а останлите ще сме жури
Re: Кулинария!
Това ти ли си,питам заради пола?
Re: Кулинария!
Пола си е наред той Ама с каски не признаваме
Re: Кулинария!
Бе аз да си питам,нали гледам,че е от нашите
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6195
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: Кулинария!
Сезона на тиквите е, а аз като всяко "тревопасно" ги обожавам. Научих се да си ги пека преди 4-5 години, когато ми казаха основните неща за добър резултат.
- тиквата да е дебела, зависи от сорта но кората да е леко нацепена, а не гладка и не сорт цигулка. Тук цената на пазара е около 50-70ст. на килограм - продават ги и разцепени половинки за да ги видиш и да си купиш 1/2 голяма тиква да не 'артиса.
- с лъжица изгребваме семките, но не дълбоко щото губим вкусна част от тиквата.
- с четка с оливие намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни.
- нареждаме ги с кората нагоре наливаме подсладена вода (или неподсладена ако сте сигурни че тиквата е сладка/ярко оранжева) 100-150мл. с пакетче ванилия ако искате да засилите аромата и пъхаме във фурната на 170-200гр.
- след около 60 минути боцкаме тиквата за да видим дали е омекнала хубаво и ако е така, обръщаме нагоре и поръсваме със захар.
- запичаме още 10-15 минути на 250гр. и започваме пиршеството.
- ако ви остане за следващият ден ще ви хареса повече - става по вкусна като преседи.
п.п. съвет- хубаво е да подложите фолио под тиквата когато печете, щото после трудно се чисти тавата ако не се накисне предварително.
- тиквата да е дебела, зависи от сорта но кората да е леко нацепена, а не гладка и не сорт цигулка. Тук цената на пазара е около 50-70ст. на килограм - продават ги и разцепени половинки за да ги видиш и да си купиш 1/2 голяма тиква да не 'артиса.
- с лъжица изгребваме семките, но не дълбоко щото губим вкусна част от тиквата.
- с четка с оливие намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни.
- нареждаме ги с кората нагоре наливаме подсладена вода (или неподсладена ако сте сигурни че тиквата е сладка/ярко оранжева) 100-150мл. с пакетче ванилия ако искате да засилите аромата и пъхаме във фурната на 170-200гр.
- след около 60 минути боцкаме тиквата за да видим дали е омекнала хубаво и ако е така, обръщаме нагоре и поръсваме със захар.
- запичаме още 10-15 минути на 250гр. и започваме пиршеството.
- ако ви остане за следващият ден ще ви хареса повече - става по вкусна като преседи.
п.п. съвет- хубаво е да подложите фолио под тиквата когато печете, щото после трудно се чисти тавата ако не се накисне предварително.
Re: Кулинария!
"- с четка намазваме тавата и разцепените парчета тиква от всички страни."
с какво мажем,аз се сещам за шоколад
с какво мажем,аз се сещам за шоколад