Кулинария!
Re: Кулинария!
С какво ги преглъщаш?
Re: Кулинария!
С паста Болонезе нещо не ми се получи, не можах да се влюбя в тях
Re: Кулинария!
Моя вкус е доста консервативен и трудно свиквам с необичайни неща.
Затова те питах с какво ги поливаш да минат.
Затова те питах с какво ги поливаш да минат.
Re: Кулинария!
А бе... превзета работа
Действително добавят много странен гъбен вкус. Със сигурност ще ми харесат ако продължа.
Действително добавят много странен гъбен вкус. Със сигурност ще ми харесат ако продължа.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6201
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: Кулинария!
Ех, че хубава тема, пък сме я позабравили.
Днес сутринта за закуска направих мини-миленки. Май трябваше да почна по-рано, защото станаха за обяд.
Децата имаха голям кураж да ги изчакат.
Жалко, че трябваше да подходя със суха мая резултатът е почти същият, но знам, че може и по добре. Използвам немско бяло самламурено сирене с турко име, доооста по-добро от елитните марки в България.
Наздраве!
Предварително накиснах две пакетчета суха мая в купа топла вода и мляко. След като маята се събути (20 мин.) почнах месенето + кило брашно - 1 лъжица поръска за тавата+ едно сурово яйце+ една супена лъжица сол. Гледам тестото да е на границата на много лепкаво и все пак да не ми лепне по пръстите. Това се определя с количетвото течност която се добавя в брашното.
Разделям тесто на 4 и с точилката разтягам 4 овала като гледам да не натискам много за да не избяга пухкавия ефект. Мажа с разтопено масло или топло олио. Поръсвам сиренце и завивам на руло. Режа от рулото и нарежам в тавата парчетата едно до друго.
Преди да редите парчетата намажете тавата с олио с ръка или четка по дъното и стените и поръсете 1 лъжица брашно като потупвате тавата за да се разпредели на тънко бялата магия.
Предварително загрята фурна на 220-230гр. Тавата ниско долу, защото няма да се опече долната част на тестото.
след 20-25 минути вадя тавата и мажа с разбито яйце, сол, олио, и парченца кашкавал.
След още около 10-15 минути вадим.
Повдигаме и гледаме дали отдолу се е запекло. Поръсваме с ръка пръски вода на повърхността и завиваме за 2-3 минути с кърпа.. отвиваме разделяме парчетата и ядем!
Ай, ай, ай ... няма боза !
И за да е в тон с форума, показвам една полезна функция на Касио-то, защото като се заплесна във форума можеше и да не ядем миленки.
Днес сутринта за закуска направих мини-миленки. Май трябваше да почна по-рано, защото станаха за обяд.
Децата имаха голям кураж да ги изчакат.
Жалко, че трябваше да подходя със суха мая резултатът е почти същият, но знам, че може и по добре. Използвам немско бяло самламурено сирене с турко име, доооста по-добро от елитните марки в България.
Наздраве!
Предварително накиснах две пакетчета суха мая в купа топла вода и мляко. След като маята се събути (20 мин.) почнах месенето + кило брашно - 1 лъжица поръска за тавата+ едно сурово яйце+ една супена лъжица сол. Гледам тестото да е на границата на много лепкаво и все пак да не ми лепне по пръстите. Това се определя с количетвото течност която се добавя в брашното.
Разделям тесто на 4 и с точилката разтягам 4 овала като гледам да не натискам много за да не избяга пухкавия ефект. Мажа с разтопено масло или топло олио. Поръсвам сиренце и завивам на руло. Режа от рулото и нарежам в тавата парчетата едно до друго.
Преди да редите парчетата намажете тавата с олио с ръка или четка по дъното и стените и поръсете 1 лъжица брашно като потупвате тавата за да се разпредели на тънко бялата магия.
Предварително загрята фурна на 220-230гр. Тавата ниско долу, защото няма да се опече долната част на тестото.
след 20-25 минути вадя тавата и мажа с разбито яйце, сол, олио, и парченца кашкавал.
След още около 10-15 минути вадим.
Повдигаме и гледаме дали отдолу се е запекло. Поръсваме с ръка пръски вода на повърхността и завиваме за 2-3 минути с кърпа.. отвиваме разделяме парчетата и ядем!
Ай, ай, ай ... няма боза !
И за да е в тон с форума, показвам една полезна функция на Касио-то, защото като се заплесна във форума можеше и да не ядем миленки.
Re: Кулинария!
Много обичам милинки,свързани са с детството ми. Близи до дома имаше две фурни в горната правеха сиренки ,кифли и питки със сирене, а в долната милинки и банички. Милинките бяха фантастични, малки пружиниращи топчета,по-скоро като крачета на гъба,бяха по 1ст.броя и се продаваха на цяла тавичка по 100бр. за 1лв. Помня как бързах сутрин да сваря, че свършваха много бързо ,защото фурната беше на главната улица, а до нея имаше млекарница. Стисках в ръчичка дадените ми от майка ми 1.60лв. вземах една тавичка милинки,ръсех от голямата тенекиена кутия с надупчен капак обилно пудра захар, вземах и две млека и почти тичешком се връщах в къщи където сестра ми ме чакаше с нетърпение да омахаме всичко до трохичка. Страхотни бяха и детството беше безгрижно,може би и за това ни се услаждаше още повече.
Хвала и на двама ви. За Сашо знам ,че е кулинар, ма на Радо няма начин булката да не е помагала Това за мене е по-скоро вид питка,макар ,че пак им казват милинки. На истинските милинки структурата след изпичане е друга,трябва да е рехава ,да пружинира и е доста мазна,отгоре със портсено с препечена галета, но има и варианти. Опитвал съм се, но никога не ми се е получавало като в баничарница, а нещо средно милинково
Хвала и на двама ви. За Сашо знам ,че е кулинар, ма на Радо няма начин булката да не е помагала Това за мене е по-скоро вид питка,макар ,че пак им казват милинки. На истинските милинки структурата след изпичане е друга,трябва да е рехава ,да пружинира и е доста мазна,отгоре със портсено с препечена галета, но има и варианти. Опитвал съм се, но никога не ми се е получавало като в баничарница, а нещо средно милинково
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Re: Кулинария!
Булката помага за изяждането и за почистването на мизерията след мен.Не е милинки,ама е вкусно.Тестото е травиално,със суха мая,кисело мляко,сода,яйце,сол,брашно и вода.Пробвах с мляко,ама залепва по тавата.
-
- Reactions:
- Мнения: 68
- Регистриран: 28 май 2016 17:10
- Местоположение: Пловдив
Re: Кулинария!
Браво на вас!
Върза ми се
Аз само пържоли и салати мога да правя.
Върза ми се
Аз само пържоли и салати мога да правя.
Re: Кулинария!
И аз така ама повече обичам да ги яма .toruck_makto написа:Браво на вас!
Върза ми се
Аз само пържоли и салати мога да правя.