Кой какво, с какво и по колко???

Тук пишем за каквото се сетим
DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от DHM » 18 ное 2013 01:08

След като темата, касаеща хобито ни - часовниците не беше отразена, да взема да пусна една по-битова :D
Кой какво и по колко обича да попийва :lol: И тъй като темата е в правилния раздел, т.е. оф топик можете освен това да споделяте и как и с какво мезе обичате да си пийвате :) Темата е адекватна дори за онези, които пият чай с мед, топло мляко с канела и т.н.
И понеже съм "хафтур", освен това нямам английска жилка, т.е. афинитет към чая, освен когато съм болен или зимата в планината и чая не е разреден с бренди или ром ще започна пръв с моите собствени предпочитания....
Всеяден и всепиещ съм :redface От бира с картофки и всичко останало, което и ходи през всички вина с всички подхождащи им мезета, включително сините сирена, любими на жената, през водки с доматен сок и уискита с лед, но без сода или Кока Кола, та до една страст на кристали, стига да не е Пещерска и да не е без таратор или шопска салатка (за която вече дадох пояснения в темата за кулинарията) та чак до любимата истинска и единствена напитка, наричана някъде жаргооно пърцуца - ракийката! Ракийка, без особено голямо значение от какъв плод е, стига да е направена качествено! Едно време на село дядо вареше и от грозде и от джанки и от круши.....и трябва да ви споделя, че от крушите беше по-хубава и от гроздовата :)
Харесвам и сливовата и кайсиевата ракия. Не съм от заклетите фенове, които признават единствено гроздова.
От годините в казармата (Харманли) бях намразил силния вкус на анасон в ракията, но при летуванията в Турция харесах тяхната анасонова. Особено лятото и със салати и маслини е страхотна, както и туската бира Ефес! За мен е една от най-добрите!!!
Та като казах бира...........обичам я с дробчета, чоденички, сърчица и други подобни, стига да са приготвени качествено и добре запържени! Обратно на пилешките дреболии, телешката пастърма, кайзерования врат и филето "Елена" ги предпочитам меки и топящи се в устата, което е ефекта от правилното съзряване на месото!!!
Последните изброени мога да ги консумирам с бира, вино и по-твърд алкохол. Знам, че нямам вкус и се извинявам за което :muslim:
Изброявах, изброявах и хиляди неща пропуснах.....особено от към мезетата :redface
По отношение на алкохола пренебрегнах брендито, или както мнозина у нас погрешно го наричат Коняк :) Но и за това си има логична причина и мога да я обясня. Най общо казано има два вида пичи:
- такива които мезят за да пият- те изпиват 4 ракии с една салата, даже им ахартисва :mrgreen:
- и такива (като мен), които пият освен заради пиенето и заради удоволствието от яденето или мезенето, както е по-точно :D
А брендито освен с ядки и пура за мен с друго не си пасва и може би и за това е леко пренебрегнато в моите предпочитания :) Но пък за завършек на вечерта става безспорно n_thumbsup
За количеството..............срам ме е да кажа какво изпивам и изяждам на вечер............и слава богу, че не ми личи :)
Но за да съм коректен към темата, а и за да стимулирам и вашите признания ще споделя: ракийка - една чаша. Не повече!!! nono Чашата е от Кока Кола, но си я присипвам в чаша за уски, защото ми е по-удобна, а и не ми изглежда толкова зверска, като си наливам по малко :mrgreen:
С вечерята бира през лятото, но не повече от 1 литър, а през останалото време вино, но не повече от 2-3 чаши......все още съм на бяло от Логодаж, че иначе кръвното ми се вдига. Червеното съм го оставил за по-зимните дни :wink:
Поздрави на всички и очаквам и вие да споделите :b
.

Потребителски аватар
beria
Специалист
Reactions:
Мнения: 596
Регистриран: 16 май 2013 12:57

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от beria » 18 ное 2013 10:41

А малиново вино май не обичаш, а?:)
Като гледам в колко часа си го писал, без никакви грешки, май чашата ти е доста малка:))))
Аз като магистър пивовар (не се шегувам, имам бакълавърска степен по производство на напитки, и магистърска специализация по пивопроизводство) най си уважавам бирата, нищо, че колегите винари твърдат, че бирата е за пикане, а виното е за еб--е:)
Светла през лятото и тъмна през зимата!
И тъй като в България вече и бирата не е истинска (всички я правят хай-гравити, тоест варят я 16-17% и след това разреждат до 9-10%, което скапва вкуса, но с реклама и поради липса на друга я наложиха за съжаление), си я кръщавам от време на време сам със специални малцови екстракти, които си набавям по тайни пътечки:) Ако някой се интересува - има и специализиран форум за домашно пивопроизвдство:)
А инач
Изображение

Потребителски аватар
beria
Специалист
Reactions:
Мнения: 596
Регистриран: 16 май 2013 12:57

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от beria » 18 ное 2013 10:47

А иначе уважавам и шотландската ракия, от чист малц:) И такава си правих преди много време и чак вкусът й ми се стори много странен, щото до тогава не бях опитвал такова тука (няма нищо общо с предлаганите 'блендед' вискита). Чак доста след това като опитах истински чист малц разбрах, че съм направил почти същото, че и по-тежко:)
Брендито също ми е любима напитка за през зимата. Имам контакти и във винпромите (колеги за щастие навсякъде:)) и си вземам така наречен 'суров дестилат', тоест около 67% обикновено, 9-10 год. Сипвам си малко в чашата и добвям съвсем малко вода веднага, в чашата. Така ароматът се 'отваря' и става нещо вълшебно:)
Айде, че ми се допи пък е твърде рано...
Изображение

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от DHM » 18 ное 2013 11:37

За малиновото нищо не казвам, че ей сега ще ни накацат :D
А колкото до това колко ми е голяма или малка чашката........въпрос на лична преценка, разбира се :wink: но ако не бях на 250-300гр. ракия и каничка вино едва ли щях да го напиша :lol:
А днес като погледнах за какво писание иде реч....... :redface едва ли да съм бил особено трезвен lol2 Правописа ми да не те заблуждава :) нали сме двама ( зодия близнаци съм) единия по-малко го хваща :D
.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от varban » 18 ное 2013 14:35

2 DHM:
За коняка, дето му викаш бренди :)
Ей сега те святкам за едно експрес-мезе.
Рязваш опашката на един кестен и за 30 секунди в микровълновата. На петнайстата почва да се върти, а на трийстата е станал жироскоп.
Чакаш го да спре, белиш го и почваш. Разходна норма: на 1 шишок 15 кестена :)

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от DHM » 18 ное 2013 18:16

При цялото ми уважение към теб Върбане ще си позволя да те поправя :)
Този вид гроздов дестилат се нарича бренди и принципно е доста сходен с нашата ракия и грапата на съседите :) "Коняк" се нарича единствено брендито произведено в едноименната област във Франция. Същото важи и за едни естествено газирани вина, произведени в друг френски регион :wink:и нямащи нищо общо с нашата "Искра", нищо че сме свикнали да я наричаме шампанско :)
Но тъй като във форума си имаме и технолог, който нищо че е с магистратура "Пиво" се справя добре и с другите напитки icon_clap нека той да вземе отношение по въпроса!
Поздрави на всички!!!
А на теб Върбане скорошно и пълно оздравяване, че да можем да избистрим въпроса очи в очи :D :b
.

plamenhar
Специалист
Reactions:
Мнения: 2740
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от plamenhar » 18 ное 2013 18:29

Като става въпрос за уиски да споделя:
Гледах шотладски филм как се прави уиски.
Нямах представа колко е сложно.
Първо зърното се разстила в едно огромно помещение и отдолу се загрява.
И то покълва.След това се смила.Слагат се разни неща да почне да ферментира.
После се дестилира.Пропускам доста процеси,но не си ги спомням точно.
Налива се в бъчви от някакъв канадски дъб.Преди всяко наливане се остъргват и обгарят.
След като ферментира и отлежи-няколко години идва ред да се блендира-смесване на различни
видове.
Имаше двама дегустатори,които отговаряха за смесването.(Милион литра казан)!!!
Младия само миришеше и даваше мнение,а дъртия задължително си отпиваше.
И не го плюеше. nono
От тогава реших,че уиски под 40лв.няма как да е истинско.
И пия само такова.50гр.вечер.
Наздраве.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от varban » 18 ное 2013 20:24

DHM написа:При цялото ми уважение към теб Върбане ще си позволя да те поправя :)
Този вид гроздов дестилат се нарича бренди и принципно е доста сходен с нашата ракия и грапата на съседите :) "Коняк" се нарича единствено брендито произведено в едноименната област във Франция. Същото важи и за едни естествено газирани вина, произведени в друг френски регион :wink:и нямащи нищо общо с нашата "Искра", нищо че сме свикнали да я наричаме шампанско :)
Това, дето си го прочел в педивикията (или на друго място) de jure е така.
И се отнася за напитката congac :) В Народна Република България се произвеждаше друг продукт - коняк :D После нашите манагери и политици хвърлиха пешкира и се предадоха.
Братята обаче още държат: http://protect.gost.ru/v.aspx?control=7&id=175559" onclick="window.open(this.href);return false; :p

А за шампанското... аз предпочитам Магура. Отнася френското като Т-34 цинкова кофа :) Само че на наште не им стиска да напишат на бутилките "Шампанско от Резервата" а пишат дивотии на английски. Както и на това, дето ти твърдиш, че не е коняк... мале, какви идиотски текстове има на зелената Плиска... аз даже им писах, ама нямаше ефект :(

Дай да сборим един френски cognac с български от същата ценова категория, и ще видиш, че френският еквивалент в сравнение с Велики Преслав, или Черноморско Злато, или Евксиняк си е напрабо тракторен керосин.

Конякът не се чете, конякът се пие :p

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от varban » 18 ное 2013 20:43

За ракията... тя може и от домати да е :)
А коняците (нека да включим и разните брендита) се получават от дестилация на гроздово вино. При това дестилатът трябва да е около 70 спиртни градуса (мързи ме да се ровча). След това трябва да отлежи (при това градусът яко пада - дифузията никой не я е отменял) в бъчви от разни дъбове (в България - карпатски дъб) и след това се смесва.
Особеното е, че френските звездички са по годините на най-младия спирт, докато в България и в Съюза - по генералния. Това последното е по-добро, щото дава възможност за по-богат вкус. Ако на един 17 годишен дестилат не.му стига някаква нотка, която я има в седемгодишен, французите няма да сложат младия спирт в общата партия, щото веднага му пада двойни и тройно цената. А комшийте от Арманяк го слагат и не им дреме на аламбика. Както и българи, сърби, руснаци, молдавци, грузинци, арменци, дагестанци и прочие подобни достойни производители на бренди, което бие коняците по цена/качество.

Потребителски аватар
beria
Специалист
Reactions:
Мнения: 596
Регистриран: 16 май 2013 12:57

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от beria » 19 ное 2013 09:40

Дай да сборим един френски cognac с български от същата ценова категория, и ще видиш, че френският еквивалент в сравнение с Велики Преслав, или Черноморско Злато, или Евксиняк си е напрабо тракторен керосин.

Напълно съм съгласен. И за шампанското също. Всичко са пазарни трикове на франчолята да си продават техните работи. Едва ли знаете, че изнасят българско вино с цистерни (купено почти без пари), смесват го с 30% френско и го продават за около 5 пъти повече като френско...
Така е, там популяризирането на вината и коняците по света е правителствена работа, имат си и държавна агенция за това. Което не прави напитките по-добри... Наша си е вината, че не си рекламираме задружно нашите продукти. И за комшиите и други съм съгласен също. Има дори едни арменци, NOY в Арарат, ако не се лъжа, на които французите официално разрешават да си кръстят брендито коняк, след като на един аноним конкурс му дават най-високата оценка и след разкриването на производителя не могат да повярват, че не е френско.
Иначе има минимални разлики в технологиите (съотношение на сортове грозде, казан за дестилация, отлежаването), които обаче ги има и във самата Франция при различните изби - всяка си има собствена 'тайна' технология:)
Най-високоят клас коняк, който съм опитвал, е Remy Martin XO за около 200 евро бутилката на Duty Free, и по мое мнение нашите брендита са в пъти по-добри.
За съжаление обаче в единствените два завода у нас нещата не са никак розови - Черноморско злато продадоха марката 'Слънчев Бряг' на хора, за които брендито е спирт+есенция, а Преслав са в сериозни затруднения и не залагат достатъчно количество и качество дестилат за стареене.
Така че - който гао харесва да се запаси докато още има от по-старите истинки партиди.
Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от varban » 19 ное 2013 12:10

За мое голямо съжаление е така. Последните около пет години зелената и червената Плиска демонстрират снижаване на качеството. Те и преди не се отличаваха с осообена стабилност, но всяка бутилка беше изненада - малко по-различна, но не бих казал, че е по-лоша. А сегашната тенденция - всяка е малко по-лоша от предните. Не мога да го обясня по-добре, щото не съм дегустатор, а употребител :)

А преди години не беше така :(

Имах приятели в дегустационен бар "Нектар" в Ленинград... сигурно единственото такова заведение в целия Съюз... тоя идиот Горбачов го затвори и него - да не популяризира пиенето :( :( :(
Както и да е.
Та бях донесъл две бутилки Черноморско злато, на етикета пишеше, че е от 17 годишни спиртове.
Специалягите не бяха пробвали баш такъв коняк. Отворихме едната бутилка, пийнахме я, а другата те я завряха в хранилището. И казаха да донеса още една следващия път.
След половин година изпълних обещанието, и тогава се почна една дегустация - не ти е работа.

Подробности не помня, но заключението беше, че не само конякът е хубав, но и технологията е стабилна. Бутилката със сигурност беше от друга партида, а беше много близка по вкус и аромат.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от varban » 19 ное 2013 13:32

beria написа: Има дори едни арменци, NOY в Арарат, ако не се лъжа, на които французите официално разрешават да си кръстят брендито коняк, след като на един аноним конкурс му дават най-високата оценка и след разкриването на производителя не могат да повярват, че не е френско.
Тази история се разказва за Шустовските коняци. Било е на някое от световните изложения, тогава французите били толкова сигурни в качествата на своите коняци, че направили такава грешка - двойно сляп тест с най-добрите дегустатори. И най-добри излезли коняците на Шустов, от заводите в Ереван и в Одеса.
Французите си направили изводите в две направления - прекратили всякакви анонимни конкурси и почнали борба на юридическия фронт.
Ама нали знаете, че закон не се пие, пие се продукт :)

И затова днес бутилка френски cognac за няколко десетки евра е на нивото на поразвалената зелена Плиска, която струва в района на 10 евра.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от varban » 19 ное 2013 13:50

За Шустов може да се прочете тук: http://www.ogoniok.com/archive/2002/4738/10-30-34/" onclick="window.open(this.href);return false;

Не знам, колко е вярно, ама е правдоподобно. Ей това е скан, а не фотошоп:

Изображение

Потребителски аватар
beria
Специалист
Reactions:
Мнения: 596
Регистриран: 16 май 2013 12:57

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от beria » 19 ное 2013 14:58

Говорим за едно и също:)

http://bgbarman.bg/%D0%95%D0%BD%D1%86%D ... D1%82.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Кой какво, с какво и по колко???

Мнение от DHM » 19 ное 2013 18:22

Не пия коняк, бренди, ром и други подобни и не мода да взема отношение.....Да чувал съм, че нашите са добри, и че арменските са едни от най-добрите. Пил съм скъпи френски коняци и когато казах, че не са по-различни от нашите ми се изсмяха. Говоря за края на 90' години докато се занимах с хранителни стоки. Имаше Плиска или Преслав Резерва в луксозна картонена кутия и черно матирано шише.
Може и да не съм прав, но за мен лично да използвам думата коняк за всичко подобно е все едно да казвам "Джони" на всичко с надпис уиски, та ако ще и Блек коч да е :lol:
Но да оставим спора и да се върнем на основния въпрос, че нещо много взехте да ми бягате по тъча :D
.

Отговори

Върни се в “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”