В шеги и закачки ...
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
НИщо не каза за бирата , къде ще е софрата , че да се подготви форума , една седмица диета и въздържание , че като седнем да наваксаме.
Това е само един блогър , аз не вярвам на всичко написано с печатни букви и достъпно в интернет , но все пак изглежда сериозно събрани данни за марката.
Например ми направи впечатление един ротор , който напомня баланса на любимия ми Вилер.
А това какъв миш маш е било в ония години , и кой какво е слагал в часовниците е ясно , като се вижда колко са фалирали , си представям какво са правили когато е било ясно какво идва скоро.
За експортните марки , преди малко си купих един Юнгханс маскиран под друго име.
Поздрави
ПП
Веднъж нещо говорихме кой какви калибри използва , днес докато зяпах за тоя намерих един списък с калибри които малкия Ханс слага в свои часовници , естествено обозначавайки ги като собствени.Мерак за разнообразно производство какво да правиш.
https://www.junghans-vintage.de/en/uhre ... liber.html
На друго място май бях гледал друга доста по голяма таблица ще я потърся
Това е само един блогър , аз не вярвам на всичко написано с печатни букви и достъпно в интернет , но все пак изглежда сериозно събрани данни за марката.
Например ми направи впечатление един ротор , който напомня баланса на любимия ми Вилер.
А това какъв миш маш е било в ония години , и кой какво е слагал в часовниците е ясно , като се вижда колко са фалирали , си представям какво са правили когато е било ясно какво идва скоро.
За експортните марки , преди малко си купих един Юнгханс маскиран под друго име.
Поздрави
ПП
Веднъж нещо говорихме кой какви калибри използва , днес докато зяпах за тоя намерих един списък с калибри които малкия Ханс слага в свои часовници , естествено обозначавайки ги като собствени.Мерак за разнообразно производство какво да правиш.
https://www.junghans-vintage.de/en/uhre ... liber.html
На друго място май бях гледал друга доста по голяма таблица ще я потърся
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
Въпроса е какво се случва на тия снимки и за какво се ползва резултата , ако щерката не го отнесе като си тръгне утре.
Леко лирическо отклонение , все пак трябва нещо да се вечеря
И крайния резултат който без хубав нож не може да се получи
Позналите ще получат колкото могат виртуални бири да изпият и рецептата , ако вече не е ясна.
Леко лирическо отклонение , все пак трябва нещо да се вечеря
И крайния резултат който без хубав нож не може да се получи
Позналите ще получат колкото могат виртуални бири да изпият и рецептата , ако вече не е ясна.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6193
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: В шеги и закачки ...
Резултата е, че ще ставаш поне два пъти през ноща заради огромното количество сол и ще трябва да носиш лунохода с трития за да виждаш в колко часа източваш бирата.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
В бързината съм изпуснал една междинна снимка което е въвело в голямо заблуждение мезещото воинство.
Там където са сардинките на плочата трябва да има една в която филетата стоят в чиста вода след солта и се обезсоляват колкото желаеш , в случая ги позабравихме и са леко безсолни , нос малко зехтинче и лимонче са супер.
Наздраве.
Там където са сардинките на плочата трябва да има една в която филетата стоят в чиста вода след солта и се обезсоляват колкото желаеш , в случая ги позабравихме и са леко безсолни , нос малко зехтинче и лимонче са супер.
Наздраве.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
На три от снимките в хладилника се опитах да покажа една лъжичка за чай под стъкления съд , за да се събира течноста в единия край , другия път по подробни снимки.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6193
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: В шеги и закачки ...
Я по добре разкажи за бита на една богата на море държава. Т.е. интересува ме хората включват ли често морска храна в менюто си? Достъпни ли са цените?
Тук ми бяха необходимо две години докато разуча от къде мога да си купя по евтина риба на цената на телешкото. т.е. около 7-9 евро/кг/. Тук не става въпрос за пангасиус филе, а за ципура- 7евро., скумрия 4-7 евро, пъстърва около 4-5 евро.
Сьомгата пушено филе я вземам най-често на около 16-18 евро/кг.
Скариди - онези сиво-черните най-много ги харесваме. са около 12-14 евро кг.
Това са цените от веригите супермаркети. Понякога когато съм в настроение си вземам и от местния магазин за морски храни, но цените там са повече от двойни.
През последните години научих семейството да оценява морската храна и сега ние е любима.
Тук ми бяха необходимо две години докато разуча от къде мога да си купя по евтина риба на цената на телешкото. т.е. около 7-9 евро/кг/. Тук не става въпрос за пангасиус филе, а за ципура- 7евро., скумрия 4-7 евро, пъстърва около 4-5 евро.
Сьомгата пушено филе я вземам най-често на около 16-18 евро/кг.
Скариди - онези сиво-черните най-много ги харесваме. са около 12-14 евро кг.
Това са цените от веригите супермаркети. Понякога когато съм в настроение си вземам и от местния магазин за морски храни, но цените там са повече от двойни.
През последните години научих семейството да оценява морската храна и сега ние е любима.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
Аз затова си я пуша сам , тук сурова е вече 9 евро , беше 6 7 преди една две години , за 10 мин вадиш филетата ,24 часа в сол и подправки и получаваш това което купуваш за 18 евро само че с много повече химия заради "опушването".
Каквото отделиш (глава опашка , гръбнака , перки )става на много вкусна супа , нищо не се хвърля.
Скумрията е 4 евро , местна прясна , цацата и сардината и тя е там някъде останалите познати са 7 -10 евро , а калканоподобни и други редки от 10 до 20 30 евро .
Скаридите приготвени са 7 8 евро , сурови вземаме само за Паея , говоря за големите дето им викат кралски , има и по дребни , миди има много видове от 3 до 10 евро , калмари и октоподи са малко по скъпи 7 15 евро .
Доста се продава една риба с която са обикаляли света , бакалао осолена , предната вечер се накисва във вода и на другия ден я готвиш все едно не е била осолявана .
Пиша малко наизуст ще ги проверя после ако сляза , аз не гледам цените до центове , колкото толкова , ако ми се яде риба си купувам. по висики са цените на вече разфасована риба в пластмасови опаковки , поне двойно.
На местната държат леко високи цени , понеже рибарите трябва да изкарват и те пари освен от субсидиите.
Понеделник няма риба в добрите ресторанти , понеже неделя лодките не излизат.В другите има замразена.
Местните си хапват риба добре според мен тук по брега , на 50 км навътре наблягат на свински деликатеси.
Но да не забравяме че аз живея в един скъп курорт и повече виждам какво правят туристите средна класа , отколкото местните. Все едно за една седмица на Слънчака да разбереш какво ядат бабите в Бургас.
Рибата е вкусна и полезна , но тук основния деликатес си остава Jamon iberico de Jabugo.
Каквото отделиш (глава опашка , гръбнака , перки )става на много вкусна супа , нищо не се хвърля.
Скумрията е 4 евро , местна прясна , цацата и сардината и тя е там някъде останалите познати са 7 -10 евро , а калканоподобни и други редки от 10 до 20 30 евро .
Скаридите приготвени са 7 8 евро , сурови вземаме само за Паея , говоря за големите дето им викат кралски , има и по дребни , миди има много видове от 3 до 10 евро , калмари и октоподи са малко по скъпи 7 15 евро .
Доста се продава една риба с която са обикаляли света , бакалао осолена , предната вечер се накисва във вода и на другия ден я готвиш все едно не е била осолявана .
Пиша малко наизуст ще ги проверя после ако сляза , аз не гледам цените до центове , колкото толкова , ако ми се яде риба си купувам. по висики са цените на вече разфасована риба в пластмасови опаковки , поне двойно.
На местната държат леко високи цени , понеже рибарите трябва да изкарват и те пари освен от субсидиите.
Понеделник няма риба в добрите ресторанти , понеже неделя лодките не излизат.В другите има замразена.
Местните си хапват риба добре според мен тук по брега , на 50 км навътре наблягат на свински деликатеси.
Но да не забравяме че аз живея в един скъп курорт и повече виждам какво правят туристите средна класа , отколкото местните. Все едно за една седмица на Слънчака да разбереш какво ядат бабите в Бургас.
Рибата е вкусна и полезна , но тук основния деликатес си остава Jamon iberico de Jabugo.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6193
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: В шеги и закачки ...
Ами то винаги е така, това което го няма в селото е най желано и търсено. За хамона става въпрос.
Векове наред рибата е в изобилие, обаче нещо на дебел кокъл не може да се извади от морето с мрежа. Затова и сънуват и обичат тоя бут. Безспорно е и, че има фантастичен вкус. Поне така ми казват близки и приятели.
Благодаря за информацията!
Бях забравил да кажа и аз за мидите.
Вземаме и ние по много, но тук за жалост са сезонни. Има ги през ранна пролет - докарват ги от Чили и са много добри. А през есента вероятно са средиземноморски. Пресни във вакумирана опаковка. С трайност до 1 седмица. Като развакумирам тарелката от 1кг. и залея мидите с вода веднага се раздвижват т.е. отварят.. А как оцеляват без вода във вакум толкова време... не знам, но всички са живи. Харесваме ги и защото се приготвят по бързо от спагети. Който не е готвил миди да вземе да се научи, че изпуска много в живота.
Ето моята 8 минутна рецелта.
Слагате вода да заври във тенджера толкова, че да залее мидите поне с два пръста над тях.
Във водата слагате.
1 с.л. сол.
1.с.л. оцет.
1 с.л. олио
1 стрък нарязана прясна целина ако ви се намира или 1/2 кромидлук.
черен пипер и чесън на вкус.
Докато слагате нещата от списъка по горе водата започва да завира.
Изсивпате предварително изплакнатите миди във водата.
След като заври са нужни само 3 до 4 минути варене и са готови за консумация.
Някой хора предпочитата да ги охладят веднага след варенето ако ще ги слагате в салата, но ако ще ги консумирате директно оставете ги топли.
Съвет за хората които не са готвили миди. Когато ги слагате във топлата вода ако има такива които не се отварят ги изхвърлете.
Има разбира се и други рецепти - много усложнени и т.н. Но след редица експерименти това е избраната от мен рецепта пък и децата стават като зли кучета когато ги сервирам на масата което показва, че резултатът е отличен.
А как ги готвят в другите крайща на света например във Варна и Марбея.. не знам. Ще се надявам да науча.
п.п. ще се постарая да не излизам извън темата на часовниците, но манджата си е важно нещо, както и човек да може да подбира тя да е освен вкусна и полезна.
Векове наред рибата е в изобилие, обаче нещо на дебел кокъл не може да се извади от морето с мрежа. Затова и сънуват и обичат тоя бут. Безспорно е и, че има фантастичен вкус. Поне така ми казват близки и приятели.
Благодаря за информацията!
Бях забравил да кажа и аз за мидите.
Вземаме и ние по много, но тук за жалост са сезонни. Има ги през ранна пролет - докарват ги от Чили и са много добри. А през есента вероятно са средиземноморски. Пресни във вакумирана опаковка. С трайност до 1 седмица. Като развакумирам тарелката от 1кг. и залея мидите с вода веднага се раздвижват т.е. отварят.. А как оцеляват без вода във вакум толкова време... не знам, но всички са живи. Харесваме ги и защото се приготвят по бързо от спагети. Който не е готвил миди да вземе да се научи, че изпуска много в живота.
Ето моята 8 минутна рецелта.
Слагате вода да заври във тенджера толкова, че да залее мидите поне с два пръста над тях.
Във водата слагате.
1 с.л. сол.
1.с.л. оцет.
1 с.л. олио
1 стрък нарязана прясна целина ако ви се намира или 1/2 кромидлук.
черен пипер и чесън на вкус.
Докато слагате нещата от списъка по горе водата започва да завира.
Изсивпате предварително изплакнатите миди във водата.
След като заври са нужни само 3 до 4 минути варене и са готови за консумация.
Някой хора предпочитата да ги охладят веднага след варенето ако ще ги слагате в салата, но ако ще ги консумирате директно оставете ги топли.
Съвет за хората които не са готвили миди. Когато ги слагате във топлата вода ако има такива които не се отварят ги изхвърлете.
Има разбира се и други рецепти - много усложнени и т.н. Но след редица експерименти това е избраната от мен рецепта пък и децата стават като зли кучета когато ги сервирам на масата което показва, че резултатът е отличен.
А как ги готвят в другите крайща на света например във Варна и Марбея.. не знам. Ще се надявам да науча.
п.п. ще се постарая да не излизам извън темата на часовниците, но манджата си е важно нещо, както и човек да може да подбира тя да е освен вкусна и полезна.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
В Марбея жената каза че ги залива само с бяло вино без никакви подправки. Вари 10 мин докато се отворят. А после за сос песто от зехтин лимон и магданоз , това го слага върху всяка мида .
И друга рецепта за дребните миди , преди да ги направите на супа или мезе ги заливате с мляко и те докато си пийват се самоочистват от песъчинки.
И друга рецепта за дребните миди , преди да ги направите на супа или мезе ги заливате с мляко и те докато си пийват се самоочистват от песъчинки.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
Как се прави за половин час емигрантска лютеница , която не може да се сравнява по качество с боклуците които продават в момента под тая марка , само като видя че е половината картоф и има вътре патлажан ,аз пропускам.
Рецептата е ясна , първо снимките.
Купувате 4 кутии смлян домат и 3 4 буркана печени чушки , другото си го има в кухнята.
Котлон индукционен , тиган , олио и лук , зехтина и променя много вкуса , затова олио
Като се позапържи добавям морковите , така я обича жената , може и без тях.
Единият буркан чушки се накълцва за да прилича на домашна и в тигана
Останалите чушки с пасатора на пюре и част от него в тигана
Доматите вече изцедени , добавят се в тигана колкото е останало място.
Тогава се добавят подправки каквито намерите сол захар чер пипер червен пушен леко лют една люта чушка и т.н.
Всичко се разбърква и като почне да бълбука се изсипва в една по голяма тава , там се добавя и всичко останало което не се събра в тигана .
От 4 кутии изтича литър и половина доматен сок който отива в хладилника за водката , нищо не се хвърля.
Фурната се загрява до 130 140 , целата е да не бълбука да цапа всичко и да не загаря
Тавата се мята във фурната за 2 часа , зависи от фурната ,проверявате и разбърквате на 30 мин и готово , накрая се посолява.
Накрая остават малко кутии за изхвърляне и 3 изцапани съда за съдомиялната.
Вече готова в тавата знаете как се проверява с дървената лъжица и се маха лютата чушка че много пари .
И българска закуска филия с лютеница и малко сирене отгоре , е и малко чоризо , аз да не съм веган.
Е това е за няколкото бири вие си знаете.
Часовника в кухнята е Юнгханс , а таймера на фурната Бош
Поздрави и весела и вкусна седмица
Рецептата е ясна , първо снимките.
Купувате 4 кутии смлян домат и 3 4 буркана печени чушки , другото си го има в кухнята.
Котлон индукционен , тиган , олио и лук , зехтина и променя много вкуса , затова олио
Като се позапържи добавям морковите , така я обича жената , може и без тях.
Единият буркан чушки се накълцва за да прилича на домашна и в тигана
Останалите чушки с пасатора на пюре и част от него в тигана
Доматите вече изцедени , добавят се в тигана колкото е останало място.
Тогава се добавят подправки каквито намерите сол захар чер пипер червен пушен леко лют една люта чушка и т.н.
Всичко се разбърква и като почне да бълбука се изсипва в една по голяма тава , там се добавя и всичко останало което не се събра в тигана .
От 4 кутии изтича литър и половина доматен сок който отива в хладилника за водката , нищо не се хвърля.
Фурната се загрява до 130 140 , целата е да не бълбука да цапа всичко и да не загаря
Тавата се мята във фурната за 2 часа , зависи от фурната ,проверявате и разбърквате на 30 мин и готово , накрая се посолява.
Накрая остават малко кутии за изхвърляне и 3 изцапани съда за съдомиялната.
Вече готова в тавата знаете как се проверява с дървената лъжица и се маха лютата чушка че много пари .
И българска закуска филия с лютеница и малко сирене отгоре , е и малко чоризо , аз да не съм веган.
Е това е за няколкото бири вие си знаете.
Часовника в кухнята е Юнгханс , а таймера на фурната Бош
Поздрави и весела и вкусна седмица
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6193
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: В шеги и закачки ...
Браво! Огромно благодаря! Методът ми хареса и ще се пробва.
Аз през изминалата зима пък станах известен сред съседите с перфектната царска туршия която направих.
Резептата я имам, но нямам снимки. Като застудее ще направя пак. Става за 20 мин. + седмица изчакване на балкона.
По отношение на доматите в консерва за лютеницата.
Спомних си един съвет от един италиянец майстор готвач.
Когато пазарувате в магазина консерви с домати по важното е да видите кога са консервирани!
Няма значение от марката, дори да е най скъпата ако консервата е затворена между октомври и март то качеството на домата е ниско поради отглеждането му в прекалено неестествени условия.
Ако консервата е произведена в сезона на доматите, то ще имате значително по богат вкус на истински узрял домат. Вероятно като тези дето испанците бутат с багери в морето през лятото когато ги мързи да консервират.
Аз през изминалата зима пък станах известен сред съседите с перфектната царска туршия която направих.
Резептата я имам, но нямам снимки. Като застудее ще направя пак. Става за 20 мин. + седмица изчакване на балкона.
По отношение на доматите в консерва за лютеницата.
Спомних си един съвет от един италиянец майстор готвач.
Когато пазарувате в магазина консерви с домати по важното е да видите кога са консервирани!
Няма значение от марката, дори да е най скъпата ако консервата е затворена между октомври и март то качеството на домата е ниско поради отглеждането му в прекалено неестествени условия.
Ако консервата е произведена в сезона на доматите, то ще имате значително по богат вкус на истински узрял домат. Вероятно като тези дето испанците бутат с багери в морето през лятото когато ги мързи да консервират.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
- Мнения: 6193
- Регистриран: 20 яну 2012 22:02
- Местоположение: гр. Кюстендил/NRW
Re: В шеги и закачки ...
Те са еднакви. Мисля, че на горният му липсва фустата на циферблата. т.е. онова бялото около циферблата.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
Сигурно имаш право , на мен това бялото хич не ми се вързва с циферблата , стои като нещо от друг часовник там , което случайно е съвпаднало , може би ако го боядисам някакъв цвят , а не се знае дали не е било оцветено .
Засега трябва да ги подкарам , после ще мисля за естетиката .
Без бялото за мен стои по естествено , сигурно защото си падам по свалени фусти.
Засега трябва да ги подкарам , после ще мисля за естетиката .
Без бялото за мен стои по естествено , сигурно защото си падам по свалени фусти.
-
- Специалист
- Reactions:
- Мнения: 3009
- Регистриран: 07 окт 2015 21:42
- Местоположение: N36° 26' 08" , W5° 6' 29"
Re: В шеги и закачки ...
Мешана скара или мишмаш зависи кой за какво си мисли , в случая плаж лодки куче цветя и часовници.
Африка на хоризонта
На една от снимките се вижда отзад Африка , но не си личи добре от маранята , ама поне предния план стана горе долу.
С телефона толкова и при тая жега 28 гр добре че издържах докрая.
Африка на хоризонта
На една от снимките се вижда отзад Африка , но не си личи добре от маранята , ама поне предния план стана горе долу.
С телефона толкова и при тая жега 28 гр добре че издържах докрая.