Отдавна бях чувал за този часовник, и накрая го видях на живо. Разработка - НИИЧАСПРОМ съвместно с Ракета. Успели са да произведат буквално няколко бройки, пред самото затваряне на завода (писано е в 2010 година, тогава ПЧЗ не е работел съвсем и хич). Не са се продавали - основно са отишли за подаръци на "нужни" хора. Имало даже ескизни проекти за годишен календар!!! на базата на този калибър, но до метал не се е стигнало, ограничили се с тристрелочник на базата на 26хх НА (пак повтарям, заводът малко след това е бил убит).
Калибър 2627. Диаметър 26 mm, височина 5.5 mm, 30 камъка. Период на колебания на баланса 0.4 секунди. Много части, например колелетата, баланса, са взаимозаменяеми с калибрите 26хх НА. Секторът е с голям рубин (като на Родина). Специално е направен голям, да е по-държелив. Имало е и варианти на съчми.
Констръктивната схема е още по-удобна за сглобяване и ремот, отколкото при 26хх НА - обърнете внимание на отделния мост на анкерното колело.
Коронката е с три положения:
1. Ръчно навиване
2. Превод на календара. В едната посока сменя дните, в другата - датата, като на ЕТА 2836 (и не само).
3. Сверяване.
Не съдете строго снимките и външния вид на механизма. Това е несресан промишлен образец за тестове от сътрудници. Затова вместо капак има плексиглас, та да може да се наблюдава периодично механизма.
PS: Обещаха ми на никой да не дават часовника (освен на мен, разбира се

Мечтата ми е да имам такъв часовник, не ми трябват Ракети с открити баланси, не ми трябват будулници, тази ми трябва!
Ето такъв калибър можехме да носим, господа! И можеше да се гордеем с него. И запас на ход е имало разработен, и с течение навремето можело да има и годишен календар. А то какво излезе... :( :( :(