Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 19 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 13:55 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 839
Предлагам да организираме конкурс за разглобяване, почистване и смазване, сглобяване и евентуално настройване на руски механизъм. Задачата е да се направи така, че да стане ясно за непрофесионалния читател - трябва да снимате всеки етап от работата си и да обяснявате защо правите нещата именно по този, а не по друг начин. Целта е да се натрупа фонд от информация, която след време да бъде полезна за начинаещи любители-часовникари.

Наградите са скромни, но от сърце (т.е. толкова ми се откъсна от сърцето):
Изображение

Квадратна Ракета 2209, Кировски с не съвсем удачно подбрана каишка, стоманен Польот автоматик и възголям позлатен Польот в прилично състояние. Всички цъкат, което би трябвало да бъде достатъчно за участниците в този конкурс. Победителят ще може да избере два от часовниците, вторият - един от двата останали, а за третия - каквото остане, плюс утехата, че смятам да обявя втори такъв конкурс след време, но само за механизми, непредставени на първия тур. Значи състезанието не е за наградата, а за славата и за бъдещите поколения ентусиасти, които ще знаят откъде да започнат, когато ги засърбят ръцете да грабнат отверка и пинсети.
Срокът е до петък, 20 ноември. Сетне два дни за гласуване и в понеделник наградите заминават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 14:36 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
Поздравления за инициативата!
Тъй-като предполагам ще изникнат много въпроси, нека някои задам аз- има ли значение, до каква степен е разглобяването, мъжки, дамски или друг тип часовник?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 14:51 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 839
Покажи как почистваш и смазваш своите часовници. Няма значение дали са мъжки или дамски. А до каква степен - няма условия, но имай предвид все пак, че публиката ще оцени (надявам се) съвестно свършената работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 15:05 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Разсъждения по темата: писанките са за "да стане ясно за непрофесионалния читател - трябва да снимате всеки етап от работата си и да обяснявате защо правите нещата именно по този, а не по друг начин. Целта е да се натрупа фонд от информация, която след време да бъде полезна за начинаещи любители-часовникари." (cit).

В този случай има работи, които задължително се разглобяват, има работи, които се пипат само при необходимост. Ако мина на конкретика, за механизъм 2409/14 на ЧЧЗ не е задължително да се вади колонката от щипките (ако спиралата е в час), ама противоударните задължително трябва да се разглобят, мият и мажат. Та да не се учат на лошо бъдещите бодри поколения :)

Да де, ама... ама ако трябва да правя някой Велик и Ужасен 2609.НА, сделан в СССР, има две камъчета, дето могат да се опънат на някой любител, че и на някой майстор :)
Ясно е, че всички накладни камъни се махат. Ама като се чупят тия пусти пружинки?!

Та ако реша да участвам* с Ракета 2609.НА, ще направя два варианта. Първия - с миене без махане на тия пусти подложни камъни на анкерното колело, и след като подкарам машината и си осигуря поне две резервни пружинки, ще снимам и ще обясня, как ги махам, как ги слагам и защо се чупят.
Същото се отнася и за по-ранните механизми на ПЧЗ с лирички, и за полетите, и за много други съветски машини. Уби ме един такъв ЗиМ. От страната на циферблата имаше подложен камък с лиричка.

Слагам ръка на сърцето и си признавам без бой, че ако сега ми падне 19 камъкова Ракета, хич няма да пипам пружинките на анкерното колело. Щото съм загубил и счупил горе-долу толкова, колкото съм сложил :)
---------
* ама определено няма да е преди 13 ноември :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 15:10 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
А за степента на разглобяването - една от добрите статии за начинаещ е на Богдан от подписа ми.
Там няма нито думичка за това, как се маже ангренажа (щом като си успял да го разглобиш и да го сглобиш, би трябвало да съобразиш, как и кое да намажеш), в явен вид се препоръчва да не се разглобяват опорите на баланса и барабана с пружината, казано е да не се пробва да се мажат палетите, но статията си е баш добра :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 15:15 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 839
Ти ще напишеш още по-добра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 15:31 
Специалист

Регистриран на: 19 Яну 2012 19:20
Мнения: 3541
Хубаво е да има Конкурси.
Не потърсих в стари теми с профилактики ,но по спомен ми се струва ,че има повече от една показани профилактики на един и същ механизъм с близки подробности и акуратност.За какво го казвам това?
За да се зададат предварително някакви критерии по които би следвало да се оценят две (а може и повече,но едва ли ) работи на еднакви механизми, ако случайно се стигне до това.
Какво ще се опитаме да оценим тогава при пълно разглобяване,прецизно почистване и смазване ,перфектно изглеждаш и работещ механизъм след тези интервенции ?Снимки,разказ,време за извършване на профилактиката или нещо съвсем друго?
Ако го оставим само на :"Давайте,пък каквото потребителят реши" ....... имаме горчив опит от предишен Конкурс .
Не знам правилно ли е да има някакъв Конкурс , с определена тематика ,но без условия.
Стори,хубава е идеята,но ...хайде не толкова "експресно" да да я осъществим.Дай някакви критерии,каквито сметнеш за добре.Няма да има обсъждане и коментари-просто ,който иска да се включи или да оцени работа ,ще трябва да се съобрази с правилата на организатора.
Това мисля и искам предварително да кажа ,че тези мои думи не за продиктуване от някаква задна мисъл.С "работа" в такъв конкурс не мога да участвам,но с кеф бих гласувал за някой от колегите.
П.П. Докато пиша се появи пост на Върбан,но той не променя с нищо това ,което казах .Че дори и допълва и дава някакви насоки какво може би трябва се прави,гледа,оценява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 15:56 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 839
Основната цел, повтарям, е представените профилактики да бъдат полезни на аматьори.
Най-важното е добре да обясните какво правите и защо го правите - както например Върбан обясни, че не е добре да се пипат дадени камъни. Снимките нека илюстрират работата и е важно да бъдат информативни, а не художествени. Все едно пишете учебник или брошурка за сглобяване на мебел от Икеа. Представям си, че след време някой ентусиаст ще поиска да разглоби наследствения часовник и най-полезната информация ще намери в нашия форум.

Няма да давам повече указания, защото ако има строги инструкции, със сигурност ще пропуснем нещо важно, за което един се сеща да спомене, а за друг е очевидно - например както Миро описваше как стискал прекалено силно пинсетата и заради това ставали бели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 16:17 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4799
Оценяването трябва да е комплексно въз основа на снимки, разяснения, последователност, подредба, степен на разглобяване, показания от краен резултат и на лична преценка. Нека просто покажем на кой участник най много харесваме труда.
Идеята е да остане нещо зад нас, което ще е полезно за някой, пък ако ще и да е е несправедливо оценен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 19:22 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
storyteller написа:
Представям си, че след време някой ентусиаст ще поиска да разглоби наследствения часовник и най-полезната информация ще намери в нашия форум.


Разсъждения на глас (докато чакам да изсъхне паркета в трапезарията след избърсване с влажен парцал от шкурката и преди да го изтрия с разтворител).

Има още една работа, която задължително трябва да се каже ясно - ниво на квалификация. Тук всички сме аматьори (щото не ремонтираме за заплащане), ама можем различни работи.

Примерно, Омега реши да покаже ремонт на хронограф (той няколко пъти е показвал де, ама дано му паднат още няколко :)). Да не вземете да му направите отвод, щото хронограф не е за аматьори!
Всичко е за аматьори, ама със съответната квалификация. Че Митака и той е любител, да не би да е часовникар я? Това, че е по-добър от повечето часовникари в нашта мила родина, е втори въпрос :)

Така че ако някой покаже профилактика на 3017, пак да се смята. И за такава статия няма нужда да се обяснява, как се затваря мост, или колко масло се слага в камъните. Ама трябва да се напише, че прости механизми от типа на разни славици трябва да се правят без затруднение.

Има и други случаи - сравнително прости механизми, ама редкаж или ценни. Примерно, не трябва да се учи човек на 2809, като има 2209 на корем. Хем почти същия, хем и да го прецакаш, няма да те е яд :)
Така че ако има статия за 2809, трябва с червени букви да се напише - тренировки на 2209 :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2015 21:47 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 839
Ще се смята всичко руско, което представите. От будилник до хронограф. Специално в твоя чест - и хронометър Слава.
Ако всичко е наред, ще има и следващ тур - специално за механизмите, пропуснати на първия. Амбицията ми е да оставим нещо за поредната реколта ентусиасти - надявам се това да бъде и вашата амбиция. Няма да се хващаме за буквата, повярвайте. Все пак за толкова години, макар и задочно, сме се опознали поне малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015 13:40 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 839
Малка корекция - срокът се удължава до 20 ноември. Благодаря на колегите модератори, както и на форумците, за коментарите и съветите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2015 15:24 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1271
varban написа:
...
Примерно, Омега реши да покаже ремонт на хронограф (той няколко пъти е показвал де, ама дано му паднат още няколко :)).
...

Ей направо се чудя да не би да имаш роднинска връзка с Ванга? Баш 3017 съм си аресал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2015 16:11 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2012 22:27
Мнения: 1271
Както обещах в предния пост записвам се за участие с тази профилактика:
viewtopic.php?f=106&t=5190#p47320


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015 20:37 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 839
Супер! Много благодаря. Интересно и информативно. Надявам се скоро да има и други участия. И само едно уточнение - за мен не е важно механизмът да е сложен, важното е всичко да е показано и обяснено така, че да стане ясно и за най-невежия. Така че без никакво притеснение представяйте и по-прости механизми.
Това го пиша като обикновен гласоподавател, който ще гласува на конкурса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 2   [ 19 мнения ]
Отиди на страница 1, 2  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало