Смени големината на шрифтаПубликувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 3   [ 42 мнения ]
Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

За или Против кюфтетата?
Приемам ги 42%  42%  [ 11 ]
Против 35%  35%  [ 9 ]
Все ми е тази 23%  23%  [ 6 ]
Общо гласове : 26
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016 18:54 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Много пъти сме спорили, нека с анкета проверим колко от нас приемат кюфтетата или казано на обикновен език- часовници "събери чарк"?

Аз държа на вярната окомплектовка, смислово издържан подбор на форма на каса, вид и размер на стрелки, цветово оформление на циферблата и период в който е произведен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016 19:07 
Специалист

Регистриран на: 11 Фев 2013 21:37
Мнения: 3259
Местоположение: Варна
Може ли да се пише в темата, или само да се гласува? Защото има нюанси,а те понякога са важни.

_________________
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016 19:32 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Може разбира се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016 19:45 
Аватар

Регистриран на: 21 Юни 2012 18:24
Мнения: 836
Моето мнение е, че колекционер няма право да колекционира "кюфтета". Но моето разбиране на самата дума "колекционер" явно е доста различно от разбиранията на много други колеги-цъфорумци.

Има много примери с колекционирането на други предмети - марки, монети, банкноти, статуетки. Ето например статуетките Hummel: https://en.wikipedia.org/wiki/Hummel_figurines . Имат издадени каталози, всяка статуетка е надписана и се знае коя година е произведена. Същото е и с марките и монетите, че даже и със старинните часовници.

Е на какво основание ще наречем "колекция" сбора от три "Сеико"-та, две "Тисо"-та и няколко "Амфибии"? Това, че в къщи имам три телевизора прави ли ме колекционер на телевизори?

Може да събираш марки, монети или часовници. Може много да им се кефиш, да модваш, да правиш кюфтета и т.н. Но за да имаш правото да кажеш, че "колекционираш", трябва доста повече. Аз например мислех, че колекционирам винтидж китайски часовници. Само че като се зарових малко в темата, се оказа, че съм мно-о-го далеч от колекционирането. Просто съм посъбрал няколко часовника - нито категоризирани по време, по марка, по механизми, по материали, по нищо. Това изисква много ресурси, най-вече време, което аз нямам.

А колекционирането е точно това - избиране на цел (тема), и след това - прецизно запознаване на всички особености, които отличават колекционерските бройки от неколекционерските.

Още един път искам да повторя, че това си е мое лично разбиране. Не искам да обидя никого, нито да попреча на това да се радва на часовниците си. Прекалено малко сме любителите на часовници, за да се дърляме за дреболии.

Поздрави, Миро.

_________________
Вечният календар е небходим, за да може един път на 4 години да поглеждаме как датата се сменя от 28-ми на 29-ти. Репетирът - за да може изобщо да не поглеждаме часовника. А турбийонът - за да го гледаме непрекъснато.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016 19:57 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Гласувах за все ми е тази. Важното е часовника да ми изглежда добре. На мен :)
Каталози чета отвреме-навреме, но... примерно, Гаудеамус ще си остане завинаги в заобления корпус, даже да ми падне оригинален в добро състояние. И стрелката му ще е червена :)
Каталогът е информационен документ, който не изчерпва информацията за производството на часовници в СССР. Не винаги тази информация е вярна. Но винаги е непълна. Абе Стори го е казал добре: viewtopic.php?f=94&t=4377#p41660
То в темата има бая писано.

ПС: Пример за мой събери-чарк:


Изображение

Това е съзнателно направено кюфте. Оригиналното му заводско състояние беше с две различни по стил стрелки! И на циферблата на най-интересното и важно място имаше гордото "Сделано в СССР".

Другата Зорка, от която взех цифера, пък беше с къса стрелка за сигнала.

Е, как да оставя оригиналния вариант, като пречи да се използва по назначение?!

Аз този будилник го използвам, когато си забравя телефона на работата.

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016 22:06 
Аватар

Регистриран на: 01 Мар 2015 23:39
Мнения: 519
И за мен няма значение дали е кюфте или кебапче. Все едно, само да е красив. По-тази логика трябва да отречем и колите кюфтета, пък аз и тях си ги харесвам. За колекционерите сигурно това е недопустимо, но всеки си има виждане.
И аз гласувах за (Все ми е тази).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 00:38 
Аватар

Регистриран на: 10 Фев 2012 14:30
Мнения: 128
Зависи от кюфтето, колко е старо, пикантно ли е, и какво сърце бие вътре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 09:47 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 826
И аз не мога да отговоря еднозначно. Има часовници, които са свързани с някаква история - като Спутник или Стрела, като ги гледам, си мисля за космически програми, за детските мечти да ставаме космонавти и пр. И много се ядосвам, като ги видя фалшифицирани.
Специално към Амфибии и Командирски (с изключение на тази на Романенко) - там пък ме засърбяват ръцете да подобрявам и натъманявам.
А за повечето дрес часовници ми е все едно, стига да не противоречат на добрия вкус (много, много широка категория, съгласен съм).
Специално за руските ми се струва, че изначално създателите им не са се вманиачавали на тема оригиналност - в учебниците има инструкции как да си направиш нов циферблат (вместо да си поръчаш от фабриката за майка и баща), частите са унифицирани, мислено е първо как да са използваеми. Цялата тази истерия около оригинал и фалшификат при часовниците като че ли е продукт на маркетингови специалисти, за да защитят надценката на скъпите марки. Това да не е Рембранд, в крайна сметка. Това е било конструирано първо като инструмент. И оттук логичният въпрос - целият смисъл на колекционерството е да търсиш и да се мъчиш да възстановиш духа на епохата, поне на мен така ми се струва. И какво да правим, когато самите създатели на часовника са ценели функционалността, а не уникалността. Тревогите около автентичността на стрелките и маркерите за даден циферблат може би щяха да им изглеждат смешни. Да съчетаваш внушавани от маркетингови специалисти тревога за отенък на циферблата - с часовници от времето, когато хората са имали съвсем други приоритети, дали това всъщност не е истинското "кюфте"?
Но писаното по-горе важи само за руските часовници, за другите не съм мислил и не съм се интересувал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 10:29 

Регистриран на: 17 Окт 2013 17:48
Мнения: 226
Моите две стотинки - по думите на партегенойсе Сейкоша, има нюанси. Който има претенции да е колекционер - нека се увери е всички части са фабрични, в оригинална окомплектовка. Има обаче хора като мен, които препочитат да вземат десет чаркалъка, да съберат ред различни машини, стрелки, циферблати и корпуси и да сглобят нещо, носещо им лично естетическо удовлетворение, давайки свобода на въображението си - понеже има множество фабрични конфигурации които, честно казано, намирам за грозни (позлатен корпус със сребристи стрелки, разлика в цвета на индексите, стрелките и циферблата и пр.). Знам че подобна СРЪБСКА ПЛЕСКАВИЦА няма колекционерска стойност, но мен си ме радва. Друг е въпроса че съм имал ред машини, в които има колелета с три различни нюанса месинг. Идеята е, че в края на деня всичко опира до личната нагласа, и не смятам че форума следва да се превърне в консервативен музей на висококомпетентни финомеханични сомелиери, които гледат с пренебрежение на всеки начинаещ, не толкова заинтересован от историята член - по този начин ще се отблъсне една немалка вълна ентусиазирани привърженици на часовникарството, и форумът ще стане херметична, претенциозна и недружелюбна пейка пред блока, на която се събират само хора, имащи времето и финансите да се занимават на академично ниво.

_________________
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 12:00 
Moderator

Регистриран на: 12 Яну 2012 13:36
Мнения: 826
Няма нужда от толкова силни думи. Не мисля, че някой тук се смята за професор, в смисъл да назидава и поучава другите - всеки си казва мнението, желателно уважавайки и чуждото мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 12:14 

Регистриран на: 17 Окт 2013 17:48
Мнения: 226
storyteller написа:
Няма нужда от толкова силни думи. Не мисля, че някой тук се смята за професор, в смисъл да назидава и поучава другите - всеки си казва мнението, желателно уважавайки и чуждото мнение.

Не разбирам това изказване?

_________________
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 12:20 
Site Admin

Регистриран на: 03 Яну 2012 18:46
Мнения: 4798
Добре бе господа, как трябва да се обясни да не се правят определения на членове на форума или на самият форум, а да се водят чисти дискусии и спорове. Нека всеки опита да защити собственото си мнение!

По темата:
Това дали харесваме кюфте или напълно оригинален вид няма нищо общо с колекционерството според мен. Всеки може да събира каквото си поиска, стотици бройки, или само 4-5, но разликата между хората се изразява в чистотата на продукта му, тоест колекцията. Това също така показва отношението към детайла, или ако щете и към самите хора и към себе си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 13:54 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
2 blight:

За оттенъците на месинга. - балансът не го брой, той често е с различен оттенък. Щото не е от същия материал, от който правят таблите на колелетата. Месингът за колелетата може лесно да се смени, а сплавта на баланса - заедно със спиралата, щото са подбирани по температурна погрешност. Братята имат два вида сплав за баланси - бяла и много по-често срещаната жълта. Градските легенди разправят, че белите баланси на 1 и 2 МЧЗ са по-добри от жълтите. Ако механизма е в заводско състояние, оттенъците обикновено са два: на баланса и на ангренажа. Някой път колелетата са позлатени (балансът не) и стават близки по оттенък с баланса.

Оттенъка на колелетата зависи и от технологията на миене, от началните вани с вода и разни киселини.

А ти по какво познаваш заводското състояние на механизма? Щото това може да е дело на такъв като мене и тебе ;)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 14:06 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
Pavlin написа:
Добре бе господа, как трябва да се обясни да не се правят определения на членове на форума или на самият форум, а да се водят чисти дискусии и спорове.


Ще поясня за blight - на Михаил Трандов, aka Seikosha, който аз почнах да наричам Сейкоша-сан, може да не му стане кеф от титлата "партиен другар" на немски. Щото знае, кога и от кой се е използвало това обръщение. Най-малко ще те бъзикне за грешка в написването. Ти ще отговориш, и ще почне флейм.
Като в селска кръчма.

Е, няма да почне! Две предупреждения има в темата, надявам се на вашето (твоето и на Сейкоша-сан) благоразумие!

Преминаването на лични нападки и квалификации след този постинг аз ще го оценя с един ден бан.
Ама друг модератор може да е по-кръвожаден ;)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2016 14:16 
Moderator
Аватар

Регистриран на: 26 Май 2013 21:00
Мнения: 4585
Местоположение: Казанлък
blight написа:
Има обаче хора като мен, които препочитат да вземат десет чаркалъка, да съберат ред различни машини, стрелки, циферблати и корпуси и да сглобят нещо, носещо им лично естетическо удовлетворение, давайки свобода на въображението си - понеже има множество фабрични конфигурации които, честно казано, намирам за грозни


Съгласен съм! И пример съм дал малко по-горе, с будилника.
Ми грозен беше! Грозен и нефункционален!
Различни по стил стрелки (часова - като на Колектор на унгарския Полет, минутната - ябълка на Бреге), къса стрелка за сигнала и скалата от пет до седем часа липсва - вместо нея Сделано в СССР.
За какво се мъчих сума време да го вкарам в допуск на морски хронометър и за какво си играх да настройвам сигнала, че да звъни точно, ако не може да се ползва точно?!

Съзнавам, че съм развалил рядък екземпляр, ама аз така го разбирам. И ще продължавам така да я карам :)
Ако екземплярът е добър по външен вид и с приемлив за мен дизайн, ще направя усилия за докарването му до оригинално състояние. Ама разни рисунки на цифера, или пък такива заводски спагети, като този будилник - айде нема нужда! Да живее донорството :)

_________________
В мрежата никой не може да ме обиди ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 3   [ 42 мнения ]
Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Начало