Страница 1 от 1

TITONI Дискусия.

Публикувано: 05 ное 2019 23:07
от atanweb
Чак след като поправих един такъв се загледах и започнах да си задавам въпроси за тази марка.
То ясно, че ще се прочете на две на три от общи източници и там пак на две на три ще разберете, че това е марката Felco основана през 1919 малко по късно става Felca която малко или много сме чували т.е. чели за нея, а през 1952 швейцарците я прекръстват на Титони.
абе направо копи пейст е следващото
В Швейцария марката часовници Titoni е почти неизвестна, тъй като пазарът на продажби е насочен главно към Азия и Далечния Изток, което се дължи на традиционната фирмена политика. Компанията Titoni произвежда часовници от средния ценови сегмент с продажни цени между 250, - и 1750 евро,
През 1994 г. Титони е изключен като компания от Федерацията на швейцарската часовникова индустрия FH , тъй като този с тяхната линия Cosmo чрез робска имитация на Rolex Oyster нарушава една от централните цели на клуба. Въпреки това компанията Titoni обжалва пред апелативния съд на кантона Берн. Впоследствие изключването е отменено от Апелативния съд през 1996 г. и потвърдено от Федералния върховен съд в Швейцария през 1997 г. , който отхвърля жалбата на FH.
та питането ми е... бива ли такива работи.
я гледайте що за циферблат.

Вярно, механизма швейцарски, корпуса стомана, капак на винт и то с многостен като на скъпите часовници. А вътре ламаринка държи механизма а циферблата олеле майко даже крачета няма. Не е и имало. На всички такива модел 444 загледах в нета, че са правени като от ... де да знам, дори за миг си помислих, че в Азия за където са били изнасяни сами са си правили циферблатите. за да е по евтино.
Някой нещо да е забелязал.
Всички снимки в нета са идентични с моя часовник.
Боядисан изчегъртан от маркерите и логото и готово. На всички липсват минутни индекси. Защо ли, сигурно защото много сложно става.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Проблемът при моя беше в излязла жаба на спиралата при регулатора, блокирал и с сериозно изместен ценър на равновесно положение на баланса. След профилактика, и няколко опита го докарах до супер амплитуда.
Само, че и аз като предишният който го е сглобявал трябваше да лепя циферблата, че дори не видях да има следи от крачета както писах по горе.

ето и другите от нета, не че не можете да ги видите тук
https://www.google.com/search?q=titoni+ ... 13&bih=816" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Re: TITONI Дискусия.

Публикувано: 06 ное 2019 09:51
от atanweb
Ще добавя и два линка.
Малко по подробна история на бранда и хубаво направено клипче за тяхното развитие.

https://youtu.be/Tc6hxsJrjUE" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.ethoswatches.com/the-watch- ... d-story-2/" onclick="window.open(this.href);return false;
та от тази статия човек придобива впечатление, че марката е от елитните и то си е така, която пък ме навежда на следващата мисъл, че някъде там в допира с Индия преди 40-50 години, някой нещо е копирал там както са направили със Citizen Забелязвам несъвършенно струговани форми и извивки по тази стоманена каса. Много напомнящи на Индийските часовници които се продават и до днес и то с копие на калибъра на CItizen, Seiko и т.н.
Интересен е фактът, че въпреки това в този часовник е истински механизъм FHF 96 с щампа под баланса и много красива декорация на мостовете. Как са достигали тези механизми до Индия за да ги сглобяват там не знам, но надали е било с позволението на бранда Титони, тъй като качеството би ги засрамило.

Re: TITONI Дискусия.

Публикувано: 06 ное 2019 16:34
от miroman
Точно за тези FHF имам спомен, че съм чел някъде, че са произвеждани и в Хонг-Конг през 70-те. Има и доста други, по-неизвестни марки с този механизъм. Доколкото знам, се води като непретенциозен...

Re: TITONI Дискусия.

Публикувано: 06 ное 2019 19:42
от atanweb
Аха ясно, значи в Азия са си затворили производството и са са правили сами швейцарски часовници.
Струва ми се, че има купища такива марки които са правени в някоя бамбукова гора.

Re: TITONI Дискусия.

Публикувано: 16 ное 2019 02:50
от stonedead
Горе-долу е било така. В Азия часовниците са оцветявани и сглобявани надомно. Бях чел по форумите че подобни часовници са се продавали по бензиностанции във времето на кварцовата криза. Лесно различими са, дори секундната стрелка често пъти е еднаква, машината е най-често FHF 96, по идентичен начин декорирани мостове. Има ги и в нашите аукциони най-вече като Sandoz или Oris, за последните съм сигурен че нямат нищо общо с FHF 96, те по това време изработват собствени калибри, вярно щифтови но техни си.
Интересно че всички часовници с оцветените цифери /най-вече в Индия става това/ са в изцяло стоманени каси, оригинални при това но силно полирани, имам такава Cyma с боядисан цифер в черно за да мине за милитари, вътре машината си е оригиналната, задния капак е толкова здраво полиран че само под определен ъгъл може да се прочете Cymaflex sport, целта е била това да се скрие. Има подобни Favre-Leuba, повечето от 50-те но с пребоядисани цифери и сменени индекси и стрелки за да придобият 70-тарски лик.
За Хонг-Конг, виждал съм много 70s часовници с възможно най-евтинаната швейцарска Baumgartner машина но в много солидни каси и на капаците пише м-и ХК.
А Felca очевидно са били със доста добро качество, четох някъде че американската армия е направила поръчка за 30 000 часовника по време на войната, имаше и сканиран ордера.