storyteller">
... и аз да се включа с два необичайни секундомера. Става дума за Slava 1/100, където стрелката прави пълен оборот на циферблата за 1 секунда.
http://www.youtube.com/watch?v=P0tTvgKA-uU" onclick="window.open(this.href);return false;
storyteller>
Странното при тези секундомери е, че се произвеждат доста време. Вижте разликите.
storyteller>
Балансите са различни
Ето други снимки на малкия баланс с насечка по периферията:
storyteller> покритието е различно (надявам се да личи на последната снимка)
Ето такова на друг секундомер, голяма Слава от старите:
Герман казва, че това е родий:
http://german242.com/w/soviet/soviet.htm#slava" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето снимка на механизма под циферблата:
storyteller> , на по-новия има допълнителна маркировка на платината (mainplate)
Така е и на по-бавните (10, а не 100 удара в секунда) - по-новите с безвинтов баланс имат новата маркировка на калибъра - 54хх.
Освен по балансите се различават и по обработката на повърхността преди покритието: новите и откъм капака са като старите под циферблата.
Не знам, как се казват тези обработки на повърхността, ама не е за красота, а да задържа прашинките да не се разхождат из механизма. А родият е за защита от корозия.
storyteller> пружините са различни, на по-стария с винтчета на баланса са направо като на онези детски колички с ключета (помните ли тези навиващи се играчки?).
Спиралите ли?
Сигурно на по-стария е много по-твърда от тази на по-малкия безвинтов баланс.
Това чудо няма кривене... а ако трябва да и оправяш формата, трябват клещи, и то яки
Даже на десет пъти по-бавния се вижда, че амплитудата му е много по-малка от привичната 270 градуса - едва ли е повече от 60.
А на твоите - сигурно много по-малка.
storyteller> Казвам странно, защото тези секундомери са очевидно нефункционални. Бутонът за включване / изключване е доста тегав и самото физическо усилие по натискането му отнема доста частици от секундата, при това ги отнема по неравномерен начин, човешката ръка не може да осигурява едновременно внезапно, бързо и абсолютно равномерно усилие - и обезсмисля прецизната машина.
Натиска ги не ръка, а механизъм. Много рязко - пружината се свива с лост.
Виждал съм на живо подобен, малко по-нов, ама пак отпреди Първата световна война:
storyteller> Балансът бие на 360 херца - най-бързия баланс изобщо, за който съм чувал
Не е на 360, на 100 удара в секунда или на 50 херца. За час - 360 000. На сплит-секундомерите с деление през 1/10 са 10 удара, или 36 000 в час. Или 5 херца.
Ето ти още един на същата честота:
http://german242.com/w/strasser_rohde/echl.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Този е истински

И пак е балистичен.
Ама тези машини, колкото и да са велики, не са могли да се преборят с по-простото устройство за измерване на къси времена, измислено от един французин - Льо Буланже.
Ток и земно притегляне
А след войната идват първите цифрови секундомери, съветските серийни се казват Нептун.
На лампи, смятай

Трябва да направя отделна тема - Невен ще се изкефи