Дамски механизъм с щифтов ход

Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Дамски механизъм с щифтов ход

Мнение от varban »

dreadx написа:И аз днес за пръв път попаднах на ръчен часовник с щифтов ход. Обаче беше евтин - нямаше никакви камъни (освен 1 бр. над баланса за пиниз).
Но ми се видя доста сериозно направен и едва ли ще работи по-лошо.
Аз вчера човърках един такъв:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Интересното (за мен) в този часовник е механизмът. Това е най-малкия щифтов ход, който съм виждал - до сега бях виждал такива будилници, а съм човъркал само таймери и други релета за време с такъв ход. Ама на тях щифтовете им - мнооооого дебели :) И анкър от едномилиметрова месингова ламарина, и анкърно колело - като циркуляр :) Аз тях ги оправях лесно - изправях щифтовете с инструмент от тръбичка, и всичко ставаше.

Ама този тук ме озори. Вижда се, че механзимът не работи, защото оста на анкъра се е разпресовала от пластината. То още преди разглобяване си личеше - анкърът се клатеше, все едно, че е счупена оста му. Ама като го свалих, разбрах, че машината може да има още един шанс :)

Пробвах да сглобя анкъра на самоделна оправка - направих дупка с бургия в пластинка, дебела колкото ролката на оста, сложих в нея оста, отдолу подложих картон и понатиснах, докато цапфата пробие картона. След това поизправих с пинцет оста да стърчи отвесно (на око, на око!), сложих пласинката и капнах с игла капчица цианакрилатно лепило от бавновтвърдяващото.

След това понаместих още един път оста и го оставих да втвърди. Когато контролната капка стана жилава, измъкнах анкъра от оправката и го поизправих, колкото можах с пинцетите. Докато го човърках, лепилото втвърди окончателно и оста престана да се мести в пластината.

Стана такова нещо:

Изображение

Изображение
Последно промяна от varban на 02 Сеп 2013 10:21, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Дотук всичко добре (+)

Мнение от varban »

... само дето Асан няма да яде баница тоя път.

Щото механизмът не тръгна. Никак, хич :)

Така че ще се наложи да отстранявам лепилото и да почвам отначало.
Лошото е, че каноконлитът (или както е там на турски) не се разтваря в нищо, а само се разрушава. Така че или трябва да го нося на работата, или да пробвам да го варя дълго време във вода.

И след това ще мисля, как да изправя явно кривата пластина на анкъра. И инструмент за рихтоване на щифтовете ще ми трябва, от игла за спринцовка може и да стане.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Дамски механизъм с щифтов ход

Мнение от varban »

Ще се пробвам да го подкарам, интересно ми е как ще цъка :) Сигурно като часовник на адска машинка по филмите ;)

И други работи в механизма има интересни, ама ще го разглобявам, като го подкарам. С фотосесия.

А фирмата е британска, Smits Empire. Търси се в гугела на раз :)
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Каноконлитът се разпада в Коресилин.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Хм...
Аз използвам много коресилин и каноконлит,но до сега не съм забелязал нещо да го разтваря.
Много пъти са били във взаимодействие но без последици.Само като се нагрее залепеното се предава.Но не всичко може да се нагрява.
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Коресилинът мисля,че няма да го разтвори,най-много да го отдели от основата за която е залепен,ако не е хванал добре. Някъде бях чел за разтваряне на каноколит ама ксилол ли беше,толуол ли беше,не помня,ще излъжа,май имаше и някаква кисилина,ама кисилината ще действа и на залепените елементи n_sad
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Сега си спомням, че си бях окапал едни дънки с БГ-Каноконлит и май не се разтвори с Коресилин, ами се наложи да нагрея петното до 200-230 градуса и лепилото сублимира.

Потърсих из нет-а. Някои хора пишат, че се разтваря с ацетон, лакочистител и т.н. Други пишат, че с нищо такова не се разтваря. Може би става въпрос за различни видове цианакрилатни лепила, които общо наричаме Каноконлит.

Има нещо вярно и за ацетона. Попаднах на следния цитат:
http://www.kanokonlit.com/articledetail ... ticleID=11

"В невтвърдено, течно състояние, тези лепила са разтворими в ацетон, нитрометан (нитроетан), диметил формамид (активира силно полимеризацията). С тези разтворители може да се отстранява излишното количество лепило преди втвърдяването. Втвърдено вече, лепилото може да се отстрани или механично, или чрез накисване в диметилформамид, ацетон, или, ако е възможно, във воден разтвор (по-добре горещ) на алкална основа."
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: Дотук всичко добре (+)

Мнение от nevenbekriev »

varban написа:... само дето Асан няма да яде баница тоя път.

Щото механизмът не тръгна. Никак, хич :)

Така че ще се наложи да отстранявам лепилото и да почвам отначало.
Лошото е, че каноконлитът (или както е там на турски) не се разтваря в нищо, а само се разрушава. Така че или трябва да го нося на работата, или да пробвам да го варя дълго време във вода.

И след това ще мисля, как да изправя явно кривата пластина на анкъра. И инструмент за рихтоване на щифтовете ще ми трябва, от игла за спринцовка може и да стане.
Каноконлитът не е чак толкова здраво лепило колкото се показва в рекламите. Без проблем ще извадиш оста и ще почистиш лепилото. Моят съвет е да забравиш за каноконлита при ремонта на часовници. Аз бих запоил с тинол оста за тялото на анкера. Фина и малка спойка се получава с малък поялник с изострена човка. Може около човката на нормален поялник да се усуче медна тел и тази тел да се изостри и използва за човка за фини спойки. Трябва да се използва хубав флюс.
Щифтовете са много чупливи и опитите за кривене или изправяне завършват с тгърсене на подходяща стоманена тел...
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

В статията от kanokonlit.com пише също, че каноконлитът не е устойчив на смазочни масла.
Може би наистина не е най-подходящото лепило за часовникарството.

Все пак, преди да го разлепваш, стана ли ясно защо и от какво точно не работи механизмът?
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

dreadx написа: Все пак, преди да го разлепваш, стана ли ясно защо и от какво точно не работи механизмът?
Точно това и аз смятах да попитам
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Стана, стана. Не работи по две причини.
Досегашната - освен анкър и прецакано анкерно колело.
Ама новобранска му работа - намерих едно счупено нещо (анкърът), и реших, че само там е дерта. Пък тоя анкър зор е видял, не е току така се изхлула оста. Само че аз не си направих труда да сваля моста на ангренажа. И не видях, че и анкърното колело мята като капла на осморка.

Както и да е, кищо не загубих, прибрах всичко в една чашка и я завих с фолио. Анкърът и анкърното колело - в шишенце за работата.
Анкърът с каноконлита ще влезе в адска смес метанол:хлороформ в една малка чашка, чашката - в калориметрична бомба. После аргон до 30 атмисфери и до края на седмицата - на 100 градуса в сушилен шкаф. След този номер каноконлитът е като цифка и се попива с филтърна хартия.
Никакъв коресилин - тука мен слушайте :) Аз така мия спринцовки от един микролитър... не е грешка, 1/1000 от милилитъра... то това за такива спринцовки в темата за маслодозировките е по-уместно :)

Mais revenons à nos moutons... колкото е възможно да разтвориш гума, бакелит, втвърдена епоксидна смола или друг напречно сшит полимер с нещо си, толкова и каноконлит.
Той като втвърди, не е линеен полимер (синоним - термопласт), а напречно сшит - реактопласт. Няма разтваряне, само разрушаване. Механично, ако може. Ако не - само набухване за намаляване на механичната якост и пак човъркане. С игла, а по моя начин, в случай на пределно набухване - с филтърна хартия.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:
dreadx написа: Все пак, преди да го разлепваш, стана ли ясно защо и от какво точно не работи механизмът?
Точно това и аз смятах да попитам
Да, стана.
Освен разпресованата ос на анкъра и изкривен диск на анкърното колело. Аз вече писах, ама се отплеснах.

Засега правя undo, и връщам всичко в начално положение.
Първо трябва да разгледам колелото под микроскоп, та да видя, дали дискът е крив или и то се е разпресовало...
После ще пробвам да изправя пластината на анкъра и да направя оправки за запояване... ако е в завода, по-лесно ще го залепя здраво, ама в къщи ще слушам Невен :)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”