Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:Стои там мисля повече от година и никой до сега не е наддавал!
Взех го. Работата ще стане, благодаря още един път за целеуказанието :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Чистосърдечно признание (+)

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:
varban написа:
И трябва да търся будилник Луч с 1800 и голяма батерия, та да възстановя легендарната машина, която разглобих и сглобих преди 27 години. Машината му е без храповик и е клеясала, ама няма джам и стрелките са му във владенията на хаоса.
http://auction.bg/item.php?id=1353990" onclick="window.open(this.href);return false;
Днес след работа получих будилникът. От липсите - това, което се вижда и на снимката - едно болтче.
Лошото е друго - получих го с потекла батерия. Ръждясали са контактните пластини, ама май ще могат да се изчистят и калайдисат.

Взех една кутия от сладолед и сложих в нея два будилника с Луч 1800 и два ръчни с 1801. Почнах да ровя за циферблата на моя, и излезе почти всичко - липсва само стъкло и някоя и друга контактна пластина.

Но без стъкло няма будилник - със стъклото се мести стрелката на сигнала.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Разглобих будилника от аукциона. Тъжна картинка, братя.
Откъм ремонтоара - ръжда, изотдоле - електролит от потеклата батерия.
Мислех, че с машината всичко е свършило.

Успях да развия болтчетата на цифера и да освободя калибъра Лъч 1800 от гнездото.
Баланс - здрав, ама едно кристалче от електролита блокирало анкерното колело.
Не посмях да разглобявам и въобще да мокря машината и си спомних, че това е будилник. И за арменската методика на Невен.
Нямаше какво да губя и го удавих в хептана. От там излезе сума ръжда - течността стана кафява.
След неколкократно давене и тръскане го оставих в хептана и отидох да пуша на терасата.

Като се върнах, рекох да го извадя и се опулих - ТО ШАВА!
Тръгнал и върви! Че и с амплитуда къде 180 градуса. Лесно се хваща, щото се клати баааавно-бааааавно... 100 колебания за около 50 секунди, което прави около 14400 двойни удара за час. Във въздух трябва да са още наполовина отгоре :)

Това по въпроса за сгъстяване на смазката :)
Явно действа различно. До анкърът намалява моментите на колелетата и импулса към колебателната система, следователно намаля амплитудата.
Щом амплитудата намаля, честотата се увеличава.

А с балансът е бчш обратно - сгъстяването на смазката и въобще увеличаване на триенето намалява честотата.

Кво става, като клеяса анкъра, един дявол знае. Съдейки по всичко спира :)
Повечето производители не смазват осите на анкърите. Чувал съм само за Сейко и Омега да дават да се мажат.

Ей такова наблюдение.

Невене, само не по муцуната, утре съм на работа :)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

varban написа: Щом амплитудата намаля, честотата се увеличава.

А с балансът е баш обратно - сгъстяването на смазката и въобще увеличаване на триенето намалява честотата.

Ей такова наблюдение.

Толкова ли съм страшен !?!

Това твърдение че намаляването на амплитудата води до нарастване на честотата съм го чувал и от часовникари, сигурно го пише в някой учебник... Казват, че "заходът" намалява и с това и нужното време за ено колебание! Също сум чувал от часовникар обяснение как деиства регулирането с градусника: скъсяването на спиралата води до намаляване на амплитудата и оттам - до нарастване на честотата!!! Не е така по принцип! Честотата е резонансна и според формулите не зависи от амплитудата! На теория е така, а на практика е малко по-сложно...
По-скоро с нарастване на амплитудата нарастват (квадратично)и загубите от триене и съпротивление и това води до леко намаляване на честотата.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:
varban написа:

Толкова ли съм страшен !?!
Не ти, а аз! За часовниците съм страшен, щото пипам, без да разбирам до край.
Ако така правех барут, отдавна да сте яли жито :muslim:
Не чета! А трябва!

Аз се опитах да дам обяснение на факта, че в бензин (в хептан) честотата на колебателната система рязко падна, с 1/3.

Спомням си, че в лабораторните работи по физика определяхме период на колебание на махало.
Пластина от стомана на бифилярна подвеска, която се колебаеше в процеп на електромагнит със сърцевина. Като подавахме променливо напрежение на бобината, периодът се увеличаваше.
Ама по какъв закон - помня ли :)
Затова направих такава аналогия :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re

Мнение от varban »

nevenbekriev написа: Това твърдение че намаляването на амплитудата води до нарастване на честотата съм го чувал и от часовникари, сигурно го пише в някой учебник...
Аз цял учебник по темата още не съм прочел. Не че не чета по принцип, ама през последните три-четири месеца се наложи да чета бая по основната си работа. Та малко си почивам, докато човъркам часовници - оказва се, че след първите няколко механизма главата ми е относително свободна :)
nevenbekriev написа: Не е така по принцип! Честотата е резонансна и според формулите не зависи от амплитудата! На теория е така, а на практика е малко по-сложно...
По-скоро с нарастване на амплитудата нарастват (квадратично)и загубите от триене и съпротивление и това води до леко намаляване на честотата.
И аз така го разбирам.
Затова в течност, където загубите от триене са много големи, честотата пада толкова рязко.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Може би не разглеждаме класически случай на триене, понеже балансът увлича със себе си течност, която допринася за увеличаване на инерционния момент.
nevenbekriev написа:Това твърдение че намаляването на амплитудата води до нарастване на честотата съм го чувал и от часовникари, сигурно го пише в някой учебник...
Може би на практика, ако има триене/лепнене по осите на баланса, той ще измине по-малък път от инерцията, а останалото ще са загуби в триене. След като се завърти до където успее да стигне, ще спре и веднага ще започне да се връща обратно. Оттам да се получава и по-висока честота на колебанията.
При идеално лагерувани оси, каквито на практика не съществуват, не би трябвало да има загуба на инерция от триене
- т.е. при по-малко вложена енергия, балансът като амплитуда ще се върти по-малко, като накрая почти няма да се върти, но няма и да започне да се връща по-рано.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Има едно твърдение, че честотата на свободна от загуби колебателна система е максимална. Точно него изследвахме на лабораторката по физика, за която писах по-горе. Ама не с баланс/спирала, а с махало.
Само че съм мислил не с главата си, като съм писал - пластината беше алуминиева :(

За присъединяване на пограничния слой към колебателната система май си прав. Само че реалната картинка е доста по-сложна. Скоростта се изменя в широки граници и погранслоя също изменя дебелината си. Хептанът е баш нютоновска течност и е доста нисковискозен.

Ако ми падне голям баланс... ммм... плаче за шлирен-снимки :)
Някъде трявва да имам самоделен растер на микроемулсия точно за такава цел. На една курсова работа определях вискозитет и повърхностно напрежение по интерференчна картина на вълни в течност :)

Ех... ако се бях сетил да си заделя такъми... кви циферблати стават по тая техника :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

От темата за часовникът на ръката ни (+)

Мнение от varban »

Подготовка на зимен работен часовник:
varban написа:
miroman написа:Ежедневните ми часовници са два - естествено не и двата едновременно както са на снимката :), сменям си ги на седмица-две:
Аз от бая време съм с два часовника. Единият стои през седмицата в кабинета ми и го слагам, когато се преобличам в работни дрехи. Досега беше с една верига, която тежи колкото него - общо 225 грама.

А днес за първи път пробвах, как е прототипът на каиш ОВД (антоним на NATO).

Изображение
Преди месец ми дадоха един шанхайски сейковец да го погледна, що не работи. Скъсана пружина, счупен баланс и омотана спирала - това на пръв поглед. Остана за части :)

Вчера му премерих една машина с цифер от Сейкоша-сан:

Изображение

Голям зор видях с ремонтоара, ама намерих някаква коронка, която стана.

Само че черен кръст на циферблата не върви с черна секундна стрелка - бъркам се, особено в полумрак. Този в ляво ще е по-добър. Ама трябва да се уча да мажа стрелки и маркери с бял коректор :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Заря 2009 (+)

Мнение от varban »

През миналата седмица човърках един такъв калибър. Не е прост, ама е много добър!

Традиционно губене и търсене на пружинките на инкаблока, и само това :)

Останалото - просто приказка. Такава амплитуда не съм виждал на друг калибър - от един оборот на пружината минава 270 градуса, а при докрай навита - още повече!

Хич не е за учудване, че върви точно, по-малко от 10 секунди разлика на ден. В различни положения - все тая. И бързо му уцелих настройката.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Успях да мръдна палет в анкър :) Не че е кой знае кво, ама машината е 1801 :)
Пак заради две леви ръчички - отплесна ми се отвертката и се изхитрих да счупя анкър и анкърно колело на един път :(

Няма кво да се прави, опосках единия 1800.
Да, ама 1801 не ще да тръгва. Не отскача анкърът - изходящия палет много навътре. Защо - може да се разсъждава, ама и друг път ми се е случвало.

Е, наместих го. На дванайстия, ако не на петнайстия път. Подгрявах анкъра на един капак с дупка за оста, докато шеллака си измени лееекичко цвета и стане малко по-прозрачен, и с клечка за зъби и игла го намествам.

Абе същото е, като с други работи - не се отказваш, докато не стане.
Последно промяна от varban на 17 Сеп 2013 23:57, променено общо 1 път.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Обикновено камъните са по-широки от ламарината, като от едната страна са подравнени към нея. Достатъчно е да ги отлепиш от шеллака и да ги хванеш с плоска пинсета - можеш да ги разклатиш и да ги преместваш.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Боря една Заря 2014А.
Мислех си, че има голяма разлика между, да кажем, Победа и Ракета 2609.
Друг път :)

Заря 2009 и 2014 нямат карамфил :) Фрикционите са два и са в ангренажа :)

Сглобих машината без датата, щото загубих пеперудката :(
Ще я намеря или ще приспособя.

Ама нещо гнило има с баланса.
Преди да почна да събирам машината, разглобих инкаблока на платината и го сглобих. После събрах всичко без датата и машината тръгна.
Разглобих и втория инкаблок, вече на сложен баланс и... и не ще, като го затегна. Като разхабя болтчето, работи.

Утре ще проверя, да не би да съм обърнал накладния камък.
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

Варбане като ти дойди муза чопли мъжки а не дамски Няма файда от тях джанъм Ако ли пък хептен си заритал пусни на лични да ти пратя няколко кила изправни машини дето съм обезкостявал за топене
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

sheretudis написа:чопли мъжки а не дамски Няма файда от тях джанъм
Е аз със оня детския "Слава" какво да кажа.. :)
Ама ми се видя предизвикателство 3 часа да му изправям спиралата, щото е много дребна и такава не бях правил.
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”