Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Тук пишем за каквото се сетим
Заключено
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Страницата на Върбан / Страничка Варбана

Мнение от varban »

Да-да :)

И после като почна да чопля мъжки часовник, ми се струва като будилник :)

Всъщност сериозната разлика е спиралата.

А тоя детски какъв е? Да не е на 1601 и той?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Поредната щуротия :)

Мнение от varban »

Вчера и днес боря една ракета 2609 без букви.
Всичко си има, и червена секунда, и златен цифер, и новичка жълта каса, само дето не щеше да върви.
Баланс здрав, ама се клати много. Като със счупена цапфа.
Разглобих я и дерта се оказа в инкаблока на платината - много лесно мърда.

Сума бушони пробвах - не ще и не ще :( От всички счупени ракети инкаблоците са еднакви. Стана само от 2609Б, ама машината и си е здрава, така че не е за разкулачване.
Пробвах да сложа друг плосък камък - само по-зле става.
Най-накрая ми писна и обърнах един... вече не знам, кой от всичките.
Успях да сглобя инкаблока с камъка с плоското нагоре, и пружинката позатегна противоударното устройство.
И Ракетата взе, че тръгна :)

Ще я видим, колко ще изкара така.

Ако не намеря инкаблок от 2906 без буква, ще им разменя местата с този на моста на баланса - да го наблюдавам.
Последно промяна от varban на 23 Сеп 2013 15:27, променено общо 1 път.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

При подобен случай на една Слава се оказа от инкаблока - камъкът беше начупен и отворът не беше цилиндричен, а елипса. Балансът се клатеше малко повече и опираше в моста на анкера.

EDIT: Ако мислиш, че са подменени, най-добре за проба вземи от друга машина.
Последно промяна от dreadx на 24 Сеп 2013 00:03, променено общо 2 пъти.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Тук камъкът е цял. Ама машината е пипана - вероятно инкаблокът не е оригинален.
Ще разуча въпроса. Засега Гаудеамус се държи много прилично - с десет секунди е избързал :)

Ако върви така, ще мина на принципа "не трогай технику, и она не подведет" :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Поредната щуротия :)

Мнение от varban »

varban написа:Баланс здрав, ама се клати много. Като със счупена цапфа.
Разглобих я и дерта се оказа в инкаблока на платината - много лесно мърда.

Сума бушони пробвах - не ще и не ще :( От всички счупени ракети инкаблоците са еднакви. Стана само от 2609Б, ама машината и си е здрава, така че не е за разкулачване.
5. По пружинкам инкаблока можно смело действовать на глаз, если влезла по размеру и конструктиву, то работать будет без проблем. А вот по бушонам так действовать нельзя, замучался чинить Полет 2415 в который засунули бушоны от Луча, а чтобы не болтались подперли двумя пружинками. Баланс, естественно, был зажат и еле шевелился.
// http://forum.watch.ru/showpost.php?p=13 ... stcount=11" onclick="window.open(this.href);return false;

Само че при мен е обратно - много къс бушон и слабо притискане. По идея трябва или да го сменя, или да взема по-дебел камък. Ама плоските камъни всички са горе-долу еднакви, затова се наложи да го обърна :) За двете пружинки не се бях сетил. Ама нямаше да мога да ги вкарам - аз и една със зор слагам на място, пък две си е направо мисия невъзможна.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban написа:Засега Гаудеамус се държи много прилично - с десет секунди е избързал :)

Ако върви така, ще мина на принципа "не трогай технику, и она не подведет" :)
И само с толкова :)

Интересно, кога ще се "укара".

Забелязвам още една особеност на 2609, която я има и машината на командирския - при връщане на стрелките леко назад и машината тръгва на обратно :)

Някои го смятат за дефект, ама аз ако почна да оправям тоя дефект, ще убия машината.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

dreadx написа:EDIT: Ако мислиш, че са подменени, най-добре за проба вземи от друга машина.
Аз нямам друга 2609 Ракетa, тази машина ми е единствена. Имам една 2609Б, от нея става, ама не докарах 2609 до сглобяване - само видях, че бушонът с камъните влиза като свят. Даже не съм го давил в хептан да му махна накладния камък - веднага го върнах обратно.

На външен вид бушоните се различават. На 29**.Н и НА са с една степенка, а този е с две.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Цитат от друга тема (+)

Мнение от varban »

nevenbekriev написа:
plamenhar написа: Как се опазвате от губене на части?
Няколко пъти нещо ми изчезва и го намирах с цитираното лазене.
Последния камък обаче изчезна при поставянето-или изхвърча,или се пръсна на прах?
Ако няма следи от червен прах, значи е изхвърчал. :lol: Камъните лесно се губят и затова трябва да има в повече...
Това с губенето на частите се избягва с използване на добре наточени пинсети и най-вече с правилно захващане на частта. Разбира се никой не е застрахован, но с натрупването на опит се случва по-рядко. Ама колко пъти съм ровил в боклука на прахосмукачката...
До прахосмукачката още не съм опрял, ама...
Вчера реших да почистя и смажа многокаменната Рула... всичко добре, докато ми мина през ума да поизправя секундната стрелка.
С всичкия си акъл реших да я притисна с отвертка към наковалнята, на която бях подложил пластинка... ахмак! Вместо да я хвана с един малък кохер към пластина и да правя, каквото си искам с нея!

Чу се "щрак" и стрелката излетя. Лошото е, че не чух втория звук, на падането. Иначе като чуя къде пада, и частта е стоманена, я намирам за нула време. Камъните ги намирам по-трудно, но пък по няколко наведнъж :D
Два часа лазене с магнит не дадоха резултат... е, намерих една пружинка от календар на Заря 2014, която бях загубил преди три дни, и няколко винтчета.
Ще продължавам. Щото такава секунда не се намира :(
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Още един цитат от друга тема (+)

Мнение от varban »

danailhristov написа:има има смисъл от пращане защото тук няма нищо.а в един плик за писмо с обратна разписка за стотинки чрез български пощи ще добие истински смисъл.абсолютно нищо няма в тоя свищов.това е истината за всичко което съм намерил и поправил е чрез вас от тук.в свищов един месец чаках така набедения за часоникар човечец да ми намери пружина за командирския докато atanweb не ми прати подарък и за един ден стана.а какво остава да вземам за по 3 лв не работещи и да чакам някои да ми ги оправи след 3 месеца.абсурдно е.затова тук се намеси и митака а всички ми останали все гледам да са работещи за да няма нужда от този човечец"часовникаря".поздрави на всички.днес разбрах кои часовник ме накефи наи много след малко ще кача снимка.за вас може да не е интересен обаче аз като го видях и хванах в ръка страшно ми хареса и масивната каса и излъчването като от стар руски космически кораб.поздрави на всички
// viewtopic.php?f=72&t=1294&start=300#p18752" onclick="window.open(this.href);return false;

Данаил> а какво остава да вземам за по 3 лв не работещи и да чакам някои да ми ги оправи след 3 месеца.абсурдно е.

Абе... не е толкова абсурдно :)
Ако има свестен цифер, и 3 и 13 и 33 лева могат да се дадат :)

Ето пример:

viewtopic.php?p=14626" onclick="window.open(this.href);return false;

Аз я пропуснах тази обява, и тя отдавна замина, пък и тогава не бях залюбил мъжките слави - само дребни дамски и огромни секундомери.
А часовникът, даже да е хич без машина, си заслужава петнайсетте лева и петте за куриер - "нулев" цифер, "нулев" корпус, приличен джам и даже прави стрелки :)

Само че има една друга подробност - трябва сам да ги правиш.

Пълна профилактика на часовник отнема час-два-три даже на опитен часовникар. И струва съответни пари. И... и часовникари има всякакви. Аз през април дадох два часовника за ремонт - на Слава 1601 липсваше пръжина на храповика, а Чайка 1601А беше със счупен баланс. Удоволствието ми излезе общо 62 лева, и като резултат 1601 не се навива като свят, а 1601А безбожно изоставаше (вече я оправих).

Ако си правиш часовника един път на три-пет години, разходът е поносим. Ама ако го правиш няколко пъти на седмица - вече не.

Затова тези, дето ходят тук, повече или по-малко пипат механизми.
Така че купи или намери нещо по-голямо, и почвай да се учиш.
Много хора са почнали с единайсеткамъкови Слави: viewtopic.php?f=54&t=591#p12749" onclick="window.open(this.href);return false;
Ама може и с тенекиен будилник :)

Аз се канех да намеря такъв будилник, ама накрая избрах друг път - тренирам се на малки дамски механизми, та да не съсипвам големите мъжки.
dreadx
Специалист
Reactions:

Re: Още един цитат от друга тема (+)

Мнение от dreadx »

varban написа:Аз през април дадох два часовника за ремонт - на Slava 1601 липсваше пръжина на храповика, а Чайка 1601А беше със счупен баланс. Удоволствието ми излезе общо 62 лева,...
62 лв.? - часовникарят лично ли е струговал нова ос за баланса?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

През април нямах понятие от темата :)
Ама това беше една от капките, която преля чашата. Ако ми беше взел пет кинта, щях да му занеса и Щемфли Експрес 24х+ :)

Сега Чайката ще я направя за два часа :) Тя е по-проста от три стрелки, само трябва да се внимава със спиралата - малко е разстоянието.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

БЛАГОДАРЯ!

Мнение от varban »

sheretudis написа: Ако ли пък хептен си заритал пусни на лични да ти пратя няколко кила изправни машини дето съм обезкостявал за топене
Получих ги. Вече намерих каси на две машини :)
Освен това се реши дилемата, кой ще носи сива Заря 2014А, баш като тази, дето ми прати Сейкоша-сан.
Излиза, че жената и дъщерята ще си познават саатите по каишите :)

А в едни останки от друго 2014 има баш това, дето ми трябва за един 2009 :)

Не съм броил, колко машини са, ама къде 50. Двайсетина могат да тръгнат... то десет вече тръгнаха. И поне още десет в комбина с чарколяк от Сейкоша сан :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

varban> Засега Гаудеамус се държи много прилично - с десет секунди е избързал :)

varban> Ако върви така, ще мина на принципа "не трогай технику, и она не подведет" :)

Няколко (3 < n < 10) секунди на ден разлика. И по-важното - много стабилна поправка - с точност до секунда на ден.

Заради смотаната каишка от 6 лева се случи и на удар да го изпитам - оказа се, че катарамата е закрепена с патент от най-смотаните. Гаудеамус описа красива дъга и се изгърмя по джам на асфалта от метър и нещо. Секундната стрелка изхвръкна, лекичка драскотина на джама, ама си цъка: нещатния бушон с обърнатия камък си свърши работата.

Жалко, че е в жълт корпус - машината е звяр и става за ежедневен.
Плоските механизми на Ракeта, които съм правил, са по-зле, поправката им шари по няколко секунди, когато са на ръката.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Вчера и днеска правя две плоски Ракети - 2628.Н вчера и 2614.Н - днес.
Тренировката на малки машини си каза думата: разглобяване за половин час, миене, сглобяване и смазване - за един :)
Първата от вчера я вкарах в минута от раз, май следващата седмица тя е на ред: Гаудеамус става CNBC: Côntrol Non-officiel Bulgare des Chronomètres и отива в чекмеджето с показан кварцов резултат: две секунди за три дни.
Тестът не се повтаря, щото може и да не се повтори, ама се използва за тролинг на омеги, лонжини и разни прецизионни востоци :)
Представяте ли си ква машина щеше да бъде, ако шатонът и беше щатен :)

Втората ракетa е от белите квадратни, с вентилируем корпус и без намек за уплътнения. Беше намазана с масло като пехливанин на курбан байрам, имаше голямо маслено петно на цифера, ама можах да го измия с препарат за миене на чинии.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

За самохвалството (+)

Мнение от varban »

Таман се похвалих, че за час събирам ракeта с календар, и св. Спиридон реши да ме накаже: накладния камък на анкерното колело не пада. Кисне се от времето на предния постинг, и не ще. Няма с кво да бръкна. Ако не падне, ще се наложи да го давя в кипящ хептан, ама тогава жената със сигурност ще ме изгони. Засега пробвам разни спринцовки, да го издухам от мястото му с компресия.
Заключено

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”