Слава хронометър.

Публикувай отговор
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Slava хронометър.

Мнение от varban »

Хм... виж, кво се случва:

Изображение

Червеното са размери, дадени от часовникар. А с черно - реално обмерена ос.
Ако балансът и платото са по черните размери, а оста - по червените, не ще лопа, а ще се събуе от оста.

Заводските оси са шлайфани много добре, твоята такава ли е? Щото ако има следи от нож по неотговорните места, работата е ясна :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

plamenhar написа: Тръгна!
Добре! Секундомерът е запазен, заслужава си :) И механизмът е красив, от всички, дето съм човъркал, той най ми харесва.

За колко взема един час?
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Не виждам следи по оста,доколото може да се види.
Баланса се въртеше около оста.Ролката на импулсния камък и колодката си стояха стабилно.
Ще върви ли един час с едно навиване?

До тук за 30мин. +0.5сек.

1час +1сек.
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Мнение от beria »

И аз имам такъв но без червената стрелка, иначе работи супер. С едно навиване работи поне 3-4 часа. А за отклонението мисля, че и това се регулира чрез хода на баланса както при часвниците. Но това, което споменаваш като точност, звучи добре.
Изображение
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Ако си за стрелка само ще измислим нещо :)
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ще върви ли един час с едно навиване?
Той трябва да изкара повече от 8 часа със спряна червена стрелка!
По това се съди, дали е за репасаж и дали ще мине проверка.
Иначе, ако амплитудата е добра и върви еднакво нагоре с короната и по гръб, може да го пипаш. Той лесно се регулира.

По принцип 5494 се настройват по втори клас на точност - ± 0.7 s/h. Но тези, които не са бърникани, дават една-две десети на час. Поне тия, които са ми попадали.
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Този с лого 2час.з-д Москва даде една десета по-неточно време от този на Пламен:
за 30мин - (+)0,6 сек
за 60мин-(+)1,2 сек
Това без обслужване и сравнено с time.is icon_clap
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Моя има склонност да върви все по бързо и бързо.
Явно не е ползван отдавна и се раздвижва.

Сверявах го по часовника на АБВ пощата.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Часовникът на abv пощата може да дава отклонения, при такава точност по-добре сравнявай по обикновен кварцов часовник.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Трябва да проверя дали имам. :lol:
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

За разлика от часовниците, секундомерите се проверяват на къси времена - тия май на половин час, трябва да видя методиката.
Преди изпитанието се проверява на ППЧ и се настройва честотата на колебание на баланса.
После се проверяват десетина пъти нулирането на стрелките, след това - на къси времена, от порядъка на секунда и чак накрая - на дълги, в две положения.

За повечето метролози тази проверка е пълен кошмар - те ППЧ или нямат, или го гледат като индианец пишеща машина. И го проверяват само на половиния час. Ама лепенки лепят, и вземат десет лева.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Ей, да не си ми подарил всичките си кварцови часовници..? (Много ти благодаря за което!),
Май, ще трябва да ти сглобя някой и друг часовник за измервателни цели.

Сравняването по интернет-часовник може да е неточно по ред причини. Първо навремето компютърните часовници са били последна грижа - с каквито неточни кварцове са останали от друго (напр. не стават за ръчен часовник). Просто някакво системно време, което да нараства, за да се знае например кой файл след кой е записан, ако ще и с неточност от 5 мин. на седмица.
После са решили въпроса с кривите часовници като софтуерно си правят часовник от системния такт - той поне се генерира от кварц на повече мегахерци и съответно точността е по-голяма. Това не значи, че е достатъчно точен, но поне не разчита на компютърния часовник. А от интернет сървърите за точно време компютрите когато имат възможност се сверяват и винаги точността ще е в рамките на секунди.

По-точно няма как да стане, понеже се изпраща заявка, получава се отговор и ако може се преценява за колко време е пропътувала тази информация. Така всички компютри могат да работят с години и ако се сверяват периодично ще се придържат с една прилична точност към верния час.

Това обаче не значи, че може да се докара точност, по която да си свериш хронометъра. Ако сега погледнеш abv-то и след половин час пак - най-вероятно няма да имаш точно 1800 секунди разлика между двете отчитания. Първо защото двете отваряния на страницата ще имат различно закъснение и второ, защото часовниците в браузърите са най-неточните часовници.

Виж например в аукциона - ако пише, че нещо свършва след 1 час и не презареждаш страницата, може за браузъра ти времето още не е изтекло и да ти дава някакви оставащи минути, а да е свършил аукционът вече (обикновено брои по-бавно.)

/.. дали много хора дебнат края на аукционите с хронометър?/
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Да,тези подробности не ги знаех.
Пък и за мен не е толкова важно да ми е точен хронометъра.
Скоро ще потъне в някоя кутия.
А иначе за кварцовите часовници се шегувах.
Имам си разбира се.

А и аз гледах един ППЧ-4 като индианец.
Не щеше да работи.Всички лампи светят,релето цъка от време на време само,без часовник.
Смених пиезокристала-тц.
Имаше една лампа вместо 6Н9С сложена 6Н8С.Те са горе долу еднакви.Не тръгна и след като сложих каквато трябва.Оказа се повредена една лампа тиратрон ТГ 3-0,1/1.3.
И тръгна.
Голямо биене на релето по барабана.
Едва го закарах на притежателя-тежеше към25-30кг.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Какво забелязах на хронометъра:
Като си стои в покой няколко минути като стартирам понякога тръгва,понякога не тръгва.
Ако го поразклатя в ръката и стартирам-винаги тръгва.
Как трябва да е ?
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Винаги да тръгва.

На мен ми се е случвало да не тръгва при докрай развила се пружина и донавиване от коронката.
Ама стопа на баланса го спира, в квото положение се случи и по-често балансът не е около равновесието.

Не мога да съобразя, защо при теб при разклащане тръгва... освен заради голям аксиален луфт на баланса, не мога да измисля нещо друго.

Пробвай тръскане с цигера надолу и с цифера нагоре. Ако е от това, в едното положение трябва да стартира още по-зле.

За аретира на баланса не би трябвало да има разлика.

А еднакво зле ли стартира при спряна и при пусната червена стрелка?
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”