счупени баланси

dreadx
Специалист
Reactions:

счупени баланси

Мнение от dreadx »

Трябват ми някакви количества непотребни и счупени баланси за експерименти. Най-вече дали може от подръчни материали да се направят инструменти, с които да се разглоби един баланс - да се извади ролка и др. такива.

Поради естеството на експериментите, не ми се иска да изпробвам "инструментите" върху здрави баланси.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: счупени баланси

Мнение от varban »

Иии, как си я закъсал :)
Хвани някой софиянец, ма не такъв новобранец като тебе... бива ли такава работа, счупени баланси да нямаш :D

Иначе аз мога да събера 10...20, ама не си струват пращането.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Реших да се опитам да си направя инструменти за разглобяване на баланс. Разбира се нямам как да си изработя такова нещо:Изображение

При ваденето единственият смислен начин е усилието да се прилага като дърпане върху предпазната ролка. С някакво подмушване и натискане по платото бихме рискували да го изкривим, както и да счупим оста.

До сега пробвах следното и постигнах частичен успех: Намерих си един счупен баланс от ЗИМ. Взех стоманена пластинка с дебелина 0.5 мм. и направих прорез 0.8 мм. Натъкнах в него ролката, така че да влиза плътно и предпазната ролка да ляга върху пластинката. Подложих отдолу една пластмасова втулка, така че пластинката да лежи на нея, а балансът да не опира в нищо. Взех една игла за спринцовка 0.4 мм (води се размер 27G) и почуках по оста. Иглата се поизкриви. (ето защо си търся счупени баланси за експериментите - ако балансът беше със здрава ос, в този момент щях да я счупя.)
Подкъсих иглата до дължина 5 мм. и пак почуках върху нея - отново тръгна да се огъва, но оста се изби надолу и успешно извадих ролката.

Идеята ми беше да си направя нещо като замба за избиването на оста. Някаква дълга метална пръчка, която ако държим сравнително вертикално, би трябвало да няма проблем да избием оста. Но не можем лесно да пробием в нещо отвор 0.2 мм, а след това да го струговаме до външен диаметър 0.45 мм, да го закалим и т.н.

Затова реших да ползвам някаква ос с пробит глух отвор на върха. А в отвора като накрайник да поставя тръбичка, с каквато е лесно да се снабдим - от игла за спринцовка.

Понеже и 0.4 мм. нямам с какво да пробия, може би е вариант да не се мъча с пробиване на тънки отвори за закрепването на иглата, ами да я закрепя с лепило, припой и др.

Сега отидох до аптеката и си купих от всички размери игли, които имаха там.

Май няма богат асортимент, а само често използваните - 21G, 22G, 23G и 27G. От тези ни върши работа 27G - външен диаметър 0.4 мм, вътрешен 0.19.

Обаче за да не се огъва, този път реших да я уякча, като я пъхна в тръбичка с по-голям диаметър - затова си взех от всичките игли - 27G влиза сравнително плътно в 22G.

p.s. Повечето оси на баланс на ръчни часовници от този тип са с диаметър 0.5 мм. - може би по-близка до диаметъра на оста е игла 26G, но такава нямаха в аптеката.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

А пишещият възел на пълнител?

Изображение

Изображение

Това е ценна заготовка за разни поансончета. Например, за набиване на секундна стрелка без втулка на китайски кварцета :)
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

зъмбалък ти трябва бе Борисе Там ако е комплект има всичко необходимо а и се намират сравнително на ниски цени Е туй зависи от гледната точка
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

http://auction.bg/item.php?id=1506229" onclick="window.open(this.href);return false; това не му гледай цената -намират се и по 50-60
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Ами аз все ги гледам на някакви такива цени, ако ми изпадне за 50-60 ще си взема.
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

Боре, под 200лв. голям Фаворит трудно......но на теб и малък ще ти е добре си мисля n_thumbsup
.
dreadx
Специалист
Reactions:

Мнение от dreadx »

Друг е въпросът, че пак ще ми е интересно как можем да си направим инструмент с подръчни материали.

Защо? - Голяма част от часовникарството е и в правенето на подходящ инструмент.

Не говорим за рутинни часовникарски операции - разглобяване, почистване, сглобяване - които можем да изпълним със заточени пирони, или китайски отвертки от 1 лв.

/* Всички познаваме един много добър часовникар, който сам си прави инструментите. */

Няма да спра да си правя експерименти в тази насока - може някой друг начинаещ в хобито, който няма излишни пари и възможности за инвестиции, да ползва този опит и да си направи инструмент. А ако може да се тръгне от 2 игли за спринцовки, или нещо друго евтино и разпространено - повече хора ще могат да се занимават със специализирани часовникарски операции.

Може пък да се окаже, че на някои от тях им върви в часовникарството и скоро да започнат да правят неща, които хора с професионални инструменти трудно успяват да направят.
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Мнение от beria »

Ас съм чувал за инструмент за вадене на стрелките от 2 спици за велосипед, сплекани и заточени в краищата.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Търся, Купувам ----- Wanted”