Първи опит за полиране

Аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:

Първи опит за полиране

Мнение от clockwiser »

След много четене и месеци канене, реших и аз да опитам.
Материали:
Водна шкурка - 1000, 1500, 2000
Паста за зъби - LACALUT Alpin
Памучно парцалче от тениска

За експеримента ползвах едно пукнато и доста надрано стъкло от Командирские

Преди
Изображение

Налях на дъното на една кутия от сладолед два пръста вода, сложих парче ок 8Х5 шкурка 1000 и 1 - 2 минути бързо търках в една равнина, без да натискам силно, но все пак достатъчно, за да е плътен контакта

Резултатът шк.1000
Изображение

След това повторих с шкурка 1500
Изображение

После с най-ситната шкурка 2000
Изображение

Накрая измих стъклото, сложих малко паста за зъби върху него и с парцалчето (сухо) започнах да търкам с движение на палеца, този път с повечко натиск. След 2-3 минути го измих и ето резултата:
Изображение

Вижда се, че положението е значително по-добро, отколкото в началото, но много от по-грубите драскотини си стоят. Реших да повторя упражнението, като този път търках с малко повече натиск, като вместо на дъното на кутията и под вода, взех стъклото и шкурката в двете ръце и работех така, като периодично ги потапях във вода. Гледах да търкам равномерно по цялото стъкло.

След шк. 1000
Изображение

След шк. 1500
Изображение

След шк. 2000
Изображение

След полиране с паста за зъби
Изображение

Резултатът- не идеален, но много по-добре.

И така

ПРЕДИ
Изображение

СЛЕД
Изображение

Кажете близо ли съм до истината и пропускам ли нещо?
DHM
Специалист
Reactions:

Re: Първи опит за полиране

Мнение от DHM »

Според мен си се справил Боре n_thumbsup icon_clap
Аз имам една гъбичка с шкурка на нея, която е по-едра и я използвам за по-сериозните надирания. А №2000 я пропускам въобще....габровец съм :wink: За полирането - микрофибърна кърпа и полираща паста.
.
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Разликата е голяма, справил си се много добре.
Моя съвет е когато искаш да премахнеш по дълбоки драскотини, да започнеш със шкурка 500 и след това направо 2000. Спестяваш известен труд така.
И ако смяташ да полираш повече стъкла, потърси си полираща авто паста, течна или кремообразна. Не заминава много, аз ползвам една от 3-4 години. Третитането с паста за зъби е трудоемко и с много по слаб резултат.
Аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:

Мнение от clockwiser »

има ли значение посоката на търкането. Кръгово ми се струва по-удобно, но някъде четох, че трябва да е в една плоскост?
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Аз ги шкуря както ми е удобно.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Да има чудесен резултат, но се питам, защо ползваш вода? Аз съм полирал над 100 стъкла и не съм ползвал вода. Правя полирането докато чета форума или гледам нещо в ютубата.
Моето третиране е следното. 800 (ако са дълбоки драскотините) 1200,1500,2000,2500
Когато ползваш повече стъпки работата е по малко защото лесно се заличават следите от предходната близка стъпка т.е. аз третирам по 20-30 секунди на всяка стъпка. Ако пък скоча от 800 на 2000 ще трябва повече търкане и е възможно да ми отиде целия лист 2000 само за едно стъкло т.е. ще се напълни с материал и повече няма да е ефективно.
Накрая съм забелязал, че вълнения парцал трябва да се потдържа влажен за да е добро полирането. т.е. пастата за зъби да не засъхва.

п.п. аз полирам с кръгови движения като премествам (завъртам) захвата на стъклото на всеки няколко секунди.
Изображение
Аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:

Мнение от clockwiser »

Благодаря на всички! Дотук пробвах с памучен парцал. Ще опитам и с вълнен и зелена костенурка.
Следващи технически въпроси:
- след изплакване на стъклото накрая, бършете ли го с нещо или го оставяте да изсъхне?
- Търкате ли с паста от вътрешната страна на стъклото (където се предполага, че няма драскотини, но пък вероятно има слой мърсотия?
Аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:

Мнение от clockwiser »

А за водата: не се ли задръства шкурката ако не се мокри?
DHM
Специалист
Reactions:

Мнение от DHM »

След като го полирам го накисвам в обезмаскител, изплаквам и с чист микрофибър (следва кимаща емотка, каквато нямаме обаче.....)
.
Аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:

Мнение от clockwiser »

Втори опит

Преди:
Изображение

След
Изображение
Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Когато бях ученик съм полирал стотици стъкла. Тогава нямаше шкурка 2000 и вместо шкурка използвах само ножчета за бръснене, с които остъргвах повърхността докато се заличат следите от драскотините. Имаше чалъм при използването на ножчето - да се стърже с честа смяна на посоката на движение на ножчето. Получаваха се фини стърготини като вата. После с паста за зъби на вълнен парцал както всички знаем.
Аватар
hks.drifting
Reactions:

Мнение от hks.drifting »

Вземи си едно дремелче (бързо оборотен шлайф) от Практикер по 20-40 лева са и ще си улесниш нещата стократно. Фаровета на колата стават като нови за няма и 30 мин. А това с пастата за зъби не го знаех . Благодаря ти много за идеята приятел ! :)
http://www.album.bg/glavata" onclick="window.open(this.href);return false;
sheretudis
Специалист
Reactions:

Мнение от sheretudis »

всичко от което имате нужда за полиране на плексиглас е един какъв да е електромотор и една текстилна шайба Става за секунди
Аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:

Мнение от clockwiser »

Ами аз имам дремел комплект (Raider), ама с трите шкурки и пастата и с малко акъл от колегите по-горе, вече лъсвам джам за 5 мин, при това без особени усилия, толкова е лесно и чудотворно ефектно, че не ми се занимава да разопаковам дремела, да търся зелената паста...
една яка от старо вълнено поло и текущата паста за зъби в банята (Лакалут) и всичко грее и блести като в реклама на Mr. Proper... ;)
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от Pavlin »

Шайбата за дремела я правя от парче от дебел кожен колан. Който няма може да си купи такъв от втората употреба за лев-два. Замества текстилната която е 4лв. На ръка не си струва Боре. Не ти трябва и зелената паста.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”