Най-голяма слабост са ми наградните часовници, всъщност заради тях се запалих по цъкащите пущини въобще. Има обаче и едни други часовници, които са част от нашата история, а именно българските поръчки, с характерните рекламни надписи на циферблата или машината. Наскоро купих часовник Urania, с надпис на циферблата "BULGARIE", а на машината M. Kerestedjian. Понеже е втория такъв, който ми попада (първият е с желязна каса, същата машина, но в лошо състояние), поразрових за информация. Пръвото, което ме наведе на мисълта, че са наша поръчка, е естествено надписът на циферблата. Но тъй като знам, че Бердж Маник Керестеджиев (Керестеджиян) е бижутер, който е изработвал също токи за колани, медали, значки и дори кортици за царската армия, реших че надписът на механизма е на баща му - Маник Керестеджиян, и той може би е внасял и поддържал часовниците URANIA у нас. Предположението се потвърди, като разрових един Алманах с реклами от 1902-03 г., и вътре в списъка със софийски бижутери се мъдри Маник Керестеджиян, точно под Братя Коцеви, от чиито часовници също ми се намират два. Моля, ако някой разполага с допълнителна информация, да я сподели с нас.