Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от kapkan » 02 яну 2014 23:43

5мин гледам снимките :o и не е скъп,почвам да събирам парички.
Оказа се,че аз точно на същият модел съм се вгледал :)
http://style.oversubstance.net/2012/03/ ... ch-review/" onclick="window.open(this.href);return false;

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от Pavlin » 02 яну 2014 23:50

Полезен линк! Оказа се че механизма е 2509, не като на ММ 2530

Потребителски аватар
miroman
Специалист
Reactions:
Мнения: 1032
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от miroman » 03 яну 2014 00:22

Това е "хомидж" на много известен модел IWC Portugese Chronograph:

Изображение

само че вместо хронограф е махната голямата секундна стрелка, и малкият минутен циферблат е заменен с индикатор на резерва на пружината. Преди три-четири години това беше най-известният и продаван модел на Парнис, и може би има голяма роля за популяризирането на "бранда" :)
Така че не трябва да се учудваме, че дизайнът се харесва масово :)

Механизмът е на основата на ST25 - собствена разработка на Seagull, доказано стабилен, надежден и сравнително точен. В случая "компликацията" е в модел ST2509. Общ проблем на ST25 серията е "шумният" ротор - механизмът навива еднопосочно и явно Seagull са подсилили или ротора, или лагера, и като резултат въртенето му е по-шумно. Странното е, че не всички механизми са така (например оригиналният ми Seagull m172s е съвсем безшумен), а и други са споделяли, че дори и в Парнис са попадали на по-безшумни. Някои даже харесват шума, издавал присъствието на часовника :). Нищо не помага за "обезшумяване" - ако попаднеш на по-безшумен, имаш късмет; ако е по-шумен, нито смазка на лагера, нито подмяна на ротора оправя нещата.
Този малък "дефект" въобще не се отразява на работата на механизма, който след разработване може да се докара под 10 сек./ден.

Много хубаво и подробно ревю точно на този модел има тук:
http://style.oversubstance.net/2012/03/ ... ch-review/" onclick="window.open(this.href);return false;
написано на 27 юли 2009 г. :lol:

Поздравления за избора! Радвам се, че още един ценител на часовниците откри качествата на китайските часовници. Ще има с кой да си говоря, че сме малко във форума :)

Поздрави, Миро.

P.S. Опс, не съм прочел предишните постове, ревюто е споменато от kapkan.
Изображение

Потребителски аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:
Мнения: 515
Регистриран: 25 яну 2012 00:17

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от clockwiser » 03 яну 2014 03:05

Страхотия! И представянето е зарибително :) Със здраве!

DHM
Специалист
Reactions:
Мнения: 2375
Регистриран: 31 окт 2012 12:06

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от DHM » 04 яну 2014 13:00

atanweb написа:Дойде моментът в който да споделя с вас за последната ми глезотия.
От поне три години започнах да наблудавам модели на Parnis и се захласвах часове в гледане на техните модели. След закупуването на ММ видях, че китайското качество е на ниво и трайно си промених мнението за изработката и финаша на доказаните китайски часовници.

Преди 1 месец за пореден път рових в ибея за да разгледам има ли нещо ново което може да ме грабне и да стане новият ми ежедневен часовник, този път бях решил, че ако похарча пари ще е за часовник с power reserve индикатор, а от изведсно време си падах по пилотския дизайн извендъж попаднах на модела за който не спрях да мисля непрекъснато 4 дни.
http://postimg.org/image/61i6iz4v7/" onclick="window.open(this.href);return false;
Силно ме впечатли линейният power reserve индикатор както са на моделите на PAM, това е иникално според мен, хареса ми и шрифта и подреждането на индексите, забелязах, че има и още една стрелка за 24 часово графиране. icon_crazy сърцето ми заби - формата е перфектна, коронката е страхотна, има избор на полиран корпус и на бруш. Страхотен модел точно като за мен и пише че "без коронка е 43мм" отлично - точно каквото търсех.
Защо точно 4 дни, сега ще кажа.
Пристъпих към действия по закупуването. Зададох въпрос на търговеца за пратката и евентуалонто и маркиране с по-ниска сума за да се избегнат такси. Точно миг преди да направя плащането видях, че и друг тъговец предлага модела. Само, че неговият е 47мм без коронката зачудих се дали са два модела, но с ужас установих, че моделът е един и същ само, че в обявата която аз гледам описанието е сгрешено. След което установих, че и дебелината му не е никак пренебрежима и е 17мм. Моментално загубих интерес към часовник с подобни размери. Но реших да не се предавам и да си угодя на старото желание да имам часовник с индикатор на заряда на пружината и реших да е по други критерии.
Прегледах няколко модела на една и съща база механизъм, имаше и с открито сърце и с много движение което ме стресира от клипа, прекалено претрупани - http://www.youtube.com/watch?v=dkfVjZ3CeVQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Имаше и в комбинация с дата http://www.youtube.com/watch?v=ZIg_SDR8iIE" onclick="window.open(this.href);return false;
но последното ми влечение е часовник без дата, седи ми по изчистен и ненатоварващ.
Установих, го след двугодишна честа смяна на часовници, разбрах, че харесвам да нося такива без дата и така си и свикнах да не гледам часовника да търся дата.
След изгледано клипче на този модел http://www.youtube.com/watch?v=-vYJCKNRbm0" onclick="window.open(this.href);return false; вече бях сигурен, че ще заложа на него, тъй като ми беше добре познат от хилядите снимки които съм му гледал по форуми и гугъл. Грабна ме малкат секунда стрелка на 6 часа и плавното и движение видно на клипа т.е. не натрапчиво и успокояващо., наличието на индикатора за резерва на пружината в кръгов вариант n_thumbsup и накрая но не на последно място бял/перлен циферблат - мечта - има видимо винтидж излъчване с изящните сини стрелки и диска от минутни маркери характерен при модели от преди 100 години. "Това ще е" си казах, "въобще не е компромис, ами по добре, че не взех полота който е черен, и щях да го сменя бързо с някоя бяла амфибия"
Изповядах се подробно, може би отегчително, но това е хаоса в избора на един часовник, прекалено големия избор в интернет прави закупуването на нов часовник много трудно.
Последно ще споделя, че часовникът ми "легна" 1000% в детското ми обичащо такива играчки сърце. Това за момента е топ часовника който предполагам ще е най-честият ми ежедневник стига да се представи прилично в работата си за което ще споделя с вас в бъдеще.
Тази вечер направих няколко снимки в тъмна стая, а когато имам възможност ще го щракна и на слънце. Оставям на вас да прецените дали бихте се радвали на тази разкошотия.

Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение

подробности около закупуването:
цена $98 с безплатна доставка
време на пристигане 9 дни
Търговеца ми обясни по мейла да не се притеснявам за стойността на пратката и, че няма практика да ги надписва с по-ниска стойност. Каза ми да не се притеснявам за това.
По късно видях, че пратката минава през Белгия и след това в България. Това предполагам до голяма степен ме е спасило от проверка и таксуване в България.
Пратката беше изключително добре опакована, в стиропорена правоъгълна голяма кутия ,а вътре около 1кв.метър опаковачно балончесто фолио което беше обгърнало плътно часовника, а пък той от своя страна беше обвит във фабрично фолио около часовника и катарамата на каишката.
Страхотен е Саше!!!
И представянето е на ниво icon_clap
Добро начало на годината и все така да е n_thumbsup Със здраве да си го носиш!!! :b
.

Потребителски аватар
мераклия
Напреднал
Reactions:
Мнения: 484
Регистриран: 21 юли 2012 14:18

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от мераклия » 04 яну 2014 15:27

След това представяне много сериозно се замислям за нещо подобно.Със здраве да се носи.

Потребителски аватар
miroman
Специалист
Reactions:
Мнения: 1032
Регистриран: 21 юни 2012 18:24

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от miroman » 04 яну 2014 18:12

Здравейте,

Получи се доста дълго ревю в другия форум и не ми се редактира, за да съм "оригинален" тук. Затова copy/paste :)

Бих искал да ви представя най-после форумния часовник на подфорума на WUS за китайски часовници (Vintage Chinese Mechanical - VCM):

Изображение

Идеята за изработката му е от 2012, аз я взаимствах, за да предложа нашия форумен за 2013.
Един от съ-форумците в WUS реши да направи осъвременен вариант на дрес-часовник, използвайки винтидж механизъм, а именно отличния Seagull ST5. Механизмът е толкова добър (достигнал е тогавашния "топ-грейд" китайски стандарт), че по времето, когато всички заводи в Китай са били длъжни да изработват "стандартния" TongJi, заводът в TjanJin (т.е. на Seagull) е бил освободен от това задължение, именно за да може да се концентрира върху ST5. Първоначално е бил на 18 000 полу-колебания, но после са го усъвършенствали на 21 600. Мнението на часовникари, запознати както с него, така и с швейцарските от това време (ST5 е пуснат 1966 г), е че той не им отстъпва по нищо.
ST5 се е изработвал както норално оформен, така и украсен с т.нар. Seagull stripes. Интересното е, че тези "райета" са се поставяли ръчно, а не машинно!
Да се върнем на часовника. В процеса на определяне на дизайна беше решено касата да е 39 мм. - малко повече от винтидж размера на стандартния китайски часовник (35 мм.), и по-малко от съвременната мода. Все пак часовникът се планираше да е дрес, няма как да го направим 45 мм :))
Контурът на касата също е изящен и класически. По същата причина избрахме и стъклото да е плекси, изпъкнало.
В началото циферблатът беше проблем - някои искаха светъл, други - тъмен. Намери се соломоново решение - да има два цвята циферблати - светъл (слонова кост), и тъмен. Да, ама "тъмните" се разделиха на два основни лагера - син и черен. Имаше и няколко желаещи за червен. Накрая циферблатите станаха четири :) - черен, син, бял, и червен преливащ.

Изображение

Беше избрано циферблатите да са pie-pan (който иска да си го превежда, аз не мога), съвсем в стила,който се търсеше. Това позволи минутната и секундната стрелки да бъдат закривени накрая. А за да е още по-пълна възможността да си избереш часовник точно по твоя вкус, предложиха два вида секундни стрелки - Стрела (arrow) и кюфте :) (meatball), естетвено боядисани в червено. Часовите маркери и стрелките са оформени съвсем като в масовите китайски часовници от онова време (всъшност не само китайските...;) )

Изображение

Съвсем отговорно заявявам, че реалният часовник е доста по-красив от рендърите. Двете тънки линии, които разелят циферблата на четири, точно при синия са съвсем дискретни, но достатъчно релефни. Надписите по циферблата също са дребни и ненатрапващи - логото на форума откъм 12, и модела ST5, както и на китайски (доколкото помня) "Произведено в Китай, Тянджин"

Изображение
Изображение

Надписът на коронката е взаимстван от първите часовници с такъв механизъм и представлява буквите ST, написани вертикално:

Изображение

Съвсем очаквано вотът за задния капак с огромно мнозинство беше за прозрачен капак, за да може ST5 да се вижда в цялата му винтидж красота:

Изображение

И оттук дойдоха и малките проблеми - оказа се, че по моя механизъм има следи от ръжда. Двете колела на навиващия механизъм имаха петънца.

Изображение

Наложи се от друг механизъм (добре, че имам достатъчно ST5) да взема чисти колела, за да ги сменя:

Изображение
Изображение

Това постави малко под съмнение изобщо профилактиката на механизмите (просто не мога да си представя, че някой ще разглоби целия механизъм, и при сглобката няла да подмени две колелца на цена под $2). Позволих си да подхвърля малко съмнение в WUS, обаче там са изключително докачливи, и реших да се спра - какво пък, нали моя си го оправих. Той и с петната си работеше, ама знам, че ръжда веднъж тръгне ли, няма спиране, може и на други компоненти да се прехвърли.

Както и да е, днес му потърсих каишка, и се оказа, че съм много претенциозен - синя, 20 мм. при лъговете, 18 мм. при закопчалката (и тя дойде брандирана), естествена кожа, официална, не много дебела...

Нямаше Хирш, и се наложи да взема единстената, която намерих:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Позволих си да сваля от WUS няколко снимки на други съфорумци с други циферблати - просто да добиете представа за реалните часовници:

Изображение
Изображение
Изображение

Моите вкусове като цяло са към дрес-часовниците. Изключение са турбийоните :)

Затова съм изключително доволен от резултата - получи се отличен часовник, едновременно с класическа визия, но пречупена и осъвременена.

Поздрави, Миро.
Изображение

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от kapkan » 04 яну 2014 18:20

Хубав часовник е станал,всички модели ми харесват,но синият ми е фаворит :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от atanweb » 04 яну 2014 18:39

Страхотен дрес-часовник,
Аз харесах модела с червения преливащ циферблат и стрелка - кюфте.
Отзад също е много красив.
Поздравления.
Изображение

Потребителски аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:
Мнения: 515
Регистриран: 25 яну 2012 00:17

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от clockwiser » 20 яну 2014 14:10

Weide WH-930
Евтин китайски от тези тип "WS Teleshop" дето струват по 30-тина долара.
Аналогов / LED dual time, alarm, day-date.

Взех го от улицата на шега за 1 лв. защото му работеше само ЛЕД показателя, но стрелките не мърдаха. Много приятен солиден стоманен корпус, дебело стъкло с леко лупа-ефект при гледане отстрани, базел на тресчотка, масивна брандирана верига...

Хубавото на Weide е, че не се правят на швейцарци или германци, а с гордост си пишат Ohsen-Гуанджоу... макар че твърдят, че механизма е японски в този модел.

Слагах нова батерия, раздвижвах стрелките - нищо. Метнах го в една кутия и го забравих.

Снощи жена ми ме изгони от компютъра и аз от скука взех, че го разкостих - рекох няма какво да губя. Свалих батерията (голяма като за Casio), под нея имаше бяла найлонова подложка. Свалих и нея ... и отдолу лъсна малка батерийка единичка.
Сложих нова и подкара.... Как да се сети човек, че за китаеца dual time означава два механизма капсулирани заедно, с две отделни батерии. Сигурно е минал поне през няколко души, които се се чесали по главата, но не са се сетили да свалят бялата найлонова подложка под батерията... сега му се радвам като на късметче от кафе.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ето презентация с по-хубави сники в PMWF http://www.pmwf.com/Phorum/read.php?26,324502,324502" onclick="window.open(this.href);return false;

Pavlin
Site Admin
Reactions:
Мнения: 4809
Регистриран: 03 яну 2012 18:46
Контакти:

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от Pavlin » 20 яну 2014 14:24

Японската машина струва 30-40 цента повече от китайската. Много по авторитетно е да сложат такава, особено като се опитват да полагат основите на традиции в едно производство. Така че може да им се довериш :)

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от atanweb » 20 яну 2014 14:32

На мен ми харесва идеята на този часовник. Осава да е и със стоманен корпус и съвсем да опчвам да завиждам.
Поздравления за находката.
Изображение

Потребителски аватар
clockwiser
Специалист
Reactions:
Мнения: 515
Регистриран: 25 яну 2012 00:17

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от clockwiser » 20 яну 2014 14:39

Изглежда стоманен. Много масивно, с добър финиш. Като изключим малкия надпис chronograph на вътрешния базел, всичко друго по него си е реално и работи (освен ако аз не съм намерил хронографа в дигиталното управление, но по-скоро няма). Вбесяват ме подобните китайци, на които пише turbillon, а е просто open heart или moonphase която просто се сменя слънце и луна, вързано с 24-часовата стрелка. Вчера докато гледах за преси и паяци в бея, за малко да залитна по един такъв.

Автомат, прозрачен капак, open heart баланс, 24-часова стрелка с луна/слънце, стоманен корпус, приличен финиш... за 14 GBP. Ама така свински го бяха описали, че ме отказаха - лъжи и измами. И никъде не пише колко камъка има в механизма, а се вижда, че има някакви... Иначе щях да си го взема на майтап, ей така, заради "компликациите: :)

http://www.ebay.com/itm/FROM-US-KS-Tour ... 0675205698" onclick="window.open(this.href);return false;

или

http://www.ebay.com/itm/KS-Hot-Deals-Go ... 0926073050" onclick="window.open(this.href);return false;

RINO
Reactions:
Мнения: 34
Регистриран: 21 яну 2014 21:25

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от RINO » 15 мар 2014 12:15

atanweb написа:Дойде моментът в който да споделя с вас за последната ми глезотия. wangxiaohong522 ebay
От поне три години започнах да наблудавам модели на Parnis и се захласвах часове в гледане на техните модели. След закупуването на ММ видях, че китайското качество е на ниво и трайно си промених мнението за изработката и финаша на доказаните китайски часовници.

Преди 1 месец за пореден път рових в ибея за да разгледам има ли нещо ново което може да ме грабне и да стане новият ми ежедневен часовник, този път бях решил, че ако похарча пари ще е за часовник с power reserve индикатор, а от изведсно време си падах по пилотския дизайн извендъж попаднах на модела за който не спрях да мисля непрекъснато 4 дни.
http://postimg.org/image/61i6iz4v7/" onclick="window.open(this.href);return false;
Силно ме впечатли линейният power reserve индикатор както са на моделите на PAM, това е иникално според мен, хареса ми и шрифта и подреждането на индексите, забелязах, че има и още една стрелка за 24 часово графиране. icon_crazy сърцето ми заби - формата е перфектна, коронката е страхотна, има избор на полиран корпус и на бруш. Страхотен модел точно като за мен и пише че "без коронка е 43мм" отлично - точно каквото търсех.
Защо точно 4 дни, сега ще кажа.
Пристъпих към действия по закупуването. Зададох въпрос на търговеца за пратката и евентуалонто и маркиране с по-ниска сума за да се избегнат такси. Точно миг преди да направя плащането видях, че и друг тъговец предлага модела. Само, че неговият е 47мм без коронката зачудих се дали са два модела, но с ужас установих, че моделът е един и същ само, че в обявата която аз гледам описанието е сгрешено. След което установих, че и дебелината му не е никак пренебрежима и е 17мм. Моментално загубих интерес към часовник с подобни размери. Но реших да не се предавам и да си угодя на старото желание да имам часовник с индикатор на заряда на пружината и реших да е по други критерии.
Прегледах няколко модела на една и съща база механизъм, имаше и с открито сърце и с много движение което ме стресира от клипа, прекалено претрупани - http://www.youtube.com/watch?v=dkfVjZ3CeVQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Имаше и в комбинация с дата http://www.youtube.com/watch?v=ZIg_SDR8iIE" onclick="window.open(this.href);return false;
но последното ми влечение е часовник без дата, седи ми по изчистен и ненатоварващ.
Установих, го след двугодишна честа смяна на часовници, разбрах, че харесвам да нося такива без дата и така си и свикнах да не гледам часовника да търся дата.
След изгледано клипче на този модел http://www.youtube.com/watch?v=-vYJCKNRbm0" onclick="window.open(this.href);return false; вече бях сигурен, че ще заложа на него, тъй като ми беше добре познат от хилядите снимки които съм му гледал по форуми и гугъл. Грабна ме малкат секунда стрелка на 6 часа и плавното и движение видно на клипа т.е. не натрапчиво и успокояващо., наличието на индикатора за резерва на пружината в кръгов вариант n_thumbsup и накрая но не на последно място бял/перлен циферблат - мечта - има видимо винтидж излъчване с изящните сини стрелки и диска от минутни маркери характерен при модели от преди 100 години. "Това ще е" си казах, "въобще не е компромис, ами по добре, че не взех полота който е черен, и щях да го сменя бързо с някоя бяла амфибия"
Изповядах се подробно, може би отегчително, но това е хаоса в избора на един часовник, прекалено големия избор в интернет прави закупуването на нов часовник много трудно.
Последно ще споделя, че часовникът ми "легна" 1000% в детското ми обичащо такива играчки сърце. Това за момента е топ часовника който предполагам ще е най-честият ми ежедневник стига да се представи прилично в работата си за което ще споделя с вас в бъдеще.
Тази вечер направих няколко снимки в тъмна стая, а когато имам възможност ще го щракна и на слънце. Оставям на вас да прецените дали бихте се радвали на тази разкошотия.

Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение

подробности около закупуването:
цена $98 с безплатна доставка wangxiaohong522 ebay
време на пристигане 9 дни
Търговеца ми обясни по мейла да не се притеснявам за стойността на пратката и, че няма практика да ги надписва с по-ниска стойност. Каза ми да не се притеснявам за това.
По късно видях, че пратката минава през Белгия и след това в България. Това предполагам до голяма степен ме е спасило от проверка и таксуване в България.
Пратката беше изключително добре опакована, в стиропорена правоъгълна голяма кутия ,а вътре около 1кв.метър опаковачно балончесто фолио което беше обгърнало плътно часовника, а пък той от своя страна беше обвит във фабрично фолио около часовника и катарамата на каишката.
Браво за избора колега, невероятно изглежда, а сега след 2 месеца, каква ти е оценката за него...

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: Обща тема за Английски, Американски, Китайски и други.

Мнение от atanweb » 15 мар 2014 12:36

Хахаха... оценката се чудя дали аз трябва да я споделям или пощенските служители по света.

Всеки ден се сещам за часовника, но той не е на ръката ми.
Макар, че му се порадвах подчти месец се наложи да го пратя на пътешествие до Гуанджоу.
Чакам го с нетърпение да дойде обратно при мен.
Всъщност часовника се развали. Спря да се навива автоматично - блокирал ротор, а и ръчното навиване беше блокирало и коронката не се въртеше.
Търговецът беше много любезен и се извини за ситуацията.
Каза ми ,че мога да го изпратя обратно и те ще го отремонтират или ще заменят. Дори сподели, че ще поеме пътните разходи. Е с големи надежди и вяра в световните пощенски служби реших да го изпратя. Часовникът пристигна успешно до търговецът. Така или иначе нямаше как да не платя пратката от БГ но ми струваше само около 6-7лв. Търговецът ми писа, че изпраща обратно пратката с разрешен проблем. от седмица имам и референтен номер за пътуването до България.
Е.. убедил съм се, че хубавите работи стават бавно. Ни най-малко не се е променила положителната нагласа към китайските часовници. Все пак живеем в един много по голям свят и ми се струва, че да си пратиш часовника на ремонт в Китай вече трябва да се счита за нещо нормално потвърждава го и готовността на китайците.
Хора са ми разказвали, че дори навремето когато тук е имало само съветски часовници, часовникарите са ги задържали понякога повече от месец. И сега май е така.
Надявам се пратката да пристигне успешно при мен и часовникът да е точен и работещ.
Поздрави!
Изображение

Отговори

Върни се в “Японски, китайски, немски, френски, английски и други”