Ето и обещаните снимки - покупка на 2 бр. будилници от продавач: ststankov (
ststankov@abv.bg)
http://auction.bg/profile.php?user_id=13059
, които купих най-вече защото изглеждаха доста запазени. Ако беше сложил реални снимки никой нямаше да ги купи дори за 2 лв. (толкова е максималната цена, която биха им поискали на битака, но като сложим и разходи за куриер изобщо не си струва човек да се занимава, дори да са подарък.)
Soviet Armenia "СЕВАНИ"~4J Table Alarm Clock за части:
http://auction.bg/item.php?id=1556987
Рухла UMF 63 за части:
http://auction.bg/item.php?id=1558450
Продавачът има 118 положителни коментара и нито един отрицателен или неутрален.
Ако разгледате снимките на неговите часовници, доста от тях изглеждат като снимките, които ще ви покажа по-долу. Най-вероятно всички са направени с цел да скрият различни дефекти от състоянието на предмета. Може би за по-скъпите часовници не си позволява подобно нещо, защото води до гарантирани разправии и отказване на пратки.
Така изглеждат доста от снимките на по-евтините му часовници:

Ето как часовникът изглежда в действителност:

Към вътрешното състояние забележки нямам, часовникът е обявен за части. Вътре всичко беше омазано с някакво лепкаво машинно масло, а балансът се търкаляше свободно из механизма.
За щастие нямаше сериозни липси. Сглобих частите и часовникът вече тиктака и много ме радва. До сега не съм имал Ереванский и много ми хареса. Но ако не бяха фалшивите снимки на ststankov може би нямаше да си купя от него. Със същия успех може да се купи часовник в такова състояние за 1-макс.2 лв. от битака, без човек да се занимава да поръчва и да плаща за куриери.
С другия часовник направо се е престарал:
Не знам колко трябва да си е играл - да подбира правилното осветление и отражението в правилния цвят, така че да скрие толкова дефекти по циферблата. И съвсем случайно един отблясък от лампата долу-вдясно върху олюпената боя.
Снимки в профил по обясними причини няма.

Не знам дали според правилата на аукциона изпращането и получаването на стоката самО по себе си се смята за коректна сделка - независимо от достоверността на снимките и описанието на предмета. Писах им с въпрос как да постъпя при това положение - дали е редно да му оставя отрицателен коментар. Отговориха ми да се разбера с продавача. Но с него едва ли има за какво да се разбирам - съмнявам се, че човек направил толкова фалшиви снимки, само за да спечели 7 лв., щеше да ми върне парите и да си поеме куриерските разходи.
Загубите не са сериозни - под 11 лв.(с ЕКОНТ-а) - за часовници, които в реалното им състояние - не това, което изглеждаше на снимките - можех да си намеря за 2 лв. общо. Може би и продавачът разчита, че за малко пари никой няма да тръгне да се разправя. Няма какво друго да направим срещу некоректните продавачи, освен да се погрижим да няма други излъгани.
Днес гледах в youtube един човек, който купува, ремонтира, профилактира и продава печки за коли "Eberspacher" - и на който му е писнало в ebay-a лъжци-продавачи да му пробутват тотални мъртъвци за "запазена, 100% работеща, тествана" и т.н. Човекът казва, че е много трудно на продавач с висок положителен рейтинг да се остави отрицателен коментар. Затова още щом получи пратката заснема на видео отварянето на кашона, външен оглед - състоянието на печката, включването й -- даже в кадър си е закачил волтметри, за да не кажат че ги пуска на нещо различно от 12 волта. Прочита записаните грешки и показва, че са резултат от 5 неуспешни стартирания. Обяснява как продавачът се кълне, че е пускал печката и работи. И добре, че е заснел всичко откакто я вади от кашона - иначе той ще твърди едно, продавачът друго. При високия положителен рейтинг на продавача, дори да остави отрицателен коментар е много вероятно от ebay-а да го премахнат. Човекът намерил начин да избегне цялото надлъгване - откакто започнал да записва всичко на видео нямал никакви проблеми.
http://www.youtube.com/watch?v=9YHPB8c1g0c
- гледайте го и вие, много полезна практика. Длъжни сме да се отнасяме сериозно към рейтинга на продавачите и той да бъде реален. Ако тръгнем за всеки отделен случай да се разбираме с продавача -- това означава, че той се опитва да пробутва боклуци на принципа "ако мине". Отделно някои хора не могат да напишат минус, от страх да не им напишат и на тях. Аз се отнесох коректно към продавача - получих пратката, платих си я и т.н. Сега ще му напиша (-)-сите, пък надявам се този път от аукциона да не ги изтрият.