Точно така,моят приятел Шеретудис е прав,слушайте византиеца и няма да сбъркате

Макар това да е едната страна на въпроса за който ми беше мисълта. Ще се опитам още веднъж да дефинирам нещата. Пламене,предполагам,че не си схванал точно от къде тръгна темата,има писано и в друга тема,но продължих тук,защото мисля,че ще е полезно да обменим мисли,за това се надявам да бъда и правилно разбран. Даваш пример с лютиерството и Павлин пак ме изпревари,като каза ,че има все пак разлики. Аз ще ти дам един пример със същото. Намираш и купуваш хубава,маркова цигулка,но повредена,с липсващи части,с олющен лак.с изметнат лък със скъсани корди. Започваш да я реставрираш и така примерно два месеца,докарваш я до блестящо състояние. Цигулката си я купил на късмет да кажем за 100лв.,или не само с такъв,защото си учил,защото знаеш и дълги години си инвестирал,за да се случи този "късмет" По някакви си ваши пътеки я популяризираш във вашите среди,сред колегите и хипотетично се намира колега имащ нужда от нов инструмент.Имайки предвид примерно,че в момента такава цигулка се продава и върви 800лв. ти му казваш" Ангилей,свои хора сме и ти си ми помагал,ще ти я дам за 500лв. Ето това е жест м/у колеги,ефектът и ползата е двустранна.Колегата ти получава чудесен инструмент почти на половин цена,а ти си получаваш възнаграждението за труда ,уменията и за "късмета" Не си длъжен да обявяваш за колко пари си купил купчкинката такелаж. И другият вариант, в момента няма нито един от колегите ти да търси подобен инструмент и ти понеже вече си подхванал следващият обект,го обявяваш за продажба в специализирани сайтове или магазини, за колко ще го пуснеш? За 500лв. ли пак или примерно за 700лв. пак ще го купи музикант разбира се,но всички ли музиканти познаваш,или такива които просто искат да озорят внучето да свири,или някой мангал,който ще свири по сватби. Така хем цената ти е по-конкуретна,хем отговаря на примерната стойност на цигулката,която всичко познавачи на материята определят около такава. Няма да я продадеш за 200лв.нали? Не може една Амати да струва толкова нали? Това ,че ти си я взел за 100лв. и ще имаш и печалба 100лв. не променя факта. В този случай търговията не печели,нито ти ще си покриеш разходите,а липсва и жеста,защото ще я отнесе някой като куцо пиле домат и няма да ти каже и благодаря

Посочените цени, разбира се съвсем произволни,важен е принципът.
Импровизирах в момента с хипотетичен твой случай,но и с часовниците,колкото и да се различават нещата,са подобни. Едно е да правиш подарък (вж.Шеретудис) да правиш жест,друго е да търгуваш,това което разбираме от диалектичната връзка "Стока - пари - стока" и нещата не бива да се смесват и изкривяват както и при едното ,така и при другото,защото ефекта е отрицателен. Ако тръгнеш да правиш подарък на някой и му кажеш: " Подарявам ти това Сейко,ама ти ще ми подариш онази Ракета"

Това вече не е подарък,а бартер.Подаръкът е винаги нещо лично и не иска реципрочност. Ако кажеш на някой близък:" Ще ти ги дам тези часовници щом ти харесват с 30% отстъпка" ето това е жест,защото няма от къде да ги изсмучеш тези % -ти,освен от собствената си печалба. Но всичко не е пари ,разбира се. От друга страна,ако е чисто търговска сделка и продаваш осезаемо под приблизително приета пазарна стойност с мисълта ,че правиш нещо като жест,или искаш да подчертаеш,че изпитваш неудобство от това ,че правиш търговия (

)пак има смесване на нещата и отрицателните последици са няколко. Първо се оказва ,че не правиш жест,защото той не е насочен пряко към някого и както се казва "хубавите ябълки,прасетата ги ядат" понеже много рядко ще купи някой от нас по-масови модели,пък били те и в чудесно състояние,просто повечето от нас ги имаме и какво става? Ще го купи някой който ще се регистрира,ще пусне едно: "Имате Л.С." и ще го отнесе,най вероятно за да го препродаде. Значи стигаме до вторият отрицателен ефект противоречащ този път на търговските закони - няма печалба,или тя е толкова малка,че всъщност не генерира продукт. За загубеното време и труд,да не говорим,а също и "късмета" като при Пламеновата цигулка,не се заплаща. Стигаме и до трети отрицателен ефект,а той е с дълбоки последици,а именно подбиването на цената на един продукт под неговата себестойност,води до изкривяване на представата,за реалната стойност на този продукт като такава. Всеки един,докоснал се до един такъв алтруизъм,не само ще реализира печалба,без да си е мръднал пръста,но и ще бъде убеден,а и ще убеждава и другите,че щом едно нещо се продава в такова състояние и то в специализиран форум и то от познавачи,значи толкова му е и цената,а всичко друго е надуто и нереално,така изгарят и много продавачи,които търсят нормална цена за часовника си.
Поводът беше Сашовата Ракета,но мислите ми са общи. Факт е и ,че купувачът който я купи,някой си hifi е влизал само още веднъж във форумът преди година и то за да купи от Сашо пак също такава Ракета и пак в същото състояние,че и за 26лв.

ето ти "късмет" Разбира се в случая може да се говори за цената като в рамките на нормалното,но при всички положения е в най-ниският диапазон,значи пак някакво изкуствено харакири. Има и по-фрапиращи продажби които съм виждал на Сашо,прекрасно запазени и обгрижени Полети ,Слави Востоци за по 6-7-8 лв. По 12-13 в лот(отдавна е,може и да бъркам,не е толкова важно) за по 60лв.,че и подаръци към тях.Първият път като ги зърнах,бях толкова смутен,че въобще не можах да реагирам,а тогава бях още бая активен купувач и все още заек в хобито. А си правих илюзия,че влагам средства труд,материали и един ден,ще образувам макар и минимална печалба,а при вида на тези цени,не можех да си покрия разходите. Все пак говорим за работещи профилактирани,в мн.добро състояние часовници,а не за донори или скраб. Никога не си позволявам да коментирам цената на някой продавач,с малки изключения и сега не го правя и нямам това за цел. Мъка ми е,че едно такова себераздаване,един такъв алтруизъм,една такава доброта каквато притежава Сашо ,отиват бадева. Не вярвам някой да го оцени по същество и по замисъл,лично аз го определям на "детска наивност" Имам предвид,че както казва и самият Сашо,не е заради парите,иначе,не дай си бог човек да закъса,тогава нито търговски ,нито моралните закони действат.
Надявам се да няма засегнати от писанията ми,все пак изказах лично мнение и виждане в/у нещата,поразсъждавах в/у това,че не всичко е пари,но когато няма алтернатива,по-добре пари. Парите също могат да правят добрини,вижте пресен случай: Преди няколко дена закупих от една дама от Аукциона часовникови части за над 200 лв.,с наддаване,около 18 лота,писах и ,че всичко е наред и и благодаря,а тя от своя страна ми написа едно писмо в което ми благодареше за масивната покупка и по-надолу изброяваше подробно коя част от парите ми щели да отидат за детски боички за сираци от еди кой си дом,друга за дрешки в дом майка и дете и т.н. 6-7 обекта с дечица Лошо ми стана и тъжно,писах и,че ще и изпратя още 50лв. Така,че парите не са срамни,по срамен начин се използват понякога.И в този контекст,препоръка към Сашо: продавай си нещата навсякъде където решиш,но не се лишавай напусто. А на приятели,разбира се,прави отстъпки
П.П.Виждам,че Пламен е писал преди да довърша моят пост,но това променя само цифровите изражения.
П.П.П. А

гледам,че и Митака писал.

Ще подчертая ,че темата наистина е обща,но е породена и насочена към част от хобито ни.