Бойни часовници през Втората Световна война.

Линкове към сайтове с полезна информация за марки,
производители, механизми.
Отговори
Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Бойни часовници през Втората Световна война.

Мнение от atanweb » 11 май 2014 10:39

Превод на статия.
Ако забележите неточности в превода моля да ме извините.



Бойни часовници през Втората Световна война. WW2

Кирил Горбенко 9-ти май (День Победы) за списание Chronoscope разказва за това, какви часовници са носили съветските войници и офицери по времето на Великата отечествена война (WW2).

Изображение

Часовниците по време на втората световна война са имали не по-малко значение от оръжието. Без точни часовници е било невъзможно съгласуването на съвместни действия между военните подразделения. Часовниците заедно с компаса били главните средства за авиационна навигация. Те били необходими за насочване на артилерийската стрелба и за координирането на свръзките на радистите. В боя ги използвали мориците, пилотите, пехотата и танкистите. Авиационните навигатори изобразявали курса на картата ръчно, само с компас и таймер часовник, които помагали да се определи изминатото разстояние и действителната скорост.

Изображение
Изображение

Какви са били часовниците на бойците в Червената Армия по време на Втората световна война?
След революцията производството на часовници било осъществявано от Главно управление на точните механики, по-късно "Триест Точной Механики" (Гострест Точмех). В неговия състав влизали национализираните фабрики за производство на механизми, и ремонтни работилници както и импровизирани работилници за монтаж и сглобяване на останалите части от царски времена.

Изображение
Изображение
Изображение

Разбира се за страната това било недостатъчно, та дори и царските запаси бързо се изчерпали. След неуспешни преговори с лидерите в производството на часовници "Буре", "Мозер", "Нарден", "Докса", "Тиссо", "Le Globe", "Таван", "Омега", "Longines" и "Зенит" за организацията на производството на часовници, СССР решил да закупи готовата продукция.

Изображение

На Съветския Съюз провървяло, по това време в САЩ фалирала фирмата Dueber Hampden и нейните машини, инструменти, аксесоари и материали
Били изкупени от съветския съюз през 1929г. В Русия било доставено оборудване за цена от 325 хиляди долара и запасни части за сумата от 135 хиляди долара.

Изображение

С тези производствени мощности било възможно да бъдат пуснати до 250 хиляди часовници в година. В СССР тази техника била използвана за производството на; Мъжки джобни за Железопътно управление; Мъжки ръчни за Червената Армия. Заводът получил името «Первый Государственный часовой завод» или 1ГЧЗ била построена от нулата за 7 месеца и през 1-ви октомври 1930 година започнала своята работа, а на 5 ноември били пуснати 50 екземпляра джобни часовници, събрани изцяло от детайли собствено производство. Те били подарък за страната за годишнината от Октомврийската революция.

Изображение

Първият тип часовници които бил наложен за производство в 1ГЧЗ били джобните "1-ви тип" или K-43 именувани така в чест на диаметъра на механизма - 43мм с изнесена секундна стрелка и украсен механизъм. Часовниците били произвеждани с рисунки по периферията и кърба на часовника, а също така и с изцяло гладки корпуси. Практически от самото начало на съществуването си през 1931 година 1ГЧЗ започнал износ на своята продукция.

Изображение

През 1930г. джобните часовници К-43 започнали да влизат в армейските магазини по около 50 000 броя годишно. Много скоро се появили ръчни модификаций на тези часовници. през 1935 година те получили названието "Кировксие". Те станали прототип за създаването на други модели часовници които постъпили в съветската войска в края на 30-те години по време на Втората световна война. През 1939г. в Куйбышеве сегашен Саратов бил построен нов часови завод Масленникова (ЗИМ). Взели за основа К-43, Саратовци започнали производство на часовници "ЗИМ" в джобен и ръчен вариант.

Изображение
Изображение

Така започнало и производството през 1935 в гр. Пенза в велосипедния завод на име Фрунзе (ЗИФ) който започнали да наричат Пензенский 3-ти ГЧЗ, а часовниците решили да нарекат "Звезда". Този завод използвал документацията на ръзни часовници на френската фирма LIP, оказала голяма техническа помощ в усвояването на часовникарското производство.
Изображение

Въпреки това по време на войната съветските часови заводи не могли да обезпечът търсенето и се налагало да купуват допълнително от други държави. Голяма част от часовниците които попадали в ръцете на руските военни били трофейни. С началото на контра-настъплението на съветската армия започнали да действат правилата на "трофейни екипи" - те бродели след настъпващите единици и събирали своите трофей които събирали в общ фонд който често бил по ценен от ордените за храброст. Командването разбирало това тъй като често награждаването с медали и ордени на своите подчинени може да не се осъществи тъй като те вече може да не са сред живите.

Изображение
Изображение


През май 1945 година в Берлин Червената армия събрала от немските складове 17 000 ръчни часовници Selza. Когато градът бил превзет, тези часовници, в качеството си на подаръци награждавали войниците и офицерите, отличили се в боя за немската столица.

Изображение
Изображение
Изображение

Във вид на трофей в съветските войници пападали часовници както немско производство така и швейцарско. Неутрална Швейцария пускала часовници както за нацистите така и за страните в антихитлериската коялиция. Някой от швейцарските фирми не поставяли лого на циферблатите ( Omega international watch Co.), други пък слагали несъществуващи марки, трети (Zenith, Longines, Doxa) оставяли своето истинско наименование. Часовниците за сухопътните немски войници били с клеймо DH, KM пък били за подводничари, а FL за летци.

Ето списък на марките които доставяли по военна поръчка за Гермаия:
Acacia, A.Lange & Söhne, Alpina, Arcadia, Arsa (ныне Auguste Reymond), Bielco, Bulla, Buren, BWC, Choisi, Civitas, Cronos, Dogma, Emco, ERA, Ercules, Etanche, Felco, Flora, Freco, Gala, Glycine, Grana, Gustonia, Hado, Helios, Helma, Helvetia, International Watch Co., LACO, Leonidas, Longines, Madix, Milex, Mimo, Minerva, Moeris, Monitor, Mulco, Nisus, Page, Onda, OPE, Para, Phenix, Pierpont, Pronto, Record, Recta, Revue (ныне Revue Thommen), Siegerin, Silvana, Stabila, Stowa, Syntakt, Thiel, Titus, Tritona, Wagner, Wempe, Zenith, Zentra.

превод от :http://chronoscope.ru/2012/05/world-war-watches/
Изображение

Потребителски аватар
Fenna
Специалист
Reactions:
Мнения: 827
Регистриран: 25 дек 2012 11:28

Re: Бойни часовници през Втората Световна война.

Мнение от Fenna » 11 май 2014 17:32

Напълни ми душата колега с тая хубава статия, евала и голямо мерси!

storyteller
Moderator
Reactions:
Мнения: 845
Регистриран: 12 яну 2012 13:36

Re: Бойни часовници през Втората Световна война.

Мнение от storyteller » 12 май 2014 09:48

Много интересна статия. Да добавя само, че през Втората световна война съветските войници са ползвали и часовници, подарени от американците.
Ето тук са показани различни екземпляри

http://forums.watchuseek.com/f10/russia ... 30817.html" onclick="window.open(this.href);return false;

А в изграждането на първата съветска фабрика за часовници са помагали и американски инженери и работници, ето тук е показан един точно как обучава съветски персонал

Изображение

Преди Студената война в СССР са се отнасяли много доброжелателно към САЩ, защото са смятали, че това не е империалистическа държава (за разлика от Франция или Англия, които са били империи, колониални империи). Чак след Втората световна война нещата се влошават, "империалистически" придобива нов смисъл (не държава с колонии, а нещо като свръхдържава с интереси и влияние извън границите си) и някак по взаимно съгласие СССР и САЩ предпочитат да забравят за връзките си отпреди Студената война.
Ето още малко картинки за американските работници и инженери в СССР. Бях ги сканирал от едно съветско пропагандно издание, с което се агитират американски специалисти да дойдат срещу високи заплати в СССР, за да създават индустрия. Сергей Антонов великодушно ги качи на сайта си, за който всички сме благодарни, че поддържа и заплаща.
https://plus.google.com/photos/11309823 ... 0604889521" onclick="window.open(this.href);return false;

percusst
Напреднал
Reactions:
Мнения: 213
Регистриран: 29 окт 2013 11:36
Местоположение: София

Re: Бойни часовници през Втората Световна война.

Мнение от percusst » 12 май 2014 09:58

Благодаря за интересните статии!

Потребителски аватар
beria
Специалист
Reactions:
Мнения: 596
Регистриран: 16 май 2013 12:57

Re: Бойни часовници през Втората Световна война.

Мнение от beria » 12 май 2014 15:17

Много интересно, благодаря.
Чак се запалих и по такива часовничета!:)
Изображение

Отговори

Върни се в “Информационен раздел ----- Information Section”