Освежаване на маркерите на безел.

Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Освежаване на маркерите на безел.

Мнение от atanweb »

Една тема за една процедура която съм я правил няколко пъти и е подчти неизбежна при някой часовници.
Става въпрос за боядисаните маркери на безелите на Командирски и Амфибия.
С времето на много от тях боята пада изцяло или пък се замърсява до такава степен, че не може да се разбере какъв цвят е маркера.
Когато е зацапано лесно се измива с четка, препарат и топла вода.
Когато обаче боята е паднала частично или изцяло прибягвам към подновяването и.

Пробвал съм с боя и с лак за нокти, но техниката е една и съща.

Почистваме остатъците от боя с разредител/лакочистител
Подсушаваме.
Нанасяме с тънка отвертка или клечка боя в макерите като гледаме боята да е достатъчно рядка за да се разлива добре в тях.
Дори и да прелива не се притеснявайте следващата процедура ще оправи нещата.
Изчакваме да поизсъхне, но не е необходимо изцяло да е сухо.
На равна повърхност поставяме опънато памучно парцалче. Аз ползвам линийка дълга 15см и широка около 4-5см.
С едната ръка опъвам парцалчето върху равната повърхност без да има гънки. С другата ръка напоявам парцалчето с разредител/лакочисител и започвам да прокарвам безела по повърхността така, че да се отърква парцалчето в излишното количество боя/лак.
Поради единичния слой на парцалчето маркерите е кухините остават непокътнати а се почиства само челното място където е излишния материал.
Процедурата е много лесна не изисква подчти никаква сръчност и имате право да експериментирате многократно ако не успеете от първия път. Макар, че на мен се получава подчти винаги от раз.
Един съвет е да внимавате с пръстите да не докосвате маркерите когато правите почистването на излишния материал тъй като ще останат отпечатъци върху повърхността на маркерите.

Ако имате възможност използвайте матови бои.

Изображение Изображение

Резултати :D
Изображение Изображение
Изображение
Pavlin
Site Admin
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Освежаване на маркерите на безел.

Мнение от Pavlin »

Много полезна тема! За мен важното обаче е, точно каква боя се ползва?
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Нека споделят и други до какъв извод с боите са стигнали, но аз съм ползвал боя от черен и червен спрей пръснат в капачката и нанесен. Последно време прибягвам до лаковете на жена ми тъй като са лесни и не изискват да излизам на терасата бързо се работи с тях. Пробвал съм дори и нанасяне с темперни бои и почистване на излишното с вода следва запечатване с прозрачен лак отгоре. Сигурен съм, че има много варианти и може още по добре и затова направих темата да споделим кой как се справя и как работи.
А също така съм прилагал и силно загряване на безела преди нанасяне на боята и след като е почистен за да матирам боята става по сипкава и бледа което е по добре и изглежда по автентично.
Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз съм пробвал даже с черен и червен туш, Сейкоша-сан щеше да ме трепе за използване на китайски продукт в съветска материална част. Ми не е подходящ - кара само половин година :-)
rosen_er
Специалист
Reactions:

Мнение от rosen_er »

Само веднъж се наложи да освежавам маркери на безел.Нямах подходяща боя ,обаче имах перманентни маркери в черно и червено.Лично според мен стана много добре,но......понеже беше с напълно обезцветени маркери ,се получи така,че червените да са от дясната страна на "голямата" точка :)
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Пробвал съм няколко начина,с лак за нокти става неразличим от оригиналният
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Стига бе! icon_crazy
Къде ги намираш тия мацета, дето си лакират ноктите с матово черен лак?! Или с петолъчково червено. :o :o

Не е ли те страх? :muslim: nono lol2
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Намирам аз :) по лака ги търся
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”