Коментари към предложенията за м. Юли

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: м. Юли

Мнение от atanweb » 14 юли 2014 14:34

Привет на всички. Месеца вече е много горещ и като температури и като предложения в конкурса за часовник на месеца. Тъй като избора на гласуващите вече е достатъчо усложнен в предвид прекрасните часовници които бяха представени още в самото начало на месеца.. та реших да дам малко почивка с едно непретенциозно часовниче което ще се опитам да представя с малко история и защо ми даде смелост да го набутам при показаните технологични динозаври в месечния конкурс.

С края на Втората световна война и изтеглянето на Съветските освободители на Източна Европа, съюзническите сили взеха административен контрол над Германия. В Източна Германия, съветските войски останаха и започнаха да се възстановяват икономиката и производството. В резултат на това, производствени предприятия и индустрии преминаха под контрола на Съветската администрацията и по този начин производството на братята Thiel GmbH Ruhla премина под контрола на Съветското държавно предприятие Avtovelo (AWO). Avtovelo контролира няколко фабрики една от които беше MotorWorks BMW в Айзенах, които по-късно станаха Wartburg Motor Works. Целта на Съветската администрацията е да се определи какво може да бъде взето обратно към СССР като репарации, а също и какво би подпомогнало възстановяването на индустрията в Източна Германия.

AWO
През 1952 г. предприятието е билo прехвърлено на новата държава Източна Германия и се превръща във VEB производство на часовници и двигатели - Ruhla - VEB, Volkseigener Betrieb (предприятие, притежавано от хората). Това е правната форма на промишлено предприятие в Източна Германия. VEBs са публично притежавани и са били комбинирани рутинно с други организационни единици, които са били наричани Kombinaten. По-късно производството става UHREN und Maschinenfabrik Ruhla - оттук UMF - напечатвано на по-ранните часовникови циферблати.

Ruhla работи за развитието на часовници и инструменти през 1950-те и 60-те години. Например, в сътрудничество със Съветския производител на самолети Ilushin в средата на 1950-те години, VEB Ruhla разработва технлогии и двигатели за използване във въздухоплавателни средства, в Източна Германия и Съветския съюз (Ilyshin 14), както и електрическите часовници, автоматични контролери и такива инструменти като шахматни часовници както и по-тежки машини като фрези.

Някои ранни калибри, разработени от VEB Ruhla в края на 1940, началото на 1950-те години се оказаха трудни за произвеждане. Някои от необходимите части не могат да бъдат направени в рамките на източно германската икономика, което означава, че снабдяват тези компоненти от запад. Това доведе до икономически и политически трудности.

Изображение
В началото на 1960-те години, в отговор на това, UMF Ruhla разработва калибър 24 . Той се оказва много успешен и е произвеждан в много варианти. В рамките на няколко години, производството е достигнал 5 милиона единици и почти всички материали и компоненти са собствено производство. Като до 1967 година в производството на завода са впрегнати 6700 човека които са и акционери.

Над 60% от продукцията е била предназначена за износ в Западна Германия или далечният изток.
Успехът на тези калибри и високите обеми на производство води до автоматизиране на процеса на сглобяване на Ruhla през 1967 година. Имало е 87 предимно ръчни процеси в производството на калибър 24 и те са заменени от 38 напълно автоматизирани процеса. Работниците контролирали събранието от контролни пултове *.
След 50-годишнина на Великата октомврийска социалистическа революция на 27-ми Октомври 1967 година надписът UMF отпада от циферблатите на часовниците и е заменен с логото Ruhla.
Изображение

И понеже темата за електромеханичните часовници напоследък е много популярна, би било добре да споменем и постиженията на Ruhla в тази сфера.
През 1978г. Ruhla е преструкторирана за пореден път и става част от Mikroelektronik Ерфурт. Разработен е механизъм калибър 25 с електромеханично движение. Този калибър е използван не само в часовници, но също и в арматурното табло на колата, часовници и будилници. Техническите изменения, направени в калибър 25, са дали тласък на промишлеността на East German часовник с предпоставки за развитие на кварцови часовници. Първите дигитални и кварцови часовници бяха пуснати в производство като UMF 28-40 калибър.

През същата тази година, Източна Германия влиза в космическата надпревара чрез съветската космическа програма. Електро-механичен хронометър е тествана по време на първата космическа мисия, предприета от Зигмунд Jahn на East German ВВС на борда на Союз 31 и 29 и на Салют 6 космическа станция през август / септември 1978.
По-късно, в началото на 1980 г., развойна дейност се концентрира върху ръчни часовници кварцов тип и с алармена функция както и механизми UMF M 24; голяма част от производството е била предназначена за East German вътрешния пазар. Ръководството е счело, че LCD кварцови часовници ще бъдат бъдещето за производство на часовник.

По време на своето съществуване, часовниците Ruhla са произведени в стотици милиони бройки с механизми от различни калибри. Пълният списък на калибри е достъпно тук: Ruhla Calibre

След повторното обединение на Германия VEB Ruhla се превръща в дружество с ограничена отговорност (GmbH) много служители бяха пуснати на временни договори и от 1991 г. фабриката е прекратява производството. Въпреки това, инженер на завода VEB Ruhla и други двама колеги откупуват останалото и то стана Garde Ruhla и които все още успешно произвежда кварцови часовници днес включително високо качество радиоуправляеми механизми.


Наистина интересна история припокриваща в голяма част съдбата на съветските заводи с многомилионното си производство и безвъзвратно загубилите пазара си марки притиснати от китайското производство.

Ето, че късметът ме запозна с тези така симпатични часовници носещи нещо народно в тях.
Така бих могъл да оприлича RUHLA като събрат на съветската марка Слава към която имам голяма симпатия поради ориентацията им към обикновенния човек.

С голямо удоволствие ви представям западния социалистически брат на Poljot DeLux и Луч.
Много тънък и елегантен с изчистена визия олекотена от липса на секундна стрелка.
Спецификации:
Модел 1966-69г.
диаметър на корпуса 37мм
дебелина на корпуса 8,2мм
калибър 32-10 15j диаметър 20мм дебелина 3,7линк1, линк2
всъщност моя е двустрелочен така, че добавките за секундна стрелка фабрично не са налични и дебелината на механизма предполагам е по-малка.
разстояние между лъговете 20мм
Интересно, че на задния капак има дапис ELECTRONICALLY TIMED което предполагам символизира тяхната гордост и точният ход на механизма.

Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение

В края на това пътуване във времето искам да ви напомня, че останалите участници в конкурса са представили часовници с внушителни по сложност и качества механизми за своето време и наистина прекрасни като външен вид така, че ги оценете подобаващо.
:) Успех на всички!
Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: м. Юли

Мнение от varban » 14 юли 2014 16:29

Е, месецът още е наполовина, така че има време :-)
Ако докарам нещо механично до добър ход, то ще е Слава. А ако преборя барем едно от двете кварцета, ще изкарам още един саат на мегдана :-)

мitakaaa
Специалист
Reactions:
Мнения: 866
Регистриран: 03 фев 2012 23:01

Re: м. Юли

Мнение от мitakaaa » 14 юли 2014 17:06

Моето участие миналия месец беше направо случайно. И съвсем случайно се получи така че Славата БЕЛКНАП все пак имаше някаква историйка. Тоест чрез нея се отбелязва някакво събитие. И понеже събитието беше на военно-историческа тема, ми дойде идея че мода да продължа темата. За това този месец съм подготвил един доста известен модел на ВОСТОК - а именно ''ПУСТИННА БУРЯ''
Събитието е ясно - Войната в Ирак и съюзничеството на руски и американски войски. Часовника е със следи от употреба, но то няма как да е иначе. На кашика лактите и коленете винаги са изпожулени.
Часовника е с автоматичен механизъм калибър 2416b
Има диаметър 41 милиметра и си е направо масивничък.
Не се препоръчва за по-слаби хора че може да им наруши равновесието.
Ето го и него - моя кандидат за класацията.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: м. Юли

Мнение от varban » 14 юли 2014 22:34

Събитието е Пустинен щит - първата част от Пустинна буря.
Целта на Пустинен щит е съсредоточаване в района на Персийския залив на сили, превъзхождащи иракските.
А часовниците са поръчани от Пентагона за връчване на участниците в операцията. Имало е търг, който е спечелен от фирма, поръчала Востоци в няколко варианта. Този е големия... на мацките са давали кадетски :-)
Това е първата, но не и последната поръчка на Пентагона в ЧЧЗ.
А сега внимание, въпрос - а защо са поръчали точно в ЧЧЗ, а не например в ПЧЗ или във 2 МЧЗ?

мitakaaa
Специалист
Reactions:
Мнения: 866
Регистриран: 03 фев 2012 23:01

Re: м. Юли

Мнение от мitakaaa » 15 юли 2014 00:14

Е, от мен задачата - от вас решението. Бих предположил че в ЧЧЗ вече е имало произведени машини. Само е трябвало да се окомплектоват - а работата не е търпяла отлагане. Но това е само под формата на шега. Ако има някаква истина , ще е интересно да я чуем.

kapkan
Специалист
Reactions:
Мнения: 2479
Регистриран: 27 яну 2012 22:01
Местоположение: Правец

Re: м. Юли

Мнение от kapkan » 15 юли 2014 01:15

Имали са вече Амфибията :D

storyteller
Moderator
Reactions:
Мнения: 845
Регистриран: 12 яну 2012 13:36

Re: м. Юли

Мнение от storyteller » 15 юли 2014 06:21

Еха, много ви бива.
За Диран - трябваше половин час да си блъскам главата какво изобщо е намислил, камо ли да разбера как работи, а как е успял да го направи - шапка свалям!
При Диран и Невен Бекриев виждам как се създава часовник или част, което не съм срещал в никой друг форум.
Уважения и към Мироман този месец - личи си, че е търсещ дух, не спира на едно място, все бута да научи или направи нещо ново, а покрай него и на мен ми се поотваря едното око за китайските часовници. А всъщност най-интересните неща в часовникарската индустрия в наши дни явно стават именно в Китай.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: м. Юли

Мнение от varban » 15 юли 2014 07:32

За Восток - Пустинна буря.

Работата е не в модела, не в механизмите, а във военната приемка :)
Военни предпочитат да контактуват с военни. Няма значение, каква кройка му е шапката, специфичната гънка на мозъка от нея я имат всички :)

За ръчни часовници военна приемка е имало в два завода. В 1 МЧЗ - за хронографи. И в ЧЧЗ - за вся остальная сволочь :) Примерно в Завод имени Масленникова, който е бил много по-военен от Чистополь, не е имало военна приемка на ръчните часовници. Никога не е имало - Победите там са усвоявани по ширпотреба.

Аз не съм проверявал точно какви модели в каква последователност са доставяни на Пентагона.
Ако преди това са утъпкали пътеките, тогава въпросът се измества към Амфибията :)

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: м. Юли

Мнение от varban » 15 юли 2014 07:38

мitakaaa написа: Бих предположил че в ЧЧЗ вече е имало произведени машини. Само е трябвало да се окомплектоват - а работата не е търпяла отлагане. Но това е само под формата на шега. Ако има някаква истина , ще е интересно да я чуем.
Ти май забравяш, че на цифера на твоя часовник пише Made in USSR. По това време капацитетът на ЧЧЗ (и на всеки един от десетината часовникови завода) е бил такъв, че 40 хиляди ги е правил от понеделник до петък :)

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3864
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: м. Юли

Мнение от rosen_er » 15 юли 2014 10:10

Обаче според много източници, първата поръчка е била според някои твърдения 10 000 ,според други за 200 000 бр. часовници,които да отговарят на определени изисквания.Офертата е била отправена не само към съветското(ако може да се говори за съветско по това време вече) часовникарство.Само ЧЧЗ е могъл да покрие тези бройки с исканите качества на часовника в зададения срок.Серията е с особен рисунък на задния капак,надписи на английски и пореден номер на партидата и серия -І и ІІ мисля,че има,така както е редно за военен часовник.Продавали ли са се във военните магазини в САЩ със различна цена за военни и цивилни.Нещо от рода на 99$ и 139$ ,но не съм сигурен в цифрите.Пак от клюките по форумите-били са без логото на Восток на циферблата.

Изображение Изображение
Датата на вестника е 28.01.1991 почти месец преди започването на Операция "Пустинна буря" започнала на 24.02.1991г.От тук може да се съди защо надписът е :"Пустинен щит".И друго- за започване на операцията е било необходимо да се изпратят още 200 000 американски военнослужещи.От тук пък може да идва тази цифра за размера на поръчката от 200 000 часовника.
Другата версия вестник "Stars and Stripes" (от 23.12.1990г.):) :
Изображение Изображение Изображение
Изображение Изображение Изображение Изображение
Часовници са били поръчани за бойците по време на операцията,а също така възпоменателни за участниците и те са от няколко типа,включително и кадетския(надписът на кадетския включва двата етапа :Пустинен щит и Пустинна буря в надписа на циферблата).Аз притежавам и такъв в каса от Командирски с ремонтоар на 2ч.
Разбира се руснаците са пуснали часовници с този дизайн и на вътрешният си пазар,като разновидностите и бройката там е необятна :) Но.......за мен те са по-скоро "туристически" отколкото реално свързани с поръчката на Пентагона.

Изображение
Моето мнение е ,че нашите са от "туристическите" разновидности :mrgreen:
Но дали всичко ,което съм прочел по форумите преди време е така .......не знам ?!

мitakaaa
Специалист
Reactions:
Мнения: 866
Регистриран: 03 фев 2012 23:01

Re: м. Юли

Мнение от мitakaaa » 15 юли 2014 13:20

И според мен , тези които са на нашия пазар са си ''туристически'' Вероятноста за това е много по-голяма отколкото за часовник участвал в ''бурята''
Но все пак изданието на модела е свързано с голямо събитие - а това си е един плюс за колекционерството.

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3864
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: м. Юли

Мнение от rosen_er » 15 юли 2014 13:51

Така е n_thumbsup Часовникът е от тези дето му се иска на човек да го има.

мitakaaa
Специалист
Reactions:
Мнения: 866
Регистриран: 03 фев 2012 23:01

Re: м. Юли

Мнение от мitakaaa » 15 юли 2014 14:18

Само дето ремонтоарите им създават проблем - но това е друга тема - да не се отклоняваме.

Потребителски аватар
varban
Moderator
Reactions:
Мнения: 4585
Регистриран: 26 май 2013 21:00
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Re: м. Юли

Мнение от varban » 15 юли 2014 14:29

rosen_er написа:Офертата е била отправена не само към съветското(ако може да се говори за съветско по това време вече) часовникарство.Само ЧЧЗ е могъл да покрие тези бройки с исканите качества на часовника в зададения срок.
Съветско е, що да не е? Операция "Пустинен щит" започва през август 1990 и завършва януари 1991 година; СССР престава да съществува де юре на 26 декември 1991 година.

Реално изискванията биха могли да се покрият и от трите машини, които са имали херметични корпуси - Слава 24хх, Восток 24хх и Ракета 26хх.НА... не мисля, че Восток 2414 е по-добър от Ракетата ;)
Възможности са имали и трите завода... 200 хиляди са им били таман за донаждане на месечния план :D
Е, корпусния цех е щял да се напъне, щото тия корпуси са най-трудоемки, ама за такава поръчка - що да не се напънат... стига им да спрат корпусите на кварцетата за 1 месец, и работата става готова :)

Вероятно другите заводи просто не са ги и питали :)
Много по-лесно е да се направят 200000 часовника за 1 месец, отколкото същите тия часовници да се приемат по AQAP или там по ОСТ В - няма значение, те са подобни, само дето акапа е на английски, а оста - на руски :) За приемка на голо място, без усвоени военни стандарти, и година е малко.

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3864
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: м. Юли

Мнение от rosen_er » 15 юли 2014 15:41

Върбане,почти сигурно техническите характеристики на поръчката са били:стоманен корпус,автомат,водоустойчивост +необходимата бройка.Само Амфибията е отговаряла на тези критерии.

Отговори

Върни се в “Конкурс "Часовник на месеца"- 2014г.”