Часовници свързани с България
Re: Часовници свързани с България
Ето последната ми находка - сребърен часовник от ателието на Зарук Хачумян в Русе. Надписът на циферблата е "Братия Хачумянъ, Руссе". На картичката е бижутерско-часовникарското ателие в Русе, но нямам друга информация. За съжаление на часовника му липсват 7 камъка (включително импулсния камък на баланса), оста на анкера също я няма - някой я е избил да прави нова, и долния връх на анкерното колело е леко крив. Всичките тези работи засега няма часовникар наоколо, на който да му се занимава да ги прави, така че реставрацията му ще почака.
С много камъни е оборудван.
Лошото на тези часовници е че няма никаква информация за манифактурата на механизмите. Имам чувство че е било умишлено, да могат да се ремонтират само от там от където са купени.
Лошото на тези часовници е че няма никаква информация за манифактурата на механизмите. Имам чувство че е било умишлено, да могат да се ремонтират само от там от където са купени.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Регистриран: 26 май 2013 21:00
- Контакти:
Точно манифактура, в първоначалния смисъл на думата.
Аз му викам махленски механизъм
Подобно явление е имало и на други места: Дульная, Ствольная, Заварная, Замочная, Курковая, Ложевая, Пороховая, Штыковая, Патронная, Арсенальная, Пробная - това са имена на улици в Тула Тия улици са направени на мястото на махалите, когато Тула е станала град.
Та и в Тула до Петър Първи пушките са били махленски, като часовниците в Швейцария. А после достатъчно дълго време съвместно са съществували големи фабрики и малки, манифактурни производства на оръжие за гражданския пазар.
Аз му викам махленски механизъм
Подобно явление е имало и на други места: Дульная, Ствольная, Заварная, Замочная, Курковая, Ложевая, Пороховая, Штыковая, Патронная, Арсенальная, Пробная - това са имена на улици в Тула Тия улици са направени на мястото на махалите, когато Тула е станала град.
Та и в Тула до Петър Първи пушките са били махленски, като часовниците в Швейцария. А после достатъчно дълго време съвместно са съществували големи фабрики и малки, манифактурни производства на оръжие за гражданския пазар.
http://auction.bg/item.php?id=1826508" onclick="window.open(this.href);return false; Може да ви е интересен.
-
- Специалист
- Reactions:
- Регистриран: 14 юни 2012 17:05
Когато е произведен, е било нормална практика часовникарите да могат и обикновено са изработвали сами нужните за ремонта части. Освен това въпреки многото манифактури са се произвеждали само няколко основни вида механизми и с малка доработка частите са били заменяеми.Pavlin написа: Имам чувство че е било умишлено, да могат да се ремонтират само от там от където са купени.
Този няма проблем да го възстановя, стига да няма кратки срокове.
Много бих се радвал, а срока е колкото е нужно, не бързам.
Нямам думи да изразя огромната си признателност към колегата Невен - благодарение на златните му ръце часовникът се върна към живота, при това не само работи перфектно, а и външния му вид е невероятен!
В събота, на сбирката пък, излезе този интересен Роскопф, но не знам дали е свързан с България, или с Румъния, а май с историята и на двете. Часовника е поръчка от силистренски търговец, по времето когато градът е принадлежал на Румъния - периода от 1913-1916 г. (по-вероятно), или 1919 - 1940 г. (по-малко вероятно, тъй като по него време роскопфите са вече по-други). Под надписа Силистра е румънската корона, а отдолу румънското знаме с герба се развява над стилизирано изображение на крепостта Силистра.
За съжаление няма стъкло (размер 417), барабанът на ходовата пружина е с огризани зъбци, импулсната ролка на баланса е позалепена с калай, а анкерът си е жива самоделка. Никой от барабаните за Роскопф, които имам, не пасна по размер, но все ще се намери.
В събота, на сбирката пък, излезе този интересен Роскопф, но не знам дали е свързан с България, или с Румъния, а май с историята и на двете. Часовника е поръчка от силистренски търговец, по времето когато градът е принадлежал на Румъния - периода от 1913-1916 г. (по-вероятно), или 1919 - 1940 г. (по-малко вероятно, тъй като по него време роскопфите са вече по-други). Под надписа Силистра е румънската корона, а отдолу румънското знаме с герба се развява над стилизирано изображение на крепостта Силистра.
За съжаление няма стъкло (размер 417), барабанът на ходовата пружина е с огризани зъбци, импулсната ролка на баланса е позалепена с калай, а анкерът си е жива самоделка. Никой от барабаните за Роскопф, които имам, не пасна по размер, но все ще се намери.
-
- Специалист
- Reactions:
То май и тоя е за мен...
Ааа, много ще ми стане... Още не съм почерпил за другия.nevenbekriev написа:То май и тоя е за мен...
Намерих му витринка - е, не е стъкло, но изглежда добре и пази стрелките, докато излезе оригинално. Ще се опитам да намеря поне същия барабан за пружината, пък после ще го мислим.
Всю пшеницу за границу а Вам Дорогие колхозники приятное КИНО За въпроси на Л.С. или тел.0885334219
Скоро не ми е попадало нищо ново по тази тема, но пък както си ровех в един архив на войник от Лейбгвардейския полк от 1906-1908 г., намерих още едно парченце от пъзела "Братя Коцеви". Тези писма, снимки и др., ги имам поне от 7-8 години, ама ха де... Ето я рекламната визитка на ателие "Истинско доверие"
Тръпки да те побият... Истинска гордост!
Съдейки по визитката се опитвам да си представя това богато ателие.Какви ли неща са продавали?Чудесна находка е тази визитка.Поздравление!
-
- Специалист
- Reactions: