Електромеханични будилници

kapkan
Специалист
Reactions:

Електромеханични будилници

Мнение от kapkan »

Боря се с 3 Слави, и не тръгват,като подам ток само трепка баланса
механизмите са Слава 5338.
Върбане,ти си на ход :)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Re: Електромеханични будилници

Мнение от nevenbekriev »

Преди всичко трябва да смениш електролитния кондензатор 47uF, по-добре със 100uF. Трябва да разклатиш часовника за да тръгне защото трудно се запуска сам
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Клатенето го минах,кондензатор от де?
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

От магазините за електронни компоненти или от някоя ненужна платка. Струва 20 ст. или от сорта. Не използвай руски че са дефектни по определение. Имат + и - които трябва да се сложат по същия начин както при стария дето го сменяш.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Аз да допълня.

За механиката е ясно - без никакви тоци машината трябва да върви, като разклатиш баланса - трябва да превърти ходовото колело на няколко зъба. Ако не става - проблем в механиката.

Сега за електрониката.

Ако баланса се клати свободно, при подаване на напрежение на схемата след няколко секунди (след като се зареди кондензатора) балансът трябва да се отклони рязко на десетина-двайсет градуса. Това е първи признак за работоспособност на електрониката. Ако не се отклонява, не тръгва.

В схената има два кондензатора. Единият е електролитен, виждал съм 47 и 50 микрофарада, което си е едно и също. Слагал съм 33 микро, като съм нямал 47 - пак работи. Слагал съм и 100 - същата работа :) Само че ако е по-голям, просто по-дълго време ще се зарежда.
Невен предупреди, и аз да повторя - полярността трябва да се спазва. Както е бил оригиналния, така се запоява новия. Ама и да го обърнеш, няма нищо да се прецака - там е волт и половина, няма какво да изгори. Само няма да работи.
В схемата има и още един кондензатор, керамичен. Виж, там трябва да се спазва номинала. Ако се сложи по-малък или по-голям, няма да работи. Това - от общи съображения, аз не съм сменял керамичния :)

Другата възможна неизправност са прекъснатите бобинки. Те се хващат с оглед - ако са рошави, до там :( Транзистор - абе ако и трите крака са му там, то е здрав... кво да му стане. И с резистора - същата работа.

С елементите свършихме май :) А натам почва науката за контактите. Ако гадината не тръгва, първата работа е да се види, дали барем звънец има. Ако няма - търсиш контактите още на батерията. Ако има - мериш дали стига напрежение непосредствено до платката, на пружинката-контакт. Май Славите бяха с плюс на маса - ще видя в къщи, там имам електронен блок, изваден от часовника.

Има два чешита електронно-механични будилници. С един транзистор и две бобинки (условно Слава) и с два транзистора и една бобинка (условно Янтарь). Условно - щото това са мои наблюдения. Ще намеря схеми и ще ги кача.
Различават се и по пусковия лост - Славите нямат, Янтарите имат.

Има още един номер със Славата, ама той е като подкараш машината. На платката има една месингова пластинка, дето се вади и изкарва - тя служи за ограничаване на амплитудата :D
Последно промяна от varban на 25 Юли 2014 06:53, променено общо 1 път.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето я схемата:

Изображение

Най отляво е захранващ блок, него не го коментираме... само това остана - вътре влиза такава батерия, че ще има ток, докато потече, даже да звъни всеки ден по 5 минути :)
В средата е звънеца - една бобинка с резистор.
Най вдясно е електронния блок на часовниковия механизъм. Давам го за прозвъняване на бобинките. В къщи ще снимам платката и ще наслагам стрелки, между които трябва да се звъни за проверка на бобинките.
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Механиката е здрава,на първият беше изронено пластмасовото колелце дето го върти баланса,оправих го,но сега и на трите като подан ток само напряга баланса без да завърти.Ще намеря кондензатори и ще ги сменя
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Една-две секунди след като подадеш напрежение, или веднага?
Ако е веднага, електролитът е отишъл :)
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Веднага,кой електролит?
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Би трябвало да е С1.Минуса е към бобината.50мF/6v.
мitakaaa
Специалист
Reactions:

Мнение от мitakaaa »

Това да не би и то да е от някой такъв часовник - ел будилник - частта е руска , а какво ми търси в кутийките незнам. Като съм взимал части от стари часовникари е дошло с тях.
Изображение

Изображение
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Върбан много добре е описал схемата, мога само да кажа че малкият кондензатор (керамичният 33nF) е много малко вероятно да се повреди, въпреки че е руски. Неговата функция е да предпазва от самовъзбуждане на високи честоти, защото този транзистор с индуктивен товар и положителна ОВ на базата си е жив осцилатор. Кондензаторът въвежда отрицателна обратна връзка за тези честоти. Стойността му няма да е от голямо значение.
Резисторът задава малък ток през базата и така определя някакъв малък колекторен ток. Резисторът може да се прекъсне, макар и да няма видима логична причина за това. Имал съм 10ки случаи на подобни повреди. Но щом балансът се отклонява след включяане на батерията, значи тече колекторен ток и не е повреден резисторът.
Ако обаче токът е голям (повече от 5 мА), значи транзисторът е умрял, например поради опит за захранване с нещо по-голямо от 1.5В батерия.
В твоя случай най-вероятно като смениш електролитния кондензатор ще тръгне като нов.
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Ето ги мъртъвците,на първата снимка съм отбелязал един чарк дето го няма на другите две ???
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Ето как изглежда електронния блок на Славата:

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Мнение от varban »

Сивото с трите крака е германиев транзистор МП41А, оранжевото - керамичен кондензатор 33 nF, на схемата - С2, зеленото - резистор R2, де да го знам, колко, щото обозначението му е към платката :'( , aалуминиевия цилиндър е електролитния кондензатор С1 - 47uF. От страна спойки се виждат четирите изводи на двете бобини и една важна работа - електродинамичната спирачка :-)
Обяснявам за нея - тази схема пие батериите до дъно - работи доста под 1 волт. И на номинално захранващо напрежение клати баланса, че чак ще го обърне. Затова има пластинка, която може да се вкарва и изкарва от зоната, която се преминава от магнитите. Те са постоянни, ама полето на пластината е изменящо се. И нали помните от училище - в проводник, който пресича магнитно поле, се индуктира ЕДС. Тая електродвижеща сила не се отвежда, а се дава накъсо в пластината. И се получава, че колкото е по-голяма скоростта на преминаване на магнитите покрай пластината, толкова повече тя ги спира. Така се ограничава амплитудата на баланса на големи напрежения (около волт и половина) и почти не се тормози на ниска амплитуда.

Още нещо - за уверен самозапуск може леко да се изведе баланса от равновесното положение - така поне съветват братята в руския форум. Ама аз си знам моето и го настройвам да е в равновесие, като е в покой :-) В края на краищата не го пускам по десет пъти на ден.

Да, машината е доста точна. Работи с постоянна амплитуда, има микрорегулатор - абе хронометър :-)
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”