Полиране на оси?
Полиране на оси?
Как се полират оси на ръка, без струг, в битови условия? Виждал съм че часовникарите трият оси на баланс с текстилна пила за нокти, но според мен няма да има особен ефект освен да свали малко старото масло. С едно сгънати парче водна шкурка ще стане ли? Мисля да го пробвам, какъв вид ми препоръчвате (600, 1200,2500)? Какво да използвам за баланс, ходово колело и ангренаж?
Майсторът се е провалил повече пъти, отколкото начинаещия е опитал.
-
- Специалист
- Reactions:
Re: Полиране на оси?
Ако някой знае начин за полиране на оси на ръчни или джобни часовници на ръка - да каже, аз не съм чувал. Принципно това, на което казваме полиране е завършващият процес при изработката на "цапфите" (това е руски термин, на англ. е pivot(s), но за съжаление на български нямат аналог). На английски се нарича burnishing и не съвпада с "полиране", защото при този процес освен че се полира, повърхността се замазва и заравнява чрез локална пластична деформация и това води до нарастване на твърдостта и износоустойчивостта на цапфата. Има си специален уред на който се праави - Jakot tool (цапфенстанок), или на допълнителни приспособления към струговете. Цапфата се "пили" със специални инструменти, които в общия случай са с плоскост от твърда стомана, на която се правят драскотини чрез прокарване върху шкурка, шмиргел и т.н. Върху инструмента се намазва полиращ агент - диамантин в масло или хубава полираща паста и с него се обработва цапфата. Драскотините са напречно разположени на посоката на движение на инструмента и служат да задържат пастата и да предизвикат въпросната повърхностна пластична деформация. Те бързо се износват и се подновяват чрез прокарване през шмиргела.
При ремонт полирането не се препоръчва (защото води до изтъняване) освен в случаите, когато цапфата е повредена от дълга работа - има канал или "шапка" или пък ръжда. Ако няма струг, Jakot tool и нищо от сорта, може да се ползва в краен случай дрелка с хубав патронник и да се опитва многократно захващане докато се получи добро центроване и минимално замятане при въртене. Ако говорим за баланс, може челюстите да се приберат навътре и колелото му да се залепи на патронника с тънко двустранно залепващо тиксо и да се намести до минимално замятане при въртене. Шапката може да се отстрани и главата на цапфата да се заобли с шкурка 2000+ при ниски обороти на въртене и възвратно-постъпателно търкане със сгъната шкурка при минимален натиск. Може вместо шкурка да се ползва дремел с монтиран диск-четка с фин косъм и полирааща паста, но внимателно и за кратко, че много бързо се изменя формата на цапфата.
Имам жена и 2 дъщери - на 25 и 18, но никога не съм виждал текстилна пила за нокти. Има едни от мек материал, на повърхността на който има бял слой, отговарящ на шкурка примерно 240 - това не става за нашите нужди
При ремонт полирането не се препоръчва (защото води до изтъняване) освен в случаите, когато цапфата е повредена от дълга работа - има канал или "шапка" или пък ръжда. Ако няма струг, Jakot tool и нищо от сорта, може да се ползва в краен случай дрелка с хубав патронник и да се опитва многократно захващане докато се получи добро центроване и минимално замятане при въртене. Ако говорим за баланс, може челюстите да се приберат навътре и колелото му да се залепи на патронника с тънко двустранно залепващо тиксо и да се намести до минимално замятане при въртене. Шапката може да се отстрани и главата на цапфата да се заобли с шкурка 2000+ при ниски обороти на въртене и възвратно-постъпателно търкане със сгъната шкурка при минимален натиск. Може вместо шкурка да се ползва дремел с монтиран диск-четка с фин косъм и полирааща паста, но внимателно и за кратко, че много бързо се изменя формата на цапфата.
Имам жена и 2 дъщери - на 25 и 18, но никога не съм виждал текстилна пила за нокти. Има едни от мек материал, на повърхността на който има бял слой, отговарящ на шкурка примерно 240 - това не става за нашите нужди
В интерент гледах една машина за полиране на оси, само слагаш оста , дабовяш конусамитиви, нагласяш интензитета на полиране и машината сама се грижи за процеса. Мисля че на старо се продаде за около 2500 лева. Разбира се такава машина може да си избие парите само в някое голямо производствено ателие.
Ако хипотетично приемем че такава машина върши някаква работа, то тя полирайки трябва да отнема от повърхностния слой, а в такъв случай ще отнема от целия детайл. Това ми се завъртя в главата.