м.Септември

Часовник на месец Септември 2014г.

Анкетата свършва на 08 окт 2014 17:54

Junghans Kal.667.50 - kapkan
2
7%
MIDIX Unitas-6410 - plamenhar
6
20%
Восток "Световно Време" - Белязаният rosen_er
2
7%
Raketa 16j - beria
4
13%
Wostok 2214 - beria
0
Няма гласували
Damas - beria
1
3%
Lanco - fazana1
3
10%
Златоустовскии от радиостанция - omegaqq
2
7%
SLAVA - varban
1
3%
Comthor - "Френският Гмурец" - rosen_er
1
3%
Восток "Карлсон" - Pavlin2
2
7%
Poljot De Luxe automatic 29j - Seikosha
6
20%
 
Общо гласове: 30

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3681
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: м.Септември

Мнение от Seikosha » 02 окт 2014 00:40

Роска,тоя път си личи ,че си афектиран,но не си и прав да иронизираш в случая. Пламен го каза,нека всеки си решава,макар,че като казва "поглед към темата" сигурно има предвид "поглед към хобито" но то е горе долу едно. Мона Лиза е реставрирана поне 7-8 пъти и вече я държат в специална среда. Някъде преди време бях писал ,че заниманията ми с часовниците ,по скоро тяхното възстановяване и до някъде умениието ми да го правя,не се е пръкнало тъй изведнъж,Доста години ме викаха по музеите на хонорар за точно тези неща които говори Пламен,не може да се изложи в галерията една картина с опадала боя, драскотина от физически досег,или със зацапано от нещо ,което не е оригинално по същество. Почти всички големи шедьоври,говоря за по-старите,подлежат периодично на реставрация.Правил съм реставрация и по стари предмети. ВСяко нещо се преценява дали трябва и дали може да се реставрира. Примерът с Мироновите скулптури ,не е удачен,това е антика. Същото се отнася и до часовниците, може би всички сте гледали изложбата за 250 годишнината на руското часовникарство,има го линка в информационният раздел и ако някой ми каже ,че особено първите стари сахати ,джобни на Павел Буре, Мозер и др. не са реставрирани,ще си отрежа оная работа и ще я закача като минутна стрелка на някой часовник,ма ще трябва нещо по- така ,като гаров например :D Роска, всеки решава как да постъпи, реставрация се прави на ценни неща,това,че аз имам времето и лудостта да се занимавам с това е друг въпрос, с такава цаца като нашите часовници ,никой не се занимава,само пенсии кат мен и Пламен с усет към финеса далдисват. Остъйна да се давим ,кво толкова,че всеки ден бъркам в кутията с ръжда и след 12ч. бачкане слагам нещо в другата кутия с чисти ,хубави,макар и евтини саати. Знам какво ще кажеш и за това те изпреварвам, такива каквито са,трябва да останат часовници свързани със собственика,наследствени ,от баща,дядо и т.н. те имат история и тя е семейна или близка до собственика.Нещо изровено от кофите за смет или от влажните мази,няма история,ръждата и язвите по такива часовници,не могат да ги направят по-благородни nono Всичко е въпрос на преценка и мярка,казвал съм и друг път един принцип,водете се от него : "Едно нещо се прави не на възможното, а на необходимото ниво" доста общоваледен принцип :wink: Мога да покажа разбира се десетки непипнати от мен часовници,които няма и да пипна,но както и казах,нещата са различни. :)

П.П. Апропо,в представеният от мене Де Лукс,няма и грам реставрация,има почистване ,лъскане и събирачество,дори мисля да основа събирателно дружество :lol: някъде в средна България,само да доживея. :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3864
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: м.Септември

Мнение от rosen_er » 02 окт 2014 10:06

Писах,писах и мнението ми отиде ....не знам къде :mrgreen: Та отново.
Грам не съм афектиран ,Мишо.Ако не те мързи да прочетеш първото ми мнение ,ще видиш какво съм казал ,а после нещата "кривнаха".
rosen_er написа:Хубав е станал,ама от 100км личи за "познавачите" украинския цифер.Със стария на мен повече щеше да ми се нрави. :)
Дебело ще подчертая: НА МЕН.Като преди това с думи съм уважил труда на Мишо.Всеки да харесва каквото му е на душа и да прави това ,което го радва.Що така продължи разговора- не знам.
Обаче не мога да бъда убеден,че замяната на циферблат(най-характерното за един часовник) е реставрация -както става по-късно дума.Реставрация е да опиташ да възстановиш стария такъв.Другото е ПОДМЯНА.Аз с друга дума не мога да го нарека.Ако след това някой брои такъв часовник за реставриран-ами добре,аз не мисля така.Виж ако беше извършено с някой нов или по-добре запазен ,но ОРИГИНАЛЕН циферблат вече нещата са различни.И все по-удачен ми струва примера с Мирон,Мишо.Прав си ,че е антика,но кой ще тръгне да реставрира картина нарисувана 2014г година на площада в Созопол и повредена после в багажа?А часовниците в " 250 години ......." повярвай ми не са "реставрирани" с :украински" циферблати.За тях бих се съгласил,че сa реставрирани,но по методи и технологии както "Джокондата" и всеки друг предмет на изкуството.И да личи си ,но на никой ценител не му пука от това.Защото знае ,че и малката останала част е оригинала.С голямо "О". Сещам се за един ярък пример.Скоро бяхме в Националният Археологически Музей с щерката.Там има доста подобни на ето този реставриран глинен съд(примерът е случаен):

Изображение
Та ме пита детето :Защо не са "оцветили всичко" ?.Е нещо като написаното по горе и говорих.Вие как мислите - що ли? :wink: Преди 2000 г. и това гърне е било "новоте" както викаше оня чешит DHM :)
А тези часовници дето сега са "хамсия" ,ли "цаца" ли след известно време или доста повече време ще са нещо съвсем различно.А може и да греша :mrgreen:
Толкоз :)

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3681
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: м.Септември

Мнение от Seikosha » 02 окт 2014 15:23

Роска ,защо доизчанчваш нещата,май не можем да се справим с тези наши егота нещо,дърлим се за щяло и нещяло,без да се опитваме да се четем и да се разберем и както писах и по горе "нека се четем така както пишем,а не да търсим непременно някакъв подтекст"
Къде бе чоджум съм писал някъде ,че съм правил реставрация на Полета? Въобще къде съм писал за реставрация ,освен в последният пост,но то е извън основната тема. Това съм писал в първият си пост за Полета:
" и ми прати една мн.добре запазена каса и аз тутакси взех да правя кюфтета "
това във втория:
"Това по принцип ми е първото кюфте с новоделски циферблат."
това в третия:
"Никъде не съм казал,че правя оригинален Де Лукс,не съм го и крил,защо не приемете ,че просто съм направил нещо ,което може да се нарече по много начини."

Не знам и защо си мислиш ,че някой апострофира точно твоето мнение,аз не виждам никаде такова нещо. Ти изрази мнение и аз после чак в третият си пост ,защитих правото на всеки да има мнение,като дадох и тебе за пример,кат нещо дори похвално.
След твоето мнение и Въбан си каза неговото,после Миро изказа принципно мнение,с което аз се съгласих тоже по принцип,но не се съгласих само ,че в случая има голям асинхрон между цифер и другите части на часовника,дори обясних ,че ще стане и по добър и казах как.
После Сашо се изказа принципно,(замо не разбрах защо го нарича в една друга тема сейкоширан Полет) :)
После Пламен сподели ,че понякога прави такива операции,ако сметне ,че си заслужава.
После Павлин вече за първи път намесва тука като цяло процеса на реставрация извън контекса ,а въобще като част от хобито,като изразява мнение,което си е негово и едва ли е свързано с моя Полет,а е по принцип.
После Връбчо в типичен негов стил :D намесва вече и цени и стойности, за реставрирани т.н.
И в следващият пост ти вече ,решаваш ,че е започнал някакъв диспут,заради твоето мнение в темата и почваш да се аргументираш,без да има нужда от това. Аз лично не виждам,както казах,такова нещо,а диспута си е готин,защото се пръкват мнения ,информация и прочие.
После се изказва админа и после и аз пак пиша за свободата да си изказваш мнение по даден въпрос и ,че това му е хубавото,като подчертавам,че всеки си избира с какво да участва в конкурса,в случая ,аз участвам с кюфте :)
И след поста на Пламен в който то взема отношение по правото на всеки ,да вижда в хобито си под различен ъгъл и явно коментира и написаното в поста на Върбан за стойност ,цени ,дори не ги четох тези работи подробно и пак визира реставрацията като процес който има своето място в определени области, но това едва ли пак е насочена към моя Полет,а по-скоро е във връзка ,в бавно изметналата се от посоката общо взето тема.
Следва обаче твоята реакция,чийто пример с реставрираната Мона Лиза с лепенка в/у лицето lol2
явно вече визира моят нещастен суратлъ новодел. Само ,че след като няма процес на реставрация от моя страна,както се разбира,примерът е най-малкото неуместен.
В по-долният пост защитавам като цяло процесът на реставрация който ПРИ ЦЕННИ НЕЩА е наложителен и се прилага, за руските часовници само казах ,че са реставрирани,не съм казал ,че са кюфтета и то също по повод процеса на реставрация като приложима техника. За това и примерът ми с мен и Пламен,че реставрираме и евтини неща,но е защото имаме време,а и обичаме лъскавото,като гаргите :D Последният ти пост няма да го коментирам,само ще кажа ,че се явява причина за да напиша този литературен разбор на темата. Давай да спираме с тези глупости,аз нямам никакво усещане ,някой от писалите да се е обидил от нещо ,надявам се това да се отнася за всички :)
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

rosen_er
Специалист
Reactions:
Мнения: 3864
Регистриран: 19 яну 2012 19:20

Re: м.Септември

Мнение от rosen_er » 02 окт 2014 15:42

Заяждам се,бре.lol2

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3681
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: м.Септември

Мнение от Seikosha » 02 окт 2014 16:08

Ми ,личи ти lol2
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
trk2
Напреднал
Reactions:
Мнения: 284
Регистриран: 29 яну 2013 09:18

Re: м.Септември

Мнение от trk2 » 03 окт 2014 09:16

Изтървах участие този месец поради неочаквана морска ваканция. Толкова пазих фотоапарата да не го удавя с лодката

Изображение

и накаря го изтървах на бетона :)

Та не можах да си снимам кандидата.
Разледах участниците Мидикс е моя фаворит стомана, календар, водоустойчив, красив. n_thumbsup

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3681
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: м.Септември

Мнение от Seikosha » 07 окт 2014 13:24

А аз този месец имам двама фаворита и докато единият съвсем заслужено е в първата редица,другият ми ,нещо изостава.Прекрасната черна минт Ракета на Лаврентий и трябва още мъничко подкрепа :clap:

П.П. Еееех ,тези снимки ,тези снимки n_sad малко повече старание требе Лаврентий
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

Потребителски аватар
beria
Специалист
Reactions:
Мнения: 596
Регистриран: 16 май 2013 12:57

Re: м.Септември

Мнение от beria » 07 окт 2014 18:34

Благодаря за подкрепата и градивната критика:)
Изображение

Потребителски аватар
atanweb
Moderator
Reactions:
Мнения: 6194
Регистриран: 20 яну 2012 22:02
Местоположение: гр. Кюстендил/NRW

Re: м.Септември

Мнение от atanweb » 08 окт 2014 20:18

Поздравления за всички участници и поредния добър месец на конкурса.
Честито на двамата водачи завършили с еднакъв брой гласове.
Благодаря на всички за участието и се радвам, че конкурсът се превърна в част от нашето ежедневие. Пожелавам на всички нови и интересни находки с богата история която да ни споделите и утолите желанието ни за научаване на нещо ново и интересно.
Припомням, че всички месечни победители ще бъдат добавени на "страницата на славата" и ще участват в надпреварата за часовник на годината.
Благодаря за разбирането и добрия тон.
Изображение

Seikosha
Специалист
Reactions:
Мнения: 3681
Регистриран: 11 фев 2013 21:37
Местоположение: Варна

Re: м.Септември

Мнение от Seikosha » 08 окт 2014 20:37

Поредният месечен конкурс завърши и ми се иска да кажа и аз няколко думи (не ги бройте ,няма да са две) :mrgreen: Първо: потвърди се мнението,ако мога да перефразирам Чехов,че красотата ще спаси конкурса,докато я има и него ще го бъде,смятам ,че за пореден път,гласуващите взеха под внимание най вече нея.
Ако трябва да започна,ще е с това разбира се,да благодаря на всички почитатели на моята кухня,които са гласували за Лукчо и да им обещая и за напред,да успея да ги радвам с красиви часовници,пък били те кюфтета,хомиджи,народно творчество или някой натюрлих ур. Благодаря още веднъж(правя един от 8-те японски поклона,който е на 30 градуса и означава дискретно уважение и благодарност) :b
На второ място искам да поздравя Пламен и неговият участник MIDIX за първото място в конкурса :thumbup: ,заслужено и макар да ми беше единият от фаворитите,не се наложи да гласувам за него.Тука искам да кажа и нещо което трябва да се има предвид за напред,когато се подкрепя някой от участниците или се агитира за него,средствата трябва да са подбрани дотолкова ,колкото да са поне истинни,за да не подвеждат и ако някои от нас са вече стари кокали,то има и такива които тепърва ще стъпват в нашите стъпки. Имам предвид,че не направих апостроф на колегата trk2 когато се гласуваше,но и часовника (по-точно касата) не е стоманен/а Може да е парадоксално,но аз точно за това и го оцених по достойнство,а то е,че е лесно да я лъснеш една стоманна както би направил Пламен,но е трудно да се намери часовник от 60-те с така оцеляла хромирана каса,с перфектна нова машина и чист циферблат,това е ценното в случая,не марката ,а красотата и съхранеността му.Още веднъж,честито Пламка,радвам се за теб. icon_clap
На трето място, искам да потупам Лукчо по рамото за постигнатият връх и да му кажа на ухото "Добре се справихме пич"
На четвърто място,искам да поздравя и Лаврентий за неговата прекрасна църна Ракета,не можах да направя много,освен в последните няколко мин.да го изтегля с гласа си на третото почетно място,макар ,че заслужава и повече,но там вече тренерът трябва малко да помисли,при следваш подобен път. :)
И накрая да поздравя разбира се и всички други достойни участници,които направиха така шарен,весел и многолик конкурса и да им пожелая успех в следващите месеци,дано да им падне на тепсия готов фаворит,или да си го понаправят. :wink: Живи и здрави всички и гледайте към другата тема,вече е отворена. Гуд лък и :b
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "

plamenhar
Специалист
Reactions:
Мнения: 2740
Регистриран: 17 апр 2012 14:49

Re: м.Септември

Мнение от plamenhar » 08 окт 2014 20:49

Честито и на теб Мишо.
Похвален е труда ти и усета към съвършенството.
Ей какво клише изпрасках. lol2
Не случайно пак си начело.
Поздравления и за другите участници.
И се гответе добре,че съм Ви приготвил победител.
:b

Че е трудно да се намери запазен хромиран трудно.
Ама и полирането не е лесно.

Отговори

Върни се в “Конкурс "Часовник на месеца"- 2014г.”