Разпознаване на странен джобен механизъм.

Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Разпознаване на странен джобен механизъм.

Мнение от trk2 »

Влюбих се от пръв поглед в този механизъм.

Изображение

Някой има ли идея какъв е той, дали е бил серийно производство?
Калибъра е малък само 40мм и по всичко личи че е необичайно тънък. На мен ми излежда като допълнително правен, с много фантазия и сърце.

Виждате ли някакви нередности по-механиката. На корнотото колело има някаквъ отвор и самото колело не ми излежда зацепено за храповото, а може би това не е коронно колело, а някакъв друг чарк с неизвестна за мен мисия.
На следващо място за какво ли служи рубина който е в основата на хронографския мост? Избощо такова животно виждам за първи път.
Довечера ще го умувам по -подробно, писал съм на продавача да прати и други снимки.
Аватар
varban
Moderator
Reactions:
Обратна връзка:

Re: Разпознаване на странен джобен механизъм.

Мнение от varban »

Това трябва да е сплит-хронограф (ратрапант), при това - надстроен на обикновена машина с малка секунда - трите колелета с еднакъв диаметър показват.
Хронографският мост на добрите сплитове има такъв камък - в него опира върхът на оста на догонващата секундна стрелка. Има и стоп на баланса, и доста нетривиално направен - мъчел се е да прекара пружинните лостчета в свободното място.

Но е готин... и... пробен камък за квалификацията на този, дето ще го ремонтира :-)
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Аз мисля, че часовникът си е фабриичен, но може би е някаква специална поръчка. Даже мисля че е Agassiz. На камъка за който питаш лагерува някакъв лост, за който има и пружина - дето минава покрай баланса. Може би това е спирачката за хронографското колело. Определено е супер изпълнение, а като се има пред вид и златната каса и общото му състояние - истинско бижу. Е, цената също си я бива...
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

Да цената не е малка, но имам късмет, че часовника не е марков, естествено продавача я удвои след моя интерес, но така и така съм се захванал ще го проуча докрай.
Няма никакви надписи по него. На касата имало следните щампи NHC върху галопиращ кон и 18К с бухал. Предполагам, че е сглобен в щатите и може би каста е правена там. Продавача също мисли, че механизма е Агасиз.
Моята интуиция ми подсказва, че не е, но това има малко значение за мен.
просто се радвам на изящните извивки на лостовете и притискателните пружини.
Ето още една снимка.

Изображение

Връбчо не си разбрал въпроса ми питах за рубина в основата, а не на върха на моста. Невен го е схванал. Наистина се оказа че там лагерува лост. Мисля че този лост е част от системата на внезапния минутен брояч.
Направо изумително по какъв начин е реализирана притискателната пружина на тази система. Някой виждал и е нещо подобно?
Точно в тази система, според мен нещо куца.

Изображение

Мисля си че би трябвало щифтчето от цветен метал да е под чукчето просто не виждам какво търси зад нулиращия чук.

Ето какви са моите предположения.
Между главния ¾ мост и хронографския мост се намира „У” образен лост който лагерува в основата на хронографския мост (т.е. закачен е неподвижно за основата на буквата У.) Левия горен край на буквата е в постоянен допир с нарочна минутна гърбица, хлътнатина и при работещ хронограф веднъж в минутата попада в нея, това не се вижда защото е под моста. Десния край на буквата У завършва с тази подвижна част от цветен метал която се вижда на снимката. Вероятно под стоманата, тази подвижна част е снабдена с миниатюрна притискателна пластина, а в края завършва с нокът който се зацепва за храповото колело на минутния брояч.
Въпроса ми е каква роля изпълнява щифта. Дали е имало още един лост, който да е контактувал с този щифт а другия край зацепен селектора, за да може при нулиране да освобождава храповика на минутния брояч. Или е имало някаква по- простичка схема, за която не мога да се сетя.
Също се чуда каква роля върши извитата притискателната пружина на края на чукчето.
Накарах продавача да снима механизма в различните фази.
Skyler
Напреднал
Reactions:

Мнение от Skyler »

Красота!
Ето тук подобни:
http://www.pocketwatchpics.com/gallery3 ... et-Watches" onclick="window.open(this.href);return false;
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

trk2 написа:Да цената не е малка, но имам късмет, че часовника не е марков, естествено продавача я удвои след моя интерес, но така и така съм се захванал ще го проуча докрай.
Няма никакви надписи по него. На касата имало следните щампи NHC върху галопиращ кон и 18К с бухал. Предполагам, че е сглобен в щатите и може би каста е правена там. Продавача също мисли, че механизма е Агасиз.
Моята интуиция ми подсказва, че не е, но това има малко значение за мен.
просто се радвам на изящните извивки на лостовете и притискателните пружини.
Ето още една снимка.

Изображение

Връбчо не си разбрал въпроса ми питах за рубина в основата, а не на върха на моста. Невен го е схванал. Наистина се оказа че там лагерува лост. Мисля че този лост е част от системата на внезапния минутен брояч.
Направо изумително по какъв начин е реализирана притискателната пружина на тази система. Някой виждал и е нещо подобно?
Точно в тази система, според мен нещо куца.

Изображение

Мисля си че би трябвало щифтчето от цветен метал да е под чукчето просто не виждам какво търси зад нулиращия чук.

Ето какви са моите предположения.
Между главния ¾ мост и хронографския мост се намира „У” образен лост който лагерува в основата на хронографския мост (т.е. закачен е неподвижно за основата на буквата У.) Левия горен край на буквата е в постоянен допир с нарочна минутна гърбица, хлътнатина и при работещ хронограф веднъж в минутата попада в нея, това не се вижда защото е под моста. Десния край на буквата У завършва с тази подвижна част от цветен метал която се вижда на снимката. Вероятно под стоманата, тази подвижна част е снабдена с миниатюрна притискателна пластина, а в края завършва с нокът който се зацепва за храповото колело на минутния брояч.
Въпроса ми е каква роля изпълнява щифта. Дали е имало още един лост, който да е контактувал с този щифт а другия край зацепен селектора, за да може при нулиране да освобождава храповика на минутния брояч. Или е имало някаква по- простичка схема, за която не мога да се сетя.
Също се чуда каква роля върши извитата притискателната пружина на края на чукчето.
Накарах продавача да снима механизма в различните фази.
Да, прав си за всичко, мисля че е имало продължение на лоста, нанизано на този щифт и точно то е движело индикатора за минутите. То трябва да е имало и някаква пружина, сигурно част от него. Абе продавачът казва ли какво точно не му работи?
http://www.chrono24.com/en/all/pocket-w ... 1&tab=pics" onclick="window.open(this.href);return false;
Виж този, механизмът е същия, но хроно модулът не е
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

Да продавача изплю камъчето (а може и да не е знаел)- след моите конкретни въпроси каза че не му работи минутния регистър и за благодарност..... вдигна цената с 2 хиляди щ.д. nono

В началото мислех, че липсващия лост е лагерувал над спирачката и че притискателната пружина си е там- тази която стига до оста на спирачката, но сега като се замисля другата притискателна пружина която изглежда, че натиска спирачката, вероятно само изглежда и не е пружина а джъмпер (каква е българската дума) на селектора. Но ще видим искал съм и още снимки.
plamenhar
Специалист
Reactions:

Мнение от plamenhar »

Хм...
Страхотна механика.
Обаче виждам,че има проблеми.
Не знам дали някой ще се наеме да я ремонтира.
Ако липсват части не ми се мисли в какъв филм ще се вкараш.
А и като чувам как качва с по 2000$...
Струва ли си?
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

Да бих дал 2 хил. лева, ако може да се оправи, което се опитвам да разбера.
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

Разгледах внимателно механизма и започвам да си мисля, че има вариант, в който нищо да не липсва. Просто случайно съвпадение между моите съмнение и не работенето на минутния регистър.
Възможно е да няма нарочен лост, който да отцепва минутния регистър. Просто никъде ни видях място където да е бил закачен нито място за притискателната му пружина (въпреки, че както казва Невен тя може да и била на самия лост.) Единствено отвора на коронното колело, но малко ме съмнява защото профила трябва да е бил доста нисък, което все пак се среща в някой механизми, лоста да минава под храповика на минутния регистър.
Последната ми версия, е че при отваряне на чукчето, щифта хлътва в извивката на гърба му и нокътя се зацепва за храповика. Ще добия по- ясна представа ако продавача благоволи да ми прати снимка на стартиран хронограф. В такъв случай неработенето може да се дължи на счупена притискателна пружина на накрайника от цветен метал.
и така изводите ми са:
1. окачването е наред и няма допълнителен лост- което би било още едно нестандартно решение. на този уникален механизъм.
2. имало е допълнителен лост под храповика на минутния брояч задвижван от чукчето.
2.1. със сигурност такъв лост не е бил задвижван от колонното колело защото не открих място където да е лагерувал.
Аватар
trk2
Напреднал
Reactions:

Мнение от trk2 »

Ето видео
https://www.dropbox.com/s/cgofk9eyyk9y2 ... t.mp4?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.dropbox.com/s/jylqs251385md ... r.mp4?dl=0" onclick="window.open(this.href);return false;
nevenbekriev
Специалист
Reactions:

Мнение от nevenbekriev »

Май нищо не липсва. Поне от второто видео се вижда, че може да работи.
Публикувай отговор

Обратно към “Ремонти, "направи си сам" и "как се прави"”