Да цената не е малка, но имам късмет, че часовника не е марков, естествено продавача я удвои след моя интерес, но така и така съм се захванал ще го проуча докрай.
Няма никакви надписи по него. На касата имало следните щампи NHC върху галопиращ кон и 18К с бухал. Предполагам, че е сглобен в щатите и може би каста е правена там. Продавача също мисли, че механизма е Агасиз.
Моята интуиция ми подсказва, че не е, но това има малко значение за мен.
просто се радвам на изящните извивки на лостовете и притискателните пружини.
Ето още една снимка.
Връбчо не си разбрал въпроса ми питах за рубина в основата, а не на върха на моста. Невен го е схванал. Наистина се оказа че там лагерува лост. Мисля че този лост е част от системата на внезапния минутен брояч.
Направо изумително по какъв начин е реализирана притискателната пружина на тази система. Някой виждал и е нещо подобно?
Точно в тази система, според мен нещо куца.
Мисля си че би трябвало щифтчето от цветен метал да е под чукчето просто не виждам какво търси зад нулиращия чук.
Ето какви са моите предположения.
Между главния ¾ мост и хронографския мост се намира „У” образен лост който лагерува в основата на хронографския мост (т.е. закачен е неподвижно за основата на буквата У.) Левия горен край на буквата е в постоянен допир с нарочна минутна гърбица, хлътнатина и при работещ хронограф веднъж в минутата попада в нея, това не се вижда защото е под моста. Десния край на буквата У завършва с тази подвижна част от цветен метал която се вижда на снимката. Вероятно под стоманата, тази подвижна част е снабдена с миниатюрна притискателна пластина, а в края завършва с нокът който се зацепва за храповото колело на минутния брояч.
Въпроса ми е каква роля изпълнява щифта. Дали е имало още един лост, който да е контактувал с този щифт а другия край зацепен селектора, за да може при нулиране да освобождава храповика на минутния брояч. Или е имало някаква по- простичка схема, за която не мога да се сетя.
Също се чуда каква роля върши извитата притискателната пружина на края на чукчето.
Накарах продавача да снима механизма в различните фази.