Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Тук пишем за каквото се сетим
Публикувай отговор
Seikosha
Специалист
Reactions:

Re: Страницата на Seikosha/Page Seikosha/

Мнение от Seikosha »

Ние с Панамата нали сме пенсионери,бачкаме ,че пушек се вдига :) Вчера и днес,докато си слушах Мик Джагър да ми пее на ухо "Енджи"

Изображение

включих на скорост и пооправих един Вагнер. Нямаше и да го погледна,попаднал незнайно как в моите владения,ако моят възрастен приятел и убиец на риби Ачо Каракудис,не ме беше открехнал,че германците са луди по таквизи, ми що да не ги зарадва човек. Стоманената каса си я оставих натюр,само по лъговете позагладих,че бяха много големи дупките ,но и там оставих нещата почти автенджос,но иначе стоманата си лъщи и сега след толкова години,явно е много качествена,позабърсах я само. Циферблата имаше мръсотия и имаше малко сухо почистване ,хубав е запазен в черно и медно. Стрелките бяха зле корозирали,направих каквото можах и напълних нарочно малко калпазански със светомаса. Машината - чудесна,като нова посребрена УРОФА кал.55 произвеждана м/у 1931 - 1939г. от 1936г.под шапката на Гласхюте,иначе произвеждана от Вилхем Бекер и Ернст Вагнер и напълно чопната от един калибър на Ревю Томен. Работеше,но имаше някакво спиране и предположих ,че е някаква дребна мръсотийка дет прави бели и наистина като го изкъпах и омазах,захвърча направо ,много бърз баланс,наистина чудесна машина и от трите вида произвеждани тогава,единствено моят модел е с инкаблок ,а това си е било новост по това време. Часовника е малък,но не е дамски 30мм. не мога да му махна остатъците от теловете в лъговете и за това така ще си и замине. Доволен съм,хубаво часовниче.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А и един Ханс доискусурих,но той е по-тривиален ,за него само ще кажа,че както едвам му се мандахерца баланса на безмозъчният,пардон,на безкамъковият механизъъм,така и от вчера до днес, няма никакъв признак за изоставане или избързване,цепи си минутата както го бях сверил.

Изображение

И си направих още една еретична (не еротична :wink: ) Волна,няма как ,щом има циферблат хубав,става на часовник,както щом има пушка,все някога ще гръмне.
Циферблата излезе малко по голям и трябваше да играе раш пилата,този път крачетата паснаха и то така се набиха,че нямаше нужда да стягам болтчетата, Лъснах и оригинално стъкло. Секундна така и не намерих и сложих за сега единствената която се закрепи. Касата я лъснах до огледало и разбрах когато я погледнах,как е изглеждал горе - долу този часовник на витрината на магазина преди повече от половин век. Полуреплика се получи и е прекрасна.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
"Човекът откри времето,Сейко го усъвършенства" " 浪人 "
Аватар
beria
Специалист
Reactions:

Мнение от beria »

Супер е волната.
Както обичам да казвам, след 10г. само малка група "диспансерни" ще знаят, че е еретична.
Изображение
Prisadov
Напреднал
Reactions:

Мнение от Prisadov »

Страхотна е Волната....един път е станала.....точно като за носене е :)
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Да ви покажа нещо прясно,или как от една критикувана в друг раздел обява ,се роди страхотно МИР-че. За пореден път ,рентгеновото ми око не ме излъда :) Само смених коронката ,че "оригиналната "стърчеше, позачервих секундната стрелка и му сложих друг механизъм,май единственият 2209 с логото на ЧЧЗ ,смених и стъклото и разбира се отделих внимание на касата и задният капак. Може би едни от най-красивите руски каси,много тънка и изящна с наситена позлата и ниско стъкло. Старият цифер ще видя какво може да се направи с него,а имам и още един не лош,каси имам две,но без безелите,може да се получат още два ,но кога ще стане.....

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Другото е ,че най-накрая се наканих да прехвърля Алмаза от бялата рамка, новата позлатена от Стефчо Алфата ,къде Сашо искаше да види какво ще стане с нея. Ми това стана, на цифера имаше две драскотини и понеже отдолу е жълто ,блестеше много гадно,та таман и тях ретушнах. Така вече е по-добре,красота какая -то

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Разбира се,хубавата бяла сейкоширана каса няма да остане празна,тъкмо и Диян ми донесе ремонтираният 18 камъков механизъм, а циферблат ненадейно май ще се намери,имаше един в една от последните пратки скрап,който дори и след продължителна вана и обгрижване си остана една скръб,ма запретнах ръкави и взех ,че го облагородих,има още малко работа по него,както и да му нанеса и минутните маркери,все още търся най-добрият начин да станат тъки,защото не мога да ги гледам онези тояги на Пловдивските,ако се получи,ще показвам. М/У другото ,точно такива почти бели са оригиналните цифери,този който е сега в позлатената рамка ,просто си има патина,то при мене от 2 1/2 кутии тютюн на ден,всичко е в такъв благороден цвят :mrgreen:

Изображение
Аватар
мераклия
Напреднал
Reactions:

Мнение от мераклия »

Набито око имаш,тези Востоци са ми любимци.На Алмаза, защо не му зачерви леко връхчето на секундата.Благородна завист за него icon_clap
fazana1
Напреднал
Reactions:

Мнение от fazana1 »

супер са честито,а това бялото с какво го правиш и какво слагаш във ваните и за всякакви циферблати ли става
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Много е относително какво се ползва при тези операции,зависи много от конкретният циферблат,има десетки и десетки видове,които са с различно покритие,с различно печатане на надписите ,различни маркери.Научил съм се към всеки да подхождам различно,но за това се иска много практика ,след няколко десетки неуспешни опита и след проби в/у стотина други отпреди повредени,взех малко по малко да стигам до успехи,но бърлогата заприлича на химическа лаборатория :D За миене е говорено много и от други колеги,общо взето това са миещи вещества,но пак зависи дали цифера е с лаково покритие или не,ако е с лаково,предпочитам разредени алкохоли,при порестите обезмаслители ,лимонов сок,лим. киселина,амонячна вода,киселини,правя си и смески от по 2-3 компонента. Тука има нещо което трябва да се знае и е по-важно, не е толкова важно точно какво използваш,а как го използваш.Докато преди време ,за 2-3 мин успявах да съсипя някой цифер,сега има случаи и по един час да се занимавам с някой,в повечето случаи всичко става на етапи, внимателно и винаги чиста вода до ръката за пресичане на процесите. Нещата -лак или мръсотия,не се търкат ,а се отмиват! при порестите е малко гадно,защото се разтварят и попиват,те трябва да се избелват. Трябва да се прави и предварителен анализ на циферблата ,има еднослойни,двуслойни,та и трислойни. Има и такива които нищо не ги спасява,особено тези,които написите са непосредсвено с лака,като ваденки,по надеждни са тези които написа е и гравиран. Трябва да се знае ,че дори и едни и същи на вид модели ,могат да се различават по начина на направа. Колкото до бялото покритие на Алмаза,в случая използвах поливинилацетатна боичка, "постното" покритие на оригинала,предразполага за такава,но иначе трябва да имаш всякакви материали,различни бои, спрейове,тънкописци ,моливи, дори и подострен конски косъм :D за да можеш да реагираш на различни повреди при реставрация,разни лепила и смоли,крайните лакове също са важни и тука е важен процеса,но както казах е трудно да се опише,защото е конкретен за конкретната задача. Материалната ми база повечето е от преди и сега само добавям нови неща,абе пипкава работа и трябва да се преценява дали си заслужава,но при нашите старчоци,в повечето случаи е така. Каквото и да се прави обаче по един циферблат,това е само подобрение ,козметика,някъде се получава много добре,някъде по-малко,в зависимост от степента на увреждане,но винаги си заслужава.
Ето и един опит от преди десетина дни в/у един турски емайлиран цифер на един колега от форума,такава задача ми беше трудна,защото тука имаме различни по видове материали,които са трудни за имитация,целта беше покриване на грозните дупки и създаване на илюзия, трудното е ,че емайловият слой е много плитък и след запълване трудно се задържа при шлайфане,за лош късмет ,ми беше свършила една специална паста ,която иначе се втвърдява добре и се наложи да импровизирам,но не се получи добра повърхност за работа,стана пластична и от там трудна за изрисуване. Другото което е,че е невъзможно да докараш същият снежнобял цвят на емайла,просто технологиите са различни,а и едното е тампон,а другото ръка и винаги ще остане като кръпка,но както писах и по-горе е важно да е по-добре от преди,в този смисъл,ако се гледа не под лупа, цифера спечели.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
bukoev
Специалист
Reactions:

Мнение от bukoev »

Браво бат Мишо станали са направо супер, нямам думи да опиша майсторлъка с който връщаш тези красавци от отвъдното,това е вит изкуство поне за мен.И аз сега реставрирам един Алмаз в който има потенциал правя снимки и като сам готов ще го покажа поздрави.
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Интересно е да чета и да се уча от многото опити които си напраивил. Хубаво правиш, че споделяш. Хем селостта идва с четенето и искаш да пробваш и ти, хем усещаш тръпката, че крайният резултат никой не може да предвиди.
От 10 дори 1 да стане пак е малка подеба, защото така или иначе говорим за безнадеждни случай.
Прекрасен Алмаз!!! Мир-чето го имам.
Изображение
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Благодарско за окуражителните думи - "Ще'с стараем старшинка" :lol: Ма и вие сте си майстори момчета,или поне майстори сред любителите,я как ровичкате смело из тази джунгла от търкалца,разни скобички, планки,лостчета и пружинки и ги карате пак да запеят песента на радостта. Тъй трябва да е,да сме смели и да дерзаем,казвал съм го и друг път -"Само който пълзи,не се спъва"
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

Както бях обещал,заведох Победка,или Вики както я кръстих от Виктория - Победа,на кръчма,не беше в Албата,ами в "Старият чинар" заведението с най - вкусната скара на дървени въглища във Варна, има страхотни специалитети и чудесна битова обстановка с ретро естрада на живо. Бе отпускаш се,носят ти разни лакомства ,омагьосват те и накрая те обесват на чинара :mrgreen:

Изображение

И за да разберете какво съм ку-ку, както си погълнах една и пол карнобатска кайсиева с печен пипер с чесънче и марината, 500гр. свински ребърца на скара, пържени бейби картофи, два резена запечен патладжан с доматен сос и кашкавал,една питка полети с 2 1/2 тъмна бира успях да долазя към 12ч.по стълбите до 5 ет до бърлогата и вместо като всеки нормален преял чиляк да дюсна да храносмилам в хамака,взех че седнах на тезгяха да работя :fool: Викам ,докато не сглобя белият Алмаз ,няма да мирясам,точно в 4.21 ч. го свърших. Първо довърших циферблата ,дообработих го и му турих минутни маркери,станаха горе-долу тънки,но щеше да с още по- тънки и прави,ако не беше повърхността, който се е мъчил да направи права линия в/у вълнообразна повърхност,знае за какво става дума. После падна търсене на стрелки тука има -тука нема ,е имаше една часова,ма минутна нъцки,така ,че въздъхнах тъжно и извадих единият от двата минт комплекта дето ми изпрати Иван,от другите за Волна имам ,но от тези правите - конец. Турих и червен връх на секундната ради мерака на Мераклията ,бе стана. Цифера изглежда бял,но всъщност като се сравни с бялата хартия ,се вижда ,че е малко жлъткав,ще го оставя някъде без да го прибирам и след 1-2 м. ще придобие свеж табачен цвят :D
Първите снимки са на цифера на три етапа, първата след пране(може да си представите какъв е бил преди прането :o ) след първата обработка и накрая,като гледам,мога още да го изкусуря ,ма ми писна и други чакат не реда.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
kapkan
Специалист
Reactions:

Мнение от kapkan »

Дърти гларусе,за тва ме е страх да дойда,че ще ме умориш от преяждане :) и туку речеш"еееее ми ти нищо не хапна" :o а аз преливам вече :b
Аватар
atanweb
Moderator
Reactions:

Мнение от atanweb »

Белия по хубав и от жълтия!
И идеята да го "опушиш" ще му дойде добре.
Изображение
Аватар
мераклия
Напреднал
Reactions:

Мнение от мераклия »

Много добра работа,поздравления icon_clap
Seikosha
Специалист
Reactions:

Мнение от Seikosha »

kapkan написа:Дърти гларусе,за тва ме е страх да дойда,че ще ме умориш от преяждане :) и туку речеш"еееее ми ти нищо не хапна" :o а аз преливам вече :b
Бе ти само ми ела,на хляб и вода щъ държа само :mrgreen:

Благодаря,благодаря (малки реверанси наляво и на дясно) за туй ,че ви е харесал. Изглежда три гОдинини труд и инвестиции,започват малко по-малко да си казват думата.
Публикувай отговор

Обратно към “Всичко останало ----- Off Topic Discussions”