Бюджетни часовникарски услуги за стандартни операции
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Бюджетни часовникарски услуги за стандартни операции
От известно време ме мъчи темата за обслужване на евтини часовници с някаква колекционерска стойност. Говорим за такива, които не заслужават разхода в часовникарско ателие, но не са по силите на колекционера (моя милост).
Например
- навита до край пружина
- часовник, който не се навива докрай (отлепена спирала?)
- смяна на баланс или друга част (от 2 часовника да стане 1 с мат'ряли на клиента)
- профилактика
- "крива" дата - напасване на ринга на датата
Когато става дума за китайски автомат - homage на PAM, Победа, ЗИМ или Командирски, не се рентира поправката в ателие (часовниците с дата обикновено са по-скъпи, а автоматите - още повече), защото най-често надвишава неколкократно цената на часовника.
Тогава това, което правя е, да търся скапан часовник с работещ механизъм и да сменя целия механизъм (дотук мога)
Някой има ли идея за часовникар, който при ниски цени извършва подобни услуги?
Някой беше писал за часовникар в провинцията, който прави профилактика за 5 - 8 лв.
Например
- навита до край пружина
- часовник, който не се навива докрай (отлепена спирала?)
- смяна на баланс или друга част (от 2 часовника да стане 1 с мат'ряли на клиента)
- профилактика
- "крива" дата - напасване на ринга на датата
Когато става дума за китайски автомат - homage на PAM, Победа, ЗИМ или Командирски, не се рентира поправката в ателие (часовниците с дата обикновено са по-скъпи, а автоматите - още повече), защото най-често надвишава неколкократно цената на часовника.
Тогава това, което правя е, да търся скапан часовник с работещ механизъм и да сменя целия механизъм (дотук мога)
Някой има ли идея за часовникар, който при ниски цени извършва подобни услуги?
Някой беше писал за часовникар в провинцията, който прави профилактика за 5 - 8 лв.
- atanweb
- Moderator
- Reactions:
Re: Бюджетни часовникарски услуги за стандартни операции
Да тук преди ползвах такива услуги. За съветски часовникарката вземаше горе долу 5-8лв. ако пък се налагаше нещо да смени цената растеше с 2-3 до 5лв. в зависимост дали частите са по редки. Но като говорим за съветски то такива части все още имаше при часовникарите просто бърка в кутията и заменя необходимата част. За японски автоматици цената на профилактиката е около 15лв. За швейцарски нямам идея, но може да се пита.Ако пък се наложи смяна на част тук вече може и да има проблем тъй като няма достатъчно части.
Ако правилно съм разбрал се прави проучване дали няма да е по-изгодно да се изпращат часовници за профилактика с по-ниски тарифи. Но все пак трябва да се има в предвид цената на куриера. Така, че по-добре е поне да бъдат по няколко накуп.
Аз лично не мога да посоча часовникар който може да поеме подобен тип задачки, не съм ползвал техни услуги отдавна освен смяна на стъкло с преса, а и като се замисля, това което те са правили за мен са процедури които са били рутинни. Не мога да знам как биха се справили с по сложни задачи.
Мога да ги попитам дали биха се се съгласили да работят на подобен принцип :
клиент/куриер/часовникар/куриер/клиент
и по някакъв начин да мога да наблюдавам нещата и да помагам ако се наложи с изпращането и приемането, но най-добре е лична комуникация с часовникаря по телефон за уговорки.
Ако правилно съм разбрал се прави проучване дали няма да е по-изгодно да се изпращат часовници за профилактика с по-ниски тарифи. Но все пак трябва да се има в предвид цената на куриера. Така, че по-добре е поне да бъдат по няколко накуп.
Аз лично не мога да посоча часовникар който може да поеме подобен тип задачки, не съм ползвал техни услуги отдавна освен смяна на стъкло с преса, а и като се замисля, това което те са правили за мен са процедури които са били рутинни. Не мога да знам как биха се справили с по сложни задачи.
Мога да ги попитам дали биха се се съгласили да работят на подобен принцип :
клиент/куриер/часовникар/куриер/клиент
и по някакъв начин да мога да наблюдавам нещата и да помагам ако се наложи с изпращането и приемането, но най-добре е лична комуникация с часовникаря по телефон за уговорки.
Боре, тези проблеми за които говориш, можеш да си ги отстраниш и ти самият. Грабвай 2-3 отверки, един хубав пинсет, няколко евтини механизма и се мятай.
Вече има толкова много теми от Върбан и Митко в които понятно е обяснен реда на разглобяване и сглобяване, а ако нещо те затормози винаги може да питаш
Не си струва никакъв раз ход за смяна на баланс, пружина или разместен диск на датата. За тези пари ще си купиш най малкото някой донор.
Вече има толкова много теми от Върбан и Митко в които понятно е обяснен реда на разглобяване и сглобяване, а ако нещо те затормози винаги може да питаш

Не си струва никакъв раз ход за смяна на баланс, пружина или разместен диск на датата. За тези пари ще си купиш най малкото някой донор.
Абсолютно съм съгласен с Павлин.
Няма как тези момчета без особено образование да се справят с един часовник,а ние да не можем.
Аз така почнах.Имам и тема за разни мои ремонти.
Действай.
Елементарно е.Поне за обикновените часовници.
Няма как тези момчета без особено образование да се справят с един часовник,а ние да не можем.
Аз така почнах.Имам и тема за разни мои ремонти.
Действай.
Елементарно е.Поне за обикновените часовници.
Пропуснах да спомена и твоите теми!
https://www.youtube.com/watch?v=HrKyrif ... 17FFE7496A" onclick="window.open(this.href);return false;
Примерно.

- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Да, напълно сте прави. Вероятно не е трудно и е въпрос на упоритост и малко време. Отдавна се каня да се понауча, но времето е кът е се усещам, че просто събирам едни пликчета с часовник + донор с бележка какво точно не е наред с обещанието някой ден... който никога не идва. Така вместо колекция се превръщам в собственик на купчини чаркове...
И понеже пещерата на Али Баба с хубавите нови екземпляри, които вадите все още не съм я открил, копам скрап от Аукциона, която най-често има нужда да се направи наново.
Но първата стъпка е направена - поръчах комплект отвертки 0,5-1,4 и точило за тях, заедно с още няколко пиниза.
И понеже пещерата на Али Баба с хубавите нови екземпляри, които вадите все още не съм я открил, копам скрап от Аукциона, която най-често има нужда да се направи наново.

Но първата стъпка е направена - поръчах комплект отвертки 0,5-1,4 и точило за тях, заедно с още няколко пиниза.
- varban
- Moderator
- Reactions:
- Обратна връзка:
Давай!
Трябват ти още един-два свестни пинсета и подставка. Масло - във форума е на мода Лаврентиус.
Има даже хора, които го предпочитат пред часовникарските :-)
Пробвал съм го на всичко от руско 3602 до 1509 - ми става. Първите механизми, намазани с него, работят вече година и половина.
И още нещо - не се мъчи да направиш часовник от А до Я от първия път.
Отначало вземи някоя машина с прецакан баланс и се потренирай да разглобяваш и сглобяваш ангренажа.
После се потренирай с анкерната вилка. Научиш ли се уверено да я слагаш и махаш, си в джаза :-)
А баланса... не почвай с трилъчевите пружинки, вземи някоя Ракета или Полет с лирички, те са по-лесни май...
Трябват ти още един-два свестни пинсета и подставка. Масло - във форума е на мода Лаврентиус.
Има даже хора, които го предпочитат пред часовникарските :-)
Пробвал съм го на всичко от руско 3602 до 1509 - ми става. Първите механизми, намазани с него, работят вече година и половина.
И още нещо - не се мъчи да направиш часовник от А до Я от първия път.
Отначало вземи някоя машина с прецакан баланс и се потренирай да разглобяваш и сглобяваш ангренажа.
После се потренирай с анкерната вилка. Научиш ли се уверено да я слагаш и махаш, си в джаза :-)
А баланса... не почвай с трилъчевите пружинки, вземи някоя Ракета или Полет с лирички, те са по-лесни май...
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Ще се уча. Вече напоръчах инструменти от английските китайци.
Препоръчайте много идиотоустойчив и нагледен самоучител по "що е то часовник" - от онези с голяма картинка (анимация), на която се обяснява всяко колело как се казва и за какво служи. Трябва да схвана първо основните положения на базовия механизъм.
А като стигнем до масло, пак ще питам.
Препоръчайте много идиотоустойчив и нагледен самоучител по "що е то часовник" - от онези с голяма картинка (анимация), на която се обяснява всяко колело как се казва и за какво служи. Трябва да схвана първо основните положения на базовия механизъм.
А като стигнем до масло, пак ще питам.
viewtopic.php?f=85&t=3220" onclick="window.open(this.href);return false;
На английски за мен най-доброто е това: Илюстрован часовникарски речник на английски
- clockwiser
- Специалист
- Reactions:
Супер! 100 години да живеете! Абсолютно ясно и точно.
Утре вадя един будилник Слава (11 камъка) и го почвам. Като достигна резултата от казармата по непълно разглобяване / сглобяване (21 сек.)
, минавам към някоя Ракета "Телевизор"
Утре вадя един будилник Слава (11 камъка) и го почвам. Като достигна резултата от казармата по непълно разглобяване / сглобяване (21 сек.)